Közlekedés (infrastruktúra, vasút, autó-motor, elektromos járművek, ...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 337
10 673
113
Szegeden van emlékeim szerint Mo. egyetlen olyan körforgalma, ahol villamos közlekedés is van. Ez ahhoz hasonló.

Miskolcon is volt klasszikus körforgalom két keresztező vágánnyal a Marx téren :hadonaszos:, ööö akarom mondani Újgyőri főtéren:
https://www.google.hu/maps/@48.1012838,20.7307746,177m/data=!3m1!1e3
Hibátlan vizsgaútvonal volt:confused::D

Csak már áttervezték (állítólag nem miskolci, hanem "valami pesti") átépítették, telerakták közlekedési lámpákkal, olyannyira, hogy a körforgalmat nyugati irányba elhagyva rögtön két piros lámpát is bekapsz jó eséllyel...
https://www.google.hu/maps/@48.1016...36.457237&pitch=0&thumbfov=100!7i13312!8i6656

Azóta állítólag (nem arra lakom) délutánonként ahelyett, hogy a lehető leggyorsabban kieresztené a (gőzt) a belvárosból hazafelé tartókat, inkább több kilométeres dugókat generál...
 

deze75

Well-Known Member
2010. április 25.
1 087
3 008
113

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 743
4 492
113
Gyorsabb és emeletes vonatok járnak hamarosan Budapestre

Nemcsak az elővárosi közlekedésben jelennek meg az emeletes vonatok. A Budapest-Székesfehérvár-Gyékényes, a Budapest-Hatvan-Miskolc-Szerencs-Sátoraljaújhely és a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vasúti vonalakon is járnak majd.


A 166 millió euróból, vagyis átszámítva 53 milliárd forintból megvalósuló uniós beruházást Corina Cretu regionális politikáért felelős uniós biztos jelentette be Brüsszelben.

Mint közölte, az összeg gyorsabbá és megbízhatóbbá teszi a magyarországi vasúti szolgáltatásokat, ezzel egyidejűleg pedig az utazást is sokkal kényelmesebbé teszi. A600 ülőhellyel rendelkező vonatokon a kerekes székek és a kerékpárok számára kijelölt hely is lesz.A wifi-hálózat mellett audiovizuális rendszerekkel, biztonsági kamerákkal és csatlakozóaljzatokkal is fel lesznek szerelve - tette hozzá az uniós biztos.

20181127mav-emeletes-vonat2.jpg

Ilyen vonatok járnak majd a váci, illetve a ceglédi vonalakonFORRÁS: MÁV-START ZRT.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása szerint a MÁV-Start Zrt. a Stadler Bussnang AG-vel 2017 áprilisában kötött megállapodása szerint eddig két ütemben, összesen 19 (11+8) nagy kapacitású, villamos motorvonat szállítására, üzembe helyezésére és a kapcsolódó szolgáltatások teljesítésére szerződött le.

A kormány a Budapest elővárosi vasúti közlekedésfejlesztést az Integrált közlekedésfejlesztési operatív programból100 milliárd forinttal támogatja.A mostani európai bizottsági döntés az első 11 jármű megvásárlását célzó, összesen mintegy 60 milliárd forint értékű nagyprojekt befogadását hagyja jóvá.

A tárca szerint a2019 végétől forgalomba álló 600 ülőhelyes, emeletes KISS vonatok új korszakot nyitnak a hazai vasúti személyszállításban.A 160 kilométer/óra sebességű járművek szintén összekapcsolhatók a Stadler-gyártmányú FLIRT motorvonattal.

A korszerű járművek a 70-es Budapest-Vác-Szob és a 100-as Budapest-Cegléd-Szolnok elővárosi vonalakon állnak forgalomba 2021 elejéig.

http://www.origo.hu/utazas/20190116-enmeletes-vonatok-jarnak-hamarosan-budapestre.html
 

Pocok75

Well-Known Member
2010. április 19.
2 820
2 534
113
Volt szerencsém látni is és dolgozni is vele. Valami csoda. Csak a gép ára írdatlan. Mögé téve egy zúzottkővonatot meg egy aláverőt és 60km/h-val lehet tekerni utána a pályán!
 

Pocok75

Well-Known Member
2010. április 19.
2 820
2 534
113
A köztes hegesztéseket hegesztő vonat vagy hegesztő brigádok csinálják. Fesztelenítést általában brigádok végzik. Ez a magyar gyakorlat.