A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Nézegetve a netet a T-72 hez a modernizációs csomagok itt a térségben pl a lengyel PT-91 M2 es csomag olyan 1-1,2 millió euro környékén van.
Szerintem is járható út lenne. Lásd lengyelek. Ők is a meglévőket modernizálják. Közben meg széppen a Leo-2 vonalat húzák felfelé. Ahogy a pénzük és képességeik engedik. 8-10 év és eljutnak egy olyan szintig hogy a Leo-2 ek mennek másodvonalba 72 ek helyet. A Leo-2 helyet meg be fognak tudni szerezni még modernebb mbt.

Az alacsony ár vonzó és így hamarabb meglehetne a két zászlóalj. Persze nyilván nem is lenne akkora harcértéke, mint egy korszerűbb típusnak. Ami viszont ellene szólhat, hogy így két típus lenne rendszerben, ami bonyolítaná a képzést, üzemeltetést, stb. Meg hát gondolom, mindenki (mármint a harckocsizók) a korszerű típusra akarna kerülni...
Ja, a lengyelek esélyesen elsők között fogják rendszeresíteni majd a Leo 3-at.

Jogos szempont, de nem teljesen. A plate-nem tudod átszúrni vele, alhasra meg már a tártartó zsebek se lógnak be. Viszont az alkarodat megfoghatják a tárzsebek amikor alá szúrnál, így már lehet, hogy rövid lesz az S1! Inkább a Glock és az A1 hossza ideális.

Igen, emiatt is. Meg azért is, mert ezek általános célú kések, szóval ha épp olyan feladat akad, hogy a vegetáción kell "alakítani", lesálláshoz rejtekhelyet készíteni, vagy bármi, akkor is jobb egy hosszabb penge. Szerintem a 15-20 cm közötti pengehossz az ideális.
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo

rumcajsz

Well-Known Member
2015. április 30.
703
1 034
93
Ha már így belementünk a jövendő magyar honvéd kés-felszerelésében akkor azért Wolframmal értenék egyet, mert szerintem a kés nem mint harceszköz hanem mint szerszám kellhet a katonának. Abból kiindulva, hogy Magyarország a mérsékelt égövön elhelyezkedő, jól erdősült (azt hiszem az ország 18 százaléka erdő borította és ebben nincsenek benne a nádasok, bokrosok, bozótosok) vidék egy 15-18 cm pengehosszú, full tang kést tartanék a legjobbnak. Üsse kő, ha már spórolni kell akár egy Mora Garberg is jó lehet, bár szerintem az például rövid. Ennek az eszköznek pont olyan feladatoknak kell megfelelnie mint leskunyhó készítése, fa aprítás, tűzgyújtás, konzerv felhentelése heveder vagy kötél vágás esetleg ajtó-ablak óvatos befeszítése, stb. Legyen korrózió-álló, nem túl nehéz és könnyen élezhető. A málhamellényen helyezkedjék el úgy, hogy mindkét kézzel könnyen és hangtalanul előhúzható legyen és slussz passz. A multitoolt nem kell részletezni, kombinált fogó, csavarhúzó(k), reszelő, bármikor kellhet. A konzervnyitó, lukasztó-ár meg kés(ecske) pedig jobb ha van semmint ha nincs. Feleslegesnek tűnhet a folder, de ha azt nézzük, hogy a súlya szinte semmi (egy spy endura valami 12 deka, de a CS Broken Skull (ilyenem spec van) nincs 9 deka) amolyan tartalék tartalékának tartalékaként valamelyik belső zsebben jól eldugva csak nem kér enni. Megeshet, hogy a honvéd elveszti a teljes szerelékét miközben a fogságba esés veszélye is fennáll. Ilyenkor egy vihargyújtó, egy nylonzacskó, pár neomagnol tabletta meg egy jó bicska nagy segítség lehet.
A bajonettről. Szerintem az égegyadta világon semmi értelme. Még az izraeli híradásokban sem láttam soha bajonettet amikor a palesztin kölköket kergelészik a katonák a Gázai övezetben.
 

yangwenli

Well-Known Member
2015. június 19.
1 203
2 673
113
Az alacsony ár vonzó és így hamarabb meglehetne a két zászlóalj. Persze nyilván nem is lenne akkora harcértéke, mint egy korszerűbb típusnak. Ami viszont ellene szólhat, hogy így két típus lenne rendszerben, ami bonyolítaná a képzést, üzemeltetést, stb. ...

A ket zaszloalj kapcsan sokszor felmerul az az erv, hogy 1 leo + 1 t72 az eltero tipus miatt draga uzemeltetes, de szamszerusitve viszont ezt meg nem lattam. A lengyeleknel biztos van valami osszehasonlitas. Arra gondolok, hogy a "masodik" leo zlj. fentartasi koltsegei (az elso letezeset feltetelezve!) hogy aranylik a "maganyos" t72 zlj.-hoz kepest. Pl. 2 az 1-hez? Mert ha csak pl. hasamrautok 30%-al lenne dragabb a 2. leo zlj. akkor tuti jobban megerne a t72 helyett. Van valakinek esetleg ilyen adata, vagy "szakmabeli becslese"? Erdekelne, mert ez gyakran visszatero tema es igy vilagosabb lenne szerintem mindenki szamara.

P.S: a beszerzesi arat most ne vegyuk figyelembe, most a fenntartas erdekelne. Kesobb lehetne ilyen osszegzes is persze az atlathatosag kedveert. Ha valaki mar irt ilyet akkor bocs, valahogy elkerulhette a figyelmem :)
 
  • Tetszik
Reactions: wolfram and Pal

rumcajsz

Well-Known Member
2015. április 30.
703
1 034
93
Volt kukrim, bár nem ez, mert ennyire azért nem fizet jól a munkahelyem. Eladtam mert terepen nem sok hasznát látni. Igaz, hogy le lehet vele vágni egy bivalyborjú fejét, de nehéz, speciális ismereteket követel meg a használata, európai vegetációs viszonyok között feleslegesen nagy és böszme, ütőfával szinte használhatatlan. E helyett tényleg akkor inkább még egy + tárat szuszakoljon be az ember a hátizsákba. Ami nekem mostanság a taktikai-katonai kések vonalán bejön az a Kizlyar Supréme Oroszhonból. Akadnak nagyon jó ergonómiájú, használható bökőik, bár nincs tapasztalatom a minőséggel.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
A Mora Garberg csak tizenegy centis, az S1 az tizenhárom, A1 pedig tizenhat, míg a Kizlyar tizenkilenc. Legjobban az A1 passzol a paramétereid közé, míg a Mora nagyon kilóg.
 
  • Tetszik
Reactions: wolfram

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 331
113
Nekem egy ilyen szep kis pengem volt a szijrakotve kotellel. :)
columbia-ince-caki-806b.jpg

Es egy ilyenem kajazni hasonlok a taskaba.
Vintage-Choix-Opinel-No8-Virobloc-Brevete-Knife-Wood.jpg

Persze az enyim 2. Vhs tehat mar nem ilyen szep be van barnulva a nyel meg feketedve a penge.


Emellett volt egy kommyitet feju kisbaltam amit szinte sohase vittem sehova meg egy rozsaszin fureszbicskam /kb20-25 cm s pengevel na azt lefestettem./ egyebkent gajakhoz a gyalaso is eleg ha ki van elezve
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Lényegében utolsó esély eszközök közé tartozik állás- és helységharcban. Direkte úgy nem fogsz harcba indulni, hogy ezt veszed kézbe amíg lőfegyverek és kézigránát van nálad. De simán lehet olyan szituáció, előrántani gyorsabb, mint a tárcsere, vagy már nincs tár, stb Ugyan miért fosztanánk meg a katonát tőle, visszaemlékezni a húsba vágó kés hangjára, a szürcsögő vérre, a legyőzött ellenség tekintetére egészen csodálatos emlék: hiszen élsz!

A katona elsősorban, vagy nagyon sokszor terepen harcol. Ahol lehet kell bizony kötelet, hevedert, szíjjat vágni, esetleg egy botot kifaragni, a tevékenységek során. Nemcsak harcra kell kés. Amolyan túlélő felszerelés is egyben, a végső harc lehetősége mellett.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 331
113
A 2. Vh s viroblock nak hihetetlen jo penge kialakitasa van olyan szinten onelezo / szenacel persze./ hogy meg soha nem kellett eleznem pedig szinte napi hasznalatba volt. Es nem csak nallam. Teljes szelesegbe keskenyedik a penge. Tehat az egesz penge egy kvazi haromszog. Nem 5 szog mint a mai pengeke
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Igazából az alapján, amiről itt beszélünk, még mindig a KA BAR USMC FK az ideális forma és méret:
kabar_fullsizeusmc1217knife_2.png

Egyedül a markolaton lehet változtatni ergonómikusabb irányba, meg levenni a felső kézvédőt, hogy hüvelykujjal rá lehessen terhelni a késhátra.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 789
75 838
113
Igazából az alapján, amiről itt beszélünk, még mindig a KA BAR USMC FK az ideális forma és méret:
kabar_fullsizeusmc1217knife_2.png

Egyedül a markolaton lehet változtatni ergonómikusabb irányba, meg levenni a felső kézvédőt, hogy hüvelykujjal rá lehessen terhelni a késhátra.

Meg le kell cserélni a biliacélt...Ennyi pénzért sokkal jobb minőségű acélból kéne készülnie a késnek.
 
  • Tetszik
Reactions: blogen

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 961
113
Lényegében utolsó esély eszközök közé tartozik állás- és helységharcban. Direkte úgy nem fogsz harcba indulni, hogy ezt veszed kézbe amíg lőfegyverek és kézigránát van nálad. De simán lehet olyan szituáció, előrántani gyorsabb, mint a tárcsere, vagy már nincs tár, stb Ugyan miért fosztanánk meg a katonát tőle, visszaemlékezni a húsba vágó kés hangjára, a szürcsögő vérre, a legyőzött ellenség tekintetére egészen csodálatos emlék: hiszen élsz!
Gyalásó.
 

Nagy Csaba

Well-Known Member
2017. július 26.
1 332
2 414
113
Csak szépen sorban. Eddig az volt, hogy Keleten nincs semmi, most meg lesz. Utána kerűlhet valami délre is, habár a három nagy ennél jobban már nem tudja képviseltetni magát, az Opel meg már amerikai.

Az Opel lassan már egy éve Francia.... (Peugeot-Citroen)......