Mi-28 Havoc (Mil, Szovjetunió)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 921
13 091
113
<blockquote rel="boki"><blockquote rel="boki">A lapátok is megvannak én már csak a rakétákra vagyok kíváncsi, állítólag fejlesztenek hozzá (vagy modernizálnak) új rakétát.

Meg is találtam:
<b>новая ракета</b> для Ми-28НМ будет иметь несколько заметных отличий от существующих систем. Она получит инерциальную навигационную систему, которая сможет выводить ракету на дальность до 6-8 км от точки пуска, а также «хорошее конечное наведение». Все это позволит надежно поражать наземные цели различных типов.</blockquote>

Hát az új rakétától egyelőre nem vagyok elájulva. Értem én,hogy lesz inerciális nav rendszere és az nagyon jó, de ebben a szövegben csak 6-8km hatótávolságról van szó. Az nem valami sok. 6-ot tud a jelnlegi Ataka rakéta is. A Vihr 10 km-et tud, amivel veri a Hellfire rakétát is,ami ugye 8-at. mi van azzal a talán Hermes nevű páncéltörő rakétával amit még korábban tervezgetett harcihelikopterekre a tulai KBP, és 25 km hatótávolsága lett volna?! Az egyértelmű királya lehetett volna a kategóriájának. Anyagi okokból azt törölték?</blockquote>

15, 20, vagy 25 km távolságból felderíteni is rendkívül nehéz egy harckocsit. Hát még kisebb célokat. Megcélozni még nehezebb, mert ekkora távolságból a lézeres rendszerek már nem működnek. Illetve csak úgy, hogy a rakétát indító helikopteren kívül kell a cél pár km-es körzetében valaki, aki megvilágítja a célt.

De még ez is csak java részben elmélet. A gyakorlatban ugyanis a tereptárgyak miatt elképesztően ritka, hogy akár csak 15 km-ről rálátás legyen a célra. Hiába van ekkora hatótávolságú rakétád, 99 %-ban pár km-en belülről fogod bevetni.

Ráadásul a Hermes 2-szer olyan nehéz, mint az Ataka, vagy a Vihr. Kevesebbet lehet vinni belőle. Nem mellesleg a bonyolultabb vezérlés miatt valószínűleg az ára is többszörös. Az átütő képessége pedig nem nagyobb. A fej átmérője itt is csak 130 mm és az átütő képesség ugyanúgy 1000 mm, mint a már meglévő rakétáknál. Igazából az egyetlen valódi előnye, hogy gyorsabban célba ér.

Itt vannak az adatai KBP iroda honlapján:

http://www.kbptula.ru/en/productions/multi-service-weapon-systems/germes-a
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 921
13 091
113
<blockquote rel="Montezuma">
1.jpg


Nem értem az esztétikai problémát, ez a helikopter egyáltalán nem néz ki rosszul, sőt.

Az Apache ormótlanabb verziója.

Csak azt nem tudom, hogy ha a jóval kisebb (5,165 kg) Apache-ba 1200 30mm-es lőszert tudtak bezsúfolni akkor ebbe a batárba (7,890 kg) hogyhogy csak 250-et...
</blockquote>

Hiába 30 mm-es mindkettő, az M230 Cain Gun a világ mai legkönyebb (és legkiseb teljesítményű) 30 mm-es lőszerét használja, míg a 2A42 egy igen durva, nehéz vasat indít. Nem mindegy, hogy 236 grammos lövedéket 800 m/s-al lősz ki, vagy majdnem 400 grammosat közel 1000 m/s-al. Utóbbi nagyobb, nehezebb. Tehát kevesebb is van belőle.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 165
60 925
113
Máshol is tárolják. De ne legyenek illúzióink, a papíron levő adatok megtévesztőek. A Chain Gun teljesítménye lehet kisebb, de hidraulikus ráhelyesbítés és ele precízebb célzás van. 1200 darab lőszer sok, de ennyi soha nincs benne, kb 300 darab az Apache gyakorlati lőszerjavadalmazása. A 2A42-es ágyú csöve hosszabb, lőszere nagyobb teljesítményű, de szórásképe kb azonos a célzási sajátosságok miatt. Ugyanakkor azonos távolságra a becsapódási energia nagyobb, a lőszertípus célirányodan megválasztható, ahogy a tűzgyorsaság is. A Chain Gun a gyakorlatban éles körülmények közt egy univerzális hatású lőszertípust használ.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 921
13 091
113
Máshol is tárolják. De ne legyenek illúzióink, a papíron levő adatok megtévesztőek. A Chain Gun teljesítménye lehet kisebb, de hidraulikus ráhelyesbítés és ele precízebb célzás van. 1200 darab lőszer sok, de ennyi soha nincs benne, kb 300 darab az Apache gyakorlati lőszerjavadalmazása. A 2A42-es ágyú csöve hosszabb, lőszere nagyobb teljesítményű, de szórásképe kb azonos a célzási sajátosságok miatt. Ugyanakkor azonos távolságra a becsapódási energia nagyobb, a lőszertípus célirányodan megválasztható, ahogy a tűzgyorsaság is. A Chain Gun a gyakorlatban éles körülmények közt egy univerzális hatású lőszertípust használ.

Az M789 HEDP ugyan papíron átüt akár 50 mm páncélt is 90 fokon és 25 mm RHA-t 50 fokon, de a gyakorlatban a páncélozott célok egy részét át sem üti, más részénél az átütés megvan ugyan, de az a mini sugár, ami átszúr, viszonylag gyenge hatást fejt ki a jármű belsejében.

A 2A42 vékonyabb bőrűek ellen a késleltetett repesz lőszert használja. Az átütése ugyan nem túl acélos, viszont ha bekéredzkedik, akkor tisztességgel takarít odabent. A kicsit vastagabb bőr esetén megy a tömör lövedék. Az átütő képessége 500 méteren simán hozza ugyanazt, mint az M789, viszont csúnyább munkát végez (bár nem olyan csúnyát, mint a késleltetett repesz). + Van hozzá űrméret alatti is (drága), amivel sokkal vastagabb páncél is átüthető, mint az M789 esetén.

Ha meg élőerő ellen megy a móka, akkor az M789 22 g töltete és a 214 g lövedék testből a süveget, a lövedék fenekét és a kumulatív béléskúpot leszámítva megmaradó repeszképző köpeny szűk fele akkor a célban kifejtett hatást produkál, mint az orosz repesz lőszer 49 g-os töltete és 340 g-os lövedék teste. Arról nem is beszélve, hogy vannak bolgár repesz lőszerek is 118 és 123 g töltettel. Az orosz lőszer kb olyan hatásal rendelkezik, mint egy kézigránát.

A nagyobbat rúgó orosz gépágyúnak persze nagyobb a sorozat szórása is. De ez élőerő ellen kifejezetten jó, mert nagyobb területet terít be.

Már sokszor megállapítást nyert, hogy amit több célra akarnak felhasználni, az a legtöbbször egyik célra sem jó igazán. Persze amíg csak tálibok, meg IÁ, meg hasonló ellenfelek a célpont, addig az AH-64 gépágyúja is nagyon bőven elég. Amíg az Apache nem találkozik igazán komolyan páncélozott céllal és olyan közel mehet, amennyire csak akar, hogy pár kalasnyikovval rohangáló pásztort felaprítson, addig nincs gond.
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 042
113
De ez élőerő ellen kifejezetten jó, mert nagyobb területet terít be.

Ja igen mint a nem irányított szovjetbombák amik a 2vh idézik.
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
<blockquote rel="boki">@Allesmor
Ezeket kapja majd.
http://ru-aviation.livejournal.com/3464812.html
web.jpg


Hasonló a formája, mint a Merlinen a BERP rotor.
</blockquote>

Azon az angol Lynx-en, amivel sebességi világcsúcsot repültek, szintén ehhez hasonló, szélesített és speciális profilozású lapátok voltak.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 797
81 010
113
<blockquote rel="boki">@Allesmor
Ezeket kapja majd.
http://ru-aviation.livejournal.com/3464812.html
web.jpg


Hasonló a formája, mint a Merlinen a BERP rotor.
</blockquote>

Az új lapátokkal az NM 13%-al gyorsabb utazósebességen repulhet és 10%-al no a maximális sebessége. 265km/h -ról 299-300 km/h -ra illetve 324 km/h-ról 356Km/h.
 

laca

Well-Known Member
2013. november 6.
770
1 909
93
Azon az angol Lynx-en, amivel sebességi világcsúcsot repültek, szintén ehhez hasonló, szélesített és speciális profilozású lapátok voltak.

Gondolom azt a gépet is használták a BERP folyamán.

Itt van róla sok kép, infó:
https://google.hu/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=imgres&cd=&ved=0ahUKEwi44MiX6ITOAhUGlCwKHRSPC_kQjRwIBQ&url=https%3A%2F%2Fs3.amazonaws.com%2Fzanran_storage%2Fwww.vtol.org%2FContentPages%2F51226408.pdf&psig=AFQjCNF5SEaxOO5bI9UdWaH8WJEMCIEFcA&ust=1469199339710941
 

laca

Well-Known Member
2013. november 6.
770
1 909
93
Az új lapátokkal az NM 13%-al gyorsabb utazósebességen repulhet és 10%-al no a maximális sebessége. 265km/h -ról 299-300 km/h -ra illetve 324 km/h-ról 356Km/h.

A 356 km/h az már tisztességes sebesség.
Gondolom a növelt lapátvégi felület adta felhajtóerő többlettel a hátrafelé haladó lapát átesési sebességét tudják csökkenteni.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 797
81 010
113
<blockquote rel="boki">Srácok nem a kulso a lényeg ! :)

Igen boki, a belső értékek nagyon fontosak, viszont jelenleg azoknak a területén is a Kamov gépe van komoly előnyben.

</blockquote>

Én az NM-re értettem nem az N-re. Az NM elektronikájáról olvastál?
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
<blockquote rel="Montezuma">
1.jpg


Nem értem az esztétikai problémát, ez a helikopter egyáltalán nem néz ki rosszul, sőt.

Az Apache ormótlanabb verziója.

Csak azt nem tudom, hogy ha a jóval kisebb (5,165 kg) Apache-ba 1200 30mm-es lőszert tudtak bezsúfolni akkor ebbe a batárba (7,890 kg) hogyhogy csak 250-et...
</blockquote>

Gondolom a kettő páncélvédettsége köszönő viszonyban sincsen, ami azért befolyásolhatja a hordozott lőszer mennyiségét is. Mivel nem vagyok szakértője egyik gépnek sem, így a kérdésed továbbra is lóg a levegőben, mert a valós választ én sem tudom, de várjuk...
Az Apache egyébként meglepően kicsi, mielőtt láttam volna a fotók alapján nagyobbnak gondoltam.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 293
76 870
113
Montezuma

Azért visz kevesebb lőszert mert kevesebbet terveztek bele nem azért mert nem bír el többet.Nem kell mindent túlgondolni vannak egyszerű dolgok is.
 

sidewinder1

Member
2012. március 13.
217
3
18
<blockquote rel="sidewinder1"><blockquote rel="boki">Srácok nem a kulso a lényeg ! :)

Igen boki, a belső értékek nagyon fontosak, viszont jelenleg azoknak a területén is a Kamov gépe van komoly előnyben.

</blockquote>

Én az NM-re értettem nem az N-re. Az NM elektronikájáról olvastál?</blockquote>

Az N-t hasonlítottam a Kamovhoz,mert ez a két típus van jelenleg rendszerben,ezért mondom,hogy a Kamov jelenleg veri a 28-ast szinte minden szempontból. Az NM elektronikájáról az igazat megvallva keveset olvastam, de nem tartom kizártnak, hogy a Kamov is kihoz egy továbbfejlesztett változatot az 52-esből.
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
<b>dudi</b>
Ugyanolyan célokra tervezett helikopterek esetén egy adott fegyverzetnél a 4-5x mennyiségi eltérésnek konkrét oka van, nem csak annyi, hogy így sikerült megtervezni.
Persze, hogy így tervezték, de miért?
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 797
81 010
113
<blockquote rel="boki"><blockquote rel="sidewinder1"><blockquote rel="boki">Srácok nem a kulso a lényeg ! :)

Igen boki, a belső értékek nagyon fontosak, viszont jelenleg azoknak a területén is a Kamov gépe van komoly előnyben.

</blockquote>

Én az NM-re értettem nem az N-re. Az NM elektronikájáról olvastál?</blockquote>

Az N-t hasonlítottam a Kamovhoz,mert ez a két típus van jelenleg rendszerben,ezért mondom,hogy a Kamov jelenleg veri a 28-ast szinte minden szempontból. Az NM elektronikájáról az igazat megvallva keveset olvastam, de nem tartom kizártnak, hogy a Kamov is kihoz egy továbbfejlesztett változatot az 52-esből.</blockquote>

Persze, hogy jobb a KA-52 azért is eroltetik az NM-et. Az N-nek sok a hibája, Szíruában sem hozta a várt eredményeket , elégedetlen volt teljesítményével a védelmi minisztérium. A Ka-52-t pedig nagyon dicsérték- idézem "Kitunoen teljesített".

Az NM optoelektronikai, irányításí, navigációs és egyéb rendszereirol, radarról osszegzett információ.
http://nevskii-bastion.ru/mi-28nm/
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 315
54 789
113
boki

A Kamov-52 már rendszerben van, sorozatban gyártják.
A Mi-28NM meg még prototípus....

Gyakorlatilag a legjobb orosz harci helikopter ma a Kamov-52-s.
(Megkockáztatom, hogy talán a világ legjobbja...)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 293
76 870
113
Mert a rakétafegyverzetben bírtak hisz hely lett volna benne bőven.
 

sidewinder1

Member
2012. március 13.
217
3
18
Persze, hogy jobb a KA-52 azért is eroltetik az NM-et. Az N-nek sok a hibája, Szíruában sem hozta a várt eredményeket , elégedetlen volt teljesítményével a védelmi minisztérium. A Ka-52-t pedig nagyon dicsérték- idézem "Kitunoen teljesített".

Az NM optoelektronikai, irányításí, navigációs és egyéb rendszereirol, radarról osszegzett információ.
http://nevskii-bastion.ru/mi-28nm/

Ha tegnap később már nem telefonról vagyok akkor el tudtam volna küldeni még egy hsz-t. Mivel nem tudtam így leírom most. A Mi-28N-el semmi bajom nem volt. A típus a két katasztrófájával(a Berkuti gépének katasztrófája Oroszországban+ a szíriai katasztrófa) ásta el magát nálam. Mindkét katasztrófa műszaki hiba miatt történt, ráadásul ugyanúgy farokrotor/reduktor meghibásodás miatt. A két katasztrófa összesen 3 ember életét követelte. Köszi az infókat az NM elektronikájáról, elolvasom őket! Azon a véleményen vagyok,hogy lehet abból egy nagyon jó gép. Ha tudja hozni az elvárt tudást, paramétereket. Viszont most még csak prototípus. Megvárom amíg kész lesz a sorozatgyártásra, akkor lehet bővebben visszatérni az értékelésére. Bizonyítson, hozza amit elvárnak tőle. Amíg ez nem következik be,addig viszont egyértelműen a Kamovot választanám. A 28NM-ből egy kiváló harci helikopter lehet, a Kamov Ka-52 viszont már most is az! A belső értékek terén amiről írtam,természetesen a fejlettebb,jobb védelmi rendszereket, a fejlettebb fegyverzetet, elektronikát és a katapultüléseket értettem a Kamov esetében,plusz a Mi-35M lelövése óta a farokrotor hiányával is bővíteném ezt a listát ami a Kamov javára szól. Annak pedig örülök, hogy az orosz Védelmi Minisztérium is úgy gondolja,ahogyan én,ezek szerint nem lőttem mellé a véleményemmel, amikor azt mondtam,hogy a Kamovot választanám. Pedig az orosz VM-ben biztos,hogy mindent tudnak mindkét típusról.Nekem pedig csak a neten/szaksajtóban elérhető információk állnak a rendelkezésemre.