[BIZTPOL] Szíriai helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Egy újabb kép kicsit más szögből.Szerintem ez egy szemből kapott ütközés nyoma ez nem találat.
DStmm6eU0AAKzte.jpg
Nem valószínű mert a Szu-24-en a vezérsík előtt van a szárny, akkor az is sérült volna, ráadásul a lemezek egy része előre, más része hátrafelé áll ki a vezérsíkból. Ez inkább valami távolabbi robbanás után pörögve érkező nagyobb méretű repeszeknek a műve lehet szerintem, vagy gurulás közben durrdefektes főfutókerék is csinál ilyen ronda munkát.
 

karpatalja

Well-Known Member
2015. március 10.
3 323
3 315
113
Elnézést, h bele szólok. De a média és ti is 2 teljesen különböző dolgot mostok össze. A bázist érte találat. 82 es AV -ból. De nem 31 edikén történt, hanem korábban. Jelentős kár nem keletkezett. A gépek pedig másutt sérültek meg. A belinkelt szu24 es peldául légiharcban, egy földről indított hőkövető rakétától. Kb 25 e körül.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 921
13 097
113
A belinkelt szu24 es peldául légiharcban, egy földről indított hőkövető rakétától. Kb 25 e körül.

Ez nem valószínű.
- Túl tiszta a géptörzs. Még a kis fejjel szerelt sztrela/igla/FN-16/QW-1/2 stb... kis robbanófejű, mérsékelt repeszhatású, közelségi gyújtó nélküli rakéták után is maradna "repesz" szóráskép a törzsön. Ez meg tök tiszta. Még egy apró alu darab sem érte nagy sebességgel a törzset.
- A közelségi gyújtóval ellátott nagyobb robbanófejű kézi légvédelmi jól megszórják a környezetüket. A közelségi gyújtó nélküli fej viszont magán a vezérsíkon kellett volna, hogy elműködjön. Akkor viszont csúnyább munkát végzett volna ez még 0,4-0,5 kg hexogén is. A képen látható vízszintes vezérsík belső része viszonylag épp. Csak a külsejét érte komolyabb erő.
- Robbanásnak (hőhatásnak, égéstermékeknek) egyéb látható jele sincs. A hajtómű burkolaton látható nyom sem robbanásra utal.

Én inkább azt mondanám, hogy ütközött egy kisebb tárggyal (pl: nagyobb kaliberű lövedék, ami nem működött el, vagy akár egy madár) a vezérsík belépőélének külső részénél, ami elvitte a tartót. A burkoló lemez hátrébb lévő része pedig tartását vesztve a légerő hatására szétnyílt, hátra hajlott. Szerintem nem robbanás volt és szinte biztos, hogy nem álló helyzetben.

A betonon sem látható semmilyen nyom.

Hát nem tudom, szerintem valamit el akarnak hitetni ezzel a sztorival. Egyenlőre szkeptikus vagyok. Lehet volt valami de nem így ahogy írják. De lehet semmi sem volt. Vagy valami cél van ezzel a sztorival, mert szerintem gyenge, és ki akarják ugratni a nyulat vele, kell egy indok vagy ilyesmi.

Én még mindég egy kur. szót se hiszek az egészből.Erőltetett képek egy darab szemtanú nincs egy vacak telefonos videó se + az egészről senki se tudott csak maguk az oroszok még a terroristák is tőlük értesültek a dicső tettről.

Nekem is felettébb gyanús a történet.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek and nyugger

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 815
81 127
113
2017. december 21. müholdképek a Hmeimim légibázisról.
Nézzük mit látunk: 10 Szu-24М/M2, 5 Szu-25SzM, 4 Szu-30SzM, 6 Szu-34 és 4 Szu-35Sz

Putyin december 11-én jelentette be a részletes csapatkivonásokat.
Nézzük mi volt a Hmeimim légibázison dcember 11. előtt:
8 Szu-24М/M2, 4 Szu-25SzМ, 2 Szu-30SzМ, 14 Szu-34, 4 Szu-35Sz és 3 MiG-29SzMT

Tehát december 11 után kivontak 3 MiG-29SzM-t, 8 Szu-34-est, 1 An-72-őt és egy A-50U-t.

OsIK2wT2P6E.jpg

AcS0MxhATKY.jpg

YO540-ljFLE.jpg
 

gioo

Well-Known Member
2015. december 25.
13 788
17 336
113
Négy újabb település+tegnap esete elkezdték nehéztüzérséggel és rakétás egységekkel belőni Sinjart. Ugyanakkor 2db. harckocsit is vesztettek TOW. támadás miatt amiket a város védvonalából indítottak.Az IA. is mozgolódik kihasználva a zöldek szorult helyzetét.
DSxMnoIWsAI8nNl.jpg

DSxrXHwWkAIDEmZ.jpg
DSx4JD_WAAAZ744.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

varga dima

Well-Known Member
2011. március 3.
2 173
2 918
113
Mai tudósítás(legalábbis ma jelent meg) szír iskolásoknak hozott orosz segély. A felvételeken látni a "találatot" kapott Szu-24M-et-de semmi baja. :)
Igen, pont most néztem orosz hiradót én is. 29-esnek itt látszólag semmi baja, szépen gurul. Csak az a kérdés, mikor készült a report? Esős idő egyébként, mint a sérülést mutató képeken.... Homályos a történet.... kellenek a műhold képei.
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 157
113
Az Orosz VM Újévi ajándékokat szállított Szíriába. A titokzatos eset óta eltelt pár nap, az időjárás most esős, az élet zavartalannak látszik.