[BIZTPOL] Szíriai helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

galland

Well-Known Member
2012. szeptember 21.
354
344
63
No ez mar valami. Esetleg valami tevolegesre is szamithatnak tole a kurdok ? Mert enelkul igazabol csak ures szavak . Napi egy ket kobor csapasmeresre azert futja meg nekik. Illetve futna.
Figyelj csak, Asszad erői 7 éve véreznek. Szerinted mennyi embere anyaga van még? Pláne úgy, hogy, ha az orosz azt mondja az utánpótlásra, hogy stoj? Szerinted mennyi helye van politizálni?
 

gioo

Well-Known Member
2015. december 25.
13 788
17 336
113
DXeXdSTXcAAcALN.jpg
 

drqv

Well-Known Member
2015. február 20.
722
1 144
93
https://www.cbsnews.com/news/what-a-chemical-attack-in-syria-looks-like/

Egy hete a CBS news a "60 minutes" nevű műsorában volt egy szegmens, amely a Khan Sheikhoun-i vegyitámadással foglalkozott. Megszólaltattak benne néhány szemtanút és túlélőt, leadtak 1-2 "soha nem látott felvételt", bár azok csak az eddig ismert eseményeket mutatták más kameraállásból. Összességében első nézésre nem láttam benne semmi érdemleges új infót.

Feltűnt viszont egy másik dolog. A műsorban megszólalt Edmond Mulet, az OPCW-UN Joint Investivative Mechanism (akkor még) megbízott vezetője, és - kis túlzással élve - elkezdett össze-vissza hazudozni. Például:

  • "több mint száz" halottat emleget, miközben a lázadókhoz közel állló források is 87-94 közé teszik a halottak számát. Én személy szerint ismerek egy listát, amin 103 név szerepel, de valójában az sem 103, mert több duplikáció van benne(itt lehet megnézni, a listában 1-4 és 65-68 ugyanaz). Szóval fogalmam sincs, hogy ez a szám honnan jött.
  • "egy csepp szarin itt mindenkit azonnal megölne a stúdióban" : a szarin elég mérgező, de közel sem ennyire, egy csepp még közvetlenül a véráramba juttatva sem ölne meg egy embert. Pont az incidens kivizsgálásával megbízott misszió vezetője ne tudná ezt? vagy csak(több nagyságrendbeli) költői túlzással élt?
  • van egy extra, amiben arról beszél, hogy vannak felvételeik, amelyek a pilóták rádióbeszélgetését tartalmazzák, és ahol arról beszélnek, hogy Khan-Sheikhun felé illetve fölött repülnek. Megjegyzi, hogy a szír fél a hozzájuk eljuttatott közleményében ugyanezt állítja, vagyis, hogy KS környékén és a város fölött repültek aznap. Érdekes módon az OPCW-UN JIM utolsó jelentésében egy szó sem esik ezekről a felvételekről, a szírek pedig az elmondottaknak pont az ellenkezőjét állítják.

Azt, hogy Edmond Mulet tényleg ennyire hülye, vagy csak tetteti, azt döntse el mindenki maga. A műsorban elhangzik, hogy a felvétel után 3 órával volt az ENSZ BT ülése, ahol Oroszország megvétózta a JIM mandátumának meghosszabítását. Én el tudom képzelni, hogy Mulet kapott egy fülest, és azt az interjút már minden mindegy alapon adta. Mindenesetre ettól függetlenül akkor még hivatalban volt, és az egész misszióra rossz fényt vet, ha a vezetőjük ilyen színvonaltalan módon nyilvánul meg.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 129
19 912
113
Iszlamista oldalon sokszor foglalkoztak vele, hogy Afrinon keresztül lesz közvetlen kapcsolat az idlibi és az é-aleppoi csoportok között.
Mintha eddig nem járkáltak volna szabadon oda-vissza, persze török területen keresztül, török felügyelettel.
DXb5yB3W4AAfYeb.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: szegcsab

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 129
19 912
113
Nap mint nap tucatnyi török gép és helikopter bombáz Afrinban.
Egy friss kép Jindirisből, üzenettel az oroszoknak.
DXcJuXcVoAEScgs.jpg:large
 

LMzek

Well-Known Member
2017. szeptember 18.
610
523
93


"Kicsit" (nagyon) nem értem: a foglyul ejtett katonák száma sokkal nagyobbnak tünik, mint a támadó ISIS létszáma. Valamennyire kiépített állásokat támadnak(ISIS), nappal, jó látási viszonyok között, páncélozatlan jármüvekkel. Harc helyett eldobjàk a védők a fegyvereiket, és megadják magukat.
Minden (kevés) katonai ismereteim szerint sikerrel kellett volna tudni védekezniük.

Vagy az ISIS-legénység volt "betépve" (hallottam róla), vagy a védekező ellenfél harci morálja nagyon alacsony. Kiképzés???
Mással nem tudom magyarázni.

Mondom úgy, valós harci helyzetben soha nem voltam, de lőttem, voltam hadgyakorlaton(Bakony), szerintem a valóságtól nem lehet nagyon elrugaszkodott véleményem!

Jelenlegi katona véleményére lennék kíváncsi!