Orosz levegő-levegő rakéták

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 797
80 983
113
Befejezodott a "Karfagen-760" fejlesztésének fontos szakasza. A tesztek is sikeresek voltak.

bOWPMmj6tzw.jpg
 
M

molnibalage

Guest
A szovjeteknél a kettős érzékelős R-73 változat rendszeresítését is a hidegháború vége mosta el, a Szovjetunió szétesése után komoly fejlesztésre gondolni sem lehetett, mikor még állagmegóvásra sem jutott forrás, nemhogy fejlesztésre. (A nyugati világnak és a NATO országoknak telt volna új rakétára, politikai akarat nem volt rá.) Prototípus készült kettős érzékelős R-73 változatból, de mai napig nem rendelt (tudtommal) ilyet senki. Képalkotós orosz légiharc rakéta a mai napig nem létezik, ez egyelőre még a jövő zenéje
Ha van valakinek forrás az ellenkezőjéra, az kérem cáfoljon meg. A kettős érzékelős R-73 az kettős IR lett volna, mint az 9K38 Igla PbS+InSb detektorral vagy IR+UV?
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 041
113
2017-ben 200 darab kozepes hatótávu levego-levego rakétát kap az orosz légiero, amibol már 91 darabot leszállított a "Takatikai Rakétafegyverzetek" konszern. A maradék 109-et az év folyamán szállítják le. A leírás szerint ez a rakéta az RVV-SzD(K-77-1).


Gondolom jövőre újabb 200 rendelnek
https://manglermuldoon.blogspot.hu/2017/04/threat-analysis-su-35s-part-iii.html

Leírva az új eltér az eredeti változattól
17cm hosszabb és 15 kg nehezebb
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 308
54 746
113
Pár kép az R-27-ről:
R-27+BVRAAM.JPG

Ez egy régi poszter a dizájn alapján, de szerintem érdekes.

001.jpg9AAEEFA2-48F1-440D-80A2-08C77B81E01BOriginal.jpg

CGI kép.

1494249902_6ng-ppcatde.jpg

Modern ábra.

1470390873_2.jpg

Passzív és IR keresőfejekkel.
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Ha nem talál célt, egyszer leesik, és levegőből indítják :D.
Viszont minden rendes LL-rakétában van egy időzítés, hogy ha nem talál célt akkor felrobbantsa a töltetet, nehogy pl. saját csapatokon landoljon és ott robbanjon. Szóval nem egészben fog talajt fogni ...:D:p
 
  • Tetszik
Reactions: Python

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 530
44 928
113
Viszont minden rendes LL-rakétában van egy időzítés, hogy ha nem talál célt akkor felrobbantsa a töltetet, nehogy pl. saját csapatokon landoljon és ott robbanjon. Szóval nem egészben fog talajt fogni ...:D:p
Gondolom ennek a helyére robbanótöltetet tesznek, és mehet ballisztikusan mint egy nagy Sz-8 :p. Sőt ha passzív fejjel megfognak egy földi radart, máris ARM rakétát csináltak belőle. Mindenre van megoldásom :p!
 
M

molnibalage

Guest
Gondolom ennek a helyére robbanótöltetet tesznek, és mehet ballisztikusan mint egy nagy Sz-8 :p. Sőt ha passzív fejjel megfognak egy földi radart, máris ARM rakétát csináltak belőle. Mindenre van megoldásom :p!
A vége a kommentednek azért érdekes, mert kb. 2-4 éve (?) felmerült, hogy olyan légiharc-rakéta legyen, ami alkalmas földi célok ellen is operálni. A képalkotó infrával is felmerült illetve AIM-120 alapon is.

Nekem mindkét esetben az votl a gondom, hogy dollármilliós rakétákat ilyen célra használni pazarlás, amikor az SDB-II is legfeljebb 100k USD táján van (a mostani giga ausztrál vétel 50k USD körüli árat hoz ki) úgy, hogy multiszenzoros.
 
  • Tetszik
Reactions: endre
M

molnibalage

Guest
Ez a J-20 stealth/5. gen ide vagy oda az, aminek anno a MiG-31-esnek lennie kellett volna. Amekkora 46 tonnás böhönye lett a 31-es, jobb lett volna valami orbitálisan nagy deltaszárnnyal (kettős nyilazás, tört belépőél, farkasfog, réselt orrsegédszárny, miegyéb) és kacsaszárnnyal kombinálni az oldalt elheyezett szögletes beömlőket és az osztott függőleges vezérsíkokat. Ezzel lehetett volna kompenzálni a hatalmas szerkezeti tömeget és több fegyver is, akár hat R-33-as is elférhetett volna az alsószárnyas gép hasa alatt. Nem volt véletlen a franciák hasonlóan nagy méretű és arányaiban nagy teljesítményűnek szánt Mirage 4000-esénél is ez a dizájn (tudd, hogy értsd), csak ők a Rafale miatt kihátráltak mögüle.
De, hogy egy szemléletesebb példát mondjak, MiG 1.44.
Nagyméretű, nagy teljesítményű PVO gép, ahol a kacsa elrendezéssel biztosították az óriási szárnyfelületet és ezáltal a 31-eshez képest jobban tolerálható alacsonyabb felületi terhelést, ami kellően erős hajtóművekkel és statikailag instabil konstrukció+FbW megoldással máris kezesebbé tette az amúgy szintén hatalmas dögöt.

És ezzel már el is érkeztünk a kínaiak J-20-asához...
Ez szép és jó...

... csak a CM veszély miatt a '70-es évek végén és sürgősen kellett valami platfrom, amire rárakhatták a Zaszlont és négy batárnagy R-33 rakétát. A MiG-25 volt akkor az egyetlen korszerűbb aerodinamikával bíró gép, amihez nyúlhattak és elbírta ezeket értelmes harcászati paraméterek mellett. A Szu-27 akkor még annyira messe volt, hogy nemhogy alagút végén fény, de maga az alagút sem volt meg...

A Tu-22 és Tu-22 túl nagyok voltak, a Tu-128 és Jak-28 aerodinamikailag meg röhejesen elavultak voltak. A Tu-22M-ből lehetett volna akár 8 rakétás nehézvadász is belső térben, de milyen ára lett volna? Ha azokat átszabják, akkor meg a HT nem kap csapásmérőket, mert a hajtómű és sárkány gyártási ütemét nem lehet csak úgy megváltoztatni. Volt egyáltalán ilyen ötlet? [fejvakarás]

Mert annyi előnye lett volna a koncepciónak, hogy a Tu-22M alapól légi utánölthető volt (bár, ha nincs elég tankered, akkor hóttmindegy...) és a CAP ideje sokkal nagyobb.
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 337
10 690
113
Ez szép és jó...

... csak a CM veszély miatt a '70-es évek végén és sürgősen kellett valami platfrom, amire rárakhatták a Zaszlont és négy batárnagy R-33 rakétát. A MiG-25 volt akkor az egyetlen korszerűbb aerodinamikával bíró gép, amihez nyúlhattak és elbírta ezeket értelmes harcászati paraméterek mellett...
...A Tu-22 és Tu-22 túl nagyok voltak, a Tu-128 és Jak-28 aerodinamikailag meg röhejesen elavultak voltak. A Tu-22M-ből lehetett volna akár 8 rakétás nehézvadász is belső térben, de milyen ára lett volna? Ha azokat átszabják, akkor meg a HT nem kap csapásmérőket, mert a hajtómű és sárkány gyártási ütemét nem lehet csak úgy megváltoztatni. Volt egyáltalán ilyen ötlet? [fejvakarás]
Tupoljevéknél ötlet - no meg makett - volt mint égen a csillag, hogy kiváltsák a Tu-128-ast.

https://www.globalsecurity.org/military/world/russia/tu-138.htm
Lap alja:
https://forums.somethingawful.com/showthread.php?threadid=3276654&userid=0&perpage=40&pagenumber=395
https://forums.spacebattles.com/threads/leo1s-russian-military-news-pictures-thread.243988/page-150