Az I. világháború - A Nagy Háború (1914.07.28 – 1918.11.11.)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 962
113
Dédöregapám a román fronton hagyta az egyik szemét valami nagy hőstett során. Nagyon el volt keseredve mert majd hogy tetszik ő így a lányoknak. Az itthoniak meg úgy örültek neki hogy ilyen csekély sérüléssel hazatér 17-ben két év katonáskodás után. Megmaradt az élete, megmaradt a keze lába, élhetett. Volt a faluban olyan anya amelyiknek 5 fia halt meg a háborúban. Többnek 2-3. Kint vannak a nevek mindenhol, minden településen, nálunk kb 35 fő egy akkor 1200 fős településről. 35 leendő családapa. Nem maradtak nyom nélkül az ott történtek dédöregapámnál sem, elég konok ,hirtelen haragú kemény ember lett az aranyifjúból. Később sokat veszekedett, perlekedett a kommunista magyar állammal az elkobzott földek ,házak egyéb ingóságok okán. A másik dédöregapám meg belefulladt azt mondják az Isonzóba, vagy talán a Piavebe? Sosem került elő, eltűnt nyomtalan. Morbid de dédöreganyám azzal vigasztalta magát élete végéig hogy tán nem is fulladt meg, csak lelépett egy olasz menyecskével és még egyszer talán hazatér.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 000
113
Nagy hiba volt annektálni Boszniát, máig nem értem miért kellett az a Monarchiának.

Ehhez a korabeli nagyhatalmi, vagy egyáltalán hatalmi logikát kell megérteni, ismerni, ez volt a jellemzője majd minden országnak. A terjeszkedés, izomnövekedés kora volt. Egyszerűen, mai szóval "farokméregetésnek" mondanánk. Indukálói a mindenkori uralkodó (osztály) és környezete na és a mögöttük álló tőke.
A szerbek sem voltak szívbajosak, bőven odamondogattak a Monarchiának, bele az arcukba, hogy ki fogják őket űzni onnan, és el fogják foglalni a nekik járó területeket.
Ez nyílt titok volt, csak mivel az osztrákok elég erősnek hitték magukat, ami bizonyos értelemben reális is volt, hiszen a térség legerősebb hadseregével rendelkeztek és azt gondolta a legjelentéktelenebb őrmestertől kezdve az uralkodóig, hogy elbánnak könnyűszerrel a szerbekkel.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 000
113
Szerintem a világháború kirobbantója a cár volt ,ha ő nem avatkozik bele akkor egy sima Monarchia-Szerbia háború lett volna a balkáni háborúk hosszú sorában, vagy még az sem mert ha a cár nem biztatja szerbeket hogy háborúzzanak akkor elfogadták volna a monarchia jegyzékét.
De történelem visszavágott és a cár saját és családja életével fizetett.
Önmagában a szerbeket és a Monarchiát illetően kétségtelenül felmerül a cár felelőssége, nyilvánvalóan a Fekete-tengeri dominancia miatt történt a balkáni beavatkozásuk.
Viszont a háborút másképp, de megvívták volna, elég csak a kialakult szövetségi rendszerekre gondolni, amelyek elsősorban katonai szövetségek voltak. Tehát az antant-központi érdekcsoportosulás egymásnak feszülése csak idő kérdése volt. A Monarchiát mindenképpen ki a akarták iktatni, ehhez kapóra jött a nemzeti nacionalizmusok ébredése, ráadásul egy időben. Ez olyan volt mint egy adu ász, hülyék lettek volna nem kihasználni. És itt az egyszerű polgár véleménye nem számított, mindent a feje fölött döntöttek el, de meghalni a frontra azért őket vitték.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 000
113
Bár ez amolyan pürroszi győzelem volt. Inkább úgy fogalmaznék, hogy nem vesztettek, bár gondolom Szerbia gazdasága is romokban volt a háború után.
Istenigazából senki nem győzött, lerombolták fél Európát, és meghalt, megsebesült, fogságba esett, lerokkant, eltűnt összesen 65 millió ember.
Ezért írtam azt, hogy kissé visszás ez a nagy békemantrázás, vastagon benne voltak mindkét oldalon, de közben csak az egyiket kiáltják ki bűnösnek.
Továbbá a franciák által a németek szükségtelen és aránytalan megalázása vezetett azokhoz a folyamatokhoz, amely már a weimari köztársaság alatt elindult és mindenféle antanti erőlködés ellenére a bajszos hatalomra jutását és egyben a második nagycsoportos gyilkolászást eredményezte.
A francia politikában nem túl nagy szerepet játszó hivatásos katona Ferdinánd Foch marsall (ejtsd Fos - kissé rájátszó a neve nekünk magyaroknak) kijelentése már akkor igazolta ezt, kvázi egy év késéssel, miszerint "ez nem béke,(Párizs) hanem fegyverszünet 20 évre".
Szerbia régen se volt valami izmos gazdasági szereplő, a háború előtt vidéken szinte középkori viszonyok uralkodtak. Ezért nagyon egybeesett a rác vagyonos réteg törekvése a civilizáltabb és fejlettebb Vajdaság, Horvát Királyság egy államba való összegyúrására, természetesen szerb vezetés alatt. Az előbbihez ürügyet a bevándorolt és megnövekedett számú szerb népesség - a legnagyobb "bevándorlás" Csernajevics Arzén alatt történt "velika seoba srba" a Magyar Királyság területére 1690-ben - integrálása a nemzeti gondolat mentén és nem utolsósorban a mezőgazdasági termőterületek megszerzése is motiválta őket, a horvátokat a Monarchia és rendszerének utálata miatt sikerült megnyerni, nagyon piszkálta a csőrüket, hogy a dualista birodalomban csak egy tagország szerepet kaptak, így a szláv testvériséggel bevonzották. Persze később ez aztán megváltozott.
És hát nem véletlenül hatolt a szerb-francia haderő egészen mélyen Magyarország területére észak felé, megpróbáltak a békekonferencia által meghatározottaknál is kedvezőbb területi status quot kialakítani. Nagyon ragaszkodtak volna pl a mecseki szénhez, érthető okokból, de az aztán nem jött össze.
A jóvátételt is így állapították meg, hogy egyrészt kezdőtőkét adjon a "győzteseknek" másrészt relatíve megbénítsa és kizárja az újrafegyverkezést, mert azt pontosan tudták, hogy ilyen feltételek kierőszakolás olyan revansot fog kiváltani, amit még a buddhista szerzetesek is meglépnének. Vérlázító pontok vártak aláírásra a vesztesekre, a törökök kardot is rántottak egyből Kemal Atatürk vezetésével, akinek szelleme máig áthatja az országot és részben a sikereiket is ennek köszönhetik.
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 030
6 344
113
Nagy hiba volt annektálni Boszniát, máig nem értem miért kellett az a Monarchiának.

Az Osztrákok, mint minden Nyugat Európai hatalom gyarmatokat akartak, ahonnan a nyersanyagot megszerzik és a portékáikat eladják.
Csak amíg a többi nyugati ország a tengereken túl alakított ki gyarmatbirodalmat, addig az Osztrákok lusták voltak messzire menni (kivéve pár esetet, pedig volt tengerpart, pl.: az Adrián), inkább a könnyebben megközelíthető környező országokat zsákmányolták ki.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 359
22 890
113
Istenigazából senki nem győzött, lerombolták fél Európát, és meghalt, megsebesült, fogságba esett, lerokkant, eltűnt összesen 65 millió ember.
Ezért írtam azt, hogy kissé visszás ez a nagy békemantrázás, vastagon benne voltak mindkét oldalon, de közben csak az egyiket kiáltják ki bűnösnek.
Továbbá a franciák által a németek szükségtelen és aránytalan megalázása vezetett azokhoz a folyamatokhoz, amely már a weimari köztársaság alatt elindult és mindenféle antanti erőlködés ellenére a bajszos hatalomra jutását és egyben a második nagycsoportos gyilkolászást eredményezte.
A francia politikában nem túl nagy szerepet játszó hivatásos katona Ferdinánd Foch marsall (ejtsd Fos - kissé rájátszó a neve nekünk magyaroknak) kijelentése már akkor igazolta ezt, kvázi egy év késéssel, miszerint "ez nem béke,(Párizs) hanem fegyverszünet 20 évre".
Szerbia régen se volt valami izmos gazdasági szereplő, a háború előtt vidéken szinte középkori viszonyok uralkodtak. Ezért nagyon egybeesett a rác vagyonos réteg törekvése a civilizáltabb és fejlettebb Vajdaság, Horvát Királyság egy államba való összegyúrására, természetesen szerb vezetés alatt. Az előbbihez ürügyet a bevándorolt és megnövekedett számú szerb népesség - a legnagyobb "bevándorlás" Csernajevics Arzén alatt történt "velika seoba srba" a Magyar Királyság területére 1690-ben - integrálása a nemzeti gondolat mentén és nem utolsósorban a mezőgazdasági termőterületek megszerzése is motiválta őket, a horvátokat a Monarchia és rendszerének utálata miatt sikerült megnyerni, nagyon piszkálta a csőrüket, hogy a dualista birodalomban csak egy tagország szerepet kaptak, így a szláv testvériséggel bevonzották. Persze később ez aztán megváltozott.
És hát nem véletlenül hatolt a szerb-francia haderő egészen mélyen Magyarország területére észak felé, megpróbáltak a békekonferencia által meghatározottaknál is kedvezőbb területi status quot kialakítani. Nagyon ragaszkodtak volna pl a mecseki szénhez, érthető okokból, de az aztán nem jött össze.
A jóvátételt is így állapították meg, hogy egyrészt kezdőtőkét adjon a "győzteseknek" másrészt relatíve megbénítsa és kizárja az újrafegyverkezést, mert azt pontosan tudták, hogy ilyen feltételek kierőszakolás olyan revansot fog kiváltani, amit még a buddhista szerzetesek is meglépnének. Vérlázító pontok vártak aláírásra a vesztesekre, a törökök kardot is rántottak egyből Kemal Atatürk vezetésével, akinek szelleme máig áthatja az országot és részben a sikereiket is ennek köszönhetik.

Kiegészítés a horvátokhoz:
Tényleg nem tetszett nekik, hogy sokadrangúak a Monarchiában, ők eröltették a délszláv egységet, mert azt hitték, hogy a jóval fejlettebb, európaibb horvát kultúra majd vezeti a többi délszláv népet. De hát már Deák Ferenc is megmondta, hogy ha egyszer megvalósulna a délszláv egység akkor Belgrád venné át a vezető szerepet, a szerbek vezetnék és nem Zágráb. Nemhiába volt a haza bölcse!
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 359
22 890
113
Az Osztrákok, mint minden Nyugat Európai hatalom gyarmatokat akartak, ahonnan a nyersanyagot megszerzik és a portékáikat eladják.
Csak amíg a többi nyugati ország a tengereken túl alakított ki gyarmatbirodalmat, addig az Osztrákok lusták voltak messzire menni (kivéve pár esetet, pedig volt tengerpart, pl.: az Adrián), inkább a könnyebben megközelíthető környező országokat zsákmányolták ki.

Az OMM tudatisan nem folytatott gyarmatpolitikát, mert pontosan tudták, hogy előbb utóbb háború lesz és az a háború majd a gyarmatokért fog folyni, tehát ha kimaradnak a gyarmatszerzésekből akkor megúszhatják a háborút.
Tévedtek :(
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 359
22 890
113
Nagy hiba volt annektálni Boszniát, máig nem értem miért kellett az a Monarchiának.

Röviden:

A Monarchia 1878 óta tartotta `ideiglenesen megszállva` Boszniát és Hercegovinát. Valójában végleges ott-tartózkodásra rendezkedett be. A tartományok formailag a török szultán birodalmához tartoztak. Bécs készült arra, hogy a megszállást véglegesíti, s egyben a belső igazgatást alkotmányos alapra helyezi. Ehhez kellett az `annektálás`, a jogi bekebelezés. Sürgőssé akkor vált a kérdés "elintézése", amikor Isztambulban lezajlott az ifjútörök forradalom (1908), s félő volt, hogy az immár parlamentáris török állam visszaköveteli a két tartományt. A közös minisztertanács augusztusban döntött. Szeptemberben Aerenthal külügyminiszter megegyezett az oroszokkal: Oroszország is elfogadja az annexiót, cserébe viszont a Monarchia támogatja Oroszországot a tengerszorosokon élvezett jogainak bővítésében. (Ez a fekete- és földközi-tengeri orosz hajózás szempontjából volt fontos.)


http://m.mult-kor.hu/cikk.php?id=7441&fbrkMR=detect
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg and vata

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 359
22 890
113
Istenigazából senki nem győzött, lerombolták fél Európát, és meghalt, megsebesült, fogságba esett, lerokkant, eltűnt összesen 65 millió ember.
Ezért írtam azt, hogy kissé visszás ez a nagy békemantrázás, vastagon benne voltak mindkét oldalon, de közben csak az egyiket kiáltják ki bűnösnek.
Továbbá a franciák által a németek szükségtelen és aránytalan megalázása vezetett azokhoz a folyamatokhoz, amely már a weimari köztársaság alatt elindult és mindenféle antanti erőlködés ellenére a bajszos hatalomra jutását és egyben a második nagycsoportos gyilkolászást eredményezte.
A francia politikában nem túl nagy szerepet játszó hivatásos katona Ferdinánd Foch marsall (ejtsd Fos - kissé rájátszó a neve nekünk magyaroknak) kijelentése már akkor igazolta ezt, kvázi egy év késéssel, miszerint "ez nem béke,(Párizs) hanem fegyverszünet 20 évre".
Szerbia régen se volt valami izmos gazdasági szereplő, a háború előtt vidéken szinte középkori viszonyok uralkodtak. Ezért nagyon egybeesett a rác vagyonos réteg törekvése a civilizáltabb és fejlettebb Vajdaság, Horvát Királyság egy államba való összegyúrására, természetesen szerb vezetés alatt. Az előbbihez ürügyet a bevándorolt és megnövekedett számú szerb népesség - a legnagyobb "bevándorlás" Csernajevics Arzén alatt történt "velika seoba srba" a Magyar Királyság területére 1690-ben - integrálása a nemzeti gondolat mentén és nem utolsósorban a mezőgazdasági termőterületek megszerzése is motiválta őket, a horvátokat a Monarchia és rendszerének utálata miatt sikerült megnyerni, nagyon piszkálta a csőrüket, hogy a dualista birodalomban csak egy tagország szerepet kaptak, így a szláv testvériséggel bevonzották. Persze később ez aztán megváltozott.
És hát nem véletlenül hatolt a szerb-francia haderő egészen mélyen Magyarország területére észak felé, megpróbáltak a békekonferencia által meghatározottaknál is kedvezőbb területi status quot kialakítani. Nagyon ragaszkodtak volna pl a mecseki szénhez, érthető okokból, de az aztán nem jött össze.
A jóvátételt is így állapították meg, hogy egyrészt kezdőtőkét adjon a "győzteseknek" másrészt relatíve megbénítsa és kizárja az újrafegyverkezést, mert azt pontosan tudták, hogy ilyen feltételek kierőszakolás olyan revansot fog kiváltani, amit még a buddhista szerzetesek is meglépnének. Vérlázító pontok vártak aláírásra a vesztesekre, a törökök kardot is rántottak egyből Kemal Atatürk vezetésével, akinek szelleme máig áthatja az országot és részben a sikereiket is ennek köszönhetik.

Azt azért tudni kell, hogy Foch marsall azért mondta, hogy ez csak fegyverszünet 20 évre, mert túl enyhének találta a németekkel kötött békét, ő sokkal súlyosabb feltételeket szabott volna, olyanokat, hogy soha ne legyen esélye visszavágni Németországnak!
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 000
113
Kiegészítés a horvátokhoz:
Tényleg nem tetszett nekik, hogy sokadrangúak a Monarchiában, ők eröltették a délszláv egységet, mert azt hitték, hogy a jóval fejlettebb, európaibb horvát kultúra majd vezeti a többi délszláv népet. De hát már Deák Ferenc is megmondta, hogy ha egyszer megvalósulna a délszláv egység akkor Belgrád venné át a vezető szerepet, a szerbek vezetnék és nem Zágráb. Nemhiába volt a haza bölcse!
Annyit még, hogy ez csak egy ideiglenes állapot volt náluk, a délszláv-jugoszláv egység támogatása azért jött létre mert a "mindenmindegycsakmenjünkamonarchiából" érzés erősebb volt a nacionalistáknál. Pedig ez utóbbinak is volt bőven híve, és a két háború között meg is erősödtek. Így aztán csöbörből vödörbe.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 000
113
Azt azért tudni kell, hogy Foch marsall azért mondta, hogy ez csak fegyverszünet 20 évre, mert túl enyhének találta a németekkel kötött békét, ő sokkal súlyosabb feltételeket szabott volna, olyanokat, hogy soha ne legyen esélye visszavágni Németországnak!
Mindkét értelme igaz, csak ez utóbbit, ahogy a Rubicon leírta teljesen értelmetlennek látom. Mert ha a németektől a bal partot is elveszik, akkor még hamarabb tör ki a II. vh és a kivérzett antantnak is idő kellett volna felépítenie önmagát. Szóval szerintem ez az értelmezés hibás. Amit Rydz-Smigly lengyel főparancsnok is így kommentált: Foch marsall tévedett, de csak két hónapot. Foch azért elég fogékony emberke volt, lásd repülőgépek alkalmazása, tehát nem hiszem hogy nem volt tisztában a hadviselés mibenlétével, a 14-18 közötti veszteség gazdasághoz, lakossághoz viszonyított arányaival. Így ha ezt követelte volna, az teljesen ellenmond a józan észnek is.
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 763
14 701
113
" Canon de 155 GPF Mle1917
Designed by colonel Louis Filloux c.ww1 to finally equip France with a high-power field gun, manufactured by APX in Puteaux c.1917~45.
155mm 43kg shell and cased propellant charge, 2 round per minute rate of fire, ~2km maximum range.

This gun became the standard heavy field gun for the French army in both World Wars, and it licensed copy was adopted in a similar role by the United States. "
tumblr_p22tivL2pZ1tevf1do1_1280.jpg

Ez a klasszikus Long Tom ágyú őse.
Forrás: http://qsy-complains-a-lot.tumblr.com/
Érdemes ezt a blogot böngészni, rengeteg kép és leírás van zömében az első világháború idejéből.

Érdemes a II VH-s szovjet lövegekre is ránézni, erős volt francia hatás azokon is.
 
  • Tetszik
Reactions: Tomsan1974

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 512
15 737
113
A mi lett volna ha nincs a nagy háború kapcsán évekkel ezelőtt volt egy angol film. Azt fejtegette, hogy ha nem tőr ki, akkor a 20-as évek elején az USA és anglia akaszt tengelyt (gyarmatok, tengerek dominanciája, stb). Nem tudja valaki a címét?
 
M

molnibalage

Guest
Belegondolva, hogy szinte 100% férfi volt a veszteség, egészen elképesztő, hogy UK-ban, mint 10-ik férfi meghalt vagy megsebesült.
 
T

torsen

Guest
A Monarchia 7.8millió főt mozgósított, ebből meghalt 1,2 millió, és megsebesült 3,6 millió. A Monarchia lélekszáma 1914-ben cca. 53 millió fő volt. Úgyhogy itt nem a férfiak, hanem a lakosság közel 10%-a meghalt, vagy megsebesült.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
A szerb győztességben tévedtem. Bár ez amolyan pürroszi győzelem volt. Inkább úgy fogalmaznék, hogy nem vesztettek, bár gondolom Szerbia gazdasága is romokban volt a háború után.

Ez érdekes kérdés tekintve,hogy kaptak egy halom olyan területet amik modernebbek voltak mint a sajátjuk.

Ez pürroszi győzelem? Arányaiban ez pont olyan volt, mintha ma Magyarország kirobbantana egy háborút és bár a háború nagy részében megszállás alatt lennénk, a végén hozzánk csatolnák Ausztriát, Bajoroszágot és Szlovákiát.
 
  • Tetszik
Reactions: szuvorov

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 359
22 890
113
Pechükre még a valóban ősi szerb területeket is elveszítették. Sajnos pont azt nem veszítették el, amit tőlünk vettek el.

Sajnos ez is a töketlen nagyar külpolitikán múlott, ami már lassan száz éve tart. Mindig a nagyhatalmakhoz szaladtunk panaszkodni, meg igazságot követelni, de saját erőből ügyes külpolitikai és bátor katonai lépésekkel kivívni a saját igazunkat azt sohasem tudtuk megtenni, mert sem tehetség sem kellő politikai akarat nem volt meg hozzá.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg