[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 427
18 841
113
Iylen csillagközi inváziós páncél kéne az összes katonára! Vállvédő nyakvédő meg szinte védi az egész kart
 

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 743
4 487
113
Az internet nem katona dolog - A törvény szigorával csapnak le az adatmegosztókra

Megtiltotta az orosz kormány a katonáinak, hogy adatokat osszanak meg magukról vagy bajtársaikról az interneten és a médiában. Az új törvény nem engedélyezi fényképek, videók, a földrajzi helyzet, vagy bármilyen más információ közzétételét. A szabályszegőkre a parancsnokuk szabhat ki büntetést.

A hivatalos indoklás szerint a szigor oka az, hogy különösen a külföldön állomásozó katonák internetes profiljai közkedvelt célpontjai a titkosszolgálatoknak és a terroristáknak, valamint az adatokat Oroszország és hadserege elleni pszichológiai és információs nyomásra használják fel. Az utóbbi némileg kissé ködös megfogalmazás arra utalhat, hogy oknyomozó újságírók korábban közösségi médiára feltöltött képek, vagy automatikusan bejelölt földrajzi helyzetek alapján bizonyították, hogy igenis harcolnak orosz katonák Kelet-Ukrajnában. Az ukrán holttestek vagy hadiszállítmányok fölött pózoló orosz harcosok képei elég egyértelműen cáfolták Moszkva narratíváját, melyben máig tagadja, hogy csapatokat vezényelt volna a szakadárok megsegítésére, mindössze annyit ismerve el, hogy önkéntesen harcolhatnak katonái Ukrajnában. Az első lebukások után a hadseregben már eddig sem tanácsolták az adatok megosztását, most azonban a javaslatból törvény is született.

Ha nem okosan használják, az internet és különösen a közösségi média valóban veszélyes tud lenni egy katona számára, hiszen például könnyen beazonosítható lehet helyzete, személyazonossága és családja. Nem véletlen, hogy a legtöbb professzionális hadseregben már le vannak fektetve az internet használatának szabályai. Hiba azonban még így is csúszhat a rendszerbe. Idén januárig például senki nem gondolt arra, hogy a telefonokra telepíthető fitnesz programok is gondot okozhatnak, mígnem valakinek feltűnt, hogy a népszerű Strava alkalmazáson keresztül akár rendkívül érzékeny információkhoz is hozzá lehet jutni. Az alkalmazás lényege, hogy egy térképen követi a sportoló - például futó vagy biciklista - mozgását, aki így le tudja mérni a megtett távot és az idejét, aztán az adatokat nyilvánossá is teheti. Igen ám, de olyan helyeken, mint Szíria, Irak vagy Afganisztán, lényegében csak a nyugati katonák használtak Stravát, így nap mint nap lefutott köreikből szépen kirajzolódtak a katonai bázisok, útvonalaik pontos térképként világítottak. A leleplezés főleg az amerikaiakat érintette, de britek, sőt oroszok is beleestek a csapdába.

És ez nem az egyetlen program, amely visszaélésekre ad lehetőséget. Idén nyáron újságírók egy csoportja több ezer amerikai katona adataihoz fért hozzá a nemzetközileg is elterjedt Polar nevű fitnesz alkalmazáson keresztül. Az elv itt is hasonló volt: a program nyilvánosan hozzáférhető adatbázisából kivehető volt a katonák futási útvonala. Sőt, ennél több is. Mivel a sportolók általában induláskor be, hazaéréskor kikapcsolják az alkalmazást, beazonosítható volt lakhelyük is. Az újságírók így 6500 amerikai katonát azonosítottak, többek között Irakban, Szíriában, a guantanamói támaszponton, sőt még a két Korea között húzódó demilitarizált övezet közelében is.

Arról egyelőre nem tudni, hogy valakinek a felelőtlenül használt közösségi média vagy alkalmazások miatt esett volna baja. A Pentagon mindenesetre már januárban azt ígérte, újravizsgálják a helymeghatározásra alkalmas eszközök használatának szabályait.

https://nepszava.hu/3014602_az-inte...veny-szigoraval-csapnak-le-az-adatmegosztokra
 

gioo

Well-Known Member
2015. december 25.
13 788
17 336
113
Iylen csillagközi inváziós páncél kéne az összes katonára! Vállvédő nyakvédő meg szinte védi az egész kart
Persze ez csak soft armor repeszek ellen véd csak,ami ha azt vesszük,hogy statisztikailag a sebesülések és halál zömét a repesz okozza akkor nagyon is számít.
 
  • Tetszik
Reactions: Roni

gioo

Well-Known Member
2015. december 25.
13 788
17 336
113
20 évig kémkedett egy osztrák ezredes az oroszoknak

Húsz évig kémkedett az oroszoknak egy osztrák ezredes, aki tevékenységéért összesen 300 ezer eurót (csaknem 100 millió forintot) kapott Moszkvától - írta weboldalán a Kronen Zeitung című osztrák napilap pénteken.

A védelmi minisztérium egyik szóvivője csütörtök este megerősítette, hogy a kém lelepleződött. A 70 éves salzburgi ezredes a többi között az osztrák légierőről, tüzérségi fegyverekről, a migrációról és a hadsereg magas rangú tisztjeiről továbbított információkat titkos csatornákon keresztül az orosz katonai hírszerzésnek.

Az osztrák hadsereg egy baráti külföldi ország segítségének köszönhetően leplezte le a kémet, aki ellen eljárást indítottak.

https://www.krone.at/1805532

https://www.krone.at/1805750

https://444.hu/2018/11/09/20-evig-kemkedett-egy-osztrak-ezredes-az-oroszoknak
Most azért valamit nem értek.Ha hetven éves az öreg akkor miről kémkedett az utolsó 5-10 évben? A katonai nyugdíjas foglalkozásokról? Nyugodtan felezzük ezt a húszat a többi a szokásos...
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 950
113
Ördög tudja mivel foglalkozott nyugdíj mellett. Ezeknél nem volt divat 40-45 évesen nyugdíjba menni, legalábbis ismerek elég koros osztrák tiszthelyetteseket. Elnézést a 60 körüliektől. Aztán mivel főkutya gondolom bent maradt valami zsíros tanácsosi, szakértői stb pozícióban ahogy az nálunk is lenni szokott. Aztán ugye a kapcsolatok, meg azért bejáratosak ám ezek még pár évig az ojjektumokba bajtársi alapon. Na meg ismerik a politikusokat , netán ők is párttagok lesznek stb.
Egyébként azt nem írja a zeitung hogy mikor kémkedett, kb 20 éve van náluk euró, előtte-e, vagy utána-e?
 

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 743
4 487
113
Putyin pedig, hogy megtáncoltatta a külügyminiszter asszonyt...

Őrizetbe vették a kémkedéssel gyanúsított nyugállományú osztrák főtisztet

Robert Holzleitner, az ügyben illetékes salzburgi ügyészség szóvivője azt mondta, őrizetbe vették az Oroszország javára való kémkedéssel gyanúsított nyugállományú osztrák főtisztet szombatra virradóra.

A gyanúsítottat részletekbe menően kikérdezik, az esetleges vizsgálati fogságáról későbbi időpontban fognak dönteni.

A kémbotrányról a nap folyamán telefonon egyeztetett orosz kollégájával Karin Kneissl osztrák külügyminiszter. Kneissl a Szergej Lavrovval folytatott beszélgetésében azt mondta, teljes körű együttműködést vár Oroszországtól az ügyben. Mint mondta, az osztrák kormány intézkedései világos tényeken alapszanak.

Ez a kémügy elfogadhatatlan beavatkozást jelent Ausztria belügyeibe - mondta.


Kneissl ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az ügy nem befolyásolja a két ország kapcsolatát.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megalapozatlannak nevezte a vádakat és elégedetlenségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Ausztria az üggyel még az orosz fél értesítése előtt a nyilvánosság elé állt.

Pénteken Sebastian Kurz osztrák kancellár Bécsben sajtóértekezleten bejelentette, hogy az osztrák ügyészség nyomozást indított egy 70 éves, nyugállományú salzburgi ezredes ellen, aki a vád szerint a 90-es évek vége óta kémkedett Moszkvának.

Kneissl az ügyről értesülve lemondta a december elejére tervezett moszkvai látogatását.

Az orosz ügyvivőt péntek délelőttre bekérették a bécsi külügyminisztériumba.

Ausztria, amely nem tagja a NATO-nak és számos nemzetközi szervezetnek ad otthont, régóta fontos színtere a különböző titkosszolgálatok kémtevékenységeinek, és a hidegháború idején a keleti és a nyugati tömb közötti találkozópontként szintén meghatározó szerepet töltött be.

Márciusban Bécs nem csatlakozott az EU azon tagállamaihoz sem, amelyek a Szkripal-ügyre válaszul orosz diplomatákat utasítottak ki. Kurz és Kneissl akkor azt hangsúlyozta, Ausztria szeretné nyitva hagyni a kommunikációs csatornákat Oroszországgal.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20181...nusitott-nyugallomanyu-osztrak-fotisztet.html
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 534
113
"Nem kis pénzbe lehet ez!"

Bizony nem kis pénz. Az oroszok hatalmas pénzeket fektetnek új katonai bázisok, repterek, raktárak, radarállomások építésére.
Nem csak fegyverekre költenek, Ezt kevesen tudják.
 
  • Tetszik
Reactions: gacsat and fip7
Status
Not open for further replies.