[HUN] Mi-24 korszerűsítés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Amennyiben KRDD-nek nem kell 100 fős létszámot elvinni mert csak kis létszámokban tevékenykednek , akkor miért
is kell dandár abból? A KRDD átvette a KMZ és a KVE hatáskörét is a kettő összevonásával. A KVE eredetileg a gyorsreagálású ezred /zászlóalj volt. Légi és járműves kijuttatással! Vagyis mégis kellhet!

Az éjszakai bevetésre példa egy talán a Natgeon leadott dokumentumfilm , amiben egy Apacs küzdelmét mutatják be éjszaka egy légvédelmi gépágyúfészek ellen!

Amíg nincs tüzérsége Magyarországnak vagy megfelelő tűztámogatása addig sajnos szükség van a repülő tankokra!
Képzelje magát annak a gyalogoskatonának a helyébe aki a terepen van és tudja , hogy az ellen önjáró tüzérséggel , rakétsorozatvetőkkel a háta mögött vonul fel száz hackocsival , modern páncéltörőkkel , Javelinnel, Spike-val .
Neki meg ott van a 60 mm-es aknavető meg a 12,7/30 mm-es BTR gépágyú....
Mindjárt jobban érzi magát ha tudja , hogy a háta mögött ott áll készenlétben néhány Mi-24.
Ismét mondom a 11 db bevethető Gripen nem jelent tűztámogatást. Oka: A fő feladatuk a légtér, légifölény megőrzése lenne a két -háromszoros légi túlerővel szemben ! Akinek ilyen szituációban az lenne a legfőbb gondja , hogy nyújtson légitámogatást a földieknek az alatt nem maradna gép.
Amíg nincs 40 db Gripen és abból min. 1 század leginkább csak földi támogatásra profin kiképezve addig sajnos szükség van mindenre ami erősítheti a Honvédséget.
Persze lehet mondani a nálunk nem létező modern csapatlégvédelmet de az ugyanúgy veszélyes a Gripenre- ami közeli támogatást nyújt- is , mint a Mi-24-re mert a Gripen igaz, hogy fejlettebb érzékelők terén de a helikopter el tud bújni dombok, erdők mögé. Azzal a külömbségel, hogy ha a Gripent találja el egy sorozat az gépágyúból pl. az nagyobb valószínűséggel válik tüzgömmbé, mint a 30-40 éves Mi-24 lévén ennek van védelme ilyen esetekre a tüzelőanyagtartályában, míg tudtommal a Gripenből kispórolták a semlegesgáz rendszert is!
Legalábbis az A-kban még nem volt.
Nem azt mondom, Mi-24 kell mindenáron, hanem azt, hogy ezek is előrelépés a semmihez és szarvastehén kell de modernizálva!
Az azért elgondolkodtatthatna mindenkit, hogy elvileg az Apacs kiváltására meg mellé tervezett könnyű és olcsóbb modern Kaiovákat miért is vonták ki és helyettük inkább mégis a nehéz és méregdrága Apacsokból gyártanak még többet a nagy spórolás közepette?
Valószínűleg úgy ítélték meg , hogy teljes kudarc volt a koncepció. Tudtommal nagy veszteségeik voltak Irakban , rendkívül sérülékenynek bizonyult. Akár egy kézifegyverrel is leszedték. Vagy az mindenki számára tudható, hogy a szerbek a Délszláv
konfliktus után kinyilvánították , nem elég a gazellák védelme , nagyon sérülékenyek voltak a kézifegyverekkel szemben.
Olyan hírek is szálltak, hogy Mi-24-eket akartak beszerezni. A horvátok meg 6db Mi-24- helikopterrel nagy károkat okoztak nekik, pedig a szerb légvédelem világszinvonalon állt akkor is. ( Lásd: F-117).
Persze az lenne az ideális ha kevlárpáncélzatú könnyű vagy köztes többcélú helikoptert szereznénk be támogató verzióban. Ilyen a BlackHawk egyik variánsa. Csak az a pici baj , hogy 20 milliárdból 1 db meg talán egy fél jönne ki. Én azt is megkérdezném a kormányunk helyében, hogy a nekünk szánt UH-1 -ekből miért akarták kiszerelni a különböző besugárzásjelzőket arra hivatkozva, hogy nem akarják felborítani az erőegyensúlyt erre felé? Most nem számít az egyensúly , amikor HIMARS-t meg Patriotot adnak el némely közeli államoknak?
Valószínűleg az AW-139 M lenne az ideális válsztás kevlárpadlóval , páncélozott ülésekkel, öntömítő üzemanyagtartállyal, Spike -rakétával. Akkor örülhetne az is aki harciasabb , és az is aki nem túl nagy de szállító helikoptert akarna beszerezni.
Még tán 2T homokzsákot is meg tud emelni. És olcsóbb, mint az UH-60.
Most nem vagyok otthon, később kifejtem. Ennyi marhaságot egy kommentben.. Kis híján leolvadt az agyam... De tenyleg...
 

LMzek

Well-Known Member
2017. szeptember 18.
610
523
93
Bízom benne,, meg abba is, hogy nem is ide hozzák a vasakat vissza, hanem egyböl északon száll le az Antonov, Polszka testvéreink azon bázisán, ahol saját Mihujaikat modernizálják,,, majd csak azután jönnek haza. :)


"Útba esik" ( :) ), Gyorsan-mindjárt "kis" ATGM-Igla mixel díszíthetne a Mikulás!
 
  • Tetszik
Reactions: marton

vilmoci

Well-Known Member
2010. április 24.
1 698
3 924
113
http://www.vydavatelstvo-mps.sk/let...arsti-letci-v-namesti-sbirali-zkusenosti.html


Google ferdítővel a lényeg:
"A látogatás fő célja az volt, hogy megismerkedjen a Mi-35 helikopterek éjszakai repüléshez szükséges Night Vision Goggles (NVG) képzéssel. A látogatás oka a magyar helikopterek felújításának lehetősége NVG-vel. "

mi-24_in_hangar.jpg

family_photo.jpg
szép a hangár betonja....
meg úgy a hangár is...
meg a gépek is...
meg körbe tudják állványozni a Mi-17-est....
...
fényévek, b..szki, fényévek...
o_O
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 936
18 421
113
Sima könnyűszerkezetes csarnok, a hazai gyárakban is megszokott talajburkolattal. Igazából nem olyan nagy dolog, csak a Honvédségnek akar az lenni. Már a MIG-29 gépek idejében is az volt. Tartok tőle, ilyesmi maguktól eszükbe sem jut, pedig sok gép le
sz felújítva, amelyek így a csillaggarázsban fognak állni. :(
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 161
10 898
113
"A szolnoki helikopteresek Koller tábornok vezetésével a cseheknél tanulmányozták az NVG alkalmazás lehetőségeit. A cseh forrás szerint cél az éjszakai bevethetőség megteremtése nálunk is, ami a Mi-24-esek nagyjavítást követő további átalakításával érhető el."

Jetfly? Szerintem innen vették át.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 376
7 860
113
Több mint valószínű ahogy korábban is sejthető volt,hogy a felújítás során az NVG alkalmazás alapjait is "lefektették" előkészítették? Így "szerencsékre" már csak a kész rendszert kell beépíteni.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 174
61 028
113
Amúgy nagy fantázia nem kell hozzá. Idióta EU-s embragó ide, NATO ökölrázás oda, az oroszok szépen kiépítik akár a komplett Mi-35M3 avionikájának alapjait (kábelezés, tartózás, új furatok, régiek levakolása, stb stb) a gépeinken, majd valami (bizonyára egy ciprusi, de akár bármi más) cégtől meg beszerezzük a "helyben gyártott" (értsd orosz) elektronikát és névleg, vagy akár fizikailag is egy magyar cégnél (ez lehet akár a KÖRÜ, de akár egy Himi-Humi Kft) beépítjük őket. Ez így tisztán EU-s képességnövelés, hazai ipar támogatása, a hadiipar felvirágoztatása, Zrínyi 2026 program, bárakármi.
Aztán a kutya se szólhat egy szót se.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 150
33 466
113
En mar akkor biztosra vettem az nvg kepesseget a jovoben amikor jotz a hir hogy az ikranoktol onvedelmi rendszer gyartosort vettunk
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo