M1 Abrams (USA)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 264
76 817
113
T-80 esetén sokkal rosszabb volt a helyzet, nem találtam meg, de valami ~60% védett felületre emlékszem (lehet hogy rosszul).

t-80b%2Bkontakt-1.jpg
Az a 60 százalék arra vonatkozik,hogy szemből nézve a teljes felület 60%-át fedte ERA nem pedig arra,hogy az ERA-val védett felület 60% volt valóban védett.
Ez nagyon nagy különbség.
 
T

Törölt tag 1945

Guest
Az a 60 százalék arra vonatkozik,hogy szemből nézve a teljes felület 60%-át fedte ERA nem pedig arra,hogy az ERA-val védett felület 60% volt valóban védett.
Ez nagyon nagy különbség.

Így értettem én is. A tank felületének csak 60%-t védte ERA, ha máshová ment a találat (ebbe beleértendő a téglák közötti rés is), akkor mintha nem is lenne...
 
  • Tetszik
Reactions: dudi

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 154
113
A Merkava 4 esetén extrém mennyiségű NERA van. Ráadásul nem a belső páncélzaton belül, hanem kívül! Látszik, hogy kifejezetten HEAT ellen van tervezve, hiszen nem számolnak komoly ellenséges MBT-kkel.

Már párszor említve volt, hogy a NERA is hatékony bizonyos szintig az APFSDS ellen, hiszen ahogy a kumulatív sugár esetében, úgy a nyíllövedék esetében is elmozdul a NERA lemeze, friss (sértetlen) anyagot tolva a lövedék útjába...

A Leclerc-hez is van ERA és RPG fogó rács is:
1442179503-2015-09-13-79856.jpg

Tény, hogy az Egyesült Arab Emírségek rendelt CLARA-t, de a képen szerintem AZUR van.
Az AZUR ugyanis NERA, a CLARA meg ERA (igaz a Dynamite Nobel fém nélküli megoldást talált ki, mindenféle kompozit elemekkel).

Tudomásom szerint a CLARA kiegészítő páncélos Leclerc ugyanis így néz ki:

705190_original.jpg


A többi tank meg még nem volt valódi háborúban, vagy azonnal leszerepelt
(lásd. Leo 2 vs. Konkrus. De jó is lett volna egy kis ERA....)

Vagy akár NERA, mint ami a Leo2A5 / A6 / A7, Strv-122 vagy a Leo2 Revolution esetében van. Csakhogy az adott esetben egy 1980-as évekbeli Leopard 2A4 volt az áldozat, kiegészítő páncélzat nélkül. Ez alapján megítélni bármit is olyan, mint az 1990/91-es Irakiak által használt export T-72-esek alapján megítélni a szovjet / orosz fegyverek hatékonyságát...


Le hát. Elvileg ilyen a struktúrája:
13240761575_7c90c6a33d.jpg


Vagyis az alsó íven homogén anyag van elvileg. Szóval egy Kontakt-1 szintű ERA nem fogja megmenteni egy tandem fejes RPG-től.... Akkor inkább NERA ebben az esetben. Az más kérdés, hogy az RPG-29 ellen az se segít , hiszen utólag nem lehet kiépíteni egy normális NERA védelmet.
Az M1 frontpáncélja ennél sokkal jobban meg van tervezve szerintem.

Nem egyről beszélünk. Az RPG-29 az alsó részen ütötte át a frontpáncélt.

A két láncalp közötti blokkok ezen a képen:

Challenger_2_Main_Battle_Tank_patrolling_outside_Basra%2C_Iraq_MOD_45148325.jpg


Ez pedig az RPG-29 találat (és átütés) utáni NERA blokk:

QR9uM.jpg
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 308
54 746
113
Cifu

"Nem egyről beszélünk. Az RPG-29 az alsó részen ütötte át a frontpáncélt."

Pont hogy egyről beszélünk. Ezért is tettem be a rajzot. Az alsó íven talált be az RPG-29 és pont azt kell védeni, mert lényegében csak a felső ív komolyan páncélozott a brit tanknál.

A Leopárd 2A4-et meg ne tekintsük Iraki T-72-nek. Mert azért nem ugyan az a szint.
Ettől még nem lepet meg hogy eldurrant belőle jó pár. :D

Ettől függetlenül elfogadom a véleményed. Az enyém továbbra is az, hogy kell a NERA meg az ERA is. Az a tutkó :cool:
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba and Cifu

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 136
113
Pont az a lényeg, (tudtommal), hogy a rideg és kemény belső magot egy rugalmasabb de erős anyag megvédje a töréstől. Elsősorban a wolframkarbid hajlamos a törésre a DU-nikkel ötvözetek kevésbé.

Srácok, karbidot már nagyon rég nem használnak. Vagyis nyíllövedéknek nem. Pont azért, mert nagyon törékeny. A valamivel nagyobb sűrűségű, nehezebb, de jóval puhább WHA-kat használják, vagyis "wolfram heavy alloy"-t (ezek jellemzően 90+%W-Ni-Fe ötvözetek, de vannak már újabb fejlesztések is).

Pontosan, ez az ára a Wolfram nagyobb keménységének (Mohs-skálán 7,5 vs. 6 az U238 esetében).

Az csupán a karcolási keménység (na meg a tiszta, elemi fémekre vonatkozik). Rockwell-, vagy Vickers-keménység (ezek egymásra átválthatóak), ami lényegesebb. Amúgy a szegényített urán-ötvözetes és a WHA penetrátor hasonló keménységű. Az urános általában kicsit keményebb, 42 Rockwell C körüli, a WHA meg 39.

http://www.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/a236191.pdf

http://www.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/a239549.pdf
 

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 154
113
Az csupán a karcolási keménység (na meg a tiszta, elemi fémekre vonatkozik). Rockwell-, vagy Vickers-keménység (ezek egymásra átválthatóak), ami lényegesebb. Amúgy a szegényített urán-ötvözetes és a WHA penetrátor hasonló keménységű. Az urános általában kicsit keményebb, 42 Rockwell C körüli, a WHA meg 39.

Jogos, pedig anno még szakközépben én is csináltam Rockwell-mérést. Öregszem és fejeltek. A fene vinné el... :(
 

wankel

Well-Known Member
2016. december 23.
1 041
4 973
113
Dn237isXUAAf74j.jpg

Az októberben esedékes M1A3 Abrams felújításcsomag várható elemei:
- erősített IED elleni védelem, "felülvizsgált" páncélzat
- 20%-os súlycsökkentés
- Meggitt automata töltő
- kisebb torony
- könnyebb XM360E1 120mm ágyú, új lőszerek
- UAV elleni fegyver
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Akkor most már nem szemét szar az automata töltő? Miből lesz, hogy plusz rendszereket kap és emellett még 10 tonnát le is faragnak a tömegéből?
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and antigonosz

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Az attól függ. Mennyire üzembiztos? Sűrűn akad-e el a lövedék betöltés közben? Tud-e különböző méretű lövedékekhez alkalmazkodni, stb..
Itt most arra gondoltam, hogy ment az oroszok és orosz tankok köpködése az autómata töltők miatt, meg a "legjobb töltő egy 18 éves amerikai", aztán csak kijönni látszanak a középkorból az Abrams ágyújának töltésével is.

A +1 ember nagyon sok +tömeget jelent.
Kiváncsi vagyok, hogy marad-e az a +1 ember, vagy átképezik a személyzetet és 3 fős lesz. Sokszor ez is érv volt, hogy 4 ember hamarabb betáraz, könnyebben és gyorsabban szervízel vagy old meg helyzeteket.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and antigonosz