Érdekességek a világ országaiból

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 503
54 445
113
Ez màr az orszàg halàltusàja.....:))
Különben elég sok svàjci és német gazdàlkodò van Sziberiaban is.
( Nem gulagban!)
 

panoz

Well-Known Member
2011. szeptember 3.
1 464
142
63
Ez màr az orszàg halàltusàja.....:))
Különben elég sok svàjci és német gazdàlkodò van Sziberiaban is.
( Nem gulagban!)
Azt állítod atlantista érdekkörök felvásárolják az orosz termőföldet? Azt hittem Putyin figyelmét nem kerüli el az ilyen nemzetbiztonsági kockázat.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 503
54 445
113
Stefan Dürr Oroszorszàg legnagyobb gazdàlkodòja. 200ezer hektàron gazdàlkodik,60ezer thene van, ca100ezer tonna tejet termel, 4000 alkalmazottal. ( Adatok az Arte tv szerint...)
Érdemeire valò tekintettel Putyin 2015-ben megajàndékozta az orosz àllmpolgàrsàggal.
És van több ilyen.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 503
54 445
113
A német Christian Kowalsky egy agràrcég vezetöje.35ezer hektàron gazdàlkodik 160 alkalmazottal. Szerinte Oroszorszàgban minden van, amiröl egy gazdàlkodò àlmodhat: Termöföld, munkerö, felvevö piac.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 933
53 498
113
Azt állítod atlantista érdekkörök felvásárolják az orosz termőföldet? Azt hittem Putyin figyelmét nem kerüli el az ilyen nemzetbiztonsági kockázat.



Szerintem van ott még termőföld,Oroszország nem kicsi.:D
Nem féltem őket,tudják kezelni a szemtelen külföldieket,ha úgy adódik.;)
 
  • Tetszik
Reactions: haubagoi

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 536
113
A jelenleg érvényben lévő törvények értelmében kölföldiek legyen az magánszemély vagy vállalat nem vásárolhatnak orosz termőföldet. Persze ez a törvény könnyen megkerülhető. Elég, ha valaki egy orosz céget alapít és elhárul az akadály. Pontos adatok nincsenek, de becsült értékek szerint az orosz termőföldek 2-3 %-a van külföldi tulajdonban. A külföldi gazdák többsége bérli a földet. Természetesen még sok millió ha mezőgazdaságra alkalmas föld található az OF-ban, ami nincs kihasználva.
 
  • Tetszik
Reactions: sidewinder12

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 503
54 445
113
Az àltalam emlitett esetekben is cégeket alapitottak. Tudok több svàjci gazdàlkodoròl is, akiknek cégének tulajdonàban 100-500 hektàrnyi termöföld van. Ehhez még hozzà bèrelnek jelentös területeket is.
Az agràrimportok korlàtozàsa igen kedvezö helyzetet teremtett az orosz agràrszektor szàmàra.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
"Európa Oroszországgal szemben lassan négy éve fenntartott gazdasági szankcióinak legnagyobb vesztese maga az Európai Unió. A tagállamok összesített exportkiesése már bőven meghaladja a 150 milliárd dollárt, miközben Putyin nevethet a markába, hiszen az orosz agrárium szinte hónapról hónapra újabb csúcsokat döntöget. A „keménykedés” ráadásul egy cseppet sem segített a helyzetet kiváltó ukrán konfliktus megoldásában."
https://www.agrarszektor.hu/allatte...tetni-putyint-de-o-nevethet-a-vegen.9501.html
 

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
hidegháború óta nem tapasztalt gyakorisággal bukkannak fel orosz tengeralattjárók az Atlanti-óceán északi részének azon a területein, ahol a legfontosabb transzkontinentális távközlési kábelek is vannak. Az agresszív orosz lépésekre válaszul a NATO újranyitna egy olyan megfigyelőbázist, amit a hidegháború vége óta nem használtak, a tagállamok pedig igyekeznek felfejleszteni a tengeralattjáró-elhárító képességeiket, írja a Washington Post.

A NATO aggodalma jogosnak tűnik. Ezeken a transzkontinentális kábeleken halad át gyakorlatilag a teljes internetforgalom. Ha ezeket átvágnák, annak dollármilliárdokban mérhető következményei lennének, hiszen ezeken a kábeleken zajlik már a tőzsdei kereskedelem is, több billió dollárnyi üzleti tranzakciót bonyolítanak naponta.

A kábelek átvágása csigalassúságúvá tenné a kommunikációt.

Persze nemcsak a kábelek megsemmisítése miatt, hanem a lehallgatások miatt is aggódnak. Az adatforgalom megfigyeléséből még úgy is hasznos információkat szerezhetnének az oroszok, ha esetleg magukhoz az adatokhoz a titkosítás miatt nem is férhetnek hozzá.

"Olyan mértékű orosz vízalatti aktivitást látunk, amit szerintem korábban még soha. Oroszországot egyértelműen érdekli a NATO és a NATO tagállamainak víz alatti infrastruktúrája" - mondta a jelenségtől Andrew Lennon ellentengernagy, a NATO tengeralattjáró-flottájának parancsnoka. A brit légierő parancsnoka, Stuart Peach is aggasztónak tartja a helyzetet. Decemberi parlamenti meghallgatásán azt mondta, hogy a távközlési kábelek átvágása vagy az adatforgalom zavarása "potenciálisan katasztrofális hatással lenne a gazdaságra és életmódunkra is".

Lennon ellentengernagy szerint az oroszok egy nukleáris csapásmérő tengeralattjáróból átalakított tengeralattjáró-anyahajót is bevetnek. Ez a tengeralattjáró több kisebb tengeralattjárót szállít. Ezeket a kis tengeralattjárókat papíron oceanográfiai kutatásokra is használhatják, de tökéletesen alkalmasak hírszerzésre is. "És mi a kábelek közelében tapasztaltuk a növekvő aktivitásukat. Azt tudjuk, hogy ezeket a tengeralattjárókat az óceán fenekén végzett munkára tervezték. Úgy gondoljuk, hogy a tengerfenéken található dolgok manipulálására is alkalmasak" - mondta Lennon a Postnak.

A tábornok arra nem kívánt válaszolni, hogy a NATO szerint az oroszok ténylegesen is birizgálták volna a kábeleket.

Az orosz védelmi minisztérium nem válaszolt a Post megkeresésére. Azt viszont korábban már nyilvánosan elismerték, hogy fokozták az aktivitásukat. Vlagyimir Koroljev tengernagy idei bejelentése szerint "tavaly a tengeren töltött órák tekintetében elértük a posztszovjet idők előtti szintet".

Az oroszok tevékenységére válaszul a NATO is fokozta a készültségét. Az elmúlt hónapokban az amerikai haditengerészet tengeralattjáró-vadász repülői többször is járőröztek a térségben. A nyilvános netes repülőkövető oldalak csak decemberben tíz ilyen küldetésre induló gép útvonalát rögzítették, novemberben pedig 17-et. Ezt a NATO hivatalosan az adatok titkosságára hivatkozva nem erősítette meg.

Az elmúlt években Oroszország fokozódó nyomást gyakorolt a NATO-ra:

  • vadászgépei és stratégiai bombázói rendszeresen, egyeztetés nélkül sértik vagy közelítik meg a NATO-tagállamok légterét;
  • az Ukrajnával vívott különös háború apropóján jelentősen megerősítette nyugati arcvonalát;
  • 2014 óta folyamatosan modernizálja tengeralattjáró-flottáját;
  • rakétákat telepített a kalinyingrádi enklávéba, melyekkel Varsóra biztosan, talán Berlinre is csapást mérhet.
Az orosz erőfitogtatásra válaszul a NATO gyorsreagálású dandár kiépítésébe kezdett a keleti arcvonalán, a balti államokba pedig egy zászlóaljnyi amerikai katonát vezényeltek, hátha az elrettenti az oroszokat egy ukrajnaihoz hasonló beszivárgástól.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 951
113
Stefan Dürr Oroszorszàg legnagyobb gazdàlkodòja. 200ezer hektàron gazdàlkodik,60ezer thene van, ca100ezer tonna tejet termel, 4000 alkalmazottal. ( Adatok az Arte tv szerint...)
Érdemeire valò tekintettel Putyin 2015-ben megajàndékozta az orosz àllmpolgàrsàggal.
És van több ilyen.
Itthon talán a GSD cégcsoport a legnagyobb kb 20000 hektárral plusz a többi hozza tartozó teleppel, tevékenységgel. Bár a Bonafarm csoport lehet már nagyobb. De hát Oroszország hatalmas hozzánk képest.
 

panoz

Well-Known Member
2011. szeptember 3.
1 464
142
63
Az EU-ból Oroszországba irányuló agrárexport elhanyagolható töredékét (7%) képezte a kettőjük közti teljes exportnak.
Az EU-s agrártermékek exportjának mindössze 10%-a irányult Oroszországba 2013-ban.
https://epthinktank.eu/2016/05/24/r.../fig-9-eu-and-russia-export-by-product-group/
https://ec.europa.eu/agriculture/sites/agriculture/files/trade-analysis/map/2014-1_en.pdf

Az hogy mégis az agrárosok problémáinak kiemelése zajlik a médiában az arra az orosz propaganda módszerre épül hogy az alul képzett mezőgazdasági dolgozókat lehet a legkönnyebben az EU ellen hangolni.

Olcsó trükk, de aki a színfalak mögé lát nem ül fel a hergelésnek.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 951
113
hidegháború óta nem tapasztalt gyakorisággal bukkannak fel orosz tengeralattjárók az Atlanti-óceán északi részének azon a területein, ahol a legfontosabb transzkontinentális távközlési kábelek is vannak. Az agresszív orosz lépésekre válaszul a NATO újranyitna egy olyan megfigyelőbázist, amit a hidegháború vége óta nem használtak, a tagállamok pedig igyekeznek felfejleszteni a tengeralattjáró-elhárító képességeiket, írja a Washington Post.

A NATO aggodalma jogosnak tűnik. Ezeken a transzkontinentális kábeleken halad át gyakorlatilag a teljes internetforgalom. Ha ezeket átvágnák, annak dollármilliárdokban mérhető következményei lennének, hiszen ezeken a kábeleken zajlik már a tőzsdei kereskedelem is, több billió dollárnyi üzleti tranzakciót bonyolítanak naponta.

A kábelek átvágása csigalassúságúvá tenné a kommunikációt.

Persze nemcsak a kábelek megsemmisítése miatt, hanem a lehallgatások miatt is aggódnak. Az adatforgalom megfigyeléséből még úgy is hasznos információkat szerezhetnének az oroszok, ha esetleg magukhoz az adatokhoz a titkosítás miatt nem is férhetnek hozzá.

"Olyan mértékű orosz vízalatti aktivitást látunk, amit szerintem korábban még soha. Oroszországot egyértelműen érdekli a NATO és a NATO tagállamainak víz alatti infrastruktúrája" - mondta a jelenségtől Andrew Lennon ellentengernagy, a NATO tengeralattjáró-flottájának parancsnoka. A brit légierő parancsnoka, Stuart Peach is aggasztónak tartja a helyzetet. Decemberi parlamenti meghallgatásán azt mondta, hogy a távközlési kábelek átvágása vagy az adatforgalom zavarása "potenciálisan katasztrofális hatással lenne a gazdaságra és életmódunkra is".

Lennon ellentengernagy szerint az oroszok egy nukleáris csapásmérő tengeralattjáróból átalakított tengeralattjáró-anyahajót is bevetnek. Ez a tengeralattjáró több kisebb tengeralattjárót szállít. Ezeket a kis tengeralattjárókat papíron oceanográfiai kutatásokra is használhatják, de tökéletesen alkalmasak hírszerzésre is. "És mi a kábelek közelében tapasztaltuk a növekvő aktivitásukat. Azt tudjuk, hogy ezeket a tengeralattjárókat az óceán fenekén végzett munkára tervezték. Úgy gondoljuk, hogy a tengerfenéken található dolgok manipulálására is alkalmasak" - mondta Lennon a Postnak.

A tábornok arra nem kívánt válaszolni, hogy a NATO szerint az oroszok ténylegesen is birizgálták volna a kábeleket.

Az orosz védelmi minisztérium nem válaszolt a Post megkeresésére. Azt viszont korábban már nyilvánosan elismerték, hogy fokozták az aktivitásukat. Vlagyimir Koroljev tengernagy idei bejelentése szerint "tavaly a tengeren töltött órák tekintetében elértük a posztszovjet idők előtti szintet".

Az oroszok tevékenységére válaszul a NATO is fokozta a készültségét. Az elmúlt hónapokban az amerikai haditengerészet tengeralattjáró-vadász repülői többször is járőröztek a térségben. A nyilvános netes repülőkövető oldalak csak decemberben tíz ilyen küldetésre induló gép útvonalát rögzítették, novemberben pedig 17-et. Ezt a NATO hivatalosan az adatok titkosságára hivatkozva nem erősítette meg.

Az elmúlt években Oroszország fokozódó nyomást gyakorolt a NATO-ra:

  • vadászgépei és stratégiai bombázói rendszeresen, egyeztetés nélkül sértik vagy közelítik meg a NATO-tagállamok légterét;
  • az Ukrajnával vívott különös háború apropóján jelentősen megerősítette nyugati arcvonalát;
  • 2014 óta folyamatosan modernizálja tengeralattjáró-flottáját;
  • rakétákat telepített a kalinyingrádi enklávéba, melyekkel Varsóra biztosan, talán Berlinre is csapást mérhet.
Az orosz erőfitogtatásra válaszul a NATO gyorsreagálású dandár kiépítésébe kezdett a keleti arcvonalán, a balti államokba pedig egy zászlóaljnyi amerikai katonát vezényeltek, hátha az elrettenti az oroszokat egy ukrajnaihoz hasonló beszivárgástól.
Elég sebezhető a rendszer ezek szerint. Hogy kapják meg a parancsot az egységek a baltikumban, kiviszi a távirataot a postás?
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 951
113
Az EU-ból Oroszországba irányuló agrárexport elhanyagolható töredékét (7%) képezte a kettőjük közti teljes exportnak.
Az EU-s agrártermékek exportjának mindössze 10%-a irányult Oroszországba 2013-ban.
https://epthinktank.eu/2016/05/24/r.../fig-9-eu-and-russia-export-by-product-group/
https://ec.europa.eu/agriculture/sites/agriculture/files/trade-analysis/map/2014-1_en.pdf

Az hogy mégis az agrárosok problémáinak kiemelése zajlik a médiában az arra az orosz propaganda módszerre épül hogy az alul képzett mezőgazdasági dolgozókat lehet a legkönnyebben az EU ellen hangolni.

Olcsó trükk, de aki a színfalak mögé lát nem ül fel a hergelésnek.
Őőő, milyen alulképzett mezőgazdasági dolgozóra gondolt tisztelt van der panoz?
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 536
113
hidegháború óta nem tapasztalt gyakorisággal bukkannak fel orosz tengeralattjárók az Atlanti-óceán északi részének azon a területein, ahol a legfontosabb transzkontinentális távközlési kábelek is vannak. Az agresszív orosz lépésekre válaszul a NATO újranyitna egy olyan megfigyelőbázist, amit a hidegháború vége óta nem használtak, a tagállamok pedig igyekeznek felfejleszteni a tengeralattjáró-elhárító képességeiket, írja a Washington Post.

A NATO aggodalma jogosnak tűnik. Ezeken a transzkontinentális kábeleken halad át gyakorlatilag a teljes internetforgalom. Ha ezeket átvágnák, annak dollármilliárdokban mérhető következményei lennének, hiszen ezeken a kábeleken zajlik már a tőzsdei kereskedelem is, több billió dollárnyi üzleti tranzakciót bonyolítanak naponta.

A kábelek átvágása csigalassúságúvá tenné a kommunikációt.

Persze nemcsak a kábelek megsemmisítése miatt, hanem a lehallgatások miatt is aggódnak. Az adatforgalom megfigyeléséből még úgy is hasznos információkat szerezhetnének az oroszok, ha esetleg magukhoz az adatokhoz a titkosítás miatt nem is férhetnek hozzá.

"Olyan mértékű orosz vízalatti aktivitást látunk, amit szerintem korábban még soha. Oroszországot egyértelműen érdekli a NATO és a NATO tagállamainak víz alatti infrastruktúrája" - mondta a jelenségtől Andrew Lennon ellentengernagy, a NATO tengeralattjáró-flottájának parancsnoka. A brit légierő parancsnoka, Stuart Peach is aggasztónak tartja a helyzetet. Decemberi parlamenti meghallgatásán azt mondta, hogy a távközlési kábelek átvágása vagy az adatforgalom zavarása "potenciálisan katasztrofális hatással lenne a gazdaságra és életmódunkra is".

Lennon ellentengernagy szerint az oroszok egy nukleáris csapásmérő tengeralattjáróból átalakított tengeralattjáró-anyahajót is bevetnek. Ez a tengeralattjáró több kisebb tengeralattjárót szállít. Ezeket a kis tengeralattjárókat papíron oceanográfiai kutatásokra is használhatják, de tökéletesen alkalmasak hírszerzésre is. "És mi a kábelek közelében tapasztaltuk a növekvő aktivitásukat. Azt tudjuk, hogy ezeket a tengeralattjárókat az óceán fenekén végzett munkára tervezték. Úgy gondoljuk, hogy a tengerfenéken található dolgok manipulálására is alkalmasak" - mondta Lennon a Postnak.

A tábornok arra nem kívánt válaszolni, hogy a NATO szerint az oroszok ténylegesen is birizgálták volna a kábeleket.

Az orosz védelmi minisztérium nem válaszolt a Post megkeresésére. Azt viszont korábban már nyilvánosan elismerték, hogy fokozták az aktivitásukat. Vlagyimir Koroljev tengernagy idei bejelentése szerint "tavaly a tengeren töltött órák tekintetében elértük a posztszovjet idők előtti szintet".

Az oroszok tevékenységére válaszul a NATO is fokozta a készültségét. Az elmúlt hónapokban az amerikai haditengerészet tengeralattjáró-vadász repülői többször is járőröztek a térségben. A nyilvános netes repülőkövető oldalak csak decemberben tíz ilyen küldetésre induló gép útvonalát rögzítették, novemberben pedig 17-et. Ezt a NATO hivatalosan az adatok titkosságára hivatkozva nem erősítette meg.

Az elmúlt években Oroszország fokozódó nyomást gyakorolt a NATO-ra:

  • vadászgépei és stratégiai bombázói rendszeresen, egyeztetés nélkül sértik vagy közelítik meg a NATO-tagállamok légterét;
  • az Ukrajnával vívott különös háború apropóján jelentősen megerősítette nyugati arcvonalát;
  • 2014 óta folyamatosan modernizálja tengeralattjáró-flottáját;
  • rakétákat telepített a kalinyingrádi enklávéba, melyekkel Varsóra biztosan, talán Berlinre is csapást mérhet.
Az orosz erőfitogtatásra válaszul a NATO gyorsreagálású dandár kiépítésébe kezdett a keleti arcvonalán, a balti államokba pedig egy zászlóaljnyi amerikai katonát vezényeltek, hátha az elrettenti az oroszokat egy ukrajnaihoz hasonló beszivárgástól.

Szokásos riogatás és túlzás.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 933
53 498
113
hidegháború óta nem tapasztalt gyakorisággal bukkannak fel orosz tengeralattjárók az Atlanti-óceán északi részének azon a területein, ahol a legfontosabb transzkontinentális távközlési kábelek is vannak. Az agresszív orosz lépésekre válaszul a NATO újranyitna egy olyan megfigyelőbázist, amit a hidegháború vége óta nem használtak, a tagállamok pedig igyekeznek felfejleszteni a tengeralattjáró-elhárító képességeiket, írja a Washington Post.

A NATO aggodalma jogosnak tűnik. Ezeken a transzkontinentális kábeleken halad át gyakorlatilag a teljes internetforgalom. Ha ezeket átvágnák, annak dollármilliárdokban mérhető következményei lennének, hiszen ezeken a kábeleken zajlik már a tőzsdei kereskedelem is, több billió dollárnyi üzleti tranzakciót bonyolítanak naponta.

A kábelek átvágása csigalassúságúvá tenné a kommunikációt.

Persze nemcsak a kábelek megsemmisítése miatt, hanem a lehallgatások miatt is aggódnak. Az adatforgalom megfigyeléséből még úgy is hasznos információkat szerezhetnének az oroszok, ha esetleg magukhoz az adatokhoz a titkosítás miatt nem is férhetnek hozzá.

"Olyan mértékű orosz vízalatti aktivitást látunk, amit szerintem korábban még soha. Oroszországot egyértelműen érdekli a NATO és a NATO tagállamainak víz alatti infrastruktúrája" - mondta a jelenségtől Andrew Lennon ellentengernagy, a NATO tengeralattjáró-flottájának parancsnoka. A brit légierő parancsnoka, Stuart Peach is aggasztónak tartja a helyzetet. Decemberi parlamenti meghallgatásán azt mondta, hogy a távközlési kábelek átvágása vagy az adatforgalom zavarása "potenciálisan katasztrofális hatással lenne a gazdaságra és életmódunkra is".

Lennon ellentengernagy szerint az oroszok egy nukleáris csapásmérő tengeralattjáróból átalakított tengeralattjáró-anyahajót is bevetnek. Ez a tengeralattjáró több kisebb tengeralattjárót szállít. Ezeket a kis tengeralattjárókat papíron oceanográfiai kutatásokra is használhatják, de tökéletesen alkalmasak hírszerzésre is. "És mi a kábelek közelében tapasztaltuk a növekvő aktivitásukat. Azt tudjuk, hogy ezeket a tengeralattjárókat az óceán fenekén végzett munkára tervezték. Úgy gondoljuk, hogy a tengerfenéken található dolgok manipulálására is alkalmasak" - mondta Lennon a Postnak.

A tábornok arra nem kívánt válaszolni, hogy a NATO szerint az oroszok ténylegesen is birizgálták volna a kábeleket.

Az orosz védelmi minisztérium nem válaszolt a Post megkeresésére. Azt viszont korábban már nyilvánosan elismerték, hogy fokozták az aktivitásukat. Vlagyimir Koroljev tengernagy idei bejelentése szerint "tavaly a tengeren töltött órák tekintetében elértük a posztszovjet idők előtti szintet".

Az oroszok tevékenységére válaszul a NATO is fokozta a készültségét. Az elmúlt hónapokban az amerikai haditengerészet tengeralattjáró-vadász repülői többször is járőröztek a térségben. A nyilvános netes repülőkövető oldalak csak decemberben tíz ilyen küldetésre induló gép útvonalát rögzítették, novemberben pedig 17-et. Ezt a NATO hivatalosan az adatok titkosságára hivatkozva nem erősítette meg.

Az elmúlt években Oroszország fokozódó nyomást gyakorolt a NATO-ra:

  • vadászgépei és stratégiai bombázói rendszeresen, egyeztetés nélkül sértik vagy közelítik meg a NATO-tagállamok légterét;
  • az Ukrajnával vívott különös háború apropóján jelentősen megerősítette nyugati arcvonalát;
  • 2014 óta folyamatosan modernizálja tengeralattjáró-flottáját;
  • rakétákat telepített a kalinyingrádi enklávéba, melyekkel Varsóra biztosan, talán Berlinre is csapást mérhet.
Az orosz erőfitogtatásra válaszul a NATO gyorsreagálású dandár kiépítésébe kezdett a keleti arcvonalán, a balti államokba pedig egy zászlóaljnyi amerikai katonát vezényeltek, hátha az elrettenti az oroszokat egy ukrajnaihoz hasonló beszivárgástól.


Ja, az Oroszok folyton elrettennek mindentől.:D
Ideje,hogy észrevegyék az Orosz energiahordozókra ácsingózó idióták,hogy nem addig az deák öcsém.;)