Szu-57 / Su-57 Felon / PAK-FA (T-50) / FGFA (Szuhoj, Oroszország)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 826
113
Egyes katonai szakértők szerint ezeket a bombákat és rakétákat fogja alkalmazni a Szu-57 Szíriában:

в Сирии Су-57 будет применять только корректируемые бомбы и ракеты класса «воздух» – поверхность, уже прошедшие испытания на полигонах


Köszi most már minden világos...
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 551
113
Köszi most már minden világos...

Oké, leírom magyarul is. :)
Azokat a bombákat és rakétákat fogják kipróbálni éles helyzetben, amelyeket már használtak a tesztlőtéren-tehát KAB bombák és levegő-szárazföld precíziós rakéták.
 

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 230
17 091
113
Boki, a GLONASSZ ombákkal hogy állnak? Írtad, hogy elégedetlenek a régi verzióval, és fejlesztik/tesztelik az újat.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 418
44 031
113
R-77-el minden típus ami Szíriában van.
TPG csak a lézerbombához kell (GLONASS/GPS vezérlésű bombához nem) és csak annak a gépnek aminek nincs beépített lézercélzója.Bár tény,hogy nem erőltetik még a SZU-34-en sem a lézerbombákat.
Nem erőltetik, viszont volt én úgy emlékszem KAB-500L, ha nem is TGP-vel, hanem beépített eszközzel, akkor is. Nem értem hogy a nem nagy számban bevetett dologból miért próbálják azt bemagyarázni néhányan hogy egyáltalán nincs...
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 418
44 031
113
Na akkor csak neked csak most utoljára: hány orosz gép repült TGP+PGM kombóval? Vagy R77-el?
Nem gondolod, hogy kicsit álságos arra hivatkozni, hogy ezeket biztosan csak azért nem vetik be mert drágák ellenben a hagyományos bombák meg milyen olcsók, miközben ahogy te is mondod mindent bevetettek amijük volt...de az s400-as képességeire gondolom nagy szükség volt Szíriában, hogy telepítettek oda egy egységet...
Mi az hogy nem vetik be? R-77 is volt reptetve, de (szerencsére nincs mire lőni vele), és akkor az utolsó után is leírom CSAK neked, hogy volt bevetve bomba és rakéta is, Glonass, és elektro optikai/lézer vonal is. Ezt hívják úgy hogy PGM. A target pod-ot hiányolhatod, csak azt az oroszok beépítve megoldják.
Tényleg nem értem a problémát, mert ha nagyon pontosan telibe kell verni valamit, megoldják ők is, számtalan videó van fent róla, hogy amit hiányoltok LÉTEZIK az oroszoknál is mint képesség, nem csak légi indítású bomba, rakéta, vagy robotrepülőgép, de még tüzérségi lövedék szintjén is...

Egyszerűen nyitott kapukat döngettek!!!
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and varga dima

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Köszi most már minden világos...


Szíriában a SzU-57 -es a már tesztelt platformokat, úgymint korrigált zuhanású bombákat és levegő-felszín irányított rakétákat fog használni.

Amúgy a kontingens részleges kivonása után Moszkvában Putyinnak volt egy bemutató a bevetett fegyverekről. Ott volt a drónok elleni puska, meg az a xyz zavarórendszer is. Na ott a bevetett légi indítású fegyverek, és bombák makettjeit is elmutogatták neki: a hagyományos M54 és M62 mintájú bombákon (OFAB/FAB-250, FAB-500, stb.) túl, KAB-250, KAB-500, KAB-1500 makett volt látható, elektrooptikai/lézeres vezérléssel. Őszintén megmondom, hogy GLONASS vezérlésűre is volt a videóban, de onnét gyorsan tovább mentek a KAB-1500 makettekhez. A volt szíriai kontingens parancsnoka, a szárazföldi tábornokból, a légierő parancsnokává avanzsált Sergej Szurovikin vezérezredes mutogatta mindezeket Putyinnak.

Szerintem ezek a fegyverek lesznek zömében a PAK-FA -nál is használva a kötelező UB blokkon túl. ;) :p :D
 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 960
5 887
113
“ A target pod-ot hiányolhatod, csak azt az oroszok beépítve megoldják.”

.......

“tüzérségi lövedék szintjén is...”

Azért az a beépítettség eléggé korlátozott egy felcsatolható POD-hoz képest. A videókból elnézve felbontása is messze van egy Sniper képe mögött. A képességeiről nem is beszélve.

A tüzérségi lövedékek vagy egyéb lézervezérlésű fegyverek földi célravezetéseinek eszközei milyenek is?

Nagy álványos 3 emberes monstrumok.
 
M

molnibalage

Guest
Tudom hogy csökken a sebességed hossztengely irányban közben. Loal/HOBS légiharc rakéta néhány sec-es rakétahajtómű kinematikáját is öli ám az ha váll mögé kell ellenkező irányú mozgásból forduljon, hatótávot/mozgási energiáját - így a megsemmisítési valószínűségét eszi ám annak is, a fizika az nem csak a TVC-s gépnek fizika, hanem a TVC-s rakétának is. Innentől megint lehet vitatkozni, hogy mi a hatékonyabb, sebességet vesztve beforgatni kb. irányba a hordozó platformot, és ellőni teljes kinematikával a AAM-et, vagy magad mögé lődözni a Hobs os Aim-9x-et. Pár angolszász véleményt azért olvastam nem csak pro, hanem kontra is, ahol elmondta pilóta azt hogy marha jó az Aim-9X Loal és Hobs képessége, de ahol lehet igyekeznek optimális körülmények közt ellőni, nem csak úgy menet közben a hátuk mögé, ha le is akarnak lőni vele valamit a valóságban, meg a tesztkörülmények közt levideózott lekapott 9 óra aspektusból távolodó RF-4 es nagyon jól néz ki, csak a valóság lehet nagyon más is...

Hagyjuk ezt, mert tudom hogy nem értünk egyet, és lassan megjön még egy pár szakértő, és csak Flame - lesz belőle...
Jaj...

Ha te magad mögé akarsz lőni egy rakétát, az már régen rossz. Az csak egy lényegében off design alkalmazhatóság az AIM-9X-nek, a lényege az, hogy szemből támadás esetén az AIM-9X-bőpl BVR fegyver csinálható a LoAL miatt.

Kurvára semmi haszna nincs a platfromot forgati a rakéta helyett. N+1-szer el lett magyarázva számokkal is, hogy miért.
 

Öreg

Active Member
2018. február 25.
64
197
33
Sziasztok! Üdvözlök mindenkit!
Full laikus vagyok de érdekelne a véleményetek,a szu-57-et élesbe bevetik vagy csak promóznak. Esetleg megreptetik hátha méregethetnek ( persze csak barátilag,látlak / nem látlak) yenki vagy israeli f-35 -őket? Vagy rosszul gondolom.
 
M

molnibalage

Guest
.
Most a magánvéleményem következik: szerintem Oroszországnak olyan repülőgép hordozó flottára volna szüksége, amely 4 db 100 000 tonnás, nukleáris meghajtású repülőgép hordozóból, és a szükséges kísérőhajókból áll.
És ezt az igényt miből vezetted le?
Azonban egy ilyen flotta megépítése óriási pénzt emészt fel.
Szovjet életszínvonal mellett talán menne is, csak erre ma már Oo-ban sem vevők. Régen sem voltak, csak akkor kuss volt a nép neve és vasfüggöny volt...
 
M

molnibalage

Guest
Oroszország szempontjából Szíriában nem komoly háború van amibe teljes erővel és komolysággal beszálltak, hanem csak egy kis helyi csetepaté ahol a balkezük két ujjával besegítenek egyik félnek. Ilyen körülmények között nyilván nem fogják a legújabb - ráadásul stealth - harcigépük radar-reflexiójának bemérését felkínálni a szintén ott szimatoló USA-nak. Nem annyira bemutatkozni akarnak szerintem, mint inkább tapasztalatokat gyűjteni a saját bázistól távoli idegen üzemeltetési környezetben.
Külső fegyverfüggesztéssel amúgy sem mérhető a gép RCS-e...
 
  • Tetszik
Reactions: endre
M

molnibalage

Guest
A TVC-t hagyjuk, ebben nem értünk egyet :p. Jó az másra is, mint üzembiztonság, nagy magasságban - ritka légtérben extra segítség irányváltásokhoz, stealth vs stealth VWR etc... Ne arra helyezd a hangsúlyt amiben nem értünk egyet, a többi amit írsz korrekt :D!
Látom továbbra is szarsz a fizikára...
 
M

molnibalage

Guest
Mit nézel meg? Az AIM-9M max. G értéke 35. Az nem azt jelenti, hogy ezt mindig tudja, de ez a max. Az R-73-nál ez 45G. Az AIM-9X 60G-t tud asszem.

Ezek csúcsértékek, de kb. n+1-szer el lett mondva, hogy a korszerű SAM és AAM ellen kb. a HMZ szélés lehet esélyed, ahol a fordulás közben elfogy az energiájuk. Kimanőverezi ma egy rakétát a HMZ közepén vagy közelebb mission impossible még akkor is, ha tudnád, hogy hol van a rakéta és számítógép tized sec. pontosságaal időzíti a manővert. Csak a pilóta nem látja, a MAWS meg legfeljebb EF-en és F-35-ön tud távolságot mérni, de F-35 esetén is kell data lin. EF-en radaros MAWS van.

Tessék már olvasni az a "szotyadék" összefoglalót, ha már megírtuk...