[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Minden nap újabb csapás a kínai-amerikai vámháborúban: hétfőn Trump vetett ki vámot 200 milliárd dollárnyi kínai árura, tegnap Kína 60 milliárd dollárnyi amerikaira. Következő lépésben már egymás egész kereskedelme sorra kerül, aztán még a tarifák is az égig emelhetők, de ki bukik nagyobbat, ha ellehetetlenül köztük a kereskedelem?
Belebukik-e Trump a Kína elleni hadjáratba?
 
  • Tetszik
Reactions: Lord Gazember

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 454
23 900
113
"Előrehaladott tárgyalások zajlanak továbbá Magyarország szerepének jelentős növeléséről a moszkvai központú Nemzetközi Beruházási Bankban, amely már most is 70 millió eurónyi magyarországi projektet forgalmaz – közölte Szijjártó Péter."

https://magyaridok.hu/kulfold/szijj...k-is-az-egyuttmukodes-oroszorszaggal-3492581/

https://iib.int/en
https://en.wikipedia.org/wiki/Comecon
Jól látom mi ki se léptünk a kgst-ből?
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Jól látom mi ki se léptünk a kgst-ből?

A KGST megszűnt, viszont néhány intézménye, mint például az International Investment Bank, még működik. Ennek a banknak Magyarország (pontosabban a Magyar Népköztársaság) alapító tagja, és azóta is megvan az akkor befizetett üzletrész. A rendszerváltás után Magyarország nem újította meg a tagságát, ezért az fel volt függesztve, viszont a múlt rendszer idején befizetett vagyon nem veszett el. Pár éve, a kormány megújította Magyarország tagságát, és azóta ismét teljes jogú, folytonos, sőt alapító tagjai vagyunk a banknak, a cikk szerint, immáron a 3. legnagyobb részvényesként. A bank tagországai a volt KGST államok, és számomra a legnagyobb meglepetés az, hogy Lengyelországon kívül mindenki más megőrizte a tagságát: Csehország és Szlovákia is tagok (Csehszlovákia szétválása ellenére), a nagy USA fan Románia is tag (!), Bulgária is, a 3 balti ország, Belarusz és Ukrajna, továbbá a SZU többi volt tagállama nem tagok, mert a SZU jogutódja Oroszország, így a tagságot csak Oroszország örökölte, viszont tag még Mongólia, Kuba és Vietnám (KGST országok voltak ők is).
Szóval az a vicces helyzet állt elő, hogy Magyarország és Közép-Kelet-Európa volt KGST államai alapító tagjai a KGST banknak és azóta is folytonosan tagok,
míg például Ukrajna nem tag, és ha tag akarna lenni, akkor először csatlakoznia kellene - ami kissé ciki -, dehát így jár az, aki megtagadja a nagy Szovjetuniót (most vicceltem persze). A tagsági szerződés, ami meg lett újítva, az is az eredeti orosz nyelvű, még a KGST időkben íródott szerződés (ez is bizonyítja, hogy ez a KGST bank).
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Kétrészes elemzésünk mai, első fejezetében a rohamosan olvadó arktikus térségben megindult kereskedelmi tevékenységet és az orosz-amerikai katonai versenyfutást vizsgáljuk meg. Az arktikus térség az egyetlen olyan műveleti terület a világ tengerein, ahol az amerikai haditengerészet harcértékét felülmúlja az orosz. A holnapi részben Kína és Európa aktivitását vesszük górcső alá.
Versenyfutás a világ új kincsesbányájáért: az oroszok időben ébredtek
 
  • Tetszik
Reactions: Lord Gazember

gonny

Well-Known Member
2016. december 24.
461
366
63
Friedman jól ír, a Stratfornak volt alkalmam anyagait olvasni, legtöbbjük elég férc munka volt. Friedman mindig is ugyanazt tolta mint Trump csak sokkal finomabban. USA über alles. Verjük szét az EU-t mert fenyegeti a gazdasági hatalmunkat stb. Hogy mi lesz utána az mellékes. A két vh. közötti intermariumot tolják, de nem azért hogy nekünk kicsit is jó legyen. Azért hogy az oroszoknak meg a németeknek rossz.

Lengyelek meg elhiszik, hogy azért mert 40 millióan vannak ők fogják vezetni. És azt még sajnos Friedman is elhiszi, hogy az oroszok és a németek karba font kézzel fogják végignézni ahogy ráteszik a torkukra a kést.
Egyébként minden oké?:)
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Empontipont, neked is mondom, a politika a következőképp működik:

1. az USA szétverte a SZU-t és ennek következtében Kína nagyon megerősödött,
2. ezt az USA vissza akarja csinálni,
3. ezt az USA úgy tudja visszacsinálni, ha visszaállítja az SZU-t, és visszatesz hozzá minden olyan régiót (Kelet-Közép-Európa), amely régen SZU befolyási övezet volt.
4. Ehhez az EU-t fel kell bontani, hiszen a SZU Kelet-Közép-Európai befolyási övezetét, továbbá 3 szovjet tagállamot (Észto., Letto., Litvánia) most az EU birtokolja.
5. Ezért megkezdték Közép-Kelet-Európa (V4 stb.) leválasztását az EU-ról,
6. és megcsinálták a Brexitet.
7. Így az EU német projektté vált.
8. Az USA így most már telibe megtámadhatja a németeket, ld. Trump Németo. ellenes kirohanásai.
9. Mégpedig az oroszokkal együtt.
10. Ha Németország/EU elbukik, akkor visszaállítható a SZU volt teljes befolyási övezete.
11. Ugyanígy Közép-Ázsiában is (Kazahsztán, Kirgizisztán, Tadzsikisztán, Üzbegisztán, Türkmenisztán).
12. Mivel ezekbe a Közép-Ázsiai országokba mostanra már Kína nagyon beterjeszkedett,
13. nyilván Kínának is erőt kellett felmutatni
14. és ez volt a Vosztok 2018 hadgyakorlat.
15. Ez nem azt jelenti, hogy Oroszo. megtámadná Kínát, hanem csak azt szolgálta, hogy Kína ne akarja megtámadni Oo.-ot, miközben visszaállítják majd a SZU-t.
16. Közben megjött a Sargentini-jelentés, melynek az a célja, hogy a magyar lakossággal megútáltassa az EU-t, így Magyarország (Kelet-Közép-Európa) könnyebben leválik majd az EU-ról, és így a régió könnyebben visszaadható az oroszoknak, amely az USA célja, ld. 3. pont.

Ezzel csak ennyi a bajom:
1. Jelen pillanatban az EU inkább békülni akar az oroszokkal és az USA az aki próbálja ezt megakadályozni (lásd Északi áramlat).
2. Ha az USA nem tett volna meg mindent ellene, akkor az oroszok már valószínűleg elvitték volna Kelet-Ukrajnát. Az EU szerintem simán hagyta volna.
3. Kína egyre szorosabb barátságot köt az oroszokkal. Ha arra számítana, hogy az oroszok az ő kontójukra akarnak erősödni, akkor nem így lenne.
4. A sargentini jelentést az EU képviselők szavazták meg, az EU vezető országai (Merkel, Macron) támogatásával, biztosan azért, hogy az oroszok felé lökjék Magyarországot.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Ezzel csak ennyi a bajom:
1. Jelen pillanatban az EU inkább békülni akar az oroszokkal és az USA az aki próbálja ezt megakadályozni (lásd Északi áramlat).
2. Ha az USA nem tett volna meg mindent ellene, akkor az oroszok már valószínűleg elvitték volna Kelet-Ukrajnát. Az EU szerintem simán hagyta volna.
3. Kína egyre szorosabb barátságot köt az oroszokkal. Ha arra számítana, hogy az oroszok az ő kontójukra akarnak erősödni, akkor nem így lenne.
4. A sargentini jelentést az EU képviselők szavazták meg, az EU vezető országai (Merkel, Macron) támogatásával, biztosan azért, hogy az oroszok felé lökjék Magyarországot.

1. Az EU/Németország Oroszországban is csak gyarmatosítási lehetőséget lát (felvevőpiac, munkaerő, nyersanyagok). Ez Oo.-nak nem jó. Az Északi-áramlat nem jelent orosz-barátságot Németo. részéről, hanem csak azt jelenti, hogy szükségük van az orosz nyersanyagokra és hogy Ukrajna helyett ők szeretnék kontrollálni az orosz gáz szétosztását Európában (ez Magyarországnak sem jó, mert többszörös függést jelent Németo.-tól). Tulajdonképp az amerikai szankciók védik meg Oroszo.-ot attól, hogy Németo. gazdaságilag gyarmatosíthassa őket.

2. Elvitték volna Kelet-Ukrajnát, igen, de ezzel meg is szűnt volna a fenyegetettség érzése. A fenyegetettség érzésére azonban Putyinnak is szüksége van, mert erre tud hivatkozni a nép előtt, hogy militarizálhassa és mozgósíthassa Oroszo.-ot. Erre pedig az USA-nak van szüksége, mert az USA távlati célja az, hogy az oroszok nagyobb területeket szerezzenek vissza Ukrajnánál. (Erre azért van szüksége az USA-nak, hogy szétverje az EU-t és hogy megerősítse Oo.-ot Kínával szemben.) A németek nem biztos, hogy hagyták volna, hogy az oroszok elvigyék Kelet-Ukrajnát, mivel már ők is nagyon beleélték magukat, hogy Ukrajna az övék (EU-é).

3. Kína huncut. Bekéredzkedik mindenhová, mert mindent látni akar és tanulni belőle. Lásd Vosztok 2018-at is. Ez nem jelenti azt, hogy az oroszok és Kína hosszútávú szövetségesek lennének. Kínának azért kell átmenetileg Oroszo., hogy ne legyen egyedül a Nyugat elleni harcban, azonban, ha a Nyugat elbukik, azonnal Oroszo. lenne az ellenség. Ez még az USA-nak sem érdeke, mivel nem hiányzik nekik egy olyan Kína, amely még Szibériára is kiterjedne. Ezért az USA most már inkább Oroszo.-ot erősíti meg, hogy ellen bírjon állni a kínai nyomásnak. A Vosztok 2018 is ezt mutatta meg, hogy Oroszo. képes ellenállni Kínának - ha kell.

4. Az EU képviselői ostobák, elég csak megnézni pl. a 444 kommentelőit is pl. a Brexit témában, ők is csak addig jutnak el, hogy büntessük meg keményen a "szakadár" tagállamokat, hogy megtanulják, hogy az EU nélkül nincs élet. Rövidtávú, érzelmeken alapuló döntések ezek, melyeknek pont ellentétes a hatásuk. Kíváncsian várom egyébként Lauren Southern új filmjét, a Borderless-t, amelyet az EU-ba történő bevándorlásról (bevándoroltatásról) készít, és amely gyanítom az EU parlamenti választások előttre lesz időzítve. Megjegyzem, hogy Lauren háttere amerikai és orosz (Dugin-féle vonal).
 
  • Tetszik
Reactions: dragonette

Ursa Maior

Well-Known Member
2017. február 2.
682
1 037
93
Ezzel csak ennyi a bajom:
1. Jelen pillanatban az EU inkább békülni akar az oroszokkal és az USA az aki próbálja ezt megakadályozni (lásd Északi áramlat).

Vannak egypáran a fórumon, akik ki tudja miért úgy gondolják ismerik a nemzetközi nagypolitikát. Sőt az azt irányító ember csoportok gondolkodását. A logikájuk ott bicsaklik meg rendszeresen és folyamatosan, hogy egy másik államot, pláne egy másik kontinensen nem lehet "csak úgy" irányítani. Az amcsik a közép amerikai ún. banán-köztársaságok esetében szinte minden erőforrást, sőt az elitet is uralták, azt látjuk mi lett belőle. Ráadásul úgy hogy rivális nagyhatalom a környéken sem volt.

Most képzeld el ugyanezt egy nukleáris hatalommal. Aki azokat a lépéseket nem ismeri fel, amiket az USA elitje tesz vagy 10 éve, hogy se az EU se az oroszok a még csak megközelíteni se tudják a helyzetét az az index fórum holdkórosai közé való, nem egy hellyel közzel szakmai fórumra.

Az meg hogy egy hatalom, amire rátette a kezét nem adja fel önként, bizonytalan előnyökért cserébe az meg alap történelem.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
In addition to extending the Russian blacklist to 72 entries, Washington has also targeted a Chinese military unit over the purchase of advanced Russian Su-35 fighter jets and S-400 surface-to-air missiles.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 775
80 873
113
Lengyel elnök Duda Trump amerikai elnökkel aláírta stratégiai partnerséget a két ország között. DE még csak egy széket sem kapott, meg lengyel zászló is hiányzik(diplomáciai protokoll szerint) Ebből is látni, hiába alázkodnak meg, hízelegnek, bújnak a jenkik hátsójába semmire sem tartják a lengyeleket.

Igen megalázó ez a kép. Szánalmas és hányinger a lengyel politika amit folytatnak-Kaczinszki- féle irányvonal. A másik is a Szmolenszkben lezuhant gépen lehettet volna.
2 milliád USD-t fizetnének a jenkiknek egy állandó amerikai támaszpontért. Ez nagyon gáz lengyelek...!!!

TJBvpQFRLWI.jpg
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Sajnos nagyon gáz... közben a románok meg úgy USA fan-ok, hogy közben tagjai a KGST banknak is... de hát hiába, akinek több esze van, annak több van.
 
  • Tetszik
Reactions: karpatalja

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 454
23 900
113
Sajnos nagyon gáz... közben a románok meg úgy USA fan-ok, hogy közben tagjai a KGST banknak is... de hát hiába, akinek több esze van, annak több van.
Jójó de ők románok, lehet már arra is meg van a tervük, hogy hogyan álljanak vissza esetlegesen orosz oldalról és onnan vissza megint oroszokhoz ha úgy hozza a sors.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Lengyel elnök Duda Trump amerikai elnökkel aláírta stratégiai partnerséget a két ország között. DE még csak egy széket sem kapott, meg lengyel zászló is hiányzik(diplomáciai protokoll szerint) Ebből is látni, hiába alázkodnak meg, hízelegnek, bújnak a jenkik hátsójába semmire sem tartják a lengyeleket.

Igen megalázó ez a kép. Szánalmas és hányinger a lengyel politika amit folytatnak-Kaczinszki- féle irányvonal. A másik is a Szmolenszkben lezuhant gépen lehettet volna.
2 milliád USD-t fizetnének a jenkiknek egy állandó amerikai támaszpontért. Ez nagyon gáz lengyelek...!!!

TJBvpQFRLWI.jpg
Hajolj már le, faszikám, hagy írjam alá a hátadon.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 732
64 922
113
Lengyel elnök Duda Trump amerikai elnökkel aláírta stratégiai partnerséget a két ország között. DE még csak egy széket sem kapott, meg lengyel zászló is hiányzik(diplomáciai protokoll szerint) Ebből is látni, hiába alázkodnak meg, hízelegnek, bújnak a jenkik hátsójába semmire sem tartják a lengyeleket.

Igen megalázó ez a kép. Szánalmas és hányinger a lengyel politika amit folytatnak-Kaczinszki- féle irányvonal. A másik is a Szmolenszkben lezuhant gépen lehettet volna.
2 milliád USD-t fizetnének a jenkiknek egy állandó amerikai támaszpontért. Ez nagyon gáz lengyelek...!!!

TJBvpQFRLWI.jpg
Még fizetnek is érte? Azt hittem legalább valami pénzt kapnak érte. Azért ez milyen durva már, mást ingyen is megszállnak az amcsik.
 
Status
Not open for further replies.