• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 298
76 870
113
fip7

Nem folyamatos egyik sem.Szerintem nincs külső halonnal oltó.Az tudtommal úgy működik,hogy elszívja az oxigént a tűztől így megszűnik az égés egyik feltétele de ez csak zárt térben működik érthető okokból.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 271
13 652
113
A T-55 is NBC védett és túlnyomás van benne, csak ehhez a géppuskánál le kell szigetelni a tornyot egy gumiakármivel. Fogalmam sincs, hogy ez mennyire bírja a hőt, de lehetőség van rá. Ezen kívül a külső kábelezés is fémcsőben fut, telát elvileg rüvid ideig tűzálló az is. Viszont fogalmam sincs mi van akkor ha a motortédbe befolyik az égő benzin:)
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 782
65 147
113
Ha van is külső halonnal oltó mekkora a tartálya? 2-3-4-5 molotovra is elég vajon? És mi van ha napalmot dobnak rá? Ha azt is kibírja akkor tényleg jó gép lehet.
 

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 642
888
113
fip7: Nem mondtam,hogy lehetetlen megfékezni, én csak azt írtam le,hogy miért hatásos a molotov-koktél, amit kérdeztél..

Az ABV/túlnyomásos részt nem tudom,hogy működik, de szerintem nem állandó, mert gazdaságosabb, mivel működés közben fojtja a motort és nem hiszem, hogy tized literes fogyasztás növekedésről beszélünk,főleg egy hk esetén.

A halon maga egy nagyon jó oltóberendezés, lassítja az égést,mert csökkenti a hőmérsékletet és kivonja/megköti az oxigént, ami ha 14% alá megy,elalszik a tűz,zárt térben ez kinyírná a katonákat is. Amúgy "patronos" megoldás a halon, hiszen 70 celsius felett elkezdi oltani, viszont a tartályból pár tíz másodperc alatt kinyomja a halont, szóval kicsit várni kell a második koktéllal és utána már csak kézi oltóval tudnák elnyomni, amihez ki kéne mászni...
 

ben921114

Member
2013. február 11.
71
0
6
ha már a tűz szóba került, 3:30-tól
https://www.youtube.com/watch?v=fAXDWjXsvzw
Magát a filmet pedig ajánlani tudom,nekem nagyon bejött, Buffalo Soldiers
http://www.port.hu/buhersereg_buffalo_soldiers/pls/w/films.film_page?i_film_id=47066
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
<blockquote rel="joker">megy a Leo2-is a biatlonra?

A Nato országok (USA utasításra) lemondták a részvételt.
14 csapat lesz Oo-val egyutt.</blockquote>
Másnak nincs Leo aki elvihetné?
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 797
81 010
113
<blockquote rel="boki"><blockquote rel="joker">megy a Leo2-is a biatlonra?

A Nato országok (USA utasításra) lemondták a részvételt.
14 csapat lesz Oo-val egyutt.</blockquote>
Másnak nincs Leo aki elvihetné?
</blockquote>

Eredetileg csak 4 ország jott volna saját tankjával. UKrajna(nem jon) Kína(jon),Csehország(nem jon), Olaszország(nem jon)
 

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 642
888
113
Kár,pedig megnéztem volna mind, főleg a Leo-t, szerintem seggelné az Abramset...
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 315
54 789
113
Leopárd 2-höz való ágyúk:

Rheinmetall140mmguncomparison.jpg


npzk140mmamo.jpg
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 454
17 713
113
Visszatérve az osztrák Leo2-re, ott a háttérben ha jól látom egy Leo2 torony pihen. Ez a hozzáállás pedig nen jellemző rájuk hogy a technikát így kezeljék. Számomra a Bundesheer mindig az iskolapéldája volt hogy kezeljék és tartsák hadrendben kitűnően a technikát. Még a 30-40 éves Styer teheerautóik is ragyogtak mindig amiket rendszeresen láttam. Nem beszélve a Drakenjeikről,Kürasszír tankjaikról. A matuzsálemi cuccaik is jó állapotúak voltak. Meglepő az hogy 20 tankjuk már a rendszeresítés után kb 10 évvel "rohad" egy réten. Ezek szerint mára a 127 (?)-ből jó ha 100 tankjuk van egyben. Ez 10 év alatt nem semmi amortizáció. azt sem értem miért? Pénz van dögivel, és gyakorlatuk, eszük is a karbantartáshoz. Az sem tiszta miért adnának el 57-et? Alig 10 éve rendszeresítették , akkoriban vették az Eurofightereket is. Mi változott a szomszédaikat ,fenyegetettségüket illetően? Semmi. Az osztrák államnak 57db 80-as évekbeli tank ára bagatell összeg, még ez sem indokolná az eladást. (_Nálunk meg komoly bevételt álmodnak a roncsokból. Az összes roncs szemét nem ér annyit mint ez az 57 tank.)

Azon a képen nem csak Leo 2 van. Van ott Leo 1 is.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 379
8 565
113
Hát meg kell hagyni a lengyelek haderőfejlesztése sok szempontból irigylésre méltó. Hiába, ahol van társadalmi igény, ott van politikai akarat. Ahol van politikai akarat, ott fejlesztés is van.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 315
54 789
113
koppany

<i>"Ha mink is nekiállnánk fegyverkezni, akkor a szomszédok is fegyverkeznének, ezért nekünk még többet kellene költeni és így tovább..."</i>

Ezzel én nem feltétlenül értek egyet. A védelmi célú fegyverkezés kifejezetten jót tesz a biztonságnak.
A legatyásodott országok több eséllyel esnek egymásnak szerintem, mint az elfogadhatóan felszereltek.
A magyar haderő ésszerű keretek közötti gatyába rázása nem növelné a térség biztonsági kockázatát. Inkább a stabilitás záloga lenne szerintem.
 

koppany

Well-Known Member
2010. július 16.
1 594
7 657
113
fip7
Egy normális világban igazad is lenne, de ebben a pocsolyában csak olaj lenne a .........
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 049
6 490
113
fip7 - figyelmedbe ajánlok egy régi írást, ami 25 évvel ezelőtti helyzetről szólt, amikor pl. szintén "szövetségesek" voltunk északi szomszédainkkal, mégis ment a hiszti:

http://beszelo.c3.hu/cikkek/a-mig-ek-es-a-%E2%80%9Emagyar-veszely%E2%80%9D

"A magyar fegyverbeszerzés nyomán ugyanis, állítja Meciar, sérelmet szenved a két ország közötti egyensúly. A kialakuló helyzet méltán ad okot aggodalomra: a kölcsönös veszélyérzet nyomán mozgásba lendülhet a közép-európai fegyverkezési spirál."

Például ezért is nem lett S300-as légvédelmi rendszerünk, pedig nekik volt.