M777 tarack (USA)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 893
4 396
113
Már lassan tényleg azt kérdem, hogy mit nem csesznek el az indusok...

Ha náluk ilyen egy standard éleslövészet, akkor nincs min csodálkozni.

Indian_soldiers_carry_shells_near_a_Bofors_155mm_field_howitzer_001.jpg


És így néz ki, ha nem a saját kezelőállomány a célpont:

BAE_Systems_gave_India_option_for_local_production_of_the_M777_155mm_howitzer_640_001_zpsc6e61712.jpg
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Tanultak az esetből...
Azonnali hatállyal megrendeltek a WATERVLIET ARSENAL-nál 100 belülről teljesen krómozott csövet (Full-Bore Chrome Tube) az M777-hez.
https://www.army.mil/article/193082...r_process_that_will_improve_soldier_readiness
A króm bevonat több mint 50%-kal javítja a csövek élettartamát.
A technológia eddig is létezett, csak drága ezért nem rendelték.
A MARINE-nél szolgálatban álló 1000 M777 csövének a cseréjére is várhatóan hamarosan megrendelés születik
 

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
Már régebben is felvetettem, hogy milyen jó lehetőség lenne beszállni 2-3 löveggel és tűzvezetőkkel ilyen hadműveletekbe. Rövid idő alatt lenne pár profi, tapasztalt tüzérünk, akikre a kiképzést is alapozni lehetne.


egy volt tüzér elmodta, ha akarnánk ez mire lenne képes, és milyen gyorsan át lehetne rá képezni az embereket...
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány
T

Törölt tag 1586

Guest
Érdekes cikk arról mi is kellett ahhoz hogy taccsra tegyék az M777 csövét
www.marinecorpstimes.com/news/your-marine-corps/2018/02/06/these-marines-in-syria-fired-more-artillery-than-any-battalion-since-vietnam/
Rakka ostrománál egy tengetész gyalogos tüzér zászlóalj (18 ágyú) öt hónap alatt 35 000 gránátot lőtt ki. Ez csövenként majdnem 2000.
Az arányokat jól szemlélteti hogy a teljes USA tüzérség az ODS alatt 60 000, Irak megszállásánál pedig 34 000 gránátot használt el.
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 893
4 396
113
Érdekes cikk arról mi is kellett ahhoz hogy taccsra tegyék az M777 csövét
www.marinecorpstimes.com/news/your-marine-corps/2018/02/06/these-marines-in-syria-fired-more-artillery-than-any-battalion-since-vietnam/
Rakka ostrománál egy tengetész gyalogos tüzér zászlóalj (18 ágyú) öt hónap alatt 35 000 gránátot lőtt ki. Ez csövenként majdnem 2000.
Az arányokat jól szemlélteti hogy a teljes USA tüzérség az ODS alatt 60 000, Irak megszállásánál pedig 34 000 gránátot használt el.

Azért ez nem rossz megbízhatósági bizonyítvány a lövegnek. Ráadásul nem csak a csőről van szó, hanem az egész fék-helyretoló rendszerről. Kíváncsi lennék, milyen volt a rutin karbantartás tábori körülmények között.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 368
8 535
113
Már régebben is felvetettem, hogy milyen jó lehetőség lenne beszállni 2-3 löveggel és tűzvezetőkkel ilyen hadműveletekbe. Rövid idő alatt lenne pár profi, tapasztalt tüzérünk, akikre a kiképzést is alapozni lehetne.

Jah. A líbiai nemzetközi légtér-ellenőrzésnél is jól jött volna ha ki tudtunk volna menni gyakorlatot szerezni. Küldeni kell ahová csak lehet (persze ésszel) tapasztalatot szerezni a katonákat.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 679
34 575
113
Mit jelez India katonai beszerzési stratégiájáról az amerikai M777-es tarack gyenge teljesítménye és az indiai hadseregben való kudarca?

Fegyverforrásait diverzifikálni igyekezvén, ami része annak a tendenciának, hogy India az amerikai fegyverek gyorsan növekvő vásárlójává válik, a megye 145 darab M777-es löveget szerződött az amerikai BAE systems-től. A szerződött tüzérségi lövegek közül kettőt már leszállítottak, de máris súlyos műszaki problémákról számoltak be a fegyverekkel kapcsolatban. A hadsereg pokhrani lőtérén, ahol az új fegyvereket tesztelték, az M777-es howitzer indiai tereppróbái során a két újonnan vásárolt M777-es közül az egyik állítólag szétesett, és súlyos balesetet okozott. Ezt a hibát az amerikai gyártó BAE elismerte, de mivel ezeket a fegyvereket a kínai határra szánták bevetésre, megbízhatatlanságuk valószínűleg veszélyezteti India képességeit.

Az indiai hadsereg kiszivárgott dokumentumai szerint az M777-es tarackok alulteljesítése teljesen előre látható volt, és a lövegek a korábbi terepi értékelési kísérletek során nem feleltek meg a kritikus teljesítménykövetelményeknek. A Hindustan Times szerint az indiai hadsereg jelentése szerint az M777-es "rosszul teljesített a közvetlen tüzelési és a légi hordozhatósági próbákon". Súlyos hiányosságokat jegyeztek fel a cső élettartamával, a minimális hatótávolsággal és a csúszásgátló mechanizmussal kapcsolatban is. Az okokat, hogy a hadsereg ennek ellenére miért folytatta a vásárlásokat, csak találgatni lehet, de valószínűleg összefüggnek Új-Delhi közelmúltbeli lépéseivel, amelyek célja a védelmi kapcsolatok erősítése Washingtonnal - amihez a katonai együttműködés egyik legfontosabb elősegítője lenne a megnövekedett fegyverbeszerzés. Az amerikai tüzérségnek figyelemre méltó története van a csőrobbanások és balesetek terén, és még 2017. augusztus 12-én két amerikai katona meghalt és további öt megsebesült, amikor az M777-es tüzérséggel lőttek az Iszlám Állam iraki állásai ellen. Az indiai esethez hasonlóan a fegyver meghibásodott és a lövedék felrobbant. Ez csak a legfrissebb volt az M777-es számos hasonló incidensének történetében. Néhány példa: 2014 márciusában három ausztrál katona sérült meg, amikor egy M777-es meghibásodott. Egy hónappal korábban egy amerikai katona meghalt, két másik pedig súlyosan megsérült az M777-es éleslövészete során Fort Braggben - három évvel korábban pedig további tíz katona sérült meg egy hasonló incidens során ugyanezen fegyverrendszerrel ugyanott.

Akkor ez tényleg egy fostalicska.