LCS - Littoral Combat Ship - Freedom osztály (USA) / MMSC

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 153
113
A NLOS-LS volt az, amit kimondottan nekik szántak, de elkaszálták, a többi megoldás csak utólag jött elő és minta egyikkel sem lettek volna kimondottan megelégedve.
https://en.wikipedia.org/wiki/Littoral_combat_ship#Surface_warfare

Ez így kacifántosabb. Az NLOS-LS eredetileg az US ARMY FCS programjához indult NETFIRES néven, ambíciózusan, kétféle verzióban (PAM direkt támadó és LAM célterület felett járöröző / lecsapó változat). Az ambíciózus nem véletlen szó, a rendszer egy hálózatra kötött fegyverrendszert takart, az NLOS-LS-t a frontvonalak mögött lévő konténerekből indíthatják szükség szerint, a célpontot pedig a frontvonalban lévő egységek adhatják meg GPS koordináták segedelmével vagy lézeres célmegjelöléssel, de Infravörös érzéjelőjével képes maga is felderíti a célpontokat. A rakéta jön, lecsap, sziasztok. A LAM verzió még többet tud, a támadás idejére a célterület fölé indítanak egy maréknyit, amelyek így kb. másodperces reakcióidővel semmisíthetik meg a célpontokat, miközben a LADAR-juk folyamatosan képet ad a területről, tehát egyben megfigyelő-drónként is működnek. Szükség esetén a földi csapatok utasításai (GPS koordináták vagy lézer-rávezetés segedelmével) alapján bármilyen célpontra rárepülhetnek. Gyakorlatilag az NLOS-LS rendszer a kisebb egységeknek is saját mobil tüzérséget biztosított, a nagy és logisztikailag is sokat követelő vontatott lövegek helyett. Cserébe még drágának se kellene lennie, a PAM darabja 100-150 ezer dollára volt taksálva, a LAM 250-350 ezerre, és a LAM verzió ha nem használták fel, simán visszarepül az indítóegységhez, és ejtőernyővel földre száll - mivel ezeket kis gázturbinák hajtották volna meg, utána megtankolják és visszarakják az indító konténerbe, a következő bevetéshez.

140_nlos-concept.png


Csakhogy az FCS programot ugye a 2000-es éve közepén kiherélték majd beszántották. A Lockheed és a Raytheon megtalálta időközben a NAVY-t, hogy az NLOS-LS milyen jó lenne az LCS felszíni küldetéscsomagjába, mert hát kisebb és olcsóbb, mint a Harpoon, a megcélzott motorcsónak-szintű veszélyforrásokra a Harpoon úgy is overkill, ráadásul a partközeli bevetésekben a partraszálló erőket lehetne támogatni vele, miközben a fejlesztést nagy részt az ARMY fizeti, szóval tiszta nyereség az egész. Az ARMY is meg lett győzve, hogy kell neki az NLOS-LS, de a drágább és bonyolultabb LAM verzió így is törölve lett, csak a PAM változat maradt fejlesztés alatt. Eredetileg 2011-re kellett volna elkészülnie, és a Striker dandárok számára szánták mobil tüzérségi megoldásnak. Jött egy 2010-es teszt, ami viszont nem sikerült túl jól, 23 indításból 14 talált csak célba, a többi rakéta különféle okok miatt elvétette a célpontot. Volt adatkapcsolat-szakadás, meghibásodott érzékelő és hajtómű-hiba is. A Hadseregnek viszont elege lett az NLOS-LS-ből, ekkoriban egyetlen PAM rakéta 466 000 dollárba fájt, és bár a Raytheon fogadkozott, hogy ha a hadsereg a tervezett közel 10 000 darab rakétát megrendeli, a darabár 200 ezer dollár kürülire fog mérséklődni (ami így is a duplája amúgy az eredetileg ígértnek), a hadsereg 2010 áprilisában közölte, hogy nem fizeti a fejlesztést tovább, a megrendeléstől pedig eláll.

griffin.jpg

Griffin tesztindítás, nem kellett külön VLS indító hozzá, kis fedélzetre szerelt konténerekbe került volna​

Az ARMY ugye balra el a kasza után, a NAVY ott maradt, de mondták, hogy nekik csak a PAM verzió kell. A PAM verzió cirka 40km-es hatótávolsággal bírt volna. Hangsúlyoznám, hogy továbbra is csak a felszíni küldetésmodulban szerepelt volna az NLOS-LS. Tök jó. Csakhogy 2011 elején 150 milliárd dolláros megszorító intézkedések jöttek, a NAVY pedig elengedte az NLOS-LS kezét, mondván, hogy hát ez még nincs kész, különben se került még sor a hajófedélzeti tesztelésre, és a többi. Jó lesz nekik a Griffin. A probléma az volt, hogy eddigra az NLOS-LS nagyjából fixre lett véve, kvázi hozzá méretezték a felszíni küldetés-modult (3x 12db lett volna rajta), a megépített modulokban pedig már ott volt a kialakított hely számukra. Amibe más nem fért. A Griffin sokkal kisebb, de a hatótávolsága is az. A NAVY nem rajongot az ötletért, de elfogadta a Griffint. Majd némi gondolkozási idő után valaki felhívta a figyelmüket, hogy a Hellfire is ott van opciónak. Erre áttértek a Hellfire-re.

Az NLOS-LS elkaszálása nem ütközött komoly ellenállásba a NAVY részéről. Vállalhatták volna a költségeket, de nem tették...
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 185
13 454
113
A probléma az volt, hogy eddigra az NLOS-LS nagyjából fixre lett véve, kvázi hozzá méretezték a felszíni küldetés-modult (3x 12db lett volna rajta), a megépített modulokban pedig már ott volt a kialakított hely számukra. Amibe más nem fért.
Igen és innen már az egésznek olyan gányolás hangulata van. Ezt-azt felszerelnek rá, aztá jön valaki egy ötlettel, hogy azt is fel lehetne rá szerelni.
Nemrég olvastam, hogy valakinek az az ötlete, hogy az 57 mm kicsit kicsi, jó lenne talán 76 mm, viszont a trimaránba nincs hely stb. stb.
 

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 153
113
Igen és innen már az egésznek olyan gányolás hangulata van. Ezt-azt felszerelnek rá, aztá jön valaki egy ötlettel, hogy azt is fel lehetne rá szerelni.
Nemrég olvastam, hogy valakinek az az ötlete, hogy az 57 mm kicsit kicsi, jó lenne talán 76 mm, viszont a trimaránba nincs hely stb. stb.

A hibás akár hogy nézzük a US NAVY, amely megfogalmazta az RFP-t, jóváhagyta a két altípus párhuzamos megrendelését és üzemeltetését és az első két egység tapasztalatai után nem húzta egyből le a WC-n az egész programot...
 

Septimus

Well-Known Member
2018. november 22.
241
1 238
93
Köszi, hogy megmutattad a 30mm gépágyút. Én az LCS-1 Freedom nagy fehér chain gun felépítményét kerestem, azért nem vettem észre. Ez viszont inkább hasonlít az Arleigh Burke 25mm-es gépágyújára.
Én mondjuk az egész LCS programot nem húztam volna le, mert azért nyugdíjba vonuló 50+ db Oliver Hazard Perry-osztályú fregattot csak ki kell váltani valamivel. Elvégre nem lehet mindenhova 1,5 milliárd dollárba kerülő Arleigh Burke-osztályú rombolót küldeni, kell kisebb hajó is az apróvadra. De az már tényleg bődületes hülyeség, hogy mindkét típust berendelték (Independence és Freedom). Én szívem (és eszem) szerint meghagytam volna a Freedom-osztály, de normális multipurpose fregattkéént, mindenféle moduláris biszbasz nélkül.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 675
32 311
113
En soha nem ertettem hogy ket korvettocskaba minek ontenek bele ennyi penzt energiat es meg mind ezek melle ekkora hirverest csinalni a szerencsetlenkedesuknek... Ugy csinalnak mintha valami forradalmit alkotnanak kozbe nagy humbuk az egesz...mar az elejetol ez a velemenyem... A varialhatosaggal takaroztak mindig akik vedtek... De ott se kelk spanyol viaszt feltalalni a skandinavok es sokan mas kis hajogyarto fregatte osztalyan mar reges reg elterjedt a konteneres /blokkos./konfiguralas. Szetkapcsoljak a gepeszetet amit mar ugy terveztek kiemelik a blokkot majd beteszik a masikat es osszekacsoljak a gepeszetet.
Ennel a programnal mar csak a zumwalt ot szurtak el jobban... /na az egy valodi penznyelo hatalmas reklammal./
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 227
17 084
113
Köszi, hogy megmutattad a 30mm gépágyút. Én az LCS-1 Freedom nagy fehér chain gun felépítményét kerestem, azért nem vettem észre. Ez viszont inkább hasonlít az Arleigh Burke 25mm-es gépágyújára.
Én mondjuk az egész LCS programot nem húztam volna le, mert azért nyugdíjba vonuló 50+ db Oliver Hazard Perry-osztályú fregattot csak ki kell váltani valamivel. Elvégre nem lehet mindenhova 1,5 milliárd dollárba kerülő Arleigh Burke-osztályú rombolót küldeni, kell kisebb hajó is az apróvadra. De az már tényleg bődületes hülyeség, hogy mindkét típust berendelték (Independence és Freedom). Én szívem (és eszem) szerint meghagytam volna a Freedom-osztály, de normális multipurpose fregattkéént, mindenféle moduláris biszbasz nélkül.
Pont az a baj, hogy az LCS egységek nem pótolják az OHP fregattokat, az AB-k egy részén nincs vontatott szónár, plusz ahogy írtad, sok helyre pazarlás is őket küldeni. Már a Navy is rájött a problémára, folyamatban van az FFGX program, bár már ott is kezdenek jelentkezni a túlzott elvárások, azt hiszem a jelenlegi tervezetek már 1 milliárd dolláros darabár környékén járnak.
 
M

molnibalage

Guest
Pont az a baj, hogy az LCS egységek nem pótolják az OHP fregattokat, az AB-k egy részén nincs vontatott szónár, plusz ahogy írtad, sok helyre pazarlás is őket küldeni. Már a Navy is rájött a problémára, folyamatban van az FFGX program, bár már ott is kezdenek jelentkezni a túlzott elvárások, azt hiszem a jelenlegi tervezetek már 1 milliárd dolláros darabár környékén járnak.
Egy fregatt többe fog kerülni, mint egy AB FIII. Vastaps...
En soha nem ertettem hogy ket korvettocskaba minek ontenek bele ennyi penzt energiat es meg mind ezek melle ekkora hirverest csinalni a szerencsetlenkedesuknek... Ugy csinalnak mintha valami forradalmit alkotnanak kozbe nagy humbuk az egesz...mar az elejetol ez a velemenyem... A varialhatosaggal takaroztak mindig akik vedtek... De ott se kelk spanyol viaszt feltalalni a skandinavok es sokan mas kis hajogyarto fregatte osztalyan mar reges reg elterjedt a konteneres /blokkos./konfiguralas. Szetkapcsoljak a gepeszetet amit mar ugy terveztek kiemelik a blokkot majd beteszik a masikat es osszekacsoljak a gepeszetet.
Ennel a programnal mar csak a zumwalt ot szurtak el jobban... /na az egy valodi penznyelo hatalmas reklammal./
Az OHP képességeinek töredékét sem tudja ez a vacak ahogy látom. Vigyázó szemedet vesd az Adelaide osztályra, ami egy OHP upgrade.
 
  • Tetszik
Reactions: Septimus and Cifu

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Szerintem egyszerűen túlspilázták.Fogniuk kellet volna a dánok hajóját,és a reális igényeikhez szabni.
Absalon_class_command_and_support_ship_flexible_royal_danish_navy_sketch.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: Halfdan

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 817
113
A Navy szerint 800 millió körül lesz darabja, viszont AA-ra lesz kihegyezve.

https://news.usni.org/2019/01/22/navy-squeezing-costs-ffgx-program-requirements-solidify

De miért?Miért akarnak egy AA fregattot?A fregatt nekik arra kell,hogy ne kelljen az AA-ra kihegyezett cirkálót meg rombolót azonosítatlan hajók,tengeralattjárók, kalózok stb hajkurászására használni.Szóval nekik nem egy újabb légvédelmi hajó kell ami abban különbözik az eddigiekről,hogy kisebb hanem egy mindenes!!!
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 227
17 084
113
De miért?Miért akarnak egy AA fregattot?A fregatt nekik arra kell,hogy ne kelljen az AA-ra kihegyezett cirkálót meg rombolót azonosítatlan hajók,tengeralattjárók, kalózok stb hajkurászására használni.Szóval nekik nem egy újabb légvédelmi hajó kell ami abban különbözik az eddigiekről,hogy kisebb hanem egy mindenes!!!
Ne engem kérdezz... Szerintem kb egy az egyben meg kellene venniük az Asahi-osztályt.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 185
13 454
113
A hibás akár hogy nézzük a US NAVY, amely megfogalmazta az RFP-t, jóváhagyta a két altípus párhuzamos megrendelését és üzemeltetését és az első két egység tapasztalatai után nem húzta egyből le a WC-n az egész programot...
Töredelmesen bevallom, hogy nem értem ezt az egészet. Ahogy a többiek is leírták többször, ha vesznek egy európai fregattot és lemásolják, most fényévekkel előrébb lennének.
 

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 227
17 084
113
Töredelmesen bevallom, hogy nem értem ezt az egészet. Ahogy a többiek is leírták többször, ha vesznek egy európai fregattot és lemásolják, most fényévekkel előrébb lennének.
Amerikai flottába amerikai hajót, igazi, tősgyökeres amerikait. Valószínűleg ennyi, plusz a már jó ideje meglévő "mindenből a legjobbat, legmodernebbet, egyszerre tudjon mindent is" mentalitás.
 

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 153
113
A Navy szerint 800 millió körül lesz darabja, viszont AA-ra lesz kihegyezve.

https://news.usni.org/2019/01/22/navy-squeezing-costs-ffgx-program-requirements-solidify

Pont, hogy AA terén le van maradva, mert AN/SPY-1F-et végül nem kértek.

Van viszont 8db hajó elleni rakéta (minimum) de jó lenne 16db (igény). Van vontatott szonár és Mk.41-ből indítható rakétatorpedó, meg igényként torpedóvetőcső.

Szóval ASuW és ASW téren erős lesz, AA terén a fregattoktól elvárható minimumot hozza. Vagyis kb. FREMM szint az elvárás...

De miért?Miért akarnak egy AA fregattot?A fregatt nekik arra kell,hogy ne kelljen az AA-ra kihegyezett cirkálót meg rombolót azonosítatlan hajók,tengeralattjárók, kalózok stb hajkurászására használni.Szóval nekik nem egy újabb légvédelmi hajó kell ami abban különbözik az eddigiekről,hogy kisebb hanem egy mindenes!!!

Valószínűleg a mostani NAVY vezetés kibújt a barlangból, és nem történelemkönyvekből meg Discovery Channel dokusorozatokból tájékozódik, mint elődeik. Ők ugye az 1991/92-es Sivatagi Vihart meg a 2003-as Iraki megszállást akarták újrajátszani új játékszerekkel. Valami bizar elképzelés szerint.

A mostani FFG(X) program igazából racionális, "amerikai" módra egy modern és jó közepes fegyverzetű, tengerentúli feladatokra bevethető közepes méretű felszíni hajó. Ha az Arbalest által belinkelt RFP-t megnézed, többé-kevésbé egy általános fregatott akarnak, majdhogynem egy modern OHP osztályt. Azért majdhogynem, mert érzékelők és EW / adatkapcsolat terén kvázi a maximumot akarják, ami nem olcsó. Ha valóban egy modern OHP osztályt akarnának, akkor még pár téren engedni kellene, hogy valóban olcsó lehessen, de az már a harcérték terén lenne erős kompromisszum.

Lehet furcsa ezt leírni, de a személyes véleményem szerint az FFG(X) program eddig a US NAVY felszíni hadihajó beszerzései közül a legátgondoltabb vagy 10 éve. És ebbe a Burke Flight III.-at is beleértem...

Töredelmesen bevallom, hogy nem értem ezt az egészet. Ahogy a többiek is leírták többször, ha vesznek egy európai fregattot és lemásolják, most fényévekkel előrébb lennének.

Ezzel nem vagy egyedül. Néha külföldi fórumokon is némileg troll módon, de szembesítem a topiclakókat a ténnyel, hogy végül is mi értelme volt egy Konvojkísérő, Aknamentesítő, ASW ill. kis méretű felszíni célokra szánt hadihajótól a 40+ csomós végsebességet és a 6000 tengeri mérföldes hatótávot. Az előbbi miatt ilyen marha drágák az LCS egységek, az utóbbi miatt ilyen marha nagyok a feladathoz képest.

A legtöbb, amit reagálni tudnak, hogy hát a 40 csomós sebesség miatt ASW feladatnál el tudnak menekülni a torpedók elől, míg motorcsónakos támadásnál legalábbis tudja a sebességet tartani velük. Innentől stand-up comedybe fordul át a vita, mert mondom, hogy oké, menekül a torpedó elől, de ahhoz meg kellene hallania az indítást és a közeledő torpedót. Arra meg csak a vontatott szonárral képes, lévén nincs a hajótestbe épített szonárja. Ha a vízben van a vontatott szonár, és jön egy torpedó, akkor le kell vágnia a vontatott szonárt, mert azzal 15-18 csomónál többet nem lehet menni. Szóval legvágja a vontatot szonárt, elmenekül a torpedó elől jó messzire, és utána hogy találja meg az ellenséget? Mert szonár nélkül süket, mint az ágyú. A válasz erre az, hogy majd a helikopter felkutatja és megsemmisíti a tengeralattjárót, mert hát a torpedóindítást messziről lehet hallani (a Swim-Out képesség nyilván nincs a gaz ellenségnél... ki tudja miért, mert nincs, na!).

Ennél már csak az a jobb, amikor rámutatot, hogy a támadó motorcsónakok ellen mégis milyen előnyt nyújt a 40 csomós sebesség? Fogócskázni fog velük? Ilyenkor jön az, hogy hát a gépágyúk hatótávjába kell kerülni.... Mondom nekik, hogy tehát egy 500 milliós hadihajóval fognak egy maréknyi 30 000 dolláros motorcsónakot kergetni, mert a fő lövegének hatótávja kicsi? Itt általában zátonyra fut a vita... :D

Szóval igen, az LCS egész koncepciója minimum egy beszívott egykori motorcsónak-versenyző ex-haditengerésztiszt tömjénfüstös-kéjes vágyálmára hasonlít. Valahogy nem is meglepő, hogy sac per kábé senki sem követte őket, pedig hát más egységeknél elő szokott fordulni (lásd Burke-másolat spanyol, japán, koreai hadihajók...)...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 817
113
Pont, hogy AA terén le van maradva, mert AN/SPY-1F-et végül nem kértek.

Van viszont 8db hajó elleni rakéta (minimum) de jó lenne 16db (igény). Van vontatott szonár és Mk.41-ből indítható rakétatorpedó, meg igényként torpedóvetőcső.

Szóval ASuW és ASW téren erős lesz, AA terén a fregattoktól elvárható minimumot hozza. Vagyis kb. FREMM szint az elvárás...



Valószínűleg a mostani NAVY vezetés kibújt a barlangból, és nem történelemkönyvekből meg Discovery Channel dokusorozatokból tájékozódik, mint elődeik. Ők ugye az 1991/92-es Sivatagi Vihart meg a 2003-as Iraki megszállást akarták újrajátszani új játékszerekkel. Valami bizar elképzelés szerint.

A mostani FFG(X) program igazából racionális, "amerikai" módra egy modern és jó közepes fegyverzetű, tengerentúli feladatokra bevethető közepes méretű felszíni hajó. Ha az Arbalest által belinkelt RFP-t megnézed, többé-kevésbé egy általános fregatott akarnak, majdhogynem egy modern OHP osztályt. Azért majdhogynem, mert érzékelők és EW / adatkapcsolat terén kvázi a maximumot akarják, ami nem olcsó. Ha valóban egy modern OHP osztályt akarnának, akkor még pár téren engedni kellene, hogy valóban olcsó lehessen, de az már a harcérték terén lenne erős kompromisszum.

Lehet furcsa ezt leírni, de a személyes véleményem szerint az FFG(X) program eddig a US NAVY felszíni hadihajó beszerzései közül a legátgondoltabb vagy 10 éve. És ebbe a Burke Flight III.-at is beleértem...



Ezzel nem vagy egyedül. Néha külföldi fórumokon is némileg troll módon, de szembesítem a topiclakókat a ténnyel, hogy végül is mi értelme volt egy Konvojkísérő, Aknamentesítő, ASW ill. kis méretű felszíni célokra szánt hadihajótól a 40+ csomós végsebességet és a 6000 tengeri mérföldes hatótávot. Az előbbi miatt ilyen marha drágák az LCS egységek, az utóbbi miatt ilyen marha nagyok a feladathoz képest.

A legtöbb, amit reagálni tudnak, hogy hát a 40 csomós sebesség miatt ASW feladatnál el tudnak menekülni a torpedók elől, míg motorcsónakos támadásnál legalábbis tudja a sebességet tartani velük. Innentől stand-up comedybe fordul át a vita, mert mondom, hogy oké, menekül a torpedó elől, de ahhoz meg kellene hallania az indítást és a közeledő torpedót. Arra meg csak a vontatott szonárral képes, lévén nincs a hajótestbe épített szonárja. Ha a vízben van a vontatott szonár, és jön egy torpedó, akkor le kell vágnia a vontatott szonárt, mert azzal 15-18 csomónál többet nem lehet menni. Szóval legvágja a vontatot szonárt, elmenekül a torpedó elől jó messzire, és utána hogy találja meg az ellenséget? Mert szonár nélkül süket, mint az ágyú. A válasz erre az, hogy majd a helikopter felkutatja és megsemmisíti a tengeralattjárót, mert hát a torpedóindítást messziről lehet hallani (a Swim-Out képesség nyilván nincs a gaz ellenségnél... ki tudja miért, mert nincs, na!).

Ennél már csak az a jobb, amikor rámutatot, hogy a támadó motorcsónakok ellen mégis milyen előnyt nyújt a 40 csomós sebesség? Fogócskázni fog velük? Ilyenkor jön az, hogy hát a gépágyúk hatótávjába kell kerülni.... Mondom nekik, hogy tehát egy 500 milliós hadihajóval fognak egy maréknyi 30 000 dolláros motorcsónakot kergetni, mert a fő lövegének hatótávja kicsi? Itt általában zátonyra fut a vita... :D

Szóval igen, az LCS egész koncepciója minimum egy beszívott egykori motorcsónak-versenyző ex-haditengerésztiszt tömjénfüstös-kéjes vágyálmára hasonlít. Valahogy nem is meglepő, hogy sac per kábé senki sem követte őket, pedig hát más egységeknél elő szokott fordulni (lásd Burke-másolat spanyol, japán, koreai hadihajók...)...

Ha nincs kihegyezve légvédelemre(ezek szerint nincs)akkor lehet végre értelmes multi fregatt.Az a baj,hogy ha ráaggatnák a légvédelmet az kukára vágna minden felszíni képességet egy ilyen kis hajón.
 

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 227
17 084
113
Pont, hogy AA terén le van maradva, mert AN/SPY-1F-et végül nem kértek.

Van viszont 8db hajó elleni rakéta (minimum) de jó lenne 16db (igény). Van vontatott szonár és Mk.41-ből indítható rakétatorpedó, meg igényként torpedóvetőcső.

Szóval ASuW és ASW téren erős lesz, AA terén a fregattoktól elvárható minimumot hozza. Vagyis kb. FREMM szint az elvárás...
Ok, őszintén a cikket csak felületesen futottam át, az árra kerestem rá, megragadt nálam az egymilliárd környéke. Még a végén sikerül egészséges fregattot szülniük. :)

Szóval igen, az LCS egész koncepciója minimum egy beszívott egykori motorcsónak-versenyző ex-haditengerésztiszt tömjénfüstös-kéjes vágyálmára hasonlít. Valahogy nem is meglepő, hogy sac per kábé senki sem követte őket, pedig hát más egységeknél elő szokott fordulni (lásd Burke-másolat spanyol, japán, koreai hadihajók...)...
Iszonyat pénzt vágtak ki az ablakon... Gyorsan ránéztem wikin, 16 Freedom és 19 Independence van tervezve, ezeknek a mennyiségeknek a nagyobb része már kész, építés vagy rendelés alatt áll. Tizenmilliárd ment el már eddig fejlesztéssel.
 

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 153
113
Iszonyat pénzt vágtak ki az ablakon... Gyorsan ránéztem wikin, 16 Freedom és 19 Independence van tervezve, ezeknek a mennyiségeknek a nagyobb része már kész, építés vagy rendelés alatt áll. Tizenmilliárd ment el már eddig fejlesztéssel.

24 milliárd dollár cirka a hajók és az R&D költsége, további 7,1 milliárd a küldetésmoduloké. Szóval nagyjából 31 milliárd $ a program teljes költsége.

Emellé tegyük még azt, hogy sok a probléma az egységekkel (ha jól rémlik sem 2017-ben, sem 2018-ban nem volt olyan egység, amely 30 napig műszaki hiba nélkül el tudta volna látni a feladatát) és drága az üzemeltetésük (cirka 80 millió dollár per év egy LCS plusz egy küldetésmodul esetén, ez alig van a Burke osztály cirka 90 millió dollár per éves üzemeltetési költsége alatt).

Mindenhol vannak fiaskók, de szerintem az LCS egy kiemelten nagy bukta. Talán a US NAVY azért futtatja még mindig, hogy kevésbé legyen mellette feltünő a Zumwalt-osztály fiaskója... Elvégre is az LCS mellett annyira az nem bukta.
 

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 227
17 084
113
Néha az az érzésem, hogy a három nagy amerikai fegyvernem versenyzik egymással, melyikőjük tud több pénzt elverni feleslegesen... Kíváncsian várom, az Űrerők mivel lép be ebbe a klubba.
 
  • Tetszik
Reactions: Nemerson