A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 838
113
@Telak2 @Ratamahata
Egy csőcsere meg egy kis dezodor és simán lehet használni, amúgy , szittya nem mond hülyeséget, anno nagyon sok D-20at kellett szétszedni,ami aztán raktárakba került és ezek még tuti megvannak mert (anno legalább is) nagyon sok sok tonna extra alkatrész volt a D20-akhoz szóval nem hiszem hogy a szétszedett technikákat használták fel hogy a mostani 6-ot rendbe tartsák.Ha akarták volna nagyon simán rendszerbe lehetett volna tartani 2x12db-ot (de akár többet) is csak hát , akarat nem volt nagyon rá mert " minek az nekünk ". Én még a mai napig azt mondom hogy kell a vontatott , sőt , az önkénteseknek meg a területvédelmiseknek is adnék 6-12db-ot bár lehet nem sülne el jól. Ami meg az elmúlt 30 év tapasztalatát illeti :D hát , hagyjuk inkább
Anno annak idején a sorkatonákat is ki tudták rá képezni akkor egy tartalékost megfelelő aktív létszámmal támogatva ki lehetne képezni rá modulrendszerben a későbbiekben.
 
  • Tetszik
Reactions: krokomach and ijasz
T

Törölt tag 1586

Guest
Erre a légi irányítási rendszerre rá tud dolgozni az összes levegőben lévő Gripen , vagy minden más repülőeszköz radarja , az összes földi radar , bárhol is legyen , és a magyar polgári légiforgalom is.
A Gripenek radarját meg a földi radarokat még el tudom képzelni de ugye a "magyar polgári légiforgalom" alatt nem a polgári gépek radarjait érted?
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 476
113
Feltűnő , hogy a Tisztelt társaság milyen keveset foglalkozik a SAMOC légi irányítási rendszerrel , és az abban rejlő lehetőséggel ! ??

SAMOC

Erre a légi irányítási rendszerre rá tud dolgozni az összes levegőben lévő Gripen , vagy minden más repülőeszköz radarja , az összes földi radar , bárhol is legyen , és a magyar polgári légiforgalom is.

Szerintem a haderő parancsnokságnak az ilyen rendszerek adják a legtöbb segítséget , mégis Ők mozgatnak mindent . !!!!

Airbus Home Newsroom Airbus to provide Surface-to-Air Missile Operations Center to Hungarian Air Force
20
December 2018
en
Defence
Airbus to provide Surface-to-Air Missile Operations Center to Hungarian Air Force



Budapest, 20 December 2018 – Airbus Defence and Space has been awarded a contract to provide Hungary Air Force with a Surface-to-Air Missile Operations Center (SAMOC). This complete infrastructure will allow country-wide coordination, at a strategic level, of all Ground Based Air Defence (GBAD) assets.

SAMOC guarantees common situational awareness on attached units, using synchronization and distribution of the relevant data via the operational Mission Data Base, and the delivery of consistent information on subordinated levels. The solution covers mission planning and analysis, mission preparation, execution and monitoring as well as training. It enables the whole Battle Management Command, Control, Communications, Computers and Intelligence (BMC4I) cycle for a Ground Based Air Defence cluster in a sole system.

“This contract is the materialization of a trustful professional relationship that has been developed with Hungarian Air Force following in depth discussions between Airbus and highly experienced Hungarian military operational experts throughout the last 2 years, supported by life demonstration of the system in use by German Air Force” says Harald Mannheim, Head of Defence Solutions of the Intelligence Business at Airbus Defrom a successfully fielded and combat proven Air Defence Management System, which has already demonstrated its performance in several NATO exercises”.

SAMOC is already used in several countries, and provides full NATO interoperability based on tactical data links and military message handling. The system is open for integration of any legacy or future systems, and represents an essential first building block of the upcoming Hungarian GBADence and Space. “With SAMOC, they will benefit f.


Természetesen már a bejelentés napján téma volt ez a rendszer a HTKA.hu fórumán, azaz 2018 december 20-ig kell visszalapoznod ebben a topikban, az 1937. lapra. Innen kezdve érdemes elkezdeni az olvasást:

https://www.portfolio.hu/vallalatok...m=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

A tankok után újabb nagy bejelentés: Magyarország légvédelmi rakétavezetési rendszert telepít

A sok bejelentés miatt akkor nagyon pörgött a topik, így sok egyéb témával is fogsz közben találkozni.

Kíváncsiságból megkerestem.... amit te bemásoltál Airbus sajtóközleményt azt én is belinkeltem már, az 1944. lapon.
 

Crusader

Well-Known Member
2018. november 27.
751
2 015
93
Jelentkezzetek már végre az ÖTT-be kérlek!
Nézzétek már meg, hogy mire elég 15-20 nap kiképzés évente!
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 476
113
Természetesen már a bejelentés napján téma volt ez a rendszer a HTKA.hu fórumán, azaz 2018 december 20-ig kell visszalapoznod ebben a topikban, az 1937. lapra. Innen kezdve érdemes elkezdeni az olvasást:



A sok bejelentés miatt akkor nagyon pörgött a topik, így sok egyéb témával is fogsz közben találkozni.

Kíváncsiságból megkerestem.... amit te bemásoltál Airbus sajtóközleményt azt én is belinkeltem már, az 1944. lapon.

Remélem, tudtam segíteni.
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 074
13 704
113
Anno annak idején a sorkatonákat is ki tudták rá képezni akkor egy tartalékost megfelelő aktív létszámmal támogatva ki lehetne képezni rá modulrendszerben a későbbiekben.
Ez a tartalékos rendszer szerinted alkalmas arra,hogy valakiből pl tüzért képezzenek? Vagy harckocsizót? Jól hangzik, hogy adjunk minden már nem élvonalba tartozó felszerelést az öttösöknek, de évi 20 napban nem lehet egy kvázi szakmát kitanulni. Senkiből nem lessz sem lövész,sem tüzér, sem harckocsizó ennyi idő alatt. Sajna ez a rendszer inkább csak porhintés. Jól hangzik hogy 16 emberből mi csináltunk több ezret. Ez mindíg el van mondva. És akárhonnan nézem ezek az emberek nem katonák. Nagyrészüknek ez csak keresetkiegészítés. Ezt nem ítélem el. De sajnos ez tény.
 
  • Tetszik
Reactions: Crusader

mészi

Well-Known Member
2018. október 11.
257
315
63
Az nem egy szar eszköz bár kétségtelen,hogy elavult viszont új gránátokkal és rendes tűzvezető rendszerrel kiegészíthetik a PzH-2000-eket ha nem veszünk új vontatott löveget vagy még PzH-2000-et mert az amennyit veszünk nem elég.
Igazad van! A tervezett hadsereg méretéhez minimum kell egy tüzérezred (két osztály (48db) 155mm-es vontatott vagy önjáró tarack és egy osztály (24) MLRS). A D-20 nem járható, se löveg se tüzérségi lőszer sincs megfelelő mennyiségben már. A közepes és könnyű dandárnak is kell egy-egy vontatott tüzérosztály
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Ez a tartalékos rendszer szerinted alkalmas arra,hogy valakiből pl tüzért képezzenek? Vagy harckocsizót? Jól hangzik, hogy adjunk minden már nem élvonalba tartozó felszerelést az öttösöknek, de évi 20 napban nem lehet egy kvázi szakmát kitanulni. Senkiből nem lessz sem lövész,sem tüzér, sem harckocsizó ennyi idő alatt. Sajna ez a rendszer inkább csak porhintés. Jól hangzik hogy 16 emberből mi csináltunk több ezret. Ez mindíg el van mondva. És akárhonnan nézem ezek az emberek nem katonák. Nagyrészüknek ez csak keresetkiegészítés. Ezt nem ítélem el. De sajnos ez tény.

Az ÖMT tökéletesen alkalmas arra egy igazítás után, hogy a volt hivatásos és szerződéses tüzéreket a sereg kötelékében tartsa a tartalékos tüzérosztályokra! Legalábbis azokban a pozíciókban, ahol mindenképp képzett tüzér kell az ágyú mellé, mert ez töredéke a teljes kezelőszemélyzetnek. Egy ÖMT tüzérosztályt úgy képzelek, hogy az állománya tizenöt-húsz százaléka volt hivatásos és szerződéses tüzér a kulcsfontosságú posztokon, a többiek pedig máraz ÖMT keretei között kaptak képzést!
 

yangwenli

Well-Known Member
2015. június 19.
1 203
2 673
113
Jelentkezzetek már végre az ÖTT-be kérlek!
Nézzétek már meg, hogy mire elég 15-20 nap kiképzés évente!

Arra tippelek, hogy egy posztapokaliptikus helyzet eseten jobbak lennenek a tulelesi eselyeid egy atlag Joskanal, de nem biztos, hogy egy fanatikus "Preppernel" is?
Amugy erdekel, szoval ird meg nyugodtan saccra mennyire lottem melle :p
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 674
32 303
113
Azt azert ne felejtsuk el hogy megelozo vedelmi helyzetbe mar biztos van mozgositas a tartalekosok reszere. Igy egy ket ha honap biztos rendelkezesre allna azok kikepzesere tovabbkepzesere mielott a hadiallapot ki lenne hirdetve. /egy hanoru egy masik orszaggal nem eggyik naprol a masikra tor ki hanem egy folyamat./
 

Shadow

Well-Known Member
2018. október 29.
1 323
4 506
113
https://hvg.hu/itthon/20190111_Kiva...i_K9ma0dTcCBR8uUpEvU3-zchtQbfik0uXo29I7vnPwaw

Elég nagy szerkezeti változás. Remélem evvel a legföbb pont is beindul. Az iszopnyatos és nagyon jól fizetett vízfej leépítése.

"A vezetők elmondták, hogy a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program keretein belül a Honvédséget fel akarják készíteni hibrid és kiberhadviselésre, valamint a tömegpusztító és ballisztikus rakéták elleni védekezésre is"

ASTER 30 SAMP/T :hadonaszos::hadonaszos:;)
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Anno annak idején a sorkatonákat is ki tudták rá képezni akkor egy tartalékost megfelelő aktív létszámmal támogatva ki lehetne képezni rá modulrendszerben a későbbiekben.

Hát, azokat a sorkatonákat, az alapkiképzés után, 4-5 hónap szakkiképzéssel készítették fel adott szakbeosztásukra, napi szinten. Raj pk., irányzó, harcjármű vezető, stb. Ez csak a lövészeknél. Én ezt tudom mert ott voltam. Gondolom, harckocsizó, tüzér, légvédelmi tüzér, meg minden más egyéb fegyvernem is így járt el. Akkor, amikor másfél év volt a sorkatonai szolgálat. Azért 20 nap évi kiképzés, az is elosztva, egész évre, talán hétvégenként, nem ad olyan tudást, amivel érdemben lehetne operálni adott esetben. Rendben hogy modulonként mennek tovább a kiképzéssel, de ilyen kevés idővel a tarsolyukban, sokan el is felejjtik mit tanultak az elején, mire a végére érnek. Lehet elmondanak nekik sok mindent, meg egyszer meg is csinálják, aztán mennek haza mert letelt a kiképzési idő. Nincs elég gyakorlás a tartalékosoknál. Ráadásul életkorban, így gondolom egészségi állapotban is, nagyon heterogén az egész. Rendben hogy vannak, értékelendő az önkéntességük, de ez a tartalék nem arra való, hogy első vonalban harcoljon ha kell. Háborúban mozgósítás van és bizony a 20-35 éves legények mennek katonának. Ez a realitás igazából. Nem kell aggódni, akkor és ott lesz is belőlük használható katona. Amennyiben megvan hova bevonulni, ott megvan a megfelelő ruházat, felszerelés, fegyverzet, kiképzők. Egy behívóparancs, abban a bevezetett jogrendben, nagyon komoly dolog ám. Könnyű most azt mondani, ááááá persze, majd jól lelépek a bevonulás elől és kész.... Nem olyan egyszerű az a valóságban olyankor. Nyílván lenne olyan behívott aki nem vonul be, de a többség megtenné.
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 074
13 704
113
Az ÖMT tökéletesen alkalmas arra egy igazítás után, hogy a volt hivatásos és szerződéses tüzéreket a sereg kötelékében tartsa a tartalékos tüzérosztályokra! Legalábbis azokban a pozíciókban, ahol mindenképp képzett tüzér kell az ágyú mellé, mert ez töredéke a teljes kezelőszemélyzetnek. Egy ÖMT tüzérosztályt úgy képzelek, hogy az állománya tizenöt-húsz százaléka volt hivatásos és szerződéses tüzér a kulcsfontosságú posztokon, a többiek pedig máraz ÖMT keretei között kaptak képzést!
Az ÖMT tökéletesen alkalmas arra egy igazítás után, hogy a volt hivatásos és szerződéses tüzéreket a sereg kötelékében tartsa a tartalékos tüzérosztályokra! Legalábbis azokban a pozíciókban, ahol mindenképp képzett tüzér kell az ágyú mellé, mert ez töredéke a teljes kezelőszemélyzetnek. Egy ÖMT tüzérosztályt úgy képzelek, hogy az állománya tizenöt-húsz százaléka volt hivatásos és szerződéses tüzér a kulcsfontosságú posztokon, a többiek pedig máraz ÖMT keretei között kaptak képzést!

Ez talán működhetne. A problémát csak ott látom, hogy az amúgy is kis számú tüzérünkből aki leszerel, mennyi akarna beállni ÖMTs-nek. A legtöbb ismerősöm aki leszerelt a háta közepére sem kívánja a sereget.
 
  • Tetszik
Reactions: therob

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 674
32 303
113
Az a baj hogy aki leszerelt es beall tartalekosnak se jut elorrebb mint aki civilbol all be. /ertsd valaki leszerel szakszikent 10+ ev szolgallattal a hatamogott. Ugyan ugy el kell mennie a kopaszokkal alap alap kikepzesre es ha szerencseje van visszakapja a 3 csont csillagot./ mig titkarno erzsike kapasbol altisztkent kezd szervergazda pista meg hadnagykent...

Es igen a tartalekos tisztek nem parancsolnak aktiv allomanyuaknak ezt a toborzo tiszt tobszor elmondta. De szerencsetlen szakszinak 10 ev pampa utan igen!!! Se se plussz juttatas se magasabb rendfokozat semmi nem jar... Raadasul a hadi dolgokhoz eszkozokhoz elmelethez legkevesbe se erto lessz a felettese....

Hat ki az a hulye aki ezert vallalja.

Az omt t csak leszerelteknek kellene fentartani plussz juttatassal!!! Az ott seknel meg ne szamitson se foiskola se eretswgi kezdje kk kent mindenki es a kikepzesi szintjetol fuggjon hogy milyen rendfokozatot kap valaki...
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 674
32 303
113
A nyaron engem is behivtak toborzasra. Legyek ott s... Kk kent kezdtem volna kikepzetseget figyelmenkivul hagyva mig a vizugytol az egyik irodista no torzsormesterkent kezdett volna...

Kerdeztem hogy ezt hogyan.
A valasz az volt mert hogy en nemtudok kitolteni szakszeruen xy nyomtatvanyt a no meg valoszinuleg igen...

Mindig tamogattam a tarzalekos rendszert mar joval a megalakulasa elott. /dan peldat latva./ de nem igy ebbe a formaba.., ra kene vegre gyurni es rendbe tenni a tartalekos rendszert mert ez igy nagyon nem oke. /havi segely 22800 ft nyugodtan mehetne egy tartalekosnak.+ ruhapenz / es tb szeru munkahely konpenzalas./