F-35 Lightning II (Lockheed Martin)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Mert konkrétan egy ilyen fegyver sem passzol alapból hozzá. A norvég JSM utólag jön/jött hozzá. Meg közben azt találtam, hogy az európai SPEAR 3 is lehet később egy lehetőség.

Azért gondoltam erre, mert hogy ki akarják használni azt a poént, hogy lopakodva tudjanak támadni felszíni célpontok ellen is távolról.

Milyen Anti Ship, CM rakéták voltak (vagy vannak) amiknek be kéne férniük ennek az F-35 méretkategóriának a fegyverterébe?

LO CM, LO Anti Ship kategóriában én úgy látom, hogy belülre JSM, kivülre ha kell a brutál távolság, durva warhead1.1-2tonnas AGM-158C nem egy rossz kombó.
Ezen felűl még ott a JSOW amiből lesz ER verzió is. Ha meg nem kell messze max 100kmre repülni vihet magával elképesztő mennyiségű SDBt.

Ebből a méretből e tud vninni belül kettőt. Ami ennél pár cmel is nagyobb az nem fér be. Ez van.
AGM-154_01.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: sirdavegd

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 479
113
Bombed-up #JSF: F-35B Joint Strike Fighter from test unit at Pax Patuxent #Naval Air Station carries out flutter & buffet test flight Feb 1 carrying 2,000- and 1,000-pound guided-bomb #GBUs and AIM-9X #Sidewinder #missiles. JSF carries external weapons when stealth isn't needed.
DWF034mVAAEEFhq.jpg

DWF1ATNVMAASbUU.jpg

A belső fegyverteret nem látjuk, de kezd hasonlítani a tervekre....

Beast-Mode.jpg


Comparison.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: Python
M

molnibalage

Guest
elméletileg 11 tonna?
duuurva...

(tudom hogy a gyakorlat más:) )
Lényegében az F-15E elborult konfigjára képes az F-35 bár értelme semmi. Ha a balanszolt reális konfigot nézem arra is elég jól képes a vegyes csapásméréssel Akkor így néz ki:

Belső tér:
2xAIM-120
8xSDB

Külső függesztés:
2x2000 JDAM/JSOW
2xAIM-9X
2xAIM-120

Persze ekkora stealth-ről szó nincs, de hát ugyebár az F-15E sem az. Tehát arról van szó, hogy ha nem kell stealth képesség, akkor F-15E tűzereje elérhető úgy, hogy a fegyverzet egy része belső térben van és a gép légellenállása sanszosan kisebb sőt, kettővel több AAM-et visz, tehát a 2xAIM-120 törölhető is és, ha van külső pótos, akkor vihet azt is. Bevallom nem tudom, hogy melyik pontja "nedves" az F-35-nek.

Igazából feleslegesnek érzem ezt vizsgálni, mert F-16 leváltására készült a gép. Annak csapásmérő fegyverzete meg az, amit a belső térben elvisz steath konfig mellett a gép. Minden más, csak extra. Ezt nem képes a sok fikázó megérteni... (Sok egyéb más mellett...)
 
M

molnibalage

Guest
Az is beszédes, hogy az F-35A belső kerozinkészlete 8.2 tonna, ezzel szemben a jóval nagyobb méretű F-15E csupán 6 tonna, amihez így viszont lételem a plusz tartály CFT és még a hagyományos, nagyobb légellenállású is.
Az F-16-osokat már meg sem említem.
Az F-15E oldalára kvázi odavan "heggesztve" alkalmazási szempontból a 2xCFT. Azzal a belső kapacitás 24 ezer font táján van, az F-15D tud CFT-vel ennyit. A CFT nélküli belső kapacitás valóban kb. 6 tonna, csak CFT nélküli AG konfigban repülő F-15E-t a világ nem látott még, teljesen elméleti. Pont olyan, mint a 2x370 pótos nélküli F-16. Kb. a mesékben jár azok nélkül bevetésre a Vipera. Az SV alatt volt a végén olyan, amikor közelebb települtek asszem és 4xMk-84-gyel repültek, de akkor légvédelem kvázi már nem volt.

Szóval az F-15E belső CFT-s kapacitása nagyobb, csak éppen a gép homlokfelület is nagyobb és minden fegyvert, de még a TGP-t is külső függesztésben viszi. Nagyon is valószínű, hogy 4x2000 lb csapásmérő fegyverzettel az pótos nélküli F-15E hatósugarával veteszkik az F-35A. A probléma az, hogy mondjuk 2-3 db 600 US gal pótossal az F-15E még messzebb megy. Persze repteljesítménye a béka segge alatt van ekkora légellenállással még -229-es hajtóűvel is nemhogy az -220-sal...

Az F-15E legacy gépek számára okkal kell a GE F110 családból valami erőteljesebb. Persze a muris az, hogy GE hajtóművel CFT vagy CFT nélkül meg a világ no.1 repteljesítményű vadásza lehetne. Egy airshow-n megnézném mit repül egy ilyen F-15SA vagy K.
 
  • Tetszik
Reactions: endre and fishbed