F-15 Eagle (McDonell Douglas/Boeing)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Nagyjából végighallgattam. Sajnos semmi egetrengetőt nem mond.

Asszem írni fogok a csatornának, mert lennének javaslataim és kérdéseim. Eddig alig pár interjúban volt tényleg értékes dolog, semmi lényegi és komoly nem derül ki igazán többnyire. Nem tudom, hogy ez azért van, mert nem kérdez jól a srác vagy csak így válaszolnak vagy más miatt.

Annyi érdekes dolgot lehetne kérdezni pedig és egyik videóben sem kérdezte meg ezeket...
 
M

molnibalage

Guest
Nagyjából végighallgattam. Sajnos semmi egetrengetőt nem mond.

Asszem írni fogok a csatornának, mert lennének javaslataim és kérdéseim. Eddig alig pár interjúban volt tényleg értékes dolog, semmi lényegi és komoly nem derül ki igazán többnyire. Nem tudom, hogy ez azért van, mert nem kérdez jól a srác vagy csak így válaszolnak vagy más miatt.

Annyi érdekes dolgot lehetne kérdezni pedig és egyik videóben sem kérdezte meg ezeket...
A legérdekesebb része az volt, hogy mekkora távolságról gyaktak le 4 v 12 -ben F-15C-kel és mennyi idő alatt meg az, hogy még elmenekülni sem tudtak a Sasok.

(Csak ezt én eddig is tudtam, ezt magyaráztam, hogy mit jelent az, hogy az F-22 csak 5 percig tud szupercirkálni értelmes hatósugár mellett. Az F-22 képes ASF konfigban repülő ellenfelet is üldözni, de frodítva ez még 4gen v 4gen gépesetén sem igaz, nemhogy az F-22 ellen, hacsak nem száraz tankkel repül a Raptor...)
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 430
18 856
113
Boeing Pitches to Pentagon the F-15X, the Eagle that can fire 24 Air - To - Air Missiles...

The F-15X will carry more than two dozen air-to-air missiles and has modern flight controls, cockpit displays, and radar.

safe_image.php
 
M

molnibalage

Guest
Araboknak el lehet adni.
SZ-A-n kívül senki nem vett F-15-öt és jelen állás szerint már nem is fog. Az F-15SA-ra már most felmehet 12 db AAM ami elég is, már ez is overkill az esetek 99,9%-ban. A 24 teljesen értelmetlen. Értelmesebb 2 gépre szétdobni ezt a mennyiséget vagy akkor NASAMS, hogy 12 db földön és 12 db gépen. Sokkal rugalmasabb a mix és nagyobb területet fed le a védelem is.
 
  • Tetszik
Reactions: endre and Roni
M

molnibalage

Guest
https://index.hu/tech/2018/07/30/mire_kepes_az_f-15x_a_legujabb_lopakodo_vadaszgep/
Szenzációs rekord! Ennek a cikknek gyakorlatilag majdnem minden mondata hülyeség!
:)

Írtam nekik, hátha lesz hatása. Volt, hogy volt már...

Kedves Richárd!

Az írásban több pontatlanság van.
  • Az F-15-ből soha nem lesz "lopakodó" (alacsony észlelhetőségű) vadászgép, mert alapvető kialakítása ezt lehetetlenné teszi. Nem rendelkezik belső fegyvertérrel és hiába rejtik el adott estben megfelelő kialakítású konténerbe a fegyverzet egy részét, az kb. kerekítési hiba. A fő visszaverő felület ugyanis a hajtómű kompresszor lapátjai és azzal semmit sem tudnak kezdeni a tervezők.Lásd a linkelt írás 227. oldalától. https://htka.hu/2017/12/20/haditechnikai-osszefoglalo-2017-es-kiadas/
  • Az F-35A legutolsó Lot szériája már 82 vagy 85 millió USD volt, ez az amit Trump nagy hangosan bejelentette, hogy "lejjebb tárgyalták az árát". Semmi ilyesmi nem volt, 2016 végén is már ez volt a belőtt cél, amit el is értek. A termelés felfutásával egyre olcsóbb a gyártás úgy, hogy még mindig LRIP (low rate inital production) szakaszban vannak, mert nem teljes ütemű még sorozatgyártás. Az F-35B és C valóban drágábbak - főleg a B változat az emelőhajtómű miatt - de egy szárazföldi bázisú gépet a US Navy repülőgép-hordozós változattal vagy a USMC VTOL változatával összevetni értelmetlen.
  • Az indexes fordítás pontatlan, mert az és/vagy kapcsolatok el lettek rontva. 8db légiharc-rakéta és 28 db SDB vagy 8 db légiharc-rakéta és 7 db 2000 fontos légibombát ír, a 7 db nem kiegészítés a 8 + 28 db fegyver mellé.
  • A gépek üzemeltetési költségére nincs megbízható adat és n+1 módon számolható. Ezt nem fejtem ki, a linkel található írásban röviden ott van, 10.3. fejezet, 705. oldal. Tényleg röviden. Mivel az F-35 egyik változata sem repült végleges hardver és SW kiépítéssel és nem volt depot level karbantartás (ez kvázi ipari nagyjavítás / civil életben D check szerű valami), ezért nincs kiátlagolható valódi üzemeltetési költség és 30+ éve repülő F-15E vagy a még öregebb F-15C/D és Golden Eagle változatok ára nem mérvadó. Az F-35A is olcsóbb lesz, ahogy a flotta és tapasztalat nő.
  • Az aktív elektromos radar az "aktív elektronikus nyalábeltérítéses / aktív elektronikus pásztázású radar (AESA). Lásd a fenti írás 98. oldalától.Ilyennel korszerűsítik egyébként a teljes F-15C/D és E flottát is és mindegyiken van sisakdisplay is (vagy a flotta túlnyomó részén az E változaton, ott csak 2013-tól kezdődött. Az C-n már 15+ éve ott van.)
  • A Legion pod feladata kettős. A kőkorszaki Link 16 adatkapcsolattal nem lehetséges az adatcsere az F-15 és F-22/35 gépek között, erre szolgál a pod, amiben infravörös célkereső (IRST) is van. Hogy mi az IRST, arról a fenti írás 171. oldalától.

Az F-15X-ből 99,9%, hogy nem lesz semmi, mert a Legion pod-ot megkapja az F-15C Golden Eagle, az AESA radar és sisakdisplay is ott van minden gépen, az esztelen fegyverterhelésnek semmi értelme, mert ennyire nincs szüksége egyetlen vadászgépnek, mint platform, több gépre elosztani több értelme van. Ezen felül markánsan csökkentené a gép repülési teljesítményét még akkor is, ha az erősebb GE F110 hajtóművel is kerülne leszállításra, amivel minden jelenlegi USAF változattól eltérne, amikben a régebbi F100-PW-220 vagy F100-PW-229 hajtómű van.

Az egész koncepciónak semmi értelme, a szaúdi F-15SA van ehhez a legközelebb, de már annál is kicsit megszaladt a ló a tervezőkkel, de az szaúdiaknál ez nem probléma, pénz van mindenre, a kevésbé értelmes ötletekre is.
https://htka.hu/2014/03/01/f-15sa-ut-sivatagi-sasig/

Az USAF olyan mértékben elkötelezett a stealth F-35A mellett, hogy értelmetlen pénzkidobás az F-15X. Az F-15C Golden Eagle vadászgépként az F-22 Raptor mellé egyelőre megfelelő, az F-15E ugyanazzal a radarral rendelkezne, mint az F-15X és ugyanazokat a fegyvereket használja, csak értelmes mennyiségben. A repülési teljesítménye a meglevő F-15E flottának gyengébb, de ez már jó ideje nem faktor. Ennek kifejtése már hosszabb dolog lenne.

Már többször felajánlottam, hogy ingyen is lektorálnám az efféle írásokat, hogy ne tévedések és értelmezhetetlen kijelentések kerüljenek bele. Képtelen vagyok megérteni, hogy az szerkesztőségük miért nem hajlik erre. Nincs meg az igényesség iránti elkötelezettség...? Ez a mai újságírás színvonala?

Amennyiben az az Idex Tech rovatának ilyen hírek és cikkek fordítására van igénye, akkor én szívesen csinálnám hébe hóba..

Üdvözlettel
Molnár Balázs