Kínai levegő-levegő rakéták

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 188
13 474
113
Lehet, hogy gyengébb a vevőrész. Nem tudhatjuk.
De a tendencia eléggé nyilvánvaló a többi rendszer esetében. Ez már alap lehet a találgatásomhoz.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 034
24 594
113
A fejlődés
8fOOSK8.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: Python and arbalest
M

molnibalage

Guest
Ezekből mennyi az, ami rendszerbe állt és nem proto? Itt a 2010 táján felsorolt dolgokra gondolok.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 188
13 474
113
PL-12 és PL-8 a domináns, rajtuk kívül még talán van még PL-9, PL-5E, ami jó kérdés a PL-10 és az új hsszú rakéta (talán PL-15) státusza? Hadgyakorlaton lévő gépeken már lehetett látni őket. Lehet mostanában kezdik rendszeresíteni őket.
 
  • Tetszik
Reactions: Python
M

molnibalage

Guest
PL-12 és PL-8 a domináns, rajtuk kívül még talán van még PL-9, PL-5E, ami jó kérdés a PL-10 és az új hsszú rakéta (talán PL-15) státusza? Hadgyakorlaton lévő gépeken már lehetett látni őket. Lehet mostanában kezdik rendszeresíteni őket.
A PL-12-ből melyik? Én azt sem tudtam, hogy ennyi változata van. Sok nagyobb közül melyik ARH és melyik SARH?
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 188
13 474
113
A PL-12-ből melyik? Én azt sem tudtam, hogy ennyi változata van. Sok nagyobb közül melyik ARH és melyik SARH?

Nana, azért azt a rajzot érdemes fenntartásokkal kezelni. A PL-12 alváltozatairól csak pletyka szinten lehet olvasni, meg pár maszatos képen kívül semmi konkrétum.
J_11_B_new_missile_maybe_PL_12_C_for_internal.jpg

Valószínű, hogy kísérleteznek ezekkel, de bárhogy is álljanak, még nem kezdtek elterjedni és nincsenek rendszerben. Ami ezen a gépen van, az a rajzon lévő PL-12C-re hasonlít leginkább, mintha behajtható vezérsíkai lennének. Elképzelhező, hogy a J-20 belső fegyverterbe lesz.
Viszont a légiharc rakéták terén is ugyanaz az érdekes szitu áll fent mint egy csomó más fegyverrendszer esetében. Viszonylag rövid időintervallumban úgy nyugati mint keleti élvonalbeli haditecnikához fértek hozzá, jóval többhöz mint amit normál esetben rendszeresíteni érdemes. Picit midenből rendszeresítettek, aztán néhány év múlva egyik vagy másik terjedt el
Itt jőn jól az ausairpower képenyaga.
http://www.ausairpower.net/APA-PLA-AAM.html
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 188
13 474
113
Hát itt elég érdekes dolgokat írnak:
http://chinese-military-aviation.blogspot.fr/p/missiles-iii.html
"
PL-15

It was first rumored in 2011 that 607 Institute wasdeveloping the next generation of active radar homing LRAAM dubbed PL-15 replacing PL-12 which is comparable to American AIM-120D . The missile was initially speculated as a PL-12 variant (PL-12C?) but it appears to be a new design. PL-15 features redesigned stabilizing fins and tail control fins with smaller wingspans in order to fit into the internal weapon bay of J-20 (up to 4). A major improvement of the missile is a new a dual pulse rocket motor which could extend its range up to 200km. Its two-way datalink and a new active/passive dual mode AESA seeker onboard will give it an excellent ECCM capability against severe jamming. A PL-15 prototype was first seen underneath the wing of a J-11B in 2012. In 2013 PL-15 was first seen inside J-20's main internal weapon bay during its weapon integration tests. It was reported by US intelligence that PL-15 was successfully test-fired in 2015. A recent image (November 2016) suggested that PL-15 can also be carried by the J-10B/C series. The latest image (July 2017) indicated that the missile is being carried by J-16 as well. The further improved version (PL-20?) was rumored to have been under development. It might feature a streamlined missile body with a smaller diameter so that additional missiles can be fitted into the internal weapon bay of J-20 (up to 6)."

- Nem PL-12C a neve hanem PL-15
- Dul pulse (nem tudom magyarul mi a megnevezése) motor 200 km hatótáv.
- Kétoldalú adatkapcsolat
- Aktív-passzív AESA radar
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 135
53 756
113
Mack

"- Dul pulse (nem tudom magyarul mi a megnevezése) motor 200 km hatótáv."

Kettős tolóerő karakterisztikájú hajtómű. És szerintem angolul , helyesen: Dual Impulse :)
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 315
13 368
113

Ez a PL-XX egy légi célok elleni CMnek tűnik - gondolom erre jön az USAF új rakétája az AMRAAM leváltására. Ekkora méretet gondolom már meg lehet célozni és le is lehet lőni egy másik AA rakétával.
Mekkora esély van egy ilyen rakéta ellen megvédeni az AWACS/tanker kategóriát? Védővadászok ezek ellen az AA-CMek ellen vagy a fedélzetre telepített lézerek/ECMek lehetnek a hatékonyabban? (pont nemrég olvastam az USAF-kongresszus meccsről, ahol a légierő visszautasította az E-8 leváltásáról szóló tervet egy újabb utasszállítóra, mert egyrészt drága, másrészt sebezhető. Arról nem volt semmi, mit terveznek helyette...).
 

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 232
17 113
113
A PL 15 és XX vajon miért nem került integrálásra a J-10 A/B és J-11 B típusokhoz? Vagy csak találgatás a kép?
 

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 153
113
A PL 15 és XX vajon miért nem került integrálásra a J-10 A/B és J-11 B típusokhoz? Vagy csak találgatás a kép?

Feltehetően csak a törzs alatti "hosszú" helyre mehet, mint a Novator KSz-172 (ami ugye 6 méter és ~750kg volt papíron). A J-10-nek feltehetően nincs egyszerűen ekkora rakétát függeszteni képes pillonja. A J-11B érdekes kérdés, talán azon meg megfelelő adatkapcsolat nem lenne?