Harckocsik harctéri alkalmazása

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 416
44 028
113
Azt az ukrán konfliktus megmutatta,hogy elképesztően gyalázatos állapotú technikát is fel lehet újítani belátható idő alatt.De nem kell messzire menni itt vannak a mi 24-eseink is,kb senki nem gondolta,hogy azokat repképes állapotba lehet hozni több mint egy évtized csillaghangár után.
Szíriával, Jemennel is nyugodtan kiegészíthetitek.

T34/85 rohamoz 2018-ban éles szitukban videóktól azért könny szökik a szemembe, hogy mi mit műveltünk a T72 vel, Bmp-1 el, 2Sz1-el.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 478
113
Kösz a válaszokat. Nem tudtam, hogy végső soron kapott-e valami komolyabb réteget a marder védekezni, ezek szerint nem.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 822
113
Vietnámban nem volt nyílt összecsapás és évekig tartó semmitevés volt ott is. Valahogy furcsállom, hogy nem tűnik fel egyeseknek az, hogy a légyi győzelmek milyen eloszlásúak...

Ahol nyílt összecsapás volt, ott USA + DV elcsapta a komcsikat. A jenki kivonulás utáni északi offenzíva meg hetek alatt célba ért. Az volt hagyományos hadviselés. Nem pizsamás gerillák, hanem gépesített hadosztályok foglalták el DV-t.

Koreában II. vh jellegű hadmozdulatok voltak, de 1951 nyara után kb. semmi sem történt. Előtte meg 1 év alatt 38 körtől egyszer lezúgtak délig, aztán Kína határig, meg vissza. De csak azért, mert volt erőforrás mindkét oldalon. Két kis ország segítség nélkül rég nem tudta volna egymást ütni. Mindkét ország romokban hevert utána.

Jugó szétesés után a nehézfegyverzet döntő része szerb kézen maradt. Oszt mire ment vele a "fantasztikusan" képzett erő. Nagyjából civilek gyilkolásában voltak világbajnokok nehézfegyverzet ellenére. Nem erőltették azt, hogy igazán frappáns dolgokat csináljanak. Aztán amikor a nyugatnak elege lett, akkor jól elkenték a szájukat igen hamar és lett is Dayton. Csak közeben meg vakarták a töküket évekig meg No fly zone volt. Na, mintha az megállította volna azt, ami odalent folyt...

Szóval egyik példád sem jó. Amikor valódi nyílt hadműveletek vannak kis és középhatalmak között az hetek alatt véget ér és utána azért van szünet, mert logisztika is van. Lásd Korea. 1950-51. De azt nézve, hogy mennyi idő alatt csapták ki a komcsikat a majdnem teljesen elfoglalt országból. Kínai segítség nélkül ott véget is ért volna a történet.


Rossz példa, mert egyik oldalon kemény orosz support volt, a másik oldalon meg semmi. Meg itt is jugó féle forgatókönyv. Azért olyan sokat egyik fél sem kockázatott, akkor léptékű erőt nem vetettek be, amivel tönkreverhető lett volna a másik, ahogy az IDF csinálta pl. 1982-bem elmenetelhettek volna Damaszkuszig tudtommal és Kairóig sem állították meg volna őket 1973-ban. Csak ott szóltak a nagyfiúk odafentről, hogy "akkor ennyi volt".

Iszonyatos orosz szuppoert Ukrajnában?Nem nevezném azt iszonyatosnak ami csak arra elég,hogy fenntartsa a kialakult helyzetet.Van orosz segítség ez kétségtelen csak nem iszonyatos.

Ott a tévedésed,hogy csak villámháborúkban gondolkozol pedig nem csak azok léteznek.
 
  • Tetszik
Reactions: Kurfürst

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Melyik része az, ami idevág?
Hogy lebecsülöd a gerillaháborut.A gerilla hadviselési mód,a hibrid háború akkor kerül alkalmazásra,ha az alkalmazó félnek nincs olyan konvencionális hadereje,ami hagyományos géesitett hadviselésben képes lenne az ellen haderejét legyőzni.De csak simán azért is elolvashatod,mert egy jó dolgozat a témában
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 315
13 359
113
Sokkal inkább Abdul mutatta meg, hogy mire képesek még ezek az öreg vasak, úgy is, ha szemétből kell üzemeltetni. Abban igazat adok, hogy az 55, 64 de már a 72 is (szerintem a 72B3 is bár ezért lehet, hogy megköveznek) a modern hadszintéren igen kevés.
Azt viszont kár lenne vitatni, hogy a 3. világban, vagy két nem atomhatalom közötti elhúzódó konfliktusban még mindig a HK a király, legyen az a T-55-től felfelé bármi.

Na ez megint csak egy helyzet és korspecifikus dolog.
Ma ezeket a sz*rokat azért lehet használni hi-tech ellenfél ellen - mert az nem használhatja ki az erőit. Mert politika. Mert békefenntartás. Mert emberi jogok. Mert Blablabla...
A II. VH. szintű konfliktusban (akkori mentalitással) fix halállal egyenértékeű ezek alkalmazása (lásd panyol polgárháború - elavult ruszki gépek vs. német vadászok).
200+ éve a háború úgy nézett ki, hogy bevonultak és leuraltak mindenkit. Ha valaki nekiállt gerilláskodni, kiirtották az egész környéket, falhoz állították a környező falvak egész lakosságát, hogy elvegyék a kedvüket. Ez a mentalitás a mai modern fegyverzetével párosítva elképzelhetetlen, gyakorlatilag legyőzhetetlenséget jelentene. Ehelyett? Ma megpróbálják "megnyerni" a helyieket. Betartani a normákat. Emberi normákkal akarnak végezni egy embertelen folyamatot (háború).
Ezek az elavult fegyverek semmit nem érnek, ha egy ellenfél nem olyan mentalitással érkezik, mint a mai békefenntartós ökörködés. Hanem ölni. És ez nem lehetetlen.
Az USA Pearl Harbor után Drezda, Hirsohima, etc... bizonyította, hogy milyen mindsetet képes felvenni. USSR szintén lekaszálta az útjába kerülő területeket ugyanilyen kegyetlenséggel.
Egy ilyen mentalitású háborúban sima öngyilkosság az elavult cucc - ha az ellenség nem ENSZ alapú ökörködést végez, hanem ölni érkezik.
Abdulék elmókáznak a visszafogott, töketlenkedő USA erőkkel - rácsesztek a kevésbé liberális oroszokra - Izrael "köpök mindenki véleményére" mentalitását pedig tapasztalták elégszer. Szóval nem, Abdul annyit mutatott meg, hogy a civilizált világ felépített egy elképzelhetetlenül hatékony haderőt - amit nem használ ki, és ezért lehet ellene művészkedni a humanitárius bullshit mögé rejtőzve (és ugyanigy ömlenek az EUba élősködni, de ez egy másik aspektusa ugyanennek a vesztes mentalitásnak)..
Valódi élethalálharcban Abdul égett húsként ropog a rozsdás selejtjében.
 
  • Tetszik
Reactions: anonim999
T

Törölt tag 1586

Guest
Ha nagyjából egyenlőek az erők akkor elhúzódhat és ha elhúzódik(pl Ukrajna) lesz fontos az,hogy tudod-e pótolni a veszteséget.
Annyit még hozzátennék hogy
- minden fegyveres konfliktust megelőz egy hosszabb-rövidebb mozgósítási szakasz. Nincs kivétel...Ez már a háború része csak még nem lőnek.
- kis országok egymás ellen vívott háborúinál mind a mozgósítási mind a fegyveres szakasz addig tart amíg azt a nagyhatalmak akarják....
Mind a kettő akár évekig elhúzódhat ha az USA/Orosz/Kinai trióból ez valamelyik félnek érdekében áll.
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Na ez megint csak egy helyzet és korspecifikus dolog.
Ma ezeket a sz*rokat azért lehet használni hi-tech ellenfél ellen - mert az nem használhatja ki az erőit. Mert politika. Mert békefenntartás. Mert emberi jogok. Mert Blablabla...
A II. VH. szintű konfliktusban (akkori mentalitással) fix halállal egyenértékeű ezek alkalmazása (lásd panyol polgárháború - elavult ruszki gépek vs. német vadászok).
200+ éve a háború úgy nézett ki, hogy bevonultak és leuraltak mindenkit. Ha valaki nekiállt gerilláskodni, kiirtották az egész környéket, falhoz állították a környező falvak egész lakosságát, hogy elvegyék a kedvüket. Ez a mentalitás a mai modern fegyverzetével párosítva elképzelhetetlen, gyakorlatilag legyőzhetetlenséget jelentene. Ehelyett? Ma megpróbálják "megnyerni" a helyieket. Betartani a normákat. Emberi normákkal akarnak végezni egy embertelen folyamatot (háború).
Ezek az elavult fegyverek semmit nem érnek, ha egy ellenfél nem olyan mentalitással érkezik, mint a mai békefenntartós ökörködés. Hanem ölni. És ez nem lehetetlen.
Az USA Pearl Harbor után Drezda, Hirsohima, etc... bizonyította, hogy milyen mindsetet képes felvenni. USSR szintén lekaszálta az útjába kerülő területeket ugyanilyen kegyetlenséggel.
Egy ilyen mentalitású háborúban sima öngyilkosság az elavult cucc - ha az ellenség nem ENSZ alapú ökörködést végez, hanem ölni érkezik.
Abdulék elmókáznak a visszafogott, töketlenkedő USA erőkkel - rácsesztek a kevésbé liberális oroszokra - Izrael "köpök mindenki véleményére" mentalitását pedig tapasztalták elégszer. Szóval nem, Abdul annyit mutatott meg, hogy a civilizált világ felépített egy elképzelhetetlenül hatékony haderőt - amit nem használ ki, és ezért lehet ellene művészkedni a humanitárius bullshit mögé rejtőzve (és ugyanigy ömlenek az EUba élősködni, de ez egy másik aspektusa ugyanennek a vesztes mentalitásnak)..
Valódi élethalálharcban Abdul égett húsként ropog a rozsdás selejtjében.
Hátez igy egy az egyben nem igaz,bár nagyon sok igazság van benne.
II vh-ban rgtön az elején,valójában aszövetségeseknek több és jobb hk-juk volt mint a németeknek,csak a német harcászat volt sokkal jobb.Ez az orosz frontra is igaz,amikor a német alaharckocsi még mindig a Pz III,amikor orosz oldalon már a T34 volt.Tehát a technikai fölény önmagában nem elégséges
A Dzsingisz kán hires tette volt a koponyairamis összehozása volt közép ázsiában.Célja az volt,hogy a többi város lakosságát ne keljen kiirtania.Mert az üres város semmit nem ér.Csak ha van adófizető lakossága.És ez a vidékre is igaz.Semmit nem ér a föld,ha nincs paraszt,ki megművelje
 

notaricon

Well-Known Member
2016. január 7.
3 658
12 347
113
Na ez megint csak egy helyzet és korspecifikus dolog.
Ma ezeket a sz*rokat azért lehet használni hi-tech ellenfél ellen - mert az nem használhatja ki az erőit. Mert politika. Mert békefenntartás. Mert emberi jogok. Mert Blablabla...
A II. VH. szintű konfliktusban (akkori mentalitással) fix halállal egyenértékeű ezek alkalmazása (lásd panyol polgárháború - elavult ruszki gépek vs. német vadászok).
200+ éve a háború úgy nézett ki, hogy bevonultak és leuraltak mindenkit. Ha valaki nekiállt gerilláskodni, kiirtották az egész környéket, falhoz állították a környező falvak egész lakosságát, hogy elvegyék a kedvüket. Ez a mentalitás a mai modern fegyverzetével párosítva elképzelhetetlen, gyakorlatilag legyőzhetetlenséget jelentene. Ehelyett? Ma megpróbálják "megnyerni" a helyieket. Betartani a normákat. Emberi normákkal akarnak végezni egy embertelen folyamatot (háború).
Ezek az elavult fegyverek semmit nem érnek, ha egy ellenfél nem olyan mentalitással érkezik, mint a mai békefenntartós ökörködés. Hanem ölni. És ez nem lehetetlen.
Az USA Pearl Harbor után Drezda, Hirsohima, etc... bizonyította, hogy milyen mindsetet képes felvenni. USSR szintén lekaszálta az útjába kerülő területeket ugyanilyen kegyetlenséggel.
Egy ilyen mentalitású háborúban sima öngyilkosság az elavult cucc - ha az ellenség nem ENSZ alapú ökörködést végez, hanem ölni érkezik.
Abdulék elmókáznak a visszafogott, töketlenkedő USA erőkkel - rácsesztek a kevésbé liberális oroszokra - Izrael "köpök mindenki véleményére" mentalitását pedig tapasztalták elégszer. Szóval nem, Abdul annyit mutatott meg, hogy a civilizált világ felépített egy elképzelhetetlenül hatékony haderőt - amit nem használ ki, és ezért lehet ellene művészkedni a humanitárius bullshit mögé rejtőzve (és ugyanigy ömlenek az EUba élősködni, de ez egy másik aspektusa ugyanennek a vesztes mentalitásnak)..
Valódi élethalálharcban Abdul égett húsként ropog a rozsdás selejtjében.
Jól látod. Abdul számára az összfegyvernemi harcot a rozsdás vasai, a saját civiljei, a nyugati közösségi média, a megfelelően érzékenyített nyugati közvélemény és a székükbe kapaszkodó nyugati politikusok jelentik.
Amit Abdulék vasba sütéséről írsz, az akkor fogadható el nyugaton széles körüen, ha a nyugati közvélemény a saját bőrén érzi (pl üza. hiány, hétköznapi élet durva korlátozásai, komfortzóna drasztikus szűkülése, stb) Abdul kavarását. Ekkor viszont követelni fogja, hogy Abdult süssék bele a vasba. Amíg ez nincs, addig marad az eltartott kisujjal bombázgatás és Abdul kiválóan terrorizálja tovább a rozsdás vasaival azokat, akiknek még ilyen vas sem jutott.

A korspecifikusságot annyiban vitatom, hogy az általad említett mindset a társadalomban kellő együttállás esetén bármely korban reprodukálható, így a helyzet is előállítható ezáltal.
Jelenleg a rozsdás vasak az elhúzódó szíriai konflikusban (ahol Aszad, a gyereklefejezősök, a nőfelgyújtósok meg a kurdok járják szomorú keringőjüket, miközben felettük a nagyok vívják más vérével a csatáikat) jutnak szerephez, de ugyanígy juthatnának egynémely afrikai országban.
Jemen pl jó példa arra, hogy mikor értelmetlen a bevetésük. Az ellenfél technikai fölénye teljes, más harcmodor kívántatik meg, a szaúdiak csak örülnének, ha a rozsdás vasak előkerülnének, mert akkor legalább lenne célpont. Láthatóan a Jézus-papucsosok ezt tudják is és kísérletet sem tesznek a technika megszerzésére, rendre felgyújtják a zsákmányolt vasakat. (valójában üzemeltetni sem tudnák a szaúdiaktól zsákmányolt modernnek mondható amerikai technikát, de ha T-55 vagy 72 lenne a zsákmány azzal sem jutnának messzire mert nem lehet vele meglapulni a bokrokban meg a kövek alatt).

Az álláspontom továbbra is az, hogy kialakulhat olyan helyzet amikor ezek a rozsdás öreg vasak szerephez juthatnak, akkor viszont komolyan kell venni az álaluk jelentett fenyegetést, legyen az pillanatnyi, döntő helyi erőfölény kialakítása, vagy egy olyan konfliktushelyzet, ahonnan a technikai erőfölényben levő parner kivonul (politika, gazdaság, bármi miatt) és ezáltal a maradék rozsdaboglyákra marad a döntés. Akkor az nyer aki nem dobta ki ezeket. Az európai térben ezt nem tartom számottevően esélyesnek, ezért én is a modern technikát erőltetném inkább. A világ más tájain viszont nagyon is megfontolandó a kellően előrelátó gondolkodás e tekintetben.
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Jól látod. Abdul számára az összfegyvernemi harcot a rozsdás vasai, a saját civiljei, a nyugati közösségi média, a megfelelően érzékenyített nyugati közvélemény és a székükbe kapaszkodó nyugati politikusok jelentik.
Amit Abdulék vasba sütéséről írsz, az akkor fogadható el nyugaton széles körüen, ha a nyugati közvélemény a saját bőrén érzi (pl üza. hiány, hétköznapi élet durva korlátozásai, komfortzóna drasztikus szűkülése, stb) Abdul kavarását. Ekkor viszont követelni fogja, hogy Abdult süssék bele a vasba. Amíg ez nincs, addig marad az eltartott kisujjal bombázgatás és Abdul kiválóan terrorizálja tovább a rozsdás vasaival azokat, akiknek még ilyen vas sem jutott.

A korspecifikusságot annyiban vitatom, hogy az általad említett mindset a társadalomban kellő együttállás esetén bármely korban reprodukálható, így a helyzet is előállítható ezáltal.
Jelenleg a rozsdás vasak az elhúzódó szíriai konflikusban (ahol Aszad, a gyereklefejezősök, a nőfelgyújtósok meg a kurdok járják szomorú keringőjüket, miközben felettük a nagyok vívják más vérével a csatáikat) jutnak szerephez, de ugyanígy juthatnának egynémely afrikai országban.
Jemen pl jó példa arra, hogy mikor értelmetlen a bevetésük. Az ellenfél technikai fölénye teljes, más harcmodor kívántatik meg, a szaúdiak csak örülnének, ha a rozsdás vasak előkerülnének, mert akkor legalább lenne célpont. Láthatóan a Jézus-papucsosok ezt tudják is és kísérletet sem tesznek a technika megszerzésére, rendre felgyújtják a zsákmányolt vasakat. (valójában üzemeltetni sem tudnák a szaúdiaktól zsákmányolt modernnek mondható amerikai technikát, de ha T-55 vagy 72 lenne a zsákmány azzal sem jutnának messzire mert nem lehet vele meglapulni a bokrokban meg a kövek alatt).

Az álláspontom továbbra is az, hogy kialakulhat olyan helyzet amikor ezek a rozsdás öreg vasak szerephez juthatnak, akkor viszont komolyan kell venni az álaluk jelentett fenyegetést, legyen az pillanatnyi, döntő helyi erőfölény kialakítása, vagy egy olyan konfliktushelyzet, ahonnan a technikai erőfölényben levő parner kivonul (politika, gazdaság, bármi miatt) és ezáltal a maradék rozsdaboglyákra marad a döntés. Akkor az nyer aki nem dobta ki ezeket. Az európai térben ezt nem tartom számottevően esélyesnek, ezért én is a modern technikát erőltetném inkább. A világ más tájain viszont nagyon is megfontolandó a kellően előrelátó gondolkodás e tekintetben.
Csak annyit fűznék hozzá,hogy a jugó harcok azt mutatják,hogy dehogynem,európában is könnyen előfordulhat olyan helyzet,amikor rozsdás vasak jelentik a döntő erőt.Jelenleg olyan kicsi jolfelszerelt haderők vannak,hogy azok lekötöttsége esetén még egy ngp-s toyota is komoly harcjármű-mert nincs a körzetben semmi,ami szembeszállhatna vele
 
  • Tetszik
Reactions: Fade

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Szép az elmélet.
A gyakorlat viszont szépen rácáfol erre is. Látszik, hogy nem dolgoztál még TSZ gépműhelyben. Hogy ott milyen kohószökevények fordultak meg napi szinten, meg a "vidámparkból" 10-15 év után feltámasztott (értsd: gumik erőátvitel kormánymű működjön, hidraulika tudjon emelni, nem ba, ha nem tart kitámasszuk mikor kell) MTZ-k szántottak, rohangásztak vidáman... méghogy 10 km-t nem megy el... Csepel motorok mit kibítak 40 évig a szabadban tárolt vontatott szivattyúk évente 1 hónap használat 11 hónap vidámpark. fél óra volt a szezonra való felkészítés és soha nem volt gond velük.

Természetesen mindent meg lehet csinálni fel lehet támasztani.

"Csepel motorok mit kibítak 40 évig a szabadban tárolt vontatott szivattyúk évente 1 hónap használat 11 hónap vidámpark. fél óra volt a szezonra való felkészítés és soha nem volt gond velük."

Aszem fölösleges is folyatatni. 40évig szabadban álló csepel, szivatyú kis kalapálás, kitámasztás aztán mehet a frontra. Nincs több kérdés.
 
M

molnibalage

Guest
Látom átment a mondanivaló lényege...
Néha eltűnődőm, hogy te meg beta, meg még itt páran valóban ennyire sötétek vagytok, vagy csak megjátsszátok?
Képtelenség, hogy valakik ennyire agyatlan f&szok legyenek, ebben nem hiszek. De ha megjátsszátok, akkor mi céllal? Nem értem... valószínűleg ideológiailag nem vagyok eléggé képzett.
Na mindegy, a szellemi kapacitásod itt elég OFF úgyogy továbbra is tartom, hogy egyes esetekben és helyzetekben a régebbi vasak átmeneti és/vagy helyi erőfölényhez segíthetik a modern technikából kifogyott feleket. És továbbra is tartom, hogy ez nem azt jelenti, hogy nekünk szent grálként kellene kezelni a maradék 72-eseinket. Ha van rá pénz és ember akkor mindenképpen a modern technikát kell erőltetni, de semmit nem szabad kidobni.
Ha itt most az M zárolt és egyéb készletekről van szó, akkor nem értelek. Másik oldalról meg temérdek története hallottam, hogy azok a készletek az életben nem mentek volna sehova, mert szét voltak kannibalizálva, csak a papír mindent elbírt.

A valódi riasztások során is volt, hogy az éles aktív technika 10%-a a laktanyán alig jutott túl...
Vagy lásd HTÖ kék keretes írását, az egyetlen kirakat dandárhoz az ország teljes katonai erejét le kellett csupasztani...
 
  • Tetszik
Reactions: notaricon

notaricon

Well-Known Member
2016. január 7.
3 658
12 347
113
Ha itt most az M zárolt és egyéb készletekről van szó, akkor nem értelek. Másik oldalról meg temérdek története hallottam, hogy azok a készletek az életben nem mentek volna sehova, mert szét voltak kannibalizálva, csak a papír mindent elbírt.

A valódi riasztások során is volt, hogy az éles aktív technika 10%-a a laktanyán alig jutott túl...
Vagy lásd HTÖ kék keretes írását, az egyetlen kirakat dandárhoz az ország teljes katonai erejét le kellett csupasztani...
A régi Mzárolt, vagy akár csak rozsda alatt tárolt technikát véletlenül sem szabad a modern technikával együtt bevetni, többet árt mint használ. Amíg a modern technika egyben van és amíg elrettentő erőként aposztrofáljuk, addig papíron a 72-esek is jól mutatnak, picit tesznek az elrettentéshez, a tárolásuk meg nem számottevő tétel.
Ha a katonai elhárítás jól működik, akkor az ellenfél mindig bizonytalan lesz, hogy mi is az a mennyiség ami ezekből bevethető vagy mobilizálható, mi az ami tényleg harcra fogható és mi az ami csak jól mutat papíron esetleg éppen csak kijön a laktanyakapun széthullás nélkül.
Azt az agyatlanságot, hogy a románok megtámadnak minket nagyon feltéve, de meg nem engedve tudjuk e, hogy a TR-85-ösökből mennyi a bevethető vs papír? Csak találgatunk, megy a wishful thinking minden oldalról. Lehet, hogy a mi elhárításunk tudja, de lehet, hogy fogalma sincs, főleg ha a románok még maguknak is hazudnak ebben.
Ez csak egy elmebeteg példa, de talán rávilágít, hogy a ki nem dobott technikának milyen előnyei vannak, így ha valamely politikus a környező államokból agyfaszt kap és a szomszéd országok valamelyikére szemet vet, akkor az esélylatolgatás közben tényező lehet, hogy vajon azok a 72-es mind működnek-e még, mennyi tudna visszalőni stb. Ha annyit segítettek, hogy maradt az ökölrázás a lövöldözés helyett, akkor már megérte valami gazos telepen tárolni őket.
Ha meg végképp elszabadul valahol a pokol, akkor ezek már csak egy MadMax világban jutnak szerephez európában aminek nem látom esélyét, de ha mégis lenne ilyen, akkor akinek megmaradtak a régi rozsdaboglyái, azok nagyot szakíthatnak (nyilván ez csak egy nagyon kis százalékos eshetőség, inkább csak elméleti). Ahol ez az elmélet egyáltalán eséllyel találkozhat a valósággal az Donbassz, a Közel/Közép-kelet, Afrika.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 033
24 590
113
A 8. hk. ezred/dandárról betettem egy videót az MN topicba. Ott elég jól rávilágítottak, elmondtak sok mindent az akkori helyzetről. Érdemes végig nézni. De akkor még az állományban volt "akarat" és leleményesség, hogy azért menjenek a dolgok. A raktárakban sok minden volt és mennyiség is, de sajnos a csapatokhoz nehezen kerültek ki. Nálunk pl. az akkumulátorok voltak a legjobban problémásak, de amikor már nagyon-nagyon kellett, akkor mindig hirtelen megoldódott egy időre.
Az "M" zárolt járműveket általában csak be kellett indítani riadó esetén, nem kellett vele kiállni. Ez volt az egyik probléma.
Egyszer, amikor elrendelte a pk., hogy ki kell állniuk, kiderült, hogy az egyik Kraz elsőhíd nélkül árválkodott, már rég óta.
Megoldás? Pilisszentkereszt, szovjet laktanya, 5 liter pálinka és fél órán belül meg volt a hiányzó alkatrész.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

notaricon

Well-Known Member
2016. január 7.
3 658
12 347
113
A 72-esek felújításán sokat gondolkodtam, nézegettem az elérhető csomagokat, de nem találtam értelmét annak, hogy elköltsünk egy rohamosan avuló alaptechnika felcicomázására egy valag pénzt, csak azért, hogy egy környező beszerzés egyetlen perc alatt zárójelbe tegye az egészet. A Leo beszerzés a környező országok nehéztechnikáját már kezdi zárójelezni, inkább ezt a vonalat kell vinni. Ha a 72-esek felújítása helyett további modern technikába fektetjük a pénzt, akkor annak az ellensúlyozása mások részéről is ugyanakkora ráfordítást fog igényelni.
A hadsereg bevetése politikai kérdés, aminek kellő támogatottságú politikai háttere kell legyen. Az istenadta nép számára ez autóskártya színvonal. Nézik a darabot, meg a hogy melyik milyen erős. Fogalmuk sincs, hogy ki tud-e jönni a laktanyából, de arról sem, hogy egy Leo2 nem kilőhetetlen. (ha csak a f&sz újságírók cikkeit olvassák, akkor meg főleg.)
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 033
24 590
113
A 72-esek felújításán sokat gondolkodtam, nézegettem az elérhető csomagokat, de nem találtam értelmét annak, hogy elköltsünk egy rohamosan avuló alaptechnika felcicomázására egy valag pénzt, csak azért, hogy egy környező beszerzés egyetlen perc alatt zárójelbe tegye az egészet. A Leo beszerzés a környező országok nehéztechnikáját már kezdi zárójelezni, inkább ezt a vonalat kell vinni. Ha a 72-esek felújítása helyett további modern technikába fektetjük a pénzt, akkor annak az ellensúlyozása mások részéről is ugyanakkora ráfordítást fog igényelni.
A hadsereg bevetése politikai kérdés, aminek kellő támogatottságú politikai háttere kell legyen. Az istenadta nép számára ez autóskártya színvonal. Nézik a darabot, meg a hogy melyik milyen erős. Fogalmuk sincs, hogy ki tud-e jönni a laktanyából, de arról sem, hogy egy Leo2 nem kilőhetetlen. (ha csak a f&sz újságírók cikkeit olvassák, akkor meg főleg.)

Ha van rá elég pénz! De nincs. Ezért szoktak felújítani, feltéve, ha rentábilis. Ez a kulcs szó!
 

notaricon

Well-Known Member
2016. január 7.
3 658
12 347
113
Ha van rá elég pénz! De nincs. Ezért szoktak felújítani, feltéve, ha rentábilis. Ez a kulcs szó!
De nem rentábilis, mert egyetlen perc alatt semmivé veszhet az így szerzett kétes előny. Egyszerűen túl nagy a kockázata. Max annyi éri meg, hogy mobilis állapotban tartani őket, ami nem nagy ktg, de sokat nyom a latban az elrettentés oldalról. Azt nem fogja mindenki tudni, hogy van e lőszer, ember, alkarész az összeshez egyszerre...