[BIZTPOL] Török-kurd konfliktus (1978 - ...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Iránt először is 80 millióan lakják, nem 90-en. Másrészt ez nem ilyen egyszerű, hogy 9 millió vs. 80 millió
mert ha így lenne, akkor a 38 milliós Ukrajnának is rég le kellett volna tudnia győznie a 2 milliós szakadár Kelet-Ukrajnát, mert ugye 38 millió vs. 2 millió
de te is tudod, hogy nem így történt, meg azt is, hogy miért.

Igazad van 80 millió fős. Olyan gyorsan nőnek egyes országok lakossága, hogy már követni sem tudom. Na de a nagyságrendi külömbség akkor sem nagyon változik. Irán egy középhatalom, Azerbajdzsán meg egy magyarországnyi lakosságú, területű ország.
Azért az ukrán-orosz szakadár háborút nem hasonlítanám ehhez a helyzethez. Ott az orosz hadsereg segítségével harcolnak. Rengeteg orosz katona is van közöttük, képzettek, kapják az orosz tanácsokat, fegyvereket, stb. Az ukránok meg elavult fegyverekkel harcolnak, tapasztalatlanok és finoman szólva nem motiváltak a sikerben (sokmindent elárul, amikor teljes ukrán egységek álltak át).
Azerbajdzsán-Irán háború esetén meg pont Azserbajdzsán lenne a zöldfülű taknyos, Irán meg igazi veteránnak számít, hisz elég sok háborút vív mostanság, ha közvetetten is. Plusz, saját hadipara van, Azerbajdzsán meg semmit nem gyárt.
Legutóbb amikor Irak megtámadta Iránt, Irán még sokkal gyengébb volt mint ma, Irak meg sokkal erősebb volt akkor, mint Azerbajdzsán ma és mi lett belőle? Egy sok évig eltartó felörlő háború.
Ahhoz, hogy Azerbajdzsán Iránt legyőzze, több 100 milliárd dollár értékű hadianyagot kellene kapjon és minimum 10 évvel előtte el kellene kezdje kiképezni és felduzzasztani pár százezer fősre a hadseregét.
Azért nem csak úgy szokott az történni, hogy Oroszország csak úgy áttol egy jelentéktelen gazdaságú országnak ennyi felszerelést, cserébe azért, hogy az majd belép az Eurázsiai Únióba. Meg kell nézni azt is, hogy mit kapnak érte? Szó szerint semmit. Azerbajdzsán gazdasága harmada a magyarnak. 37 milliárd dollár vs 125. Energiahordozókon kívül semmijük sincs. Na az meg Oroszorszának viszont dögivel van, nem kell neki ilyen áron egy versenytárs.
Ilyen kaliberű háború nem tör ki egyik napról a másikra. Kellene legyen jele már ma is. Mint írtam ha ez lenne a nagy terv, akkor Azerbajdzsán már ma százával kellene kapja a legújabb tankokat, repülőgépeket és többszázezres hadsereget kellene kiképezzen. Ez nem úgy megy, hogy egy jelentéktelen ország, jelentéktelen hadserege, ma kap ezer tankot és 500 repülőgépet és akkor egy hónap múlva már sikeresen legyőz egy középhatalmat.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Alapvetoen veled ertek egyet ebben a vitaban, de azert tegyuk hozza, hogy elvileg lehetseges haboru nelkul embargozni Kinat, hisz Oo is embargo alatt van megsem all hadban egyik embargozo orszaggal sem. (az, hogy Sziriaban teret nyer USA rovasara, az fuggetlen az embargotol, nem az miatt van Sziriaban)

Azért az oroszok ellen viszonylag laza az embargó (így nevezik egyáltalán, mert általában csak szankciókat írnak). Csak egyes termékek vannak sújtva. A kereskedelem nem szűnt meg csak visszaesett. Az EU viszont még ezt is csak kényszerrel nyelte le. Na Kínával sokkal fontosabb kereskedelmi kapcsolatok vannak és Hóbagoly sokkal komolyabb embargóról is beszél.
Plusz, ahhoz, hogy egy embargót bevezessenek, nagyon komoly érvek kellenek. Kína meg nem csinált semmit. Minimum Tajvant el kellene foglalják egy nagyon véres háborúban ahhoz, hogy ellene bármilyen szankciókra gondoljanak.
De még mindig kiváncsi vagyok arra, hogy az USA mit fogyasztana, ha megszűnne a kínai import? Persze, hazahozzák az amcsi gyárakat. Na de mikor, hogyan? Ez sem két nap lenne, mint ahogy nem két nap alatt települtek ki. Ráadásul mint írtam már egyszer, az amcsi gyárak Kínában, egy legenda, hisz a legtöbb gyár kínai vagy részben kínai tulajdonú, az amerikai csak megmondja, hogy mit és hogyan gyártsanak.
 
  • Tetszik
Reactions: dragonette and Pal

Ursa Maior

Well-Known Member
2017. február 2.
682
1 037
93
Az orosz embargó egy hatalmas kacsa. Mi ne adjunk el, a német a francia meg megoldja okosban. Bezzeg ha mi tök új orosz heliket vettünk volna. Lett volna ám ajvék

Azert az eu cegei megwrzik mert szandekosan arra a teruletre lettek bevezetve ami nekik faj. Usa orosz kereskedelem meg szarnyal
 
  • Tetszik
Reactions: galland

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Terulete es technologiaja is nagyobb Oo-nak mint Kinanak. Ahol Kina nagyobb az a lakossag es ebbol kovetkezoen a gazdasag. Oo szerintem meg nem adta fel, es nem B (max C) terv, hogy Kina Kanadaja legyen. Most meg problakozik azzal, hogy novelni a (pravoszlav) lakossagot, ezert vette vissza a Krimet es ezert fogja majd Ukrajna nagyjat is (vissza)venni. Nagyon kicsi eselyt latok ra, hogy Hobagolynak igaza lesz abban, hogy a Kina fele epitett gazdasagi kapcsolatok (vezetekek) csak vedelmi penz, de ne felejtsuk el, hogy sem Oo sem Kina nem evtizedekben gondolkozik elore, hanem hosszabb tavon, mivel megtehetik. Ha pedig szaz evben gondolkodsz elore akkor azok a vezetekek nem is olyan nagy dolgok. De nem lehetunk biztosak benne. Mindenesetre ahogy ma mindenki USA ellen van (mert o a legerosebb) ugy logikus lesz majd, hogy kesobb mindenki Kina ellen lesz.

Vagy belenyugszik a sima nagyhatalom státuszba és beáll a szuperhatalom Kína mellé ugyanúgy, mint ahogy az USA mellé is beálltak a korábban nála jóval erősebb Anglia, Franciaország és Németország.
Szerintem Putyin realista és tudja, hogy Oroszország már nem szuperhatalom. Ahhoz, hogy Kínához hasonló gazdasági ereje legyen (és hosszútávon ezáltal hadserege), 10-szer nagyobb kellene legyen Oroszországban a GDP/fő, mint Kínában, hisz 10-szer népesebb Kína.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Amugy Hobagoly allitasabol nem annyira a tetel a hibas, hanem inkabb az indoklas. Tehat pl. nem holmi "tokesek", meg ilyenek miatt nem tamadott USA Kina ellen eddig, hanem ennel sokkal prozaibb okokbol:
1. nem volt akkora technikai folenye mint ma (regen mindket felnek volt atomja, ma viszont USAnak kismillio olyan kutyuje van ami Kinanak nincs)
2. volt boven mashol is lehetseges haboru USA-nak
3. nem kellett regebben Kinatol tartania.
De ezek most megvaltoztak, tehat USA Kina ellen megy, es Oo-nak is ez az erdeke, hogy Kina ellen legyen hosszu tavon. Es ezt Kina is tudja, de attol meg miert ne epithetnenek vezetekeket egymas kozott? Munkat akkor is kell adni a nepnek, ha majd haboru lesz. Meg lehet, hogy nem is lesz, akkor meg direkt jol jonnek majd a vezetekek.
(Az viszont igaz, hogy kicsit tul nagyvonaluan dobalozik 80-90 millios allamokkal, amik valos helyzetet nem is ismerheti, hisz ki lenne expert egyszerre akar csak 10 allam sajatossagait illetoen is? Ettol fuggetlenul igaz, hogy egy eros Iran senkinek sem jo, kiveve azt az egy szuper/nagy-hatalmat, aki a maga oldalara tudja allitani a tobbi elleneben. Ha van egy ilyen, akkor Iran nem fog szetesni. Es szerintem van egy ilyen.)

USA-Kína háborúról.
Gondolom abban egyetértünk, hogy egy ilyen háború egyben atomháború is lenne.
Gondolom abban is egyetértünk, hogy ugyanúgy ahogy a múltban, úgy most a jelenben is a leggazdagabb emberek irányítják az országokat. Hogy közvetlenül vagy közvetetten, az most mindegy.
Nos régen alapvetően elég könnyű dolga volt a vezetőknek háborúkat vívni, hisz ott volt a sok alattvaló, ők mentek a puskák, ágyúk elé meghalni. A vezetők meg a fényűző életmódjukat ugyanúgy megtartották még a háború alatt is. Sőt, még a vesztes háború után is. Ugyebár Vilmos császár a vesztes háború után nem úgy végezte, mint a sok millió német, akik a fronton meghaltak. Persze ő is meg lett "büntetve", száműzetésbe vonult, elveszítette az országát, na de ugyanúgy pompában élt azután is.
Viszont már a 2. vilgáháború is elhozta azt, hogy a vesztes országok vezetőivel is leszámoltak, méghozzá jól meg is ölték őket. Itt már látszott, hogy új idők következnek.
Na nekem ez a legfőbb bajom az atomháborúval is. Itt már nincsen hátország, nincs biztonság a vezetőknek. Itt pont a vezetőség az elsődleges célpont. De ha ők bunkerbe is vonulnak és túlélik, akkor is mit nyernek? Nyomoroghatnak egy szétbombázott, radioaktív felhőben úszó romhalmazban.
A globalizációnak hála az USA-t irányító milliárdosok akkor is milliárdosok maradnak, ha holnaptól épp nem az USA, hanem Kína lesz a legerősebb a világon. Legfeljebb ha ki akarják venni a részüket a kínai gazdaságból is, akkor ott is befektetnek, mint ahogy látjuk is már évtizedek óta ezt a trendet.
Én ezt nem látom, hogy mi értelme annak, amit Hóbagoly már évek óta mond, miszerint jön a világháború? Nemcsak mi átlagemberek nem nyerünk rajta semmit, de ugyanígy az igazi vezetők is csak veszítenek.
 

Ursa Maior

Well-Known Member
2017. február 2.
682
1 037
93
A modern fegyverek óriási pusztító ereje és még nagyobb ára miatt egyenlő felek (peer-to-peer) közötti háborúnak igen-igen alacsony az esély.

Sokkal inkább a kifárasztás, mint a legyőzés a cél. Ld Irán pl.
 

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
Azért az oroszok ellen viszonylag laza az embargó (így nevezik egyáltalán, mert általában csak szankciókat írnak). Csak egyes termékek vannak sújtva. A kereskedelem nem szűnt meg csak visszaesett. Az EU viszont még ezt is csak kényszerrel nyelte le. Na Kínával sokkal fontosabb kereskedelmi kapcsolatok vannak és Hóbagoly sokkal komolyabb embargóról is beszél.
Plusz, ahhoz, hogy egy embargót bevezessenek, nagyon komoly érvek kellenek. Kína meg nem csinált semmit. Minimum Tajvant el kellene foglalják egy nagyon véres háborúban ahhoz, hogy ellene bármilyen szankciókra gondoljanak.
De még mindig kiváncsi vagyok arra, hogy az USA mit fogyasztana, ha megszűnne a kínai import? Persze, hazahozzák az amcsi gyárakat. Na de mikor, hogyan? Ez sem két nap lenne, mint ahogy nem két nap alatt települtek ki. Ráadásul mint írtam már egyszer, az amcsi gyárak Kínában, egy legenda, hisz a legtöbb gyár kínai vagy részben kínai tulajdonú, az amerikai csak megmondja, hogy mit és hogyan gyártsanak.
Egyreszt like, masreszt nem is kell 2 nap alatt megoldani a hazavitt termelest. USA elobb-utobb rakenyszerul, hogy a hadiipar helyett valami mast is termeljen otthon, mivel a hadiipar extrem hegemoniaja nem tarthato fenn orokke, mivel lassan nem lesz olyan aki ellen haboruzhatna (a gyozelem realis eselyevel, mert Oo vagy Kina ellen nincs realis eselyuk.) es az egypolusu vilagrend is megszunt, tehat mar egyre kevesbe tud barhol haborut szitani, hogy eladja a fegyvert. Es ha megszunik a petrodollar, marpedig megfog akkor mar erdemes is lesz otthon gyartani, mert nem lesz tul eros a dollar es igy versenykepes lesz az USA-ban gyartott aru. Mas kerdes, hogy ebbe a hatalmas valtasba (erosbol gyenge dollar, kihelyezett termeles helyett otthoni termeles) beleroppan-e az amcsi allam. De mar csak a lecserelodo lakossag (angolszasz protestans helyett mexikoi drogos, fekete drogos es white trash proli) miatt is ra fog kenyszerulni, hogy primitiv dolgokat gyartson csucstechnologia helyett, mert az agyelszivasnak sem lesz mar olyan az ereje mint regen. Persze nem holnap, nem is holnap utan, de mar kozelebb mint gondolnak. Esetleg allamokra bomlik szet majd a lakossag aranyai menten. Akkor persze megjelennek majd nagyhatalmak, hogy megvedjek az uj allamokat... Mar Obama ota fel-fel roppen, persze egyelore csak duzzogasbol, hogy egyik-masik allam kivalna. Par evtized es mar nem csak durcaskodasbol mondanak majd ilyet.
 

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
Vagy belenyugszik a sima nagyhatalom státuszba és beáll a szuperhatalom Kína mellé ugyanúgy, mint ahogy az USA mellé is beálltak a korábban nála jóval erősebb Anglia, Franciaország és Németország.
Szerintem Putyin realista és tudja, hogy Oroszország már nem szuperhatalom. Ahhoz, hogy Kínához hasonló gazdasági ereje legyen (és hosszútávon ezáltal hadserege), 10-szer nagyobb kellene legyen Oroszországban a GDP/fő, mint Kínában, hisz 10-szer népesebb Kína.
Hosszutavon nem lehet perspektiva, hogy majd leszek egy Kanada. Korabban ez mukodhetett, de ma mar nojuk ki a bolygot. A szuperhatalom pedig definicio szerint az, aki a Fold barmely pontjat el tudja pusztitani. Ez Oo (es USA), nem Kina.
 
  • Tetszik
Reactions: dragonette

galland

Well-Known Member
2012. szeptember 21.
354
344
63
Pontosabban az EU ne kereskedej Oo-val, USA meg igen. Az egy dolog, hogy ezen No es Fro mar atlat, ezert ok megoldjak okosba egy ideje. Do korabban azert nagyot esett Oo GDP-je az embargo maitt, kar tagadni.
Amugy varjuk ki a veget, lehet, hogy a Mihuk nem ugy jonnek vissza mint ahogy kimentek. Talan mi is meg tudjuk oldani okosba mostmar. Mondjuk akkor mit fog szolni ulippo, ha mar csak az ukrajna elleni szankciokat tartjak be az orszagot, Oo ellenieket meg nem? :D (Mert a kozhiedelemmel ellentetben USA Ukrajnat is szankcio-listan tartja)
Értem én ezt is, de mi a lószart szankciózgatunk, mikor fél Európa orosz gázzal fűt. :(
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Egyreszt like, masreszt nem is kell 2 nap alatt megoldani a hazavitt termelest. USA elobb-utobb rakenyszerul, hogy a hadiipar helyett valami mast is termeljen otthon, mivel a hadiipar extrem hegemoniaja nem tarthato fenn orokke, mivel lassan nem lesz olyan aki ellen haboruzhatna (a gyozelem realis eselyevel, mert Oo vagy Kina ellen nincs realis eselyuk.) es az egypolusu vilagrend is megszunt, tehat mar egyre kevesbe tud barhol haborut szitani, hogy eladja a fegyvert. Es ha megszunik a petrodollar, marpedig megfog akkor mar erdemes is lesz otthon gyartani, mert nem lesz tul eros a dollar es igy versenykepes lesz az USA-ban gyartott aru. Mas kerdes, hogy ebbe a hatalmas valtasba (erosbol gyenge dollar, kihelyezett termeles helyett otthoni termeles) beleroppan-e az amcsi allam. De mar csak a lecserelodo lakossag (angolszasz protestans helyett mexikoi drogos, fekete drogos es white trash proli) miatt is ra fog kenyszerulni, hogy primitiv dolgokat gyartson csucstechnologia helyett, mert az agyelszivasnak sem lesz mar olyan az ereje mint regen. Persze nem holnap, nem is holnap utan, de mar kozelebb mint gondolnak. Esetleg allamokra bomlik szet majd a lakossag aranyai menten. Akkor persze megjelennek majd nagyhatalmak, hogy megvedjek az uj allamokat... Mar Obama ota fel-fel roppen, persze egyelore csak duzzogasbol, hogy egyik-masik allam kivalna. Par evtized es mar nem csak durcaskodasbol mondanak majd ilyet.

Ezekkel a dolgokkal egyetértek. Bár alapvetően nem látom ilyen sötétnek az USA jövőjét, szerintem nem feltétlenül esik darabokra, egyszerűen csak nem lesz annyival nagyobb az életszínvonal a világ többi részéhez képest, mint ma.
De ha szét is esik, az is történhet békésen, mint pl. a Szu szétesése is.
Amit viszont tartok, az, hogy nekik egyszerűen semmi értelme világháborúzni a szuperhatalmi státusért, hisz még egy győztes háborúval is többet veszítenek, mintha csak simán belenyugszanak a nagyhatalmi státuszba, vagy akár a felbomlásba.
 

szpg9

Well-Known Member
2017. december 17.
1 688
1 195
113
Ezekkel a dolgokkal egyetértek. Bár alapvetően nem látom ilyen sötétnek az USA jövőjét, szerintem nem feltétlenül esik darabokra, egyszerűen csak nem lesz annyival nagyobb az életszínvonal a világ többi részéhez képest, mint ma.
De ha szét is esik, az is történhet békésen, mint pl. a Szu szétesése is.
Amit viszont tartok, az, hogy nekik egyszerűen semmi értelme világháborúzni a szuperhatalmi státusért, hisz még egy győztes háborúval is többet veszítenek, mintha csak simán belenyugszanak a nagyhatalmi státuszba, vagy akár a felbomlásba.


Majd simán elsöpri az USA nagyhatalmi erejét a tengerszint emelkedése. Feltéve, ha nem TRUMP-nak lenne igaza...
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Hosszutavon nem lehet perspektiva, hogy majd leszek egy Kanada. Korabban ez mukodhetett, de ma mar nojuk ki a bolygot. A szuperhatalom pedig definicio szerint az, aki a Fold barmely pontjat el tudja pusztitani. Ez Oo (es USA), nem Kina.

Szuperhatalom szerintem az, aki az egész bolygóra rá tudja erőltetni az akaratát. Ehhez elsődlegesen a gazdasági erő kell, amiből lesz utána a nagyon erős hadsereg. Elpusztítani a Föld bármely pontját az bármelyik atommal és interkontinentális rakétákkal rendelkező országnak menne.
Hagyományos értelembe vett szuperhatalom már nincs és a belátható jövőben nem is lesz. Olyan lesz a világ, mint amilyen volt a 2. világháborúig, már nem lesz olyan, mint a 2. vh után, hogy egy ország egyedül (USA) nagyobb gazdasággal rendelkezett, mint az utána következő jópár nagyhatalom.
A legerősebb Kína lesz, közvetlenül utána az USA majd jócskán lemaradva ezektől Oroszország, Japán, Németorszá, kb. hasonló erejűek.
Mint írtam, az oroszok nem tudnak Kínával és az USA-val versenyezni. Ugyanis Kínával szemben 10-res lemaradásuk van népességben, addig az USA-val szemben ugyan csak 2-res a lakosságkülömbség, viszont a technikai fejlettség meg jelentős.
El kell fogadni, hogy az orosz gazdaság csak akkor fogja megközelíteni az USA-ét, vagy Kínáét, ha egy orosz kétszer többet termel, mint egy amerikai, vagy 10-szer többet, mint egy kínai.
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 295
10 524
113
Kíváncsian várom, hogy az amerikaiaknak mi lesz a reakciója. Fegyverzik-e vajon tovább a kurdokat?
 

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
USA-Kína háborúról.
Gondolom abban egyetértünk, hogy egy ilyen háború egyben atomháború is lenne.
Gondolom abban is egyetértünk, hogy ugyanúgy ahogy a múltban, úgy most a jelenben is a leggazdagabb emberek irányítják az országokat. Hogy közvetlenül vagy közvetetten, az most mindegy.
Nos régen alapvetően elég könnyű dolga volt a vezetőknek háborúkat vívni, hisz ott volt a sok alattvaló, ők mentek a puskák, ágyúk elé meghalni. A vezetők meg a fényűző életmódjukat ugyanúgy megtartották még a háború alatt is. Sőt, még a vesztes háború után is. Ugyebár Vilmos császár a vesztes háború után nem úgy végezte, mint a sok millió német, akik a fronton meghaltak. Persze ő is meg lett "büntetve", száműzetésbe vonult, elveszítette az országát, na de ugyanúgy pompában élt azután is.
Viszont már a 2. vilgáháború is elhozta azt, hogy a vesztes országok vezetőivel is leszámoltak, méghozzá jól meg is ölték őket. Itt már látszott, hogy új idők következnek.
Na nekem ez a legfőbb bajom az atomháborúval is. Itt már nincsen hátország, nincs biztonság a vezetőknek. Itt pont a vezetőség az elsődleges célpont. De ha ők bunkerbe is vonulnak és túlélik, akkor is mit nyernek? Nyomoroghatnak egy szétbombázott, radioaktív felhőben úszó romhalmazban.
A globalizációnak hála az USA-t irányító milliárdosok akkor is milliárdosok maradnak, ha holnaptól épp nem az USA, hanem Kína lesz a legerősebb a világon. Legfeljebb ha ki akarják venni a részüket a kínai gazdaságból is, akkor ott is befektetnek, mint ahogy látjuk is már évtizedek óta ezt a trendet.
Én ezt nem látom, hogy mi értelme annak, amit Hóbagoly már évek óta mond, miszerint jön a világháború? Nemcsak mi átlagemberek nem nyerünk rajta semmit, de ugyanígy az igazi vezetők is csak veszítenek.
Egyaltalan nem biztos, hogy atomhaboru lesz, mivel ha valaki nem viszi tulzasba a gyozelmet (mint az elso VH vegen) akkor a vesztes elfogadja a kicsi aranyu vereseget es nincs rakenyszeritve a vegso megoldasra. Persze akkor lehet, hogy ezt mar nem is kell vilaghaborunak hivni.
Korabban is lemeszaroltak vesztes vezetoket: Kelta kiralyok, Inka kiralyok, Foniciai kiralyok, Angol kiralyok,...
Ezekkel a dolgokkal egyetértek. Bár alapvetően nem látom ilyen sötétnek az USA jövőjét, szerintem nem feltétlenül esik darabokra, egyszerűen csak nem lesz annyival nagyobb az életszínvonal a világ többi részéhez képest, mint ma.
De ha szét is esik, az is történhet békésen, mint pl. a Szu szétesése is.
Amit viszont tartok, az, hogy nekik egyszerűen semmi értelme világháborúzni a szuperhatalmi státusért, hisz még egy győztes háborúval is többet veszítenek, mintha csak simán belenyugszanak a nagyhatalmi státuszba, vagy akár a felbomlásba.
Ez igaz, de mi legyen az allamadossagukkal? Az olyan merteku, hogy sosem fizetik vissza, tehat le kell rohanniuk azt aki birtokolja a nagyjat (mint tettek Japannal a XX. szazadban.). En biztos nem vennek dollarkotvenyt Kinatol az elkovetkezo evtizedekben.
 

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
Szuperhatalom szerintem az, aki az egész bolygóra rá tudja erőltetni az akaratát. Ehhez elsődlegesen a gazdasági erő kell, amiből lesz utána a nagyon erős hadsereg. Elpusztítani a Föld bármely pontját az bármelyik atommal és interkontinentális rakétákkal rendelkező országnak menne.
Hagyományos értelembe vett szuperhatalom már nincs és a belátható jövőben nem is lesz. Olyan lesz a világ, mint amilyen volt a 2. világháborúig, már nem lesz olyan, mint a 2. vh után, hogy egy ország egyedül (USA) nagyobb gazdasággal rendelkezett, mint az utána következő jópár nagyhatalom.
A legerősebb Kína lesz, közvetlenül utána az USA majd jócskán lemaradva ezektől Oroszország, Japán, Németorszá, kb. hasonló erejűek.
Mint írtam, az oroszok nem tudnak Kínával és az USA-val versenyezni. Ugyanis Kínával szemben 10-res lemaradásuk van népességben, addig az USA-val szemben ugyan csak 2-res a lakosságkülömbség, viszont a technikai fejlettség meg jelentős.
El kell fogadni, hogy az orosz gazdaság csak akkor fogja megközelíteni az USA-ét, vagy Kínáét, ha egy orosz kétszer többet termel, mint egy amerikai, vagy 10-szer többet, mint egy kínai.
En nem irnam le ennyire Oo-t. Eleg hamar meglesz az, hogy egy amcsi feleannyit termel mint egy orosz alkoholista, ha megnezzuk a demografiai helyzettet az USA-ban. A neger az valahogy nem WASP, de meg a mexikoi drogos sem, bar az azert mar eleri az alkoholistabb fajtajat az orosznak. Es ez lehet sztereotipia, de annak is van oka, hogy az kialakul.
Raadasul ez nem magyarazza meg miert van Kina USA mogott egyelore. Nem minden a lakossagszam, bar szukseges. Epp ezert novelik az oroszok. Szerintem ha kell, akkor mindenki nekiesik majd Kinanak es akkor latni fogjuk nem csak az erejet, de a gyengeseget is Kinanak, pl: nagyon megosztott a tarsadalmuk, hisz sok nep adja ossze, aztan a vallasi megosztottsag is novekszik, megha ez egyelore nem is latszik. Ahogy gazdagodik Kina, ugy liberalizalodik es igy egyre tobb problemaval kell szembeneznie.