A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 327
113
Ott is a tartaskas kikepzes resze a kikepzesnek /had szopikaljon az ember fia lanya es ertekelje a malhat/
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 327
113
Sisakbol airsoftosat nem engedelyeznek csak ha van tanusitvany hogy megfelel katonai alkalmazasra vagy kibir x joule energiaju behatast.
 
  • Tetszik
Reactions: sirdavegd

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 468
1 872
113
Sisakbol airsoftosat nem engedelyeznek csak ha van tanusitvany hogy megfelel katonai alkalmazasra vagy kibir x joule energiaju behatast.
Az oké, hogy mehetnek játék mellények, jelmezek, de airsoftos sisak az már túlzás lenne. Nekem eredeti PASGT bilim van, meg vagy négy taktikai mellényem. Ebből egy univerzális színnel, de nem felel meg az amerikás divatnak, meg egy MTP, ami meg színben tökéletesen passzolna a rendszerhez.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 832
113
Az oké, hogy mehetnek játék mellények, jelmezek, de airsoftos sisak az már túlzás lenne. Nekem eredeti PASGT bilim van, meg vagy négy taktikai mellényem. Ebből egy univerzális színnel, de nem felel meg az amerikás divatnak, meg egy MTP, ami meg színben tökéletesen passzolna a rendszerhez.


Honnan szeded te ezeket a buta dolgokat?
 

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 023
3 901
113
Én lőttem vagy 1500 lőszert a másfél év alatt. Vaklőszert el nem tudom képzelni mennyit még. A bal szeme kicsit gyengébb is lett, leszerelés után vettem észre, mert balkezes vagyok és bal szemmel céloztam. Alapkiképzés után egymást érték Szombathelyen a harcászatok és lőkiképzések, hadgyakorlatok. 1987-88. Nem volt egységes a Néphadsereg kiképzettsége, de erről itt már többször is értekeztünk és egyetértettünk ebben. Sorkatonaság úgy lehetne ma hogy rendes fizetésért, akit behívnak. Kiképzés hétfő - péntek és hétvégén mindenki menjen haza. Meggyőződésem, ha rendesen kidolgoznák, elviselhető lenne a mai fiatalok számára is. Mi is elviseltük és végigcsináltuk, pedig előtte hallottuk a sok hülyeséget, hogy mi vár ránk. Más kérdés, ahogy már írtuk itt, teljesen alkalmatlan a rendszer, hogy újra bevezessék. Nem lehet ma megcsinálni. Mondjuk egyből következik ebből, háború esetén, a semmiből, hogy mozgósítanák a 20 - 40 éves férfi korosztályt és hova ? Ha már egyszer semmi és senki nincs, ami és aki alkalmas lenne azonnal, több tízezer ember katonai kiképzésére hazánkban.
A rendszerváltás előtti, és utáni időket azért ne nagyon keverjük, mert ég és föld a kettő!
Én Baján voltam katona 1993-ban. Mentősként jártam biztosítani lövészeteket, kézigránátdobást, és az volt az általános, hogy kiképzéskor lőhettél 3 egyes lövést, meg egy nagyon rövid sorozatot. Még a hüvelyekkel is el kellett számolni utána!
Ellátósokra, javítósokra, légvédelemre, rádiósokra, stb. ugyanezek vonatkoztak. És kiképzés után is csak a sima lövész katonák voltak azok, akik lőhettek többet. Tehát a dandár több mint fele nem is látott a "kiképzés" után közelről fegyvert.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 327
113
Nekem egy sposn megcsak nem is taktikai mellenyem csak heveder em van /sso/ / nagyon nem amerikas gyakteren loteren misszioba vagy hadgyakorlton a kutyat nem erdekli hogy mi van rajtam /max mint embert hogy honnan van vagy jo e vagy szar? Olcso vagy draga?/ dd sorakozon vagy ha fotosok jonnek persze mimdig ki van emelve hogy egyseges oltozek. /pl nallunk egy tipusu fekete kotott sapka volt hogy nem volt rendszeresitve de az egesz zaszloaljnak kellett vennie csak azt a fazont tipust es ha egyseges ruhztot kertek elfogadtak meg a laktnyaba is!!!dandarsorakozon is!!!/nem volt pedig rendszeresitett ruhadarab/ ugyhogy meg az oltozkodesi szabajzat is kiskapus...nem hogy gyakter loteri viselet... /kikepzes az teljesen mas azt mondjak tartaska akkor tartaska. /ez olyan hogy nem vihetsz geppuskat ha karabelyr kepeznek ki epp./
 
D

danielblack

Guest
Ha színben, mintázatban nem üt el nagyon, akkor más hátizsákot használhatsz például.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 327
113
Az se baj ha elut nekem olivom van /alapkiken mindenkinek bw je volt nekem is bw volt de az enyem ott is masszinu volt pedig ceges volt.../erdekes zold szine volt sokkal elenkebb mint a bw vilagoabb mint az oliv/...mar messzirol ki lehetett szurni hogy melyik vagyok en.../ de volt akinek fekete vagy epp homokszin hatizsakja volt alapkik utan a bw mellett /zsakot mondjuk mi nem igen vettunk mert a bw jo zsak nekem mondjuk hasznos volt a sajat mert ha kitelepulni kellett ket jo zsakom volt a gyikmalhaba meg a szennyest tartottam csak./ en eleg sokt telepulgettem plane a zaszloalj valtasom miatt.../ persze piros zsakot vagy rozsaszint nem engednek /de valoszinuleg el is jutna valami agykurkaszhoz az aki komolyan megprobalkozna vele./ airoftos cuccok tartalekosnak szerintem megfelelnek nincsenek akkora strapanak kiteve hogy kijojjon a minose kulonmbseg.../sot talan jobb is ha az emer elsonek valami airszoftos malhat vesz meg szerdzso is /mas jellegut lehetoleg mint a ceges/ es akkor van osszehasonlitasi alapja hogy milyen fazon jo neki... Nekem modjuk a malhaheveder 100x jobban bejott mint a melleny de van aki a malhaovre eskuszik /ennekem hogy vekony alacsonyvagyok rohelyesen mutat egy full malhaov es derekmeretembol adodoan nem is igazan fer ra minden de egy erosebb fizikumu magas embernek tenyleg praktikus./
 
  • Tetszik
Reactions: sirdavegd

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 468
1 872
113
Az se baj ha elut nekem olivom van /alapkiken mindenkinek bw je volt nekem is bw volt de az enyem ott is masszinu volt pedig ceges volt.../erdekes zold szine volt sokkal elenkebb mint a bw vilagoabb mint az oliv/...mar messzirol ki lehetett szurni hogy melyik vagyok en.../ de volt akinek fekete vagy epp homokszin hatizsakja volt alapkik utan a bw mellett /zsakot mondjuk mi nem igen vettunk mert a bw jo zsak nekem mondjuk hasznos volt a sajat mert ha kitelepulni kellett ket jo zsakom volt a gyikmalhaba meg a szennyest tartottam csak./ en eleg sokt telepulgettem plane a zaszloalj valtasom miatt.../ persze piros zsakot vagy rozsaszint nem engednek /de valoszinuleg el is jutna valami agykurkaszhoz az aki komolyan megprobalkozna vele./ airoftos cuccok tartalekosnak szerintem megfelelnek nincsenek akkora strapanak kiteve hogy kijojjon a minose kulonmbseg.../sot talan jobb is ha az emer elsonek valami airszoftos malhat vesz meg szerdzso is /mas jellegut lehetoleg mint a ceges/ es akkor van osszehasonlitasi alapja hogy milyen fazon jo neki... Nekem modjuk a malhaheveder 100x jobban bejott mint a melleny de van aki a malhaovre eskuszik /ennekem hogy vekony alacsonyvagyok rohelyesen mutat egy full malhaov es derekmeretembol adodoan nem is igazan fer ra minden de egy erosebb fizikumu magas embernek tenyleg praktikus./
Van abban valami amit mondasz de nekem a karabélyokat leszámítva mindenem eredeti katonai, azért, mert alig kerülnek többe mint a játék vackok, de még használtan is tovább bírják. Én is kísérletezgettem mellényekkel, pl mollésat egészen addig nem is láttam közelről, míg nem vettem egy DDPM-et. Írtam is róla cikket a CGB-ra.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 327
113
Airsoftos cuccok kozul momdjuk olyan hogy radios zseb granat zseb utility vagy adminzseb /tartalek tar zseb csak tartalek/ a valodi ak tar megeszi/ tardobo zseb teljesen megfelel meg szerzodesesnek is combtaskabol is erdemesebb egy olcsobb airsoftosat venni mint egy draga valamit. Ezek a zsebek nem kopnak hamar mert nincs olyan strapanak kiteve./ mellenybol is az airsoftos atmeneti megoldasnak tokeletes mig az ember rajon mi is a jo neki /osszehasonlitasi alap szerzes/ mert sokan abba a hibaba esnek megveszik a draga eredetit mert vagany es akkor jonnek ra hogy neki nem oke./ ivozsakbol is teljesen jo az airsoftos folosleges dragabbat venni annak aki nem hivatasos csak szerdzso szerintem. Terdvedoee mar ez nem igaz. Oda legalabb egy gurka kell. Nekem is az volt /aztan leszoktam a hordasarol./ semmi fele kepp se szabad a szivacsbetetest venni csakis sima tepozarast /az nem mozog el tapasztalat /mindketto van egyiket se szeretem de neha muszaly./ taktikai kesztyu na az egy nagyon erdekes dolog tobb is van. Van gurk vagas es tuzallo /jo draga de legalabb epp olyan szr is/ ha a muborboritas leszakad rolla utanna mar birja a strapat nem eget ugy se at rajta a cso de ja annyi penzert inkbb mas./ mehanixok hat nemtudom...
DE valami par szaz ft ert vettem a militaryba egyet csak ugy hogy kerek legyen az osszeg vege aprovalsag miatt... MIL TECH strum vaan beleirva na az egy olyan kesztu hogy valami hihetetken /hasitottbor es valami gyongyvaszon szeruseg csak puhabb/bellul valami hovedos?talan vaszonnal... Iszonyat jomagasan ver mindent se mmi eges /pedig pkm en parszor csereltem csovet forron/ nyaron nem meleg /telen inkabb a gurkat hordtam a laktanyaba/ de gyakteren inkab ezt telen nyaron. Mimdenkinek csak ajanlani tudom es tenyleg par szaz ft volt csak.
 
  • Tetszik
Reactions: sirdavegd

Telak2

Well-Known Member
2016. október 28.
1 101
1 221
113
Pár hónap alatt ha akarnák és szándék lenne rá legalább az alapvető személyi felszereléseket be tudnák szerezni több ezres tételben.

Összességében az a baj, hogy még mindíg nem tudják eldönteni pontosan mire akarják használni a honvédséget, mármint a politikussok, ehez elég nehéz bármit is beszerezni. Ez erősen látszik a Z2026 ban is, hogy mintha ilyen ötlet szerűen bele kapkodnának mindenbe.
A tartalékos endszerrel is az a baj, hogy már évekkel ezelőtt el kellett volna kezdeni, kb a sorkötelesség kifezetésével karöltve. (Mármint nem hétfőről keddre eltörölni a sorozást, hanem szépen átvezetni egy logikus tartalékos rendszerbe) Ez nem történ meg. Fájó dolog, de amiket mostanság próbálgatnak megcsinálni, az elmúlt 20 évben lényegében töredéknyi ráfordítással, hatékonyabban véghez lehetett volna vinni, és mára már kb kész is lenne. A honvédséget kb újra kell alapítani, kissé sarkítva a dolgot...
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo

Telak2

Well-Known Member
2016. október 28.
1 101
1 221
113
  • Tetszik
Reactions: kaktusz

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 832
113
Mármint hogy airsoftos szarokat is viselnek a katonák? Ne csináld már, mint ha nem lennél te is tökéletesen tisztában ezekkel.

Nem,azt,hogy bárkit érdekel,hogy nem amerikai van rajtad.Elhiszem,hogy valami üldözési mánia folytán szerinted a honvédség nem lát túl Amerikán(a Klingon invázióra sem készülünk) de légy szíves ezt nem reklámozd mert oltári nagy butaság.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

Telak2

Well-Known Member
2016. október 28.
1 101
1 221
113
Nem,azt,hogy bárkit érdekel,hogy nem amerikai van rajtad.Elhiszem,hogy valami üldözési mánia folytán szerinted a honvédség nem lát túl Amerikán(a Klingon invázióra sem készülünk) de légy szíves ezt nem reklámozd mert oltári nagy butaság.
Nálunk néhány éve a katasztrófa védelem a Galaktikus Birodalom megszállásával gyakorolta a lakosság média általi informálását. Úgyhogy majdnem...
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Nálunk néhány éve a katasztrófa védelem a Galaktikus Birodalom megszállásával gyakorolta a lakosság média általi informálását. Úgyhogy majdnem...

De aztán a TEK bravúros akcióban elkapta Luke Skywalkert is! Gondolom átsodródó asszimetrikus kihívás lehetett.

Kicsit szomorúan említem viszont, hogy lefoglalták a fegyvereket, amiket a zombi-világháborúban használtunk volna!
 

Telak2

Well-Known Member
2016. október 28.
1 101
1 221
113
De aztán a TEK bravúros akcióban elkapta Luke Skywalkert is! Gondolom átsodródó asszimetrikus kihívás lehetett.

Kicsit szomorúan említem viszont, hogy lefoglalták a fegyvereket, amiket a zombi-világháborúban használtunk volna!
Azok ellen ott a kerítés. Be vagyunk védve.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 104
1 975
113
Ettől a kibervédelemtől tartok egy kicsit. Az a félelmem, hogy teljesen láthatatlan lesz számunkra és iszonyú nagy pénzt el lehet rá költeni. A másik, hogy nekem az Ei Zrt. jut eszembe róla és már meg is van a helye az 1000 milliárdnak.