MIM-104 Patriot (USA)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
DINAMO

"Eleg sok kozeli felvetel van az Iszkander kulonbozo valtozatairol. Lattal te rajta barmilyen radar abszorbens bevonatot ?"

Szóval te szemre megmondod, hogy mivel van kezelve a rakéta felülete? Esetleg szemre, képről megmondod egy adott festés összetételét? Nah, ne már :eek:

"Amugy nem erzel nemi ellentmondast akozott hogy az altalad idezett marketing anyag szerint milyen aktiv EW ellentevekenyseget fejt ki a raketa de egyben azt is igenylik hogy csokkentett eszlelhetosegu a raketa ? Ha valoban vannak aktiv EW csalik a fej korul akkor azok csak felhivjak a figyelmet a visszatero egysegre ami azonal Home on Jam uzemmoba kapcsol ha nincs sajat kovetese es mar meg is van a celpont. "

1. Én passzív és aktív csalikról beszéltem és, ezeket a rakéta zuhanás közben kiszórja. Amit én olvastam ott a Topol-M visszatérő egységéhez hasonló rendszerről írtak. Ezek nem maradnak a rakétában, szóval a "home on Jam" el maximum a csalikat találja el az elhárító rakéta. 1-0 az Iskandernek. De tényleg lövésem sincs milyen szintű lehet az EW rendszere. Gondolom nem kis titok ez.

2. A csökkentett észlelhetőség az utazó szakasznál számít, ezt elég világosan leírtam.


"A korai elojelo rendszerek felderitik az Iszkandert ami az adott tersegben emeli a keszultseg szintjet. Az egysegek sajat radarjai pasztazak a sajat szektorukat. Akar tevedesbel akar megteveszto manover utan akar barmilyen egyebb okbol de az Iszkander felejuk repul akkor elkezdenek dolgozni ra."

Lásd fentebb, 2-es pont. Nem mindegy, hogy valami 200 vagy 100 km-ről látszik a radaron. Ez fele akkora reakció időt jelent.

" A Patriot szamara a csali celok NULLA jelentoseggel birnak. Erdkel hogy miert ?"

Persze. Hogyne érdekelne;)

"Ez csak neked tunik kevesnek. Leraknal 10 sec hatalmas ido. Csak abba gondolj bele hogy egy egy regebbi szoftver frissitesnel azt ertek el hogy a reakcio ido 1,2 secel lecsokkent. Es ez KOMOLY eredmeny volt, azt jelentette anno hogy meg egy celponttal tobbel tudott az adott rendszer foglalkozni.
Amugy a vissatero Iszkandert nem 20 km rol latja a radar , de ezt gondolom tudod te is. "


Akkor most számít az idő vagy nem?
Csak mert egy Iskander üteg elszór 12 db rakétát simán, és nekem van egy olyan érzésem, hogy nem mindegy mennyi időd van lelőni őket.


"Igen! Es ? Van fogalmad arrol mennyi egy korszeru tuzveto radar PRF-je ? Egy regi rendszernel ez 4Kh volt. Az az masodpercenkent 4000 szer merte a cel adatait es dolgozta ki a helyesbitest. Az ominozus Iszkanderre vetitve ez azt jelenti hogy mind cca 50 cm es repulese utan a rendszer tisztaban van az uj poziciojaval sot azzal is hogy milyen vektorvaltozast kezdett el vegrehajtani. Es ez egy regi radar. Ma a korszeru radarok ket generacioval vannak mar ezutan. Neked tunik nagy sebessegnek mert a polgari eletbol szarmaznak a hetkoznapi atlagaid. Leraknak ma ez nem sebesseg. Gondolj bele abba hogy a S-300 as rendszer meg a hideghaboruban kepes volt ( erre terveztek ) elfogni a Pershing es Lance raketakat. 80 as evek !!!! majd negy evtieddel ezelott !!! Raadasul a Pershing az mar kozephatotavolsagu ballisztikus raketa volt. "

Ehhez képest valahogy nem voltak túl elterjedtek a több km/s-os célsebességek. És abban se nagyon hiszek, hogy az S-300 érdemben elbírt volna a Pershing II-vel a 80's években. Szerintem akkoriban nem is volt ehhez elegendő a tudása, csak az SZ-300VM-nek, az meg már a 2000's évek közepe. És az se tömeges indítás ellen. De a sima S-300V is csak 1988 körül állt rendszerbe.

Én nagyon más véleményen vagyok , mint te. Szerintem a Patriot rendszer képességei elég korlátozottak az Iskander ellen.
Nem véletlenül szülték meg a THAAD-ot :rolleyes:


Szuveren dolgod hogy abban higy amiben akarsz.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 302
76 888
113
Na szóval!Vörös négyzet a város,fekete nyíl a támadás iránya.A kék pont a jelenlegi helye az ütegnek a kék háromszög meg az ahová szerintem rakni kéne(sematikus ábra!!!!!).Áruld már el,hogy miért is kéne visszafelé lőni h a háromszögnél van az üteg nem a pontnál vagy miért nem felé közeledik a cél?Miért lesz kisebb a megsemmisítési zóna?Az az üteg az egész várost védi nem csak a katonai repteret vagy szerinted egy katonai reptér a sok közül fontosabb mint egy ország fővárosa?

kkk.jpg
kkk.jpg
 

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
Na szóval!Vörös négyzet a város,fekete nyíl a támadás iránya.A kék pont a jelenlegi helye az ütegnek a kék háromszög meg az ahová szerintem rakni kéne(sematikus ábra!!!!!).Áruld már el,hogy miért is kéne visszafelé lőni h a háromszögnél van az üteg nem a pontnál vagy miért nem felé közeledik a cél?Miért lesz kisebb a megsemmisítési zóna?Az az üteg az egész várost védi nem csak a katonai repteret vagy szerinted egy katonai reptér a sok közül fontosabb mint egy ország fővárosa?

kkk.jpg
kkk.jpg


Rajzold le kerlek oldalnezetbol amire gondolsz ( nagyjabol aranyosan ) . De mielott nekilatnal kerlekk vess egy pillantast HPASP rajzara. Ott van Rijad meg a lerak megsemmisitesi zonaja ami fedi a varost. No most csusztasd el a lerakot a zonajaval a varostol delre. Azt fogod kapni hogy az eszaki poziciohoz kepest amikor az egesz varos le volt fedve most cca a varos alig 10-15% a van a vedoernyo alatt.

De nyitott vagyok hogy meggyozz csak rajzold le oldalnezetbol mire gondolsz. Folulnezetbol mar tudjuk ( koszonet HPASP nak ) hogy mikent nez ki a dolog.
 
  • Tetszik
Reactions: endre

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 302
76 888
113
SZimplan. NEM ! A Patriot a varostol delre van ahonan a raketa erkezik. Tehat a vedendo objektum es igy majd a beerkeo Iszkander ( meredek roppalya) is mogotte van ahol a tuzelesi zonaja toredeke es igy a tuzeleshez rendelkezesre allo ido is mint ha maga ele lone. Ezen kivul a celpont az Iszkander nem fele kozeledik hanem mar mogotte van ami inclanation es lateral acceleration problemat vet fel. Mindketto DRASZTIKUSAN csokkenti a talalti valoszinuseget.

Tehát azt mondod,hogy a Scud elrepülne a Patriot megsemmisítési zónája felett ha az üteg pár km-et elmozdulna dél felé?
 

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
Tehát azt mondod,hogy a Scud elrepülne a Patriot megsemmisítési zónája felett ha az üteg pár km-et elmozdulna dél felé?


Vagy felette vagy pedig olyan kis ideig repulne csak benne hogy a tuzelesi ablak borzasztoan kicsi lenne raadasul a Patriotnak sem szemben kellene repulnie a cellal hanem szog alatt amit ha mod van ra igyekszunk elkerulni.

Miert?

Gondolj bele hogy van egy veled szemben kozeldo allo alak celod 150 m en es el kell talalnod az AK val ( AMMSZ ) Nevetsegesen egyszeru ha van gyakorlatod es jo a fegyvered. Aztan ott van ugyanez a cel csak eppen 150 meterre toled keresztben nagy sebesseggel mozog es csak cca tized annyi idod van a celfelderitesre celzasra lovesre helyesbitesre. Es akkor meg arrol nem is beszeltem hogy ez a cel mondjuk 1000 meterre a hatasos ttuzelesi tavolsagon kivul lenne.


dudi !

Nez ra a rajzra es csusztasd el delre a lerak zonajat. Rogton kiadja hogy mi a helyzet. A varos szimplan VEDTELEN. Viszont a tole delre levo sivatag komoly vedelmet kapott. :)
 
T

Törölt tag 1945

Guest
  • Tetszik
Reactions: endre

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 302
76 888
113
Amugy az "par kilometer" cca 40 km !!!

Az a lényeg,hogy hiába esik útba a rakéta nem fog felérni odáig a Patriot.

Ilyen formán a Patriot pontvédelmen(tehát város védelem már nem fér bele) kívül másra nem jó ballisztikus rakéták ellen.
Ha csak a város felett tudom leszedni a rakétát akkor minden ráhullik a városra szóval ez sehogy sem fasza.
 
  • Tetszik
Reactions: endre and zsolti

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 574
16 153
113
Az a lényeg,hogy hiába esik útba a rakéta nem fog felérni odáig a Patriot.

Ilyen formán a Patriot pontvédelmen(tehát város védelem már nem fér bele) kívül másra nem jó ballisztikus rakéták ellen.
Ha csak a város felett tudom leszedni a rakétát akkor minden ráhullik a városra szóval ez sehogy sem fasza.
A patriot (meg bármi más) nem szed le egy közel 25 mach sebességgel tépő végfázisban lévő ICBM-et. Más meg nem tarol le várost. Szerintem.
 

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
Az a lényeg,hogy hiába esik útba a rakéta nem fog felérni odáig a Patriot.

Ilyen formán a Patriot pontvédelmen(tehát város védelem már nem fér bele) kívül másra nem jó ballisztikus rakéták ellen.
Ha csak a város felett tudom leszedni a rakétát akkor minden ráhullik a városra szóval ez sehogy sem fasza.


A PAC3 ezt tudja. Megsemmisiti a raketat meg a legterben minnel magasabban igy a robbanas nem a celpontban keletkezik es az alkatreszekbol is csak akkor kap ha negy kiterjedesu a vedendo objektum pl varos. A THAAD nak hosszabb a keze az SM-3 nak is.....

Melyik jobb egy telitalalat vagy az hogy alkatreszek potyognak a varosra ?
 
  • Tetszik
Reactions: endre

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 302
76 888
113
A PAC3 ezt tudja. Megsemmisiti a raketat meg a legterben minnel magasabban igy a robbanas nem a celpontban keletkezik es az alkatreszekbol is csak akkor kap ha negy kiterjedesu a vedendo objektum pl varos. A THAAD nak hosszabb a keze az SM-3 nak is.....

Melyik jobb egy telitalalat vagy az hogy alkatreszek potyognak a varosra ?

Attól függ mit mert ha a családodra esik egy fél Scud rakétamotor azt ki fogod bírni nevetés nélkül.Azt kell látni,hogy a katona vállalta,hogy meghal a civil nem.Szóval megvédeni egy katonai objektumot azon az áron,hogy civilek kerülnek veszélybe na az elég fals dolog.
 

drqv

Well-Known Member
2015. február 20.
722
1 144
93
A King Khalid melletti TÁS üres.
Csak a King Abdul Aziz reptér TÁS-ában látszik egy Patriot, és az füstnyomok mögötte a betonon.
Szerintem konkrétan az a LS indított.
;)

Az addig oké, hogy a google earth-ön már éve óta elhagyatottnak tűnik az állás, de ha nem téved ez az oldal, és jól is dátumozták a képet, akkor tavaly májusban egy rövid ideig ott volt a patriot, ebből gondolom, hogy a második osztály továbbra is aktív, csak nagyon szégyenlős:)
A füstnyom egy jó észrevétel, de vedd azt is figylembe, hogy a hútik decemberben is indítottak egy scudot Rijádra, amit viszont a jelentések szerint sikeresen leszedett a szaúdi légvédelem, szóval akár onnan is származhat ez a nyom.
Majd ha lesz egy kis időm, akkor jobban szétnézek a neten, hogy be lehet-e biztosan azonosítani az indítás helyét, aztán majd leírom, ha találok valamit.
 
T

Törölt tag 1945

Guest
Az addig oké, hogy a google earth-ön már éve óta elhagyatottnak tűnik az állás, de ha nem téved ez az oldal, és jól is dátumozták a képet, akkor tavaly májusban egy rövid ideig ott volt a patriot, ebből gondolom, hogy a második osztály továbbra is aktív, csak nagyon szégyenlős:)
A füstnyom egy jó észrevétel, de vedd azt is figylembe, hogy a hútik decemberben is indítottak egy scudot Rijádra, amit viszont a jelentések szerint sikeresen leszedett a szaúdi légvédelem, szóval akár onnan is származhat ez a nyom.
Majd ha lesz egy kis időm, akkor jobban szétnézek a neten, hogy be lehet-e biztosan azonosítani az indítás helyét, aztán majd leírom, ha találok valamit.

Azt is megnézted, hogy az ezen a fotón lévő Patriot komplexum merre van fordítva???
:rolleyes:
patriot-analyzed-annotated.png

Ezek tuti nem vettek részt semminek a lelövésében sem, maximum saját célokra gyakoroltak.
(gondolom mielőtt a frontra küldték őket)

Segítek:
;)

859p2.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: endre
M

molnibalage

Guest
DINAMO

"Eleg sok kozeli felvetel van az Iszkander kulonbozo valtozatairol. Lattal te rajta barmilyen radar abszorbens bevonatot ?"

Szóval te szemre megmondod, hogy mivel van kezelve a rakéta felülete? Esetleg szemre, képről megmondod egy adott festés összetételét? Nah, ne már :eek:

"Amugy nem erzel nemi ellentmondast akozott hogy az altalad idezett marketing anyag szerint milyen aktiv EW ellentevekenyseget fejt ki a raketa de egyben azt is igenylik hogy csokkentett eszlelhetosegu a raketa ? Ha valoban vannak aktiv EW csalik a fej korul akkor azok csak felhivjak a figyelmet a visszatero egysegre ami azonal Home on Jam uzemmoba kapcsol ha nincs sajat kovetese es mar meg is van a celpont. "

1. Én passzív és aktív csalikról beszéltem és, ezeket a rakéta zuhanás közben kiszórja. Amit én olvastam ott a Topol-M visszatérő egységéhez hasonló rendszerről írtak. Ezek nem maradnak a rakétában, szóval a "home on Jam" el maximum a csalikat találja el az elhárító rakéta. 1-0 az Iskandernek. De tényleg lövésem sincs milyen szintű lehet az EW rendszere. Gondolom nem kis titok ez.

2. A csökkentett észlelhetőség az utazó szakasznál számít, ezt elég világosan leírtam.


"A korai elojelo rendszerek felderitik az Iszkandert ami az adott tersegben emeli a keszultseg szintjet. Az egysegek sajat radarjai pasztazak a sajat szektorukat. Akar tevedesbel akar megteveszto manover utan akar barmilyen egyebb okbol de az Iszkander felejuk repul akkor elkezdenek dolgozni ra."

Lásd fentebb, 2-es pont. Nem mindegy, hogy valami 200 vagy 100 km-ről látszik a radaron. Ez fele akkora reakció időt jelent.

" A Patriot szamara a csali celok NULLA jelentoseggel birnak. Erdkel hogy miert ?"

Persze. Hogyne érdekelne;)

"Ez csak neked tunik kevesnek. Leraknal 10 sec hatalmas ido. Csak abba gondolj bele hogy egy egy regebbi szoftver frissitesnel azt ertek el hogy a reakcio ido 1,2 secel lecsokkent. Es ez KOMOLY eredmeny volt, azt jelentette anno hogy meg egy celponttal tobbel tudott az adott rendszer foglalkozni.
Amugy a vissatero Iszkandert nem 20 km rol latja a radar , de ezt gondolom tudod te is. "


Akkor most számít az idő vagy nem?
Csak mert egy Iskander üteg elszór 12 db rakétát simán, és nekem van egy olyan érzésem, hogy nem mindegy mennyi időd van lelőni őket.


"Igen! Es ? Van fogalmad arrol mennyi egy korszeru tuzveto radar PRF-je ? Egy regi rendszernel ez 4Kh volt. Az az masodpercenkent 4000 szer merte a cel adatait es dolgozta ki a helyesbitest. Az ominozus Iszkanderre vetitve ez azt jelenti hogy mind cca 50 cm es repulese utan a rendszer tisztaban van az uj poziciojaval sot azzal is hogy milyen vektorvaltozast kezdett el vegrehajtani. Es ez egy regi radar. Ma a korszeru radarok ket generacioval vannak mar ezutan. Neked tunik nagy sebessegnek mert a polgari eletbol szarmaznak a hetkoznapi atlagaid. Leraknak ma ez nem sebesseg. Gondolj bele abba hogy a S-300 as rendszer meg a hideghaboruban kepes volt ( erre terveztek ) elfogni a Pershing es Lance raketakat. 80 as evek !!!! majd negy evtieddel ezelott !!! Raadasul a Pershing az mar kozephatotavolsagu ballisztikus raketa volt. "

Ehhez képest valahogy nem voltak túl elterjedtek a több km/s-os célsebességek. És abban se nagyon hiszek, hogy az S-300 érdemben elbírt volna a Pershing II-vel a 80's években. Szerintem akkoriban nem is volt ehhez elegendő a tudása, csak az SZ-300VM-nek, az meg már a 2000's évek közepe. És az se tömeges indítás ellen. De a sima S-300V is csak 1988 körül állt rendszerbe.

Én nagyon más véleményen vagyok , mint te. Szerintem a Patriot rendszer képességei elég korlátozottak az Iskander ellen.
Nem véletlenül szülték meg a THAAD-ot :rolleyes:
Jaj.... A pac-3 kb. hadosztaly szintű abm rendszer szovjet terminológiával...

Az thaad meg front szintu...

Értelmetlen komment
 
  • Tetszik
Reactions: endre
M

molnibalage

Guest
Na szóval!Vörös négyzet a város,fekete nyíl a támadás iránya.A kék pont a jelenlegi helye az ütegnek a kék háromszög meg az ahová szerintem rakni kéne(sematikus ábra!!!!!).Áruld már el,hogy miért is kéne visszafelé lőni h a háromszögnél van az üteg nem a pontnál vagy miért nem felé közeledik a cél?Miért lesz kisebb a megsemmisítési zóna?Az az üteg az egész várost védi nem csak a katonai repteret vagy szerinted egy katonai reptér a sok közül fontosabb mint egy ország fővárosa?

kkk.jpg
kkk.jpg
Majd ha sikerul vegre elolvasni es megerteni az osszefoglslot gyere vissza. Addig meg befejezhetned sz irritáló folyamatos trollkodast
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 530
44 942
113
Nagy szavak... Higyan us volt szír Tor M1 szereplese 2007-ben? Eh...
Na hogy volt, én nem tudom mikor és mi ellen szerepelt le, viszont sosem mondtam arra sem hogy csodafegyver, illetve mindíg azt gondoltam hogy a védekező van hátrányban. Akire már lőnek, annak van nehezebb dolga, hogy hozza a lőtéren elért szép statisztikákat, s ez általában nem szokott sikerülni senkinek. Se a keleti, se a nyugati védelmi rendszereknek. Ezt láttam beigazolódni eddig mindenhol, legyen az patriot/öbölháború vagy most jemen, vagy panzir tomahawk salvo viszonylat most szíria. De még harckocsi aktív védelmi rendszerek vs pct atgm ek kapcsán is kb. erre számítok.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
In December, Tokyo decided to boost its ballistic missile defense system against the backdrop of North Korean missile tests and approved the purchase and deployment of two Aegis Ashore batteries – expected to become operational by 2023 – at a cost of around $2 billion.
Pontosan mi ez, és hány rakétát és célcsatornát jelent?