M270 MLRS / MARS II / MLRS-E / LRU / MLRS Improved (USA)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 893
4 396
113
A Boeing cég érdekes fejlesztése a US Army spórolása jegyében, a kivonásra kerülő több-százezer M26 rakéta megmentése érdekében. Eredménye egy új képesség a tüzérség kezében, melyre eddig csak a légierő volt képes (amennyiben valóra válik az elképzelés).

http://www.defensenews.com/article/20131022/SHOWSCOUT04/310220034/Boeing-Developing-Ground-Launched-Small-Diameter-Bomb?odyssey=mod_sectionstories
 
M

molnibalage

Guest
Ez mintha lett volna hír a HTKA-n, de az AP blogon biztosan linkelték már. Nekem nagyon tetszik, mert elég nagy területen permemens CAS-t ad, egy repülőgép CAP idejéhez képest filléresen.
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 893
4 396
113
A Lockheed Martin cég sikeresen befelyezte a GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System) Alternative warhead névvel jelzett rakéta rövid hatótávolságú - 17 km - tesztjeit. A rakétákat M270A1-ből indították.

Az Alternative Warhead Program (AWP) "mindössze" arról szól, hogy a fel nem robbant allőszerek mint további veszélyforrás (a saját csapatok és civil lakosság felé) megszűnjön.

Egy rövid tájékoztató a GMLRS-ről.
http://www.lockheedmartin.com/content/dam/lockheed/data/mfc/pc/guided-unitary-mlrs-rocket/mfc-gu-mlrs-rocket-pc-02.pdf
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 893
4 396
113
A feljebb említett tesztsorozat második fázisát is sikeresen bonyolították le a napokban.

http://www.lockheedmartin.com/us/news/press-releases/2014/february/mfc-020314-lockheed-martin-conducts-second-successful-production-flight-test-gmlrs-warhead.html
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 893
4 396
113
http://www.janes.com/article/33535/france-receives-first-upgraded-m270-lru

Franciaország is modernizálja sorozatvetőit, hogy alkalmazni tudja GMLRS rakétáit a jövőben.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 663
27 827
113
f0205060_50bb1d3b212f9.jpg
 
K

kamm

Guest
Ennek valamiert meg nincs sajat temaja...?

Eredeti amerikai rendszer: https://www.lockheedmartin.com/en-us/products/m270.html
Tamogatott loszerek stb: https://www.lockheedmartin.com/cont...c/documents/mlrs-m270/mfc-m270-fact-sheet.pdf

Lancoskent is furge, 50km/h ora korul megy, kb 400 kilometerre, a 12 raketat egy eprc alatt lovi ki, 70-80 kilometerre.
A ket hatcsoves indito helyen egy-egy nagymeretu, taktikai ballisztikus raketa (ATACMS) is indithato, ez mar 300km korul is elvisz.


MLRS-photo-01-h.jpg

mfc-mlrs-m270-a1-01.jpg.pc-adaptive.1920.medium.jpeg

mfc-mlrs-m270-a1-03.jpg.pc-adaptive.1920.medium.jpeg

MLRS-photo-06-h.jpg



ATACMS (taktikai ballisztikus raketa) inditas:
EBo_hQ1XUAQA1eD



Mar csak azert is erdekes lehet nekunk, mert ha valoban a BW strukturat vesszuk at, akkor a PzH-k, COBRAk mellett a nemet tuzerosztalyok resze 8x MLRS is - pontosabban annak a nemet(-francia-olasz) verzioja, a MARS II avagy Mittleres Artillerieraketensystem (azaz Medium Artillery Rocket System angolul): https://www.kmweg.de/systeme-produkte/kettenfahrzeuge/artillerie/mars-ii-mlrs-e/



A videoban 84 km hatotavolsagot emlitenek, ez gondolom mar a legujabb GMLRS raketakkal...?

german-armed-forces-awards-239-million-contract-for-guided-multiple-launch-rocket-system-production.jpg


german-armed-forces-awards-239-million-contract-for-guided-multiple-launch-rocket-system-production-2.jpg


Az europaiak sajat fire control rendszert hasznalnak (EFCS az Airbustol): https://www.intelligence-airbusds.com/en/8224-land-joint#efcs

Elvileg minden europai rendszer mindent tamogat, amit az amerikaiak is hasznalnak, de az europaiknal (szoftverbol?) nincs minden lehetseges loszer tamogatva, peldaul mint a kazettas bombak tilalmarol szolo egyezmeny alairoi jelenleg semmilyen clustered loszert nem tamogatnak, de ATACMS ill BAT sem tunik opcionak az EFCS alatt - az egyezmenyt egyebkent Magyarorszag is ratifikalta, 2012 ota ervenyben van.
Erdekes modon a tilalomrol szolo egyezmenyt a szokasos primary aggresszorokon kivul (Oroszorszag, Amerika, Kina) szinten nem irta ala Lengyelorszag es Romania. Ezek utan nem tul meglepo, hogy szinten ez a ket orszag Europaban, amelyik az amerikai HIMARS (=MLRS kerekes kistestvere) megrendelesekor az ATACMSot is kerte hozza - rajtuk kivul semmilyen europai orszag nem tart ATACMS raketat hadrendben.

A nemetek (es Europa tobbsege, beleertve minket is) szinten ratifikaltak a taposoaknak elleni 1997-es Ottawa Treatyt is, ami azert erdekes, mert elvileg ez meg a Dynamit Nobel-fele AT2 kiszorhato tankelharito aknat, mint submunitiont tiltja meg szamukra... nem vilagos, hogy ez milyen formaban tilos ill megendegedett - valaki esetleg ismeri ennek a jogi hatteret?

Minden M270 verzio kepes mar a Guided (=iranyitott) MLRS (unitary es smart) raketak inditasara is; itt nekunk a Diehl-fele a SMart verzio lehet kifejezetten erdekes: a pancelosok ellen felulrol erkezo lovedek elvileg ket anti-armor submunitionnal tamad (azaz nem esik egyemenyi tilalom ala.) Mondjuk a GMLRS mar nem olcso 'katyusa', $130k darabja...

En szemelyesen abban remenykedem, hogy az erkezo 24 PzH melle legalabb megegyszer ennyi PzH es 2x 8 MARS II is jon majd valamikor 2026-28 korul, igy lenne ket tuzerosztalyunk, egy-egy a kozepes ill nehezdandar melle (nem mellekesen a MARS II a VJTF resze is lesz.)
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 509
72 509
113
"WASHINGTON, February 17, 2021

The State Department has made a determination approving a possible Foreign Military Sale to the Government of Finland of Extended Range Guided Multiple Launch Rocket Systems and related equipment for an estimated cost of $91.2 million. The Defense Security Cooperation Agency delivered the required certification notifying Congress of this possible sale today.

The Government of Finland has requested to buy twenty-five (25) M30A2 Extended Range Guided Multiple Launch Rocket Systems – Alternative Warhead (ER GMLRS-AW) Pods; and ten (10) M31A2 Extended Range Guided Multiple Launch Rocket Systems – Unitary (ER GMLRS-U) Pods. Also included is an ER GMLRS Materiel Release Package; Stockpile Reliability Program (SRP) support; Quality Assurance Testing (QAT) services; technical publications; U.S. Government and contractor technical and logistics support services; and other related element of program and logistics support. The total estimated cost is $91.2 million.

This proposed sale will support the foreign policy and national security of the United States by improving the security of a trusted partner which is an important force for political stability and economic progress in Europe. It is vital to the U.S. national interest to assist Finland in developing and maintaining a strong and ready self-defense capability.

Finland intends to use these defense articles and services to modernize its armed forces. Finland intends to expand its existing army architecture to counter potential threats. This will contribute to the Finland military’s goal to upgrade its capability while enhancing interoperability between Finland, the United States, and other partners. Finland will have no difficulty absorbing these missiles into its armed forces.

The proposed sale of this equipment and support will not alter the basic military balance in the region.

The principal contractor will be Lockheed Martin Corporation, Missile and Fire Control, Grand Prairie, TX. There are no known offsets associated with this potential sale.

Implementation of this proposed sale will not require the assignment of U.S. Government or contractor representatives to Finland.

There will be no adverse impact on U.S. defense readiness as a result of this proposed sale.

This notice of a potential sale is required by law. The description and dollar value is for the highest estimated quantity and dollar value based on initial requirements. Actual dollar value will be lower depending on final requirements, budget authority, and signed sales agreement(s), if and when concluded."
 
  • Tetszik
Reactions: Szittya and kamm
K

kamm

Guest
A video tavaly novemberi MRLS gyakorlat (298 RsRakH 06 = M270 finnul), Super Hornettel es ATGM-mel osszedolgozva.
Amugy ertheto, miert az amerikait rendeltek (pedig eddig europait hasznaltak a finnek.) Ez az extended range tipus (ER GMRLS) mar 150km hatotavval rendelkezik, az oroszoktol felnek egyre jobban. Elvileg 22 darab M270 launcheruk van (hollandoktol vettek elso generaciosakat, majd a LM upgradelte oket a latest D1-re jopar eve, abbol mar ATACMS is menne) plusz masik tucat trainernek (azaz krizisben hasznalhato, csak azok a regiek), fontos, hogy milyen messze lonek ennyi inditoval.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 085
60 167
113
A video tavaly novemberi MRLS gyakorlat (298 RsRakH 06 = M270 finnul), Super Hornettel es ATGM-mel osszedolgozva.
Amugy ertheto, miert az amerikait rendeltek (pedig eddig europait hasznaltak a finnek.) Ez az extended range tipus (ER GMRLS) mar 150km hatotavval rendelkezik, az oroszoktol felnek egyre jobban. Elvileg 22 darab M270 launcheruk van (hollandoktol vettek elso generaciosakat, majd a LM upgradelte oket a latest D1-re jopar eve, abbol mar ATACMS is menne) plusz masik tucat trainernek (azaz krizisben hasznalhato, csak azok a regiek), fontos, hogy milyen messze lonek ennyi inditoval.
A finneknek nincs Super Hornet-jük, a videón finn Hornet látszik, nem Super Hornet.
Amúgy az MLRS, de különösen az ATACMS egy elég potens valami.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 488
14 277
113
Az MLRS rakéablokkjait 90 fokban elforgatva egy 8x8-as thk-ra is felmehetne 12 raksi (a HIMARS ugye csak 6-ot tud hordozni.

Amúgy a tajvaniaknak van ilyenjük, 2db hatos blokkal, de nemfordították el őket, így ha jól gondolom ennél a megoldásnál nem volt hely az újratöltést segítő mechanizmusnak.