A II. világháború magyar vonatkozású katonai eseményei

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

endre

Well-Known Member
2016. december 7.
269
316
63
Félig illik csak ide, de hátha valakit érdekel: Steyer prototípus puska a M. Kir. Honvédség számára a 30-as évekből

 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

LMzek

Well-Known Member
2017. szeptember 18.
610
523
93
Üdv mindenkinek!

Hétvégi sörözésünkön csapatunk a közelgő évforduló alkalmából - don-kanyari rossz emlékű (nevezzük nevén sajnos: :( ) vereséget elemezte -, megpróbáltuk átgondolni a -sokat emlegetett/szidott- "...mi lett volna ha!" lehetőségeket!
Nem sok jóra jutottunk!
A plussz sörök is csak kicsit javítottak a hangulaton.



Csapjunk bele...
Vagyis: ott áll kb. 200e ember (kb. 50e munkaszolgálatos belőlük, fegyvertelen!), harckocsi nélkül (a németek kivonták saját parancsnokság alá a magyar "vasakat"(harckocsi): MINDET!), nehézfegyverzet tekintetében 5-10 szeres orosz fölény, létszámban "csak" 3-5-szörös.
Mélységi védelemhez nincs elég ember, az ellátás a teli(!) raktárakból nem jut el a harcoló alakulatokhoz, a morált jelzi, hogy volt harci cselekmény, ahol az orosz erők 5 halott veszteséggel kb. 1.000(!) foglyot ejtettek!!! Mert bizony a Don-kanyarban nehéz a haza védelmére, mint a katonát motiváló(valóban jelentős) lélektani tényezőre hivatkozni!
A magyar katona/tüzér/... -tényleg valós- jobb kiképzése ekkora fölényt nem tud ellensúlyozni!


A védekezés esélytelen volt! ...erre jutottunk.
Meg arra, hogy: ha nincs értelme védekezni, támadjunk! (NE "vigyorogj": "...a legjobb védekezés a Támadás!...")
Csinált ilyet Nagy Sándor, Spartacus, Napóleon, nézzük meg, mi lett volna, ha???

-Kis közbevetés a "...mi lett volna ha?" ellenzőinek: igenis sokat lehet tanulni a jövőre nézve az ilyen lehetőségek számbavételével!-

Visszatérve a nagy nevek hihetetlen sikereihez, a náluk meglévő, katonákat motiváló erő, személyiség nem volt a magyar katonai vezetésben.
De akkor nincs értelme támadni!
Valóban, nem volt, a GYÖZELEM-ért! Ez úgysem a mi háborúnk volt.
Volt viszont értelme "támadni" a "zsákmányért"!!! Ha már védekezni úgysem lehet, rövid időre(!) fel kellett volna eleveníteni a portyázó hagyományokat -ha már sikeres múltunk van ebben a műfajban ;) )-, ugyanis 1 héttel előtte tudta a magyar hadvezetés a támadás időpontját!
Ha lett volna "tökös" katonai vezető, akkor az erők szétforgácsolása helyett, gyors összevonás/megelőző-zsákmányszerző csapás, visszavonulás kombinációval nyertek volna kb1-2 hetet...
...meg pár-tíz T-34-t, teherautókat, üzemanyagot, -a téli hidegben is!- müködő kézi fegyvereket, géppisztolyokat!

Mire lett volna ez elég? "Nem sokra".

Mi is az a "nem sok": Az orosz támadás megakad/elrobog mellettünk, elvégre a fő cél a német erők szétzúzása! És miután-mialatt az újabb törvényszerű német rész-vereség megtörténik, a 2. Magyar Hadsereg TUD(ott volna !) VISSZAVONULNI!
A kb. 30e megmaradt katona helyett -kiindulva a hasonló hadi események statisztikáiból/becsléseiből- 120-140e emberrel!!!

1, A harcedzett katona milyen jól jött volna később Erdélyben!
2, Mennyit változott volna németek véleménye/hozzáállása ezek után (hogy "valami" önállóan is fel tudott mutatni a Magyar Katonai Vezetés)!
3, ide mindenki vonja le a saját következtetését

Mindez a magyar politikai réteg 0 érdekérvényesítő képességének, és a katonai vezetés kreativitásának(annak hiányának !!!) köszönhetöen következett be.


A második percben beszélgetésben arra lyukadtunk ki, hogy a jól ellátott ellenségtől többet "kaptunk" (szerezhettünk ;) ) volna, mint a német szövetségestől! A németek elvettek tőlünk haditechnikát, nem pedig adtak!
Ez minden, csak nem szövetségesi viszony.
(Ahogy az egyik asztaltárs mondta: "szövetségesi iszony" inkább).

Kiábrándító volt, hogy SENKI nem volt a korabeli magyar hadvezetésben, akiben felcsillant volna némi hadvezéri képesség, azzal pl. hogy nemet mond a németek teljesíthetetlen/irreális utasításainak, önálló, saját ötlettel megold BÁRMILYEN problémát, kezdeményez valamit, esetleg a "szerencsére elérhetetlen ;) " felsőbb engedély, utasítás nélkül. Nekünk a Don-kanyari események a felső katonai vezetés(képzés!) teljes kudarcát mutatták.
(Jelentős politikusi háttérrel!)

Érdekes, hogy mindezen hiányolt katonai erények az erdélyi hadmüveletek során kezdenek "előkerülni", alacsonyabb vezetési szinteken, meglepően eredményesen és hatékonyan! :)

Végeredményben arra jutottunk, hogy egy jobban képzett, katonai vezetés nagyságrendekkel (+100e ember) jobban kijöhetett volna ebből a helyzetből.
Nem lehetett volna? Dehogynem: finnek!!!


Katonai(emberi) vezetési hibák, hibás-maradi, szemlélet/elvek, tétovázás tették sokkal súlyosabbá ezt a vereséget, mint lehetett volna(az egyik adztaltárs: "...csakúgy mint Mohácsot!")

Így gondoltuk mi tegnap!
...a tanulás lehetősége megéri a "...mi lett volna ha?" felvetést!
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 764
65 041
113
A, megette az egészet a fene ott addigra már. A Dont megjárt egyik tiszt visszaemlékezéseit olvastam korábban. Nem tudták felszámolni a korábbi szovjet hídfőket sem! Akkor hogyan tamadsz? Kimerült a sereg addigra. Ráadásul a támadás előtti estén pl a századot lefektette az első vonalban frissen átvett nem rendesen kiépített loveszarokban. Le a csupasz földre, abban a hidegben. Mikor hajnalban megindult a szovjet támadás a századból vagy 35 fő már megfagyott! És ez az egész le van írva a visszaemlekezeseiben ha lesz némi időm utána nézek neked holnap ki írta, mert megjelent pár éve könyvben is, csak valahol elvesztettem már.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 764
65 041
113
Tételesen leír mindent, szomszédos egységeket kik voltak, mi lett velük. Ok ha jól emlékszem valami 25-30 km gyalogoltak hogy kicsusszanak a harapofogobol. Valami kora délutánig tartottak magukat, de addigra már több helyen teljesen elsöpörtek a magyar csapatokat. Nem ők voltak a támadás fő irányában. Viszont nagyon megtizedelodtek már délutánra. Útközben valahol már fel útnál lőttek a vanszorgasukat oldalról a szovjet erok. Kinn töltötték az ejjelt a hidegben, harcoltak nappal,menekültek utána éjjel, nem csoda hogy annyian meghaltak. Ráadásul fedett meleg helyet se kaptak miután kibujtak a harapofogobol, újfent a szabadban éjszakáztak, a meg odáig elért sebesültek is.
 

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
Többrészes cikksorozat a Győri programról.
http://www.archivnet.hu/gazdasag/milliardos_fegyverkezesi_program.html

...
Amint a fentiekből látható, a milliárdos beruházási program 2/5 része esett polgári, 3/5 része honvédelmi beruházásokra. A polgári beruházások keretében első helyen a kereskedelem- és közlekedésügyi tárca állott, főként az államvasúti és a közúti beruházásokkal, második helyen a pénzügyi tárca a piacszabályozás nagyösszegű előirányzásával, végül a harmadik helyen a földmívelésügyi tárca. Már itt meg kell jegyeznünk, hogy a piacszabályozásra előirányzott összeg - amely természete szerint különben sem tartozott volna a nemzeti beruházási programba - csak csekély hányadékban került felhasználásra. A honvédelmi beruházási program 600 millió pengős kerete később 822, 4 millió pengőre bővült, amelyre a beruházási hozzájárulás nagyobb bevétele adott lehetőséget.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 764
65 041
113
Van itthon egy milliárd pengőm, még több is. Felajánlhatom egy új fegyverkezési programba. :)
 

szpg9

Well-Known Member
2017. december 17.
1 688
1 195
113
Van itthon egy milliárd pengőm, még több is. Felajánlhatom egy új fegyverkezési programba. :)

Lehet, hogy a tiéd inflációs pengő és nem a békebeli, ami sokkal de sokkal többet ért. Nagyanyám mesélte, hogy egyszer azt vette észre, hogy a bankbetétje a családnak, nem ér többet egy doboz gyufánál...
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 764
65 041
113
http://osku.gportal.hu/gindex.php?pg=4085893&nid=6582000

1425461649.JPG
 
R

rejsz felügyelő

Guest
Csak egy kéretlen kérdés. A SOUMA S-35 harckocsi volt-e rendszeresítve valaha, valahol még MO-n? Ha igen, hol és mikor, illetve milyen egységek köteléjében? Mire használták?
A németektől kaptunk 2 darabot 15db H-35 és H-39 harckocsival együtt. A megszálló alakulatok 101. önálló harckocsi-százada alkalmazta őket.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 764
65 041
113
Az ott egy légvédelmi állás a lánchíd elején. Mikor gyerek voltam lakott a második szomszédban egy akkor már idős bácsi. Mivel az öregek akkoriban összejártak és én amúgy is öreganyámra voltam bízva sokat hallgattam őket a szokásos bab,uborka válogatás,diótörés közepette. Emlékszem hogy mesélt a háborús élményeiről és említette hogy Budapesten volt légvédelmi tüzér és a lánchídban voltak elszállásolva. Még annyi rémlik hogy később kivezényelték őket onnét valami hegybe vagy hegységbe. Fogalmam sincs hogy úszta meg a végét, arra sajnos már nem emlékszem. Viszont a Rákosi korban csősz volt kint a szőlőhegyben, puskával persze, és kommunista párttag lehetett mert ő szabotálta el öreganyámék kitelepítési parancsát. Addig húzatta az időt az indulással, míg másnap reggel elment a vonat a szomszéd falu állomásáról a nagyszüleim nélkül. Utána meg nem sokkal leállították a kitelepítéseket.


19601085_9cc615e4283566a589733efad150dee9_wm.jpg
19594747_c46b02be809a0bf7d4140eeb8024bbd0_wm.jpg