Összefoglaló a légvédelmi eszközök működéséről...

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Az 1. Honi Légvédelmi Hadtest (Veszprém)-ben már nem volt hadosztály szervezet 1984-től, a hadosztály parancsnokságokat (2 honi légvédelmi hadosztály parancsnokságot) ebbe az évben felszámolták!
A VKF vezérkar főnököt jelent.
A 27. Tartalék Gépkocsizó Lövészhadosztályra visszatérve, minden VSZ országnak voltak ilyen retró alakulatai, még a ruszkiknak is vagy 50 hadosztály. A románoknak még a II. hksz fokozatba tartozók is majdnem azok voltak. A román gépesített lövészhadosztályok, légvédelmi tüzérezrede például 1 30mm-es gépágyús (Kínai másolat), 2 SZ-60 üteg és 1 Sztrela-1M ütegből állt (kb. semmit se ért az egész!). Az olasz hadsereg talán még a "gőzmozdonyokat" is bevonultatta volna, egy olasz tábornok azt mondta 1990-ben, hogy nagyon örültek, hogy a magyarok támadták volna őket meg, meg se ők, se mi nem vettük meg csak azt a technikát amit már muszály volt, így együtt lógtuk el a hidegháborút!

Pontosan, jól mutatja az akkori állapotokat mindaz amit betettél. Pontosabban, jól látszik, mindneki mennyire erőn felül tartott fegyverben haderőket, hatalmas létszámmal. Miközben, ekkora haderők normális felszerelésére a kor szinvonalán, kiképzésére, működtetésére, senkinek nem volt pénze és talán akarata sem. Saját emlékeimből úgy ítélem meg az akkori állapotokat, hogy a Magyar Néphadseregben, kapásból, ha valami gond lett volna, nagyjából az ország nyugati felében lévő néhány gépesített lövész és harckocsizó dandár lett volna napok alatt harcképes. Ezek kiképzettsége, felszereltsége megfelelő volt, élőerős feltöltöttségük, 70-90 %. A haderő többi része, mozgósítás elrendelése után, még hetekig tartó kiképzést és komoly élőerő és felszerelés pótlást igényel volna. Mert darabra ugyan volt fegyver, azonban azok harképessége erősen kérdéses volt az említett nem első vonalbeli alakulatoknál, illetve eléggé elavult eszközök is nagy számban hadrendben voltak még. Ettől függetlenül, annak a haderőnek a harcértéke nagyságredileg nagyobb volt mint a mai Honvédség harcértéke. Ez sajnos tény.
 

Nagy Csaba

Well-Known Member
2017. július 26.
1 332
2 414
113
Az 1. Honi Légvédelmi Hadtest (Veszprém)-ben már nem volt hadosztály szervezet 1984-től, a hadosztály parancsnokságokat (2 honi légvédelmi hadosztály parancsnokságot) ebbe az évben felszámolták!
A VKF vezérkar főnököt jelent.
A 27. Tartalék Gépkocsizó Lövészhadosztályra visszatérve, minden VSZ országnak voltak ilyen retró alakulatai, még a ruszkiknak is vagy 50 hadosztály. A románoknak még a II. hksz fokozatba tartozók is majdnem azok voltak. A román gépesített lövészhadosztályok, légvédelmi tüzérezrede például 1 30mm-es gépágyús (Kínai másolat), 2 SZ-60 üteg és 1 Sztrela-1M ütegből állt (kb. semmit se ért az egész!). Az olasz hadsereg talán még a "gőzmozdonyokat" is bevonultatta volna, egy olasz tábornok azt mondta 1990-ben, hogy nagyon örültek, hogy a magyarok támadták volna őket meg, meg se ők, se mi nem vettük meg csak azt a technikát amit már muszály volt, így együtt lógtuk el a hidegháborút!

Pont 1984-ben voltam sorkatona a Sziklában, a 2. honi LGV ho átszervezésekor. Az egész egyértelműen megtakarítási okból lett megcsinálva. A régi rendszerben mind Veszprémnek, mind a Miskolci részlegnek volt 3-3 RT (lokátoros) zázlóallja. Amikor az egész átment egyetlen RT dandárba, annak 5 RT zászlóallja lett, s mind az 5 zászlóalj (3-3 RT századdal) közvetlenül nekünk szolgáltatta a légi célokat (rajzoló voltam a Sziklában). Ezt 5 rajzoló vitte fel a megfelelő plexi táblákra. A megtakarítás ebben az esetben 1 komplett RT zászlóallj (3 századdal) és a Hámori tó parján (Lillafüred mellett) lévő harcálláspont személyzete (kevesen költöztek át Veszprémbe). A rakétás és a vadászrepülő alárendeltek ekkor nem változtak, csak innentől egyetlen helyre jelentettek, Veszprémbe a Sziklába. Ott volt egy RT harcálláspont, és az addigi 1. HO parancsnoki harcálláspontot kibővitették, oda tartoztak a rakétások és a vadászrepülök..... Ezt nevezték át hadtest parancsnoksággá.
Mi egyébbként akkor kaptunk vagy 15-20 alföldi gyereket, és szerencsétleneket nagyon megszopatták hogy ilyen messzire kerültek.
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 289
10 332
113
Egy olvasótól kaptam igen magas színvonalú pontosítás a Magya Néphadsereg szervezeti felépítésére vonatkozólag. Javítások és kiegészítések is.
http://www.mediafire.com/folder/43vmtb666olc5/MN_kieg_(ML)

A 101. felderítőrepülő század és a 87. harci helikopter ezred nem a közvetlenek alárendeltségébe hanem a Csapatrepülő Parancsnokság (CsRP, Börgönd) alárendeltségébe tartozott.

MN 5. összfegyvernemi hadsereg közvetlen csapatlégvédelmi erők:

MN 5. Önálló Légvédelmi Tüzérezred (48db KSZ-19 100mm-es légvédelmi ágyú. Hat 8 löveges ütegben. Biztosító század: 10db ZU-2 14,5mm-es légvédelmi géppuska. 2 szakasz 5-5 raj.), Szolnok.
MN 7. Önálló Légvédelmi Tüzérezred (Két "Krug" osztály. Biztosító század: 10db ZU-2 14,5mm-es légvédelmi géppuska. 2 szakasz 5-5 raj.), Keszthely.
MN 8. Önálló Légvédelmi Tüzérezred "M" Törzs(36db SZ-60 57mm-es légvédelmi gépágyú. Hat 6 löveges ütegben. Biztosító század: 10db ZU-2 14,5mm-es légvédelmi géppuska. 2 szakasz 5-5 raj.), Jánoshalma (Itt diszlokált a 102. ezred is.).
MN 9. Önálló Légvédelmi Tüzérezred (36db SZ-60 57mm-es légvédelmi gépágyú. Hat 6 löveges ütegben. Biztosító század: 10db ZU-2 14,5mm-es légvédelmi géppuska. 2 szakasz 5-5 raj.), Szolnok.
A hadsereg közvetlen Sz-60 ezredek hat ütegesek, a hadosztály közvetlen ezredek négy ütegesek voltak.

A gépesített és gépkocsizó lövészzászlóaljaknak egy hat eszközzel (A D-944 PSZH-val rendelkező gépesített lövész és gépkocsizó lövészzászlóaljak 6db Sztrela-2M, a BMP-1-el rendelkező gépesített lövészzászlóaljak 6db Igla-1E.) ellátott légvédelmi lövésszakasza volt, három darab 2 eszközös raj (A szovjeteknél 3 darab 3 eszközös raj.). Olyan, hogy szakaszparancsnoki indító nem volt.

MN 7. Gépesített Lövészhadosztály:

MN 5.-37.-62. Gépesített Lövészezredek: Gépesített Lövészzászlóaljanként 1 légvédelmi lövésszakasz (6db Sztrela-2M), ezredenként önjáró légvédelmi rakétaüteg (4db Sztrela-1M).
Összesen: 54db Sztrela-2M és 12db Sztrela-1M.
MN 24. Harckocsiezred: önjáró légvédelmi tüzérütegében 4db ZSZU-57-2 "Büszke" 57mm-es légvédelmi gépágyú. Zászlóalj közvetlen légvédelem a harckocsi tornyokban lévő 12,7mm-es légvédelmi géppuskák miatt, csak a T-34M harckocsikkal ellátott tartalék harckocsi zászlóaljaknál volt.
MN 102. Légvédelmi Tüzérezred (24db SZ-60 57mm-es légvédelmi gépágyú. Négy 6 löveges ütegben. Biztosító század: 10db ZU-2 14,5mm-es légvédelmi géppuska. 2 szakasz 5-5 raj.), Jánoshalma.

MN 8. Gépesített Lövészhadosztály:

MN 14.-63. Gépesített Lövészezredek: Gépesített Lövészzászlóaljanként 1 légvédelmi lövésszakasz (6db Sztrela-2M), ezredenként önjáró légvédelmi rakétaüteg (4db Sztrela-1M).Összesen: 36db Sztrela-2M és 8db Sztrela-1M. MN 33. Gépesített Lövészezred: Gépesített Lövészzászlóaljanként 1 légvédelmi lövésszakasz (6db Igla-1E), önjáró légvédelmi rakétaüteg (4db Sztrela-1M).
Összesen: 18db Igla-1E és 4db Sztrela-1M.
MN 8. Harckocsiezred: önjáró légvédelmi tüzérütegében 4db ZSZU-23-4 "Silka" 23mm-es légvédelmi gépágyú.
MN 18. Légvédelmi Tüzérezred (3 üteg Kub M2 és 1 üteg Kub M1. Biztosító század: 10db ZU-2 14,5mm-es légvédelmi géppuska. 2 szakasz 5-5 raj.), Nagykanizsa...."


---------------

Nézegettem a listát.

Én 1989 őszén vonultam be a nagykanizsai Dózsa György laktanyába ( A laktanyaparancsnokot valami Havril Andrásnak hívták...)
Úgy novembertől februárig a légvédelmi századnál voltam UAZ sofőr. Ezalatt az idő alatt egyszer sem(!) gyakoroltunk az eszközökkel, viszont bőszen adtuk a telephelyőrséget... A szimulátorszobát egyszer mutatták meg, hogy ilyen is van. Négy UAZ-ból kettő volt üzemképes (még az egykörös fékrendszeres, karos lengéscsillapítós, aszinkron váltós).
A harmadikat még az eskü előtti utolsó lőtéri kiképzés alatt felborított csóri nullkilométeres - szintén első időszakos - társam (három sérült), a negyediknek kereke sem volt, meg szinte vázig volt kannibalizálva. Na azt hátralékozták rá...
Előre bejelentett(!) "teljesen váratlan" téli riadókor a Csepelek egy része be sem indult (párat meg lehetett oltani). Órák teltek el, amíg a TECHNIKA elhagyta a laktanyát.

Szóval ilyenkor elbizonytalanodom az impozáns lista láttán...
 
M

molnibalage

Guest
A 24 rakátás pantsir-SM lesz komoly
Hát pont hogy egy mozgatható több célcsatornás légvédelemé a jövő
Talán pont az f-35+ SDB miatt.
A Pancír lényege nem csak a sok kicsi, de olcsóbb rakéta. Az Sz-300PM2 és Sz-400 tűzíve csak 90 fok.

Mit érünk már az sz-300/400-al ha több tucat célpontot kellesz leküzdeni kis hatótávból?
Azt, hogy stealth gép nélkül horizont alatt tudsz csak lényegében operálni, ha valami mágikus módon nem tudod elnyomni teljesen a célfelderítő és tűzvezető radarokat is... Az Sz-400 az új rakétával ennél is továbbmegy. Ha van fent AWACS és látja a kis magasságon közeledő célpontot, akkor hiba van horizont alatt még akkor is képes dolgozni rá. 0-tól max HMZ-ig területvédelem érhető el 380 km-ig. Egy ilyen védelmi erőt "ésszel" már nemigen lehet csak úgy legyőzni...

(Kivéve EW fekete mágia, de én ilyesmiben nem hiszek. Nincs univerzális megoldás.)

Roni

Másra való az S-300 és másra a BUK. Erre céloztam én is és Molni is.
Egy olyan országnak amelyik komoly "mélységgel" rendelkezik, oda nagyon kellenek az S-200/300/400-hoz hasonló rendszerek. Hatalmas távokat kell befedni. Ez egy PVO feladat.
Viszont a legtöbb ország kicsi. Ott szerintem minden légvédelem egyben csapat légvédelem is. Mivel nincs az országoknak "mélysége". Lásd. hazánk vagy Finnország. Ilyen esetekben a NASAMS vagy a BUK szerintem hasznosabb eszköz, mint egy S-300, pont azért mert egyrészt minden magasságot jól le kell fedni, másrészt mert közelebb van az ellenség ezért nagyobb a rendszer fenyegetettsége. Így nagyon fontos a redundancia, a nagy rakéta mennyiség és a sok célcsatorna. Nah, meg a mobilitás. Én így látom a dolgokat :)
Igen, a Patriot és Sz-300/400 szerű rendszerek elsődleges védelme az iszonyatosan nagy területi lefedés. Kellő szándék esetén középhatalmak is képesek már viszonylag korlátozott tűzívvel és célcsatornával, de országrésznyi területeket védeni ezzel. A kisebb HMZ-s rendszerekkel ez reménytelen. A finneknél lényegében egy reptér és Helsinkit akarták védeni. A megfelelő célcsatorna és iránysűrűségnél a Buk-M1 többnek nézett ki, mint 1-2 db Sz-300PMU. A beszerzésekor még csak 75 km-es HMZ volt, ezt ne feledjük még az Sz-300V-nek is. Azt is kipróbálhatták, de persze pénzük nem volt rá. Lásd HTÖ mellékletét.

A Buk mint koncepció nagyon el van találva szerintem is, már az őse a kub/kvadrat is bizonyította hogy nem szabad lebecsülni.
A Buk-M1 kis túlzással csak egy szintrehúzott Kub-M3 volt minden fejlettebb számtech, zavarvédelem és AVR háttérrel és nagyobb és több rakétával. Kicsit amolyan Hornet --> Super Hornet. Nagyobb, jobb több. Meg drágább is... Persze ha az ember teliszórja radarral az osztályt, akkor ez elkerülhetetlen. Egy Buk-M1 osztálynak van annyi TELAR-ja ahány SZURN-ja nem volt egy teljes Kub ezrednek...

Egy kis pontosítás:
Nem SA-11 Gadfly, hanem SA-17 Grizzly, de az is lehet, hogy majd más, magasabb számú SA besorolást kap majd később a NATO-tól.
Üteg/Osztály/ezred besorolás. Mint ahogyan Molni írta, elég nagy a zűrzavar. Sokszor az a legjobb, ha tűzalegységről beszélünk (ez lehet üteg, vagy osztály), amelyik önállóan képes harcfeladatot végrehajtani, valamint rendszerről beszélünk (osztály, ezred) mint szervezetileg a legkisebb önálló elem, amelyben minden eszköz, elem meg van. Üteg-osztály (pl. BUK), osztály-ezred (pl. Sz-300PM).
Az egymásnak is ellentmondó információkból, a felépítése a
Buk-M3 Viking 9K317M medium-range air defense missile system (ADMS) - Buk-M3 Viking 9K317M közepes hatótávolságú légvédelmi rakéta rendszernek
Az üteg (battery) tűzalegység: 1 db 9S36 célkövető és rávezető lokátor, 2 db 9A317M TELAR 6 db 9R31M, vagy régebbi változatú légvédelmi rakétával, 1 db 9A316M TEL 2×6 db (12 db) 9R31M, vagy régebbi változatú légvédelmi rakétával, 1 db 9T243M TM szállító-töltő 4×6 db-os légvédelmi rakéta blokkal, (24 db légvédelmi rakéta). Az üteg - 12 (2×6) célcsatornával és 24 db azonnal bevethető - harckész, illetve +24 db újratöltés után bevethető légvédelmi rakétával rendelkezik.
Az osztály (battalion) rendszer: Ezt tekintik alap szervezeti egységnek, vagyis rendszernek (system):
1 db 9S112 SZOC felderítő és célkövető lokátor, 1 db 9S510 pk.-i állomás, kiszolgáló és ellenőrző eszközökkel,
valamint 3 üteggel. A célcsatornák száma 36 db (3×12), a légvédelmi rakéták száma 72+72 és + a tartalék, konténerekben.
Igen, ez a másik módszer, hogy elnevezés helyett a szervezeti egység szintjét használod. Csak ez meg annak, aki nem ismeri azokat nem mond semmit. Még én sem tudnám megmondani, hogy a honi légvédelemben pl. a Nyeva és Volhov osztályok azok most századok vagy zl-aljak voltak. Vagy a Krug 2/3 dandárunk = ezrednek, a kisebb részei akkor zl és századok voltak-e. Az angol változatnál viszont erre akkor kitérek.

Azt is lektorálni kéne majd, csak nagyon régóta nem volt időm fordítani...
A fordításba nem akarna esetleg beszállni valaki? Egyedül istentelen sokáig tart lefordítani angolra, eddig olyan 140 oldal, ha megvan a kb. 750-ből. Nem minden fogok angolra fordítani, mert lehet linkelni is pl. hpasp EO/IR anyagát.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 033
24 590
113
Molni, a 90 fokos tűzívvel harcászatilag nincsen semmi gond (előtte max. 20 fok volt). Amennyiben egy komoly légvédelmi rendszert hozol létre, akkor már eleve több tűzalegység van benne, átfedésekkel, kölcsönös oltalmazással, ha pedig adott irányt védsz váratlan tűzkiváltással, akkor oda elég egy tűzalegység is.

Honi lérak: Nyeva, Dvina/Volhov, Vega - osztály, mint tűzalegység (századokkal - vezetési, irányító, indító), Rendszer - Osztálycsoport, ezred, dandár
Csapat lérak: KUB, KRUG - üteg, mint tűzalegység, rendszer - osztály/ezred KRUG, ezred KUB
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and zsolti
M

molnibalage

Guest
Molni, a 90 fokos tűzívvel harcászatilag nincsen semmi gond (előtte max. 20 fok volt). Amennyiben egy komoly légvédelmi rendszert hozol létre, akkor már eleve több tűzalegység van benne, átfedésekkel, kölcsönös oltalmazással, ha pedig adott irányt védsz váratlan tűzkiváltással, akkor oda elég egy tűzalegység is.

Honi lérak: Nyeva, Dvina/Volhov, Vega - osztály, mint tűzalegység (századokkal - vezetési, irányító, indító), Rendszer - Osztálycsoport, ezred, dandár
Csapat lérak: KUB, KRUG - üteg, mint tűzalegység, rendszer - osztály/ezred KRUG, ezred KUB
Ameddig egy célcsatornás rendszer volt addig a tűzív kvázi értelmezhetetlen volt kivéve a Berkutnál, mert ott fixen voltak beépítve a radarok.

Miden másnál ráállt egy célra egy osztály és dolgozott rá, ha tudott. A szimultán célleküzdésnél már nem mindegy a tűzív nagysága és az oldalszirom rendszertől függetlenül az ARM kedvence, ha képes arra dolgozni. A HARM 30+ éve képes.
 
  • Tetszik
Reactions: ghostrider
M

molnibalage

Guest
Ebben igazad van... szerintem egyszerűen nincs pénz arra , hogy “vaktában” lövöldözzenek számukra drága skulokkal
Oximoron amit írsz. Precíziós fegyverek lényege, hogy nem vaktában lövöldözik vele az ember. Egyébként meg 12 db Mk-82 majdnem annyiba kerül, mint 1 db JDAM kit az USA-nak, innentől fogva... 12 db Mk-82-vel is túlélhet egy kemény pontcél. 1 db kis JDAM meg telibeveri...
 
  • Tetszik
Reactions: Roni
M

molnibalage

Guest
A SDB II ára mennyi ?
Attól függ kinek. Van rá adat a gripenes anyagban, 45-46. oldal.

http://www.dsca.mil/major-arms-sales/australia-gbu-53b-small-diameter-bomb-increment-ii-sdb-ii

Ausztrália számra ajánlat GBU-53 SDB-II-re. Az ajánlat értéke 815 millió dollár, ami tartalmazza 3900 darab bombát, egyéb gyakorló- és teszt eszközöket, illetve terméktámogatást, Ezzel kb. 200 ezer dollárra jön ki egyetlen GBU-53 ára még ekkora tételben is.

http://www.dsca.mil/major-arms-sales/netherlands-gbu-39-small-diameter-bombs
Hollandia számra ajánlat GBU-39 SDB-re. Az ajánlat értéke 44 millió dollár, ami tartalmaz 603 darab bombát,
egyéb gyakorló- és teszt eszközöket, illetve terméktámogatást, Ezzel kb. 73 ezer dollárra jön ki egyetlen GBU-39 ára még ekkora tételben is. Ellenben látszik, hogy számottevően olcsóbb volt az SDB már 7 éve is, az ajánlat 2010-es, azausztrál ajánlat az SDB-II-re 2017 év végi.
 
  • Tetszik
Reactions: arcas and Roni

deze75

Well-Known Member
2010. április 25.
1 075
2 944
113
Oximoron amit írsz. Precíziós fegyverek lényege, hogy nem vaktában lövöldözik vele az ember. Egyébként meg 12 db Mk-82 majdnem annyiba kerül, mint 1 db JDAM kit az USA-nak, innentől fogva... 12 db Mk-82-vel is túlélhet egy kemény pontcél. 1 db kis JDAM meg telibeveri...

A vaktában arra vonatkozott,hogy mivel nincs háború nekik sehol ,így csak gyakorolni tudnak vele...arra pedig nekik drága
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 675
32 311
113
Jdam es sdb geprol oldas elott allithato kesleltetesre kabinbol? Vagy a bevetes elott kell gyujtot cserelni allitani?
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 675
32 311
113
Letezik olyan elmelet hogy foldi csapatok ha magas suru erdoben foglal el poziciokat hatasosabb a buta bombazas mint az iranyitott... /a foldi raketa sorozatvetok kedvelt alkalmazasa is hasonlo kornyezet./ ugye egy tolgyes az azert tolgyes. De tolgy se kell hozza... A napalm is jo csak annak modernkori bevetesehez igen komoly konfliktus kell... Vagy termobar...ami azert elfogadottabb.
 
M

molnibalage

Guest
A vaktában arra vonatkozott,hogy mivel nincs háború nekik sehol ,így csak gyakorolni tudnak vele...arra pedig nekik drága
Ha egy fegyver használatát nem lehet gyakorolni, akkor annak effektív használata megkérdőjelezhető egy ponton túl.

Jdam es sdb geprol oldas elott allithato kesleltetesre kabinbol? Vagy a bevetes elott kell gyujtot cserelni allitani?
Tudtommal állítható, de ennek azért utána kellene nézni. Ez nem a JDAM-től függ, hanem a bombatesttől, JDAM esetén az mezei Mk bomba.

Van második része a manualnak. Az arming delay-re kéne rákeresni.
 
  • Tetszik
Reactions: Szittya

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 427
18 841
113
DuZtmaxWwAACBvC.jpg
 
M

molnibalage

Guest
Jézusom, ki rajzolta ezt a katyvaszt és milyen céllal...?
  • Orosz Sz-300PMU soha nem volt és főleg nem 90 km-es HMZ-val. Az export változata volt a PSz-nek 75 km-es HMZ-val.
  • Sz-300V4 400 km HMZ oszt honnan? Jó az 250 km-nek és a még meg nem mutatott 9M82MD-vel lenne csak 350 km.
  • Az Sz-400 jelenleg 250 km, majd ha tömegesen hadrendbe áll a 40N6 akkor lesz 380.
  • Az OTH radar felrakása fejvakarós, mert én eddig úgy tudtam, hogy harcászati repcsik ellen nem használható.
  • A Szu-35 1500 km-es CR eléggé szabadosan lehet értelmezve. A Szu-27Sz átrepülési távolsága volt kb. ennyi, az F-15C átrepülési táv 3 db pótossal 3500 km. Egy megpakolt Szu-35 légitankolás nélkül értelmezhető harcászati manőverezési tartalékkal a mesékben repül el szerintem ennyire. Két utántöltéssel már reális, de minimum eggyel.
  • Az Sz-500 nem hadrendben levő dedikált ABM rendszer lesz tudtommal.
Összemos mindent mindennel az ábra és még a számok is viccesek rajta.
 
  • Tetszik
Reactions: anonim999