Aktív védelmi rendszerek (harcjárműveken)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 060
1 640
113
47107 said:
<a title="luperator profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/luperator/">luperator</a> Aktív radaros :)

Köszönöm. Az ugrott be hirtelen, hogy vajon milyen frekvencia tartományt fognak használni és nehogy megjelenjenek a levegőből indítható eszközök, amik direkt erre fognak ráállni. Persze mindennek megvan a maga előnye és hátránya is.
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:ZPVkjrAYF60J:www.naplom.com/naplo/szombat/naplo/2010-08-07*00-05+Drozd+1030M&cd=9&hl=hu&ct=clnk&gl=hu
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
dudi én arra értettem ezt, hogy pl  a Drozd esetében (a leírás szerint) 2-esével vannak a rakéták és egy  oldalra így 2x2 db jut. Ezek indítása után újra kell tölteni a rendszert. Gyanítom amire Te vagy kíváncsi (szimultán célleküzdés) az titkos információ jelenleg :)
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
Viszont ennek az új rendszernek nagy előnye hogy ha igaz, szinte mindenre és mindenhová telepíthető lesz...

mert az dddurrva..ha abdul beoson a kerítésig, és egy filléres RPG-val amortizál le mondjuk egy milliódolláros tűzvezető járművet,radart etc...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 834
113
<a title="duckdodgers profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/duckdodgers/">duckdodgers</a>

Igen az érdekelne.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
Szerintem ezt majd később hozzák nyilvánosságra amikor alaposan kidolgozták a rendszert. Szerintem majd a bemutató után kiértékelik alaposan és akkor lesz majd némi plusz info, valószínűleg megfogalmazódik pár igény a megrendelő részéről stb...

Engem érdekelne a kétféle rakéta mibenléte is, mert az nincs leírva hogy miben különböznek.
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
Szimultán célleküzdés több irányból indított rakétáknál megoldott, már az egyszerűbb robbanókazettás  rendszereknél is. / több radar van, egy-egy szektort figyel./ Abban igazuk van, már csak az áruk miatt sem valószínű hogy egy célpontra több méregdrága irányított rakétát indítsanak, közel egy időben, egy irányból.

De van pld egy orosz Rpg /talán rpg-29?/ mai először indít egy kis csalirakétát, majd kis késleltetéssel  egy másikat,  elv szerint rendszer kinyírja a csalirakétát, és  nem sokkal később,  reakcióidőn belül érkezik az igazi..

 
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 060
1 640
113
Nem találtam fórumtémát, amely a témával foglalkozna. Ha tévedtem, kérem a moderátorokat rakják át a megillető helyre.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 328
113
Na lessz jovoje a gepard csaladnak.! :) a rombolopuskak szerepe noni fog a jovobe? /konnyebb jarmuvek ellen szerintems igen./ es ez magaval hozza a harcjarmuvek fegyverzetenek noveleset. A natoban elterjedt 25mm a jovoben igen csak keves lessz.../mar most is igen csak harmatos./ a 30 mm mar megfelelo /a kaliberhosszba itt meg van boven hely jatszani./ a masik eloremutatobb de koltsegesebb megoldas az uj losszerhosszusagu modern loszerek es fegyverek jelentik.

Apc re szerintem boven eleglessz a jovoben is a 30 mm /nagyobb loszerhosszusagu loszert tuzelve. Ifv re 40 mm ert kellene.
De szerintem az is jarhato ut lessz a jovobe hogy 35 mm ifv apc es csoves legvedelem... Oerlikonnak eleg jo fejlesztesei vannak 35 mm be pl.

A masodik variacio a logisztikat minden kepp megkonnyitene. Es egy kesobbi valtast se bonyolitana tul. Sot egyszerusitene...

Offba hajlik de hatha lessz belolle egy kis eszmecsere. :)

Ezek a modern aktiv onvedelmi rendszerek jocskan atirjak a konyveket a jovobe...

Nem hiaba kering a sok pletyka az ukran konfliktus tapasztalatairol hogy a csoves panceltoro tuzerseg a jovobe ujjra viragkorat eli majd /fonix/ irtam mar errol kb 2 eve az ukran topikba akkor ketelkedve fogattak egyesek... Na most talan belatjak tevedtek... Es ez erint egy masik vitamat ami hk jovojerol szolt hogy az agyut nem tudja helyetessiteni a raketa /atgm/ fegyverzet meg ugye a harckocsibol indithato /vagy panceltoro agyubol atgm szerepe is felertekelodik majd /a nagyobb sebeseg miatt hatasosabbak az alvanyos atgm eknel./

A hk es onjaro panceltorok/tuztamogato eszkozok vagy nevezzek oket barholbarhogy szerepe is felfogfutni.)

Tehat a csoves tuzerseg ujra frontban all a jovobe es nem "csupan" hatulrol tamogat.!. /termeszetesen onjarositva./ meg a vegen kiderul hogy iran jol tette hogy 122 bol is begyartott...
/egyepkent eleg jol gepesitettek az iraniak./meglepoen jol mondjuk a terepuk is adott hozza.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 128
53 710
113
Szittya

Részben egyet értek veled. Az IFV-knél a 35-40 mm lesz majd az ésszerű kaliber, de inkább a svájci 35X228 mm-s. Az egy nagyon jól eltalált kaliber szerintem. :)
Az ATGM-ek szerintem nem fognak leértékelődni pl. az IFV-k esetén. Valószínűleg annyi harceljárás változás lesz, hogy megszórják gépágyúval az ellent és utána lőnek csak ATGM-el. Egy jó kis gépágyú sortűz lesöpri az APS rendszert, az ATGM meg kivégzi az ellenséges járművet.

Én inkább úgy látom, hogy a gyalogság kerül nehezebb helyzetbe az APS miatt.
Aztán lehet annyi lesz a megoldás, hogy kitolják a fészerből a régi MT-12 Rapirát és azzal fognak majd lövöldözni ATGM helyet. :D
 
  • Tetszik
Reactions: ijasz
R

rejsz felügyelő

Guest
Eddig az APS téma itt volt futtatva: https://forum.htka.hu/threads/katonai-járművek-páncélteste-páncélzata.772/
Az érdekelne miért a tüzérség témakörbe került a mostani topik. :D

Aztán lehet annyi lesz a megoldás, hogy kitolják a fészerből a régi MT-12 Rapirát és azzal fognak majd lövöldözni ATGM helyet.
Annyi biztos hogy a jelenlegi rendszerek a nyíllövedékek ellen szarul teljesítenek. Viszont kétlem hogy a Rapira lenne a megoldás, inkább a Sprut, de ha már van egy ilyen jó löveged legyen mozgékony, tehát legyen önjáró és itt meg is érkeztünk a "harckocsiágyút IFV-re" és a különböző láncos és kerekes páncélvadász elképzelésekhez.
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
Szittya

Részben egyet értek veled. Az IFV-knél a 35-40 mm lesz majd az ésszerű kaliber, de inkább a svájci 35X228 mm-s. Az egy nagyon jól eltalált kaliber szerintem. :)
Az ATGM-ek szerintem nem fognak leértékelődni pl. az IFV-k esetén. Valószínűleg annyi harceljárás változás lesz, hogy megszórják gépágyúval az ellent és utána lőnek csak ATGM-el. Egy jó kis gépágyú sortűz lesöpri az APS rendszert, az ATGM meg kivégzi az ellenséges járművet.

Én inkább úgy látom, hogy a gyalogság kerül nehezebb helyzetbe az APS miatt.
Aztán lehet annyi lesz a megoldás, hogy kitolják a fészerből a régi MT-12 Rapirát és azzal fognak majd lövöldözni ATGM helyet. :D
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
Eddig az APS téma itt volt futtatva: https://forum.htka.hu/threads/katonai-járművek-páncélteste-páncélzata.772/
Az érdekelne miért a tüzérség témakörbe került a mostani topik. :D


Annyi biztos hogy a jelenlegi rendszerek a nyíllövedékek ellen szarul teljesítenek. Viszont kétlem hogy a Rapira lenne a megoldás, inkább a Sprut, de ha már van egy ilyen jó löveged legyen mozgékony, tehát legyen önjáró és itt meg is érkeztünk a "harckocsiágyút IFV-re" és a különböző láncos és kerekes páncélvadász elképzelésekhez.
Jó elképzelés. A gond azzal lesz hogy több ezret kellene így gyártani ezekből. Pár tucattal nem sokra fognak menni. Még néhány száz db al se egy komolyabban felszerelt hadsereg ellen. Lassan eljutunk mint mindig hogy mennyiség vs minőség.
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 060
1 640
113

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 417
23 612
113
Nemrég volt hír, hogy a ruszkik előszedik az 57mm-est azzal tud már kezdeni valamit a rendszer?