Összefoglaló a légvédelmi eszközök működéséről...

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 135
53 764
113
molnibalage

Az biztos, hogy az F-14 volt az Irak-Iráni háború legpotensebb vadászgépe, csak éppen a matek nem jön ki, hogy meg legyen a 130 lelövés.
Az Irakiak 133 vadászgépet vesztettek összesen. És ugye az F-4/5 páros is leszedett az Irániak szerin 86 gépet. Ez összesen 216 db-os gépvesztesség, ami nekem túlzónak tűnik. És az F-4/F-5 adatai nekem nem tűnnek túlzónak. (68-29/18-23 K/D)
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 315
13 369
113
molnibalage

Az biztos, hogy az F-14 volt az Irak-Iráni háború legpotensebb vadászgépe, csak éppen a matek nem jön ki, hogy meg legyen a 130 lelövés.
Az Irakiak 133 vadászgépet vesztettek összesen. És ugye az F-4/5 páros is leszedett az Irániak szerin 86 gépet. Ez összesen 216 db-os gépvesztesség, ami nekem túlzónak tűnik. És az F-4/F-5 adatai nekem nem tűnnek túlzónak. (68-29/18-23 K/D)

A nap, amikor a DCS-ben megcsinálja valaki az Irak-Iráni háború hadjáratot, ahol F-14A F-4E és F-5E Vs. MiG-21/23 és társaik lesznek... hát én felrakom az Oculust és kész leszek, mint a sajt :D
 
  • Tetszik
Reactions: Pocok75 and fip7
M

molnibalage

Guest
Lehet, hogy én más hírcsatornát nézek (Звезда Новость), de nekem úgy rémlik, hogy egy hét alatt szarrá vertük a grúzokat. Minden jenki és izraeli segítség ellenére.
A grúzok az oroszok által csontig ismert rendszerekkel elég szép számú orosz repülőgépet lőttek le. A saját rendszerüket nem tudták SEAD-elni túlerővel, ami azért felvet bizonyos kérdéseket.
 

hurci10

Well-Known Member
2018. július 1.
380
1 289
93
A grúzok az oroszok által csontig ismert rendszerekkel elég szép számú orosz repülőgépet lőttek le. A saját rendszerüket nem tudták SEAD-elni túlerővel, ami azért felvet bizonyos kérdéseket.

Mégis ők futottak el, tehát mi győztünk. Ahogy a Krímben is. (Русская Армия всех сильней!)
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 315
13 369
113
Öh.. most megfogtál. Mivel anyai ágon orosz felmenöim vannak, azt hiszem jogosan írom így, bár általában nem szoktam. Csak néha - mondjuk 100 gramm Sztolicsnaja után - oda húz a szívem. Kicsit tudathasadásos állapot!

Király, isten hozott ritka madár! Nincs ezzel semmi baj, aki nyiltan vállalja a hovatartozását! :D
Megy a pacsi!

A grúzok az oroszok által csontig ismert rendszerekkel elég szép számú orosz repülőgépet lőttek le. A saját rendszerüket nem tudták SEAD-elni túlerővel, ami azért felvet bizonyos kérdéseket.

Tanultak belőle, csak fix. balhéba mentek be, pl. Szíria, ahol komoly légvédelem nuku, és nem is engedték, hogy bárki is szállítsok (elvileg a színfalak mögött megállítottak minden ilyen próbálkozást az elmúlt pár évben).
 
  • Tetszik
Reactions: hurci10

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 535
72 542
113
"The Government of India has requested to buy two (2) Self-Protection Suites (SPS) consisting of AN/AAQ 24(V)N Large Aircraft Infrared Countermeasures (LAIRCM), ALQ-211(V)8 Advanced Integrated Defensive Electronic Warfare Suite (AIDEWS), and AN/ALE-47 Counter-Measures Dispensing System (CMDS) to protect two (2) Boeing-777 Head-of-State aircraft. This potential sale would include: twelve (12) Guardian Laser Transmitter Assemblies AN/AAQ-24 (V)N (6 installed and 6 spares); eight (8) LAIRCM System Processor Replacements (LSPR) AN/AAQ-24 (V)N (2 installed and 6 spares); twenty-three (23) Missile Warning Sensors (MWS) for AN/AAQ-24 (V)N (12 installed and 11 spares); five (5) AN/ALE-47 Counter-Measures Dispensing System (CMDS) (2 installed and 3 spares). Also included in this sale are Advanced Integrated Defensive Electronic Warfare Suites (AIDEWS), LAIRCM CIURs, SCAs, HCCs, and UDM cards, initial spares, consumables, repair and return support, support equipment, Self-Protection Suite (SPS) engineering design, integration, hardware integration, flight test and certification, selective availability anti-spoofing modules (SAASM), warranties, publications and technical documentation, training and training equipment, field service representatives; U.S. Government and contractor engineering, technical and logistics support services, and other related elements of logistical and program support. The total estimated cost is $190 million.

This proposed sale will support the foreign policy and national security of the United States by helping to strengthen the U.S.-Indian strategic relationship and to improve the security of a major defensive partner which continues to be an important force for political stability, peace, and economic progress in the Indo-Pacific and South Asia region."
 
M

molnibalage

Guest
Szerintem sem.
Aztán ha elfogadom hogy igaz hogy a pantsir az azért ilyen megoldás mert amatőr csapat csinálta 50 évvel ezelőtt, és azt görgették tovább a mai napig 3 felpimpelt verzióban és nem sikerült megoldani hogy ne ilyen legyen, akkor csak az a kérdésem már tovább, hogy mondjuk a SAMP/T Aster 30 az miért így működik, tessék mondani?


Ezt is amatőrök rakták össze 50 éve?
Ja, és az Aster hol 50 éves...? :confused::eek:
Azt nem értem, ha egyesek ennyire spílerek és osztják az észt, akkor miért nem raknak össze cikket, küldik el a "nem hivatalos lektor csapatának" a HTKA-nak aztán majd megnézzük hogy állnak meg a lábukon az írások. Mert én sem magamtól vagyok ennyire okos és okkal lektoráltatom az írásokat és azért néz ki a HTÖ úgy, ahogy és azért mondom azt, amit...

Nagyon, de nagyon elegem van abból, hogy egyesek "vitakultúrája" a heccelés és személyeskedésben merül ki, illetve a "biztos nem hülyék" illetve a "nem tudhatjuk" vonalon. Köszönjük Emese...
Esetleg leeshetne, hogy ha egy célra van X összeg, akkor születnek olyan megoldások, mint az Aster 30. Amikor egy cél van és utólag akarnak buffolgatni kinematikán akkor mi lesz? Tervezel egy tök új rakétát, tök új indítót és kezded nulláról a munkát n+1 területen és lesz új gyártósorod...
...vagy alátolsz egy boostert, aminek vannak korlátai és nemkívánatos mellékhatásai, amit túlhalad a fejlődés vagy nem is kéne, ha előre gondolkodik a tervező, mert a célt úgy fogalmazták meg.

Az ugye megvan, hogy az Iván és jenki előre látott (az Iván jobban, a Patriotnál is azért feltolták az első változat M3.0 égésvégit M5 tájára) és eleve olyan kinematikájú rakétát álmodott meg az Sz-300-nál Iván (M6.5 égésvégi), amivel ellőhetett akár 250 km-re is. Az más kérdés, hogy az Sz-300PT-t limitálta az vezérlés 47 km-re, a PSz-t a radar és a hőmérsékleti terhelést nem bíró orrkúp 75 km-re és aztán szépen lépdeltek felfelé 150, 200 és 250 km-re SAGG-gal. No meg persze az árral is. Keményen. Persze ezt kurva nehéz lett volna megcsinálni, ha az eredeti rakéta csak 500 kilós lett volna és nem majdnem két tonna, mert 500 kilóból simán kijött volna az 47 km-es HMZ sőt talán még 75 km is. Viszont akkor ennél nagyobb távon akkor annak a segge alá is oda kéne b*szni egy solid boostert. Na, ez lett az Asternél.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed
M

molnibalage

Guest
Nyilván meg lehet csinálni egyfokozatú rakétával is 250 sőt 380 km-es HMZ-t ÚGY, hogy ne essen rá senki fejére semmi, csak ez azzal fog járni, hogy nehezebb, nagyobb, drágább rakéta kell hozzá. Nem jobb - rosszabb egyik vagy másik megoldás, csak MÁS. Tudod, ahogy a mentorod a végén azért csak kinyögte, KOMPROMISSZUMOK.
A kompromisszumok az amikor utólag pimpelsz az kényszer. Szezon és fazon. Egy pontig van tartalék a rendszerben, lásd Ajax ---> Nike Hercules.

Azért érzed remélem, hogy nem csak engem ostobázol ezzel, hanem mindenkit aki pl. Pantsirt használ, vagy SAMP/T-t.
Továbbra is 0 vagy szövegértelmezésből. Azon érdekes módon fent sem akadtál, hogy a sokak által emberpazarlónak tartott oroszok ellenkeztek a csapatlégvédelemnél, hogy "nem jó, mert a fejünkre eshet". Azét valahol ez egészen megdöbbentő. A Tunguskát leszámítva soha nem terveztek kétfokozatú SAM-et, amióta megy eggyel is. A Tung esetén már az is kényszer volt, mert sürgősen kellett valami az AH-64 ellen és nem lehetett tovább húzni. Aztán a Tor részben elavulttá/értelmetlenné tette is, csak egyetlen májka a 2K22-nek, hogy nem a Kub/Osza helyett szánták. Szigorúan nézve valahol értelmetlen a 2K22, mert a Tor-M1 is elég jó képességekkel bírt helik ellen és eleve több célcsatornája volt.

A 2K22M utódja is egyfokozatú rakétával fog dolgozni a Szoszna, ha befut. Mondjuk azon is pislogok valamennyire, mert én több téren visszalépésnek tartanám, ha az váltaná le 1:1-ben a 2K22M-et.

Marhára elegem van belőle, hogy megírtatok egy HTÖ-t és utána kiskirályt játszotok.
Nem játszunk kiskirályt, csak talán elolvashatnád és megértenéd, mert tudás van benne. Sok.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 425
44 143
113
A kompromisszumok az amikor utólag pimpelsz az kényszer. Szezon és fazon. Egy pontig van tartalék a rendszerben, lásd Ajax ---> Nike Hercules.


Továbbra is 0 vagy szövegértelmezésből. Azon érdekes módon fent sem akadtál, hogy a sokak által emberpazarlónak tartott oroszok ellenkeztek a csapatlégvédelemnél, hogy "nem jó, mert a fejünkre eshet". Azét valahol ez egészen megdöbbentő. A Tunguskát leszámítva soha nem terveztek kétfokozatú SAM-et, amióta megy eggyel is. A Tung esetén már az is kényszer volt, mert sürgősen kellett valami az AH-64 ellen és nem lehetett tovább húzni. Aztán a Tor részben elavulttá/értelmetlenné tette is, csak egyetlen májka a 2K22-nek, hogy nem a Kub/Osza helyett szánták. Szigorúan nézve valahol értelmetlen a 2K22, mert a Tor-M1 is elég jó képességekkel bírt helik ellen és eleve több célcsatornája volt.

A 2K22M utódja is egyfokozatú rakétával fog dolgozni a Szoszna, ha befut. Mondjuk azon is pislogok valamennyire, mert én több téren visszalépésnek tartanám, ha az váltaná le 1:1-ben a 2K22M-et.


Nem játszunk kiskirályt, csak talán elolvashatnád és megértenéd, mert tudás van benne. Sok.
Még mindig nem érted, ahogy Ő sem.
Ha azzal jött volna, vagy jössz te hogy bizony vannak előnyök-hátrányok, és az a trend hogy egyfokozatúban oldanak ma már meg majdnem mindent, kivétel a Tunguska örökség Pantsir és az MBDA ASTER - SAMP/T, mivel az kevésbé veszélyes, illetve a minimális lőtávot sem tolja ki, s cserében ma már a kompozit szerkezeti anyagok könnyű súlya, illetve a minőségi hajtóanyag keverékek miatt annyit nem számít hogy megéri, akkor mondjuk nagy valószínűséggel más hangnemben vitatkozunk akár hpasp-al, meg veled is. Ott akkor mondjuk előhozakodtam volna még tovább ilyen dolgokkal, hogy ahogy Fip7 is marha jól rányúlt a lényegre, koncepcionális eltérés, hogy mindkét modernnek mondható 2 fokozatú rakétánál a booster már nem is a tömege miatt probléma, hanem a nagy keresztmetszet, így légellenállása miatt, s a rakéta tovább repülő része az marha kicsi/áramvonalas, mint egy nyíllövedék majdhogynem, nem véletlen hívják "terminal dart"-nak.


Nem így tettetek. Sajnos, megint jött a szardobálás, sértődés...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 794
75 854
113
A kompromisszumok az amikor utólag pimpelsz az kényszer. Szezon és fazon. Egy pontig van tartalék a rendszerben, lásd Ajax ---> Nike Hercules.


Továbbra is 0 vagy szövegértelmezésből. Azon érdekes módon fent sem akadtál, hogy a sokak által emberpazarlónak tartott oroszok ellenkeztek a csapatlégvédelemnél, hogy "nem jó, mert a fejünkre eshet". Azét valahol ez egészen megdöbbentő. A Tunguskát leszámítva soha nem terveztek kétfokozatú SAM-et, amióta megy eggyel is. A Tung esetén már az is kényszer volt, mert sürgősen kellett valami az AH-64 ellen és nem lehetett tovább húzni. Aztán a Tor részben elavulttá/értelmetlenné tette is, csak egyetlen májka a 2K22-nek, hogy nem a Kub/Osza helyett szánták. Szigorúan nézve valahol értelmetlen a 2K22, mert a Tor-M1 is elég jó képességekkel bírt helik ellen és eleve több célcsatornája volt.

A 2K22M utódja is egyfokozatú rakétával fog dolgozni a Szoszna, ha befut. Mondjuk azon is pislogok valamennyire, mert én több téren visszalépésnek tartanám, ha az váltaná le 1:1-ben a 2K22M-et.


Nem játszunk kiskirályt, csak talán elolvashatnád és megértenéd, mert tudás van benne. Sok.

Amikor megtervezték miért volt kényszer ez a kialakítás a Panchir rakétájánál?