F-15 Eagle (McDonell Douglas/Boeing)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Ez valami új generációs célmegjelölő akar lenni? Elmondaná valaki mi ennek az előnye a Sniper po-dal szemben?
Nem. Ez IRST, tehát elsősorban légi célokat felderítő szenzor. Na, pontosan az ilyen dolgok miatt van külön fejezete az új HT összefoglalónak, ahol végig van vesézve az egészt, hogy a FLIR, TGP, IRST és MAWS-ot senki se keverje össze. Persze a dolog ott kezd összefolyni, amikor egy eszköz multifunckós, mint pl. a DAS. A DAS elsődleges funciója a MAWS, de másodsorban IRST-ként is működik. Az EF-nél a PIRATE elsődlegesen IRST, de képes MAWS-ként is működik, bár szerintem olyan korlátozottan, hogy ezt nem érdemes komolyan venni, nem véletlenül van rádiófrekvenciás körkörös MAWS a EF-en, amivel teljesen egyedi állatfaj tudtommal, mert minden más gép IR alapon működő MAWS-ot használ.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 879
73 252
113
22089536_2017859138459373_4860578455031377798_n.jpg



37376708166_1772fab4b3_b.jpg
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 517
44 824
113
M

molnibalage

Guest
Hogy hogy nincsenek rajta elektronikai konténerek mint a kínai gépen ?
Mert ez is SEAD képesség
3 hete raktam ki
Integrált ECM van a kezdetek óta az összes F-15-ön, kivéve a B/D változatokon, mert annak helyére kerül az oktató a hátsó ülésen. Az A/C/E gépeken ott vannak a szükséges elektronikai berendezések. Lásd az írásomban.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 135
10 832
113
Integrált ECM van a kezdetek óta az összes F-15-ön, kivéve a B/D változatokon, mert annak helyére kerül az oktató a hátsó ülésen. Az A/C/E gépeken ott vannak a szükséges elektronikai berendezések. Lásd az írásomban.

Nem rosszból, de nem valószínű, hogy valaki egy nap alattelolvasta azt a 700+ oldalt. :)
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Nem rosszból, de nem valószínű, hogy valaki egy nap alattelolvasta azt a 700+ oldalt. :)
Miért kellene egy nap alatt elolvasni, talán van rá kitűzött célprémium?!! :D Akit érdekel, az olvassa amíg akarja/tudja, akit meg nem érdekel ...
Az Egri csillagok és a MiG-21F-13 sárkány- meg a hajtómű-típuskönyv se egy napig tartott, mégis jók voltak ...
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed
T

torsen

Guest
M

molnibalage

Guest
Mi van a cockpit bal oldalán a jobb oldali kijelzővel egy magasságban?
Mármint arra gondolsz, ami nem látszik a fótón? Nem tudom, ezt sem tudom, hogy honnan szedtem, talán Kövi küldte, bár most megtaláltam itt is.
http://www.f-16.net/forum/viewtopic.php?f=36&t=47613

Én úgy tudom, hogy az nem változott, tehát marad a régi MFD és a radarkép talán még mindig CRT-t. Meg lehet kérdezni a fórumon.

Ezt a plusz displayt könyörögték ki a pilóták, hogy kihasználható legyen a gép az új AESA radarral és más képeségei. Tehát ezen jelennek meg a sanszosan a fejlettebb data link adatai és adott esetben radar is, ami oldal és felülnézetet is képes lesz mutatnu vagy Sniper pod képne, ha integrálták a gépekhez. (ANG gépen anno volt. VID-hez.)
 
  • Tetszik
Reactions: endre