[BIZTPOL] Amerikai Egyesült Államok, Kanada

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Nem hagytam, hogy átmossák az agyam – magyar származású sztárközgazdász a Makronómnak

"Az egyenlőtlenség méreg és nem meglepő, hogy az amerikaiak már egymásra lövöldöznek az utcán – véli John Komlós. A professzor szerint valódi osztályharc jött létre, de visszautasítja a szocializmus vádját, mert az emberarcú kapitalizmusért küzd, amit egy teljesen új paradigmának tart. A közgazdászok sokat ártottak a társadalomnak, de végre fontos lenne, hogy mi uraljuk a piacokat és ne azok uraljanak minket, így például a kormány kötelessége, hogy mindenkinek munkát adjon – állítja a közgazdász, aki Chicagóban, a főáramú közgazdaságtan fellegvárában sem hagyta, hogy „átmossák az agyát”."

https://makronom.mandiner.hu/cikk/20190212_john_komlos
 
  • Tetszik
Reactions: zztop and gergo55

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 131
19 916
113
A US kormányzati adósság 10 évenként kb. duplázódik. Mennyit érne még a dollár, ha nem világpénz lenne?
DzTTuenW0AM38zy.jpg
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://www.origo.hu/nagyvilag/20190...orvenyt-majd-rendkivuli-allapotot-hirdet.html
"Donald Trump elnök aláírja a kormányzat működéséhez szükséges finanszírozást biztosító törvényt, utána pedig rendkívüli állapotot hirdet - jelentette be közleményében a washingtoni Fehér Ház szóvivője, Sarah Huckabee Sanders helyi idő szerint csütörtök délután.
A szóvivő hangsúlyozta: az elnök ígéretéhez híven aláírja a kormányzat működését finanszírozó törvényt, és hoz egy másik döntést is - beleértve a rendkívüli állapot kihirdetését - annak érdekében, hogy "biztosítsa a nemzet biztonságát, és véget vessen a határon kialakult humanitárius válságnak"..."
 

zztop

Well-Known Member
2015. november 27.
351
2 020
93
http://www.origo.hu/nagyvilag/20190...orvenyt-majd-rendkivuli-allapotot-hirdet.html
"Donald Trump elnök aláírja a kormányzat működéséhez szükséges finanszírozást biztosító törvényt, utána pedig rendkívüli állapotot hirdet - jelentette be közleményében a washingtoni Fehér Ház szóvivője, Sarah Huckabee Sanders helyi idő szerint csütörtök délután.
A szóvivő hangsúlyozta: az elnök ígéretéhez híven aláírja a kormányzat működését finanszírozó törvényt, és hoz egy másik döntést is - beleértve a rendkívüli állapot kihirdetését - annak érdekében, hogy "biztosítsa a nemzet biztonságát, és véget vessen a határon kialakult humanitárius válságnak"..."
Megtett egy igen fontos lépést annak érdekében, hogy felépüljön a mexikói határkerítés. Jól tette, van vér a pucájában. Egyrészt védi az országát, másrészt teljesíti egyik fontos, a választási kampányban tett ígéretét ..... Build the wall !
 

Karak95

Well-Known Member
2018. december 16.
158
295
63
Fade!

Ne szállj ki, ez lenne a hülyeség!

Fogalmam sincs, hogy melyik közgazdász mond igazat, melyik téved és melyik manipulál esetleg. Egyszerű józan paraszti ésszel én azt látom, hogy az USA egy olyan "cég" (elnézését, sánta hasonlat jön), aki a működését hitelekből finanszírozza, de az előre kalkulált bevétel mindig kevesebb, így utólag újabb hitelek kellenek. Ugyanakkor a "cég" nem termel annyi profitot, ami rentábilissé tenni a vállalkozást. Mégis működik. Ez hogy lehet?

Szerintem erre egy logikus válasz létezik: az USA nevű "államcéggel" tartatják fent a saját "magáncég" jelleggel működő hatalmukat. Ezeket nyugodtan nevezhetjük globális vagy multinacionális trösztöknek.

Azaz a nyereséget kimegy, a buktát meg vitetik a fejőstehénnel (USA állam + lakosság), akivel emellett egy jó vastagon felfegyverzett haderőt is fenntartatnak, hogy a "bukta" minél hatékonyabban szétosztható legyen az "alvállalkozók" illetve "beszállítók" (azaz a világ többi része) torkán.

Disszonanciát érzek az USA, mint demokratikus állam és az USA tulajdonú vagy érdekeltségű korporációk globálisérdekei között.

Magyarul az, ami naggyá és dinamikussá tette Amerikát, az mostanra a továbblépés gátjává vált, mivel túlnőttek magán az államon, így a globális játéktérben a hagyományos állami/nemzeti érdekek képvislete mellett megjelent egy új hatalmi tényező, amely adott esetben nem kötődik egyetlen nemzethez/államhoz sem, vagy egyszerre több, akár ellenérdekű országhoz is kapcsolódik!

Ez alapjaiban írja felül a klasszikus geopolitika korábban "kőbe vésett"-nek hitt tételeit.

Az USA-n belül szerintem a legfelsőbb szinten a törés valahol itt következhetett be: szembe kerülnek azok, akik az USA-t féltik azokkal, akik a világhatalmukat féltik. És itt mi gátolja meg őket abban, hogy akár az USA-t is beáldozva a maguk érdekei szerint rendezzék a kérdést a globális grundon, miután övék a világ legerősebb verőlegényei?

Nos, így így képzelem a helyzetet (a nagy összeesküvést), gazdasági diagramokkal és táblázatokkal igaziból semmit sem tudok kezdeni. Úgyis azt mutatják, amit akarnak, csak a "szűrőfeltételeket" kell jól beállítani.

Doca:

Az USA-t katonailag legyőzni csak a Föld nevű bolygó egyidejű kiírtásával lehetséges. Az USA-hoz mérhető egykori katonai szuperhatalom a "legeslegújabbkori" kutatásaim szerint nem háborúval, hanem gazdasági/társadalmi módszerekkel, belülről bomlasztva győzetett le. A recept: a társadalmat állítsd szembe az államot működtető gazdasági rendszerrel.

Mivel most az ellenpólust képviselő ab ovo demokráciáról beszélünk, így a belső felbomláson túl én látok egy másik lehetséges jövőképet is, de ez nem lesz igazán demokratikus. Vagy demokratikus marad, de huszonöt év múlva a fiatal és már szavazó lakosság fele nem európai gyökerekkel és kötődéssel bír majd.
Igaz , és jó az összefoglaló , és amig az USA nevű magán cég a Federal Reserve-n keresztül a dollárt megtudja őrizni a fő nemzetközi fizetőeszközként ( Kissinger Saudi Arabia paktum ) addig a helyzete stabil . Ha a dollár egy lesz a többi között - akkor jön a Szovjetunió szerű összeomlás. Ezért is próbálkozik Kína a jüan nemzetközi fizetőeszköz szerepével.
 
  • Tetszik
Reactions: sandman and gergo55

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 743
4 487
113
Bonyolódik a mexikói határfal miatti vita

Donald Trump amerikai elnök kész megvétózni a szövetségi parlament határozatát, ha ebben a törvényhozók elutasítják a pénteken bejelentett rendkívüli állapotot – hangoztatta Stephen Miller, az elnök tanácsadója vasárnap a Fox televíziónak adott interjújában.


Az amerikai elnök pénteken aláírta a kormány finanszírozásáról szóló törvényt, amely azonban nem tartalmazza a déli határon építendő falra kért 5,7 milliárd dollárt, hanem csak egy 1,375 milliárdos összeget irányoz elő a határbiztonság erősítésére. Emiatt aztán Trump rendkívüli állapotot hirdetett ki annak érdekében, hogy a kongresszus megkerülésével előteremthesse a mexikói határra ígért fal megépítéséhez szükséges pénzt.

“Teljesen nyilvánvaló, hogy az elnök meg fogja védeni a rendkívüli állapotról szóló döntést” – fogalmazott Miller, a műsorvezető kérdésére hozzátéve, hogy az elnök válaszát “előre borítékolja”.

A főtanácsadó azzal érvelt, hogy az elnöknek joga van rendkívüli állapot kihirdetésére, és idézte a kongresszus által 1976-ban erről elfogadott törvényt. Szerinte az illegális bevándorlás problémája eleve megkívánja, hogy az elnök lépjen. “Ez fenyegetés országunkra nézve, és ha az elnök nem tudja megvédeni az országot, akkor nem tesz eleget a hivatali esküjében vállalt alkotmányos kötelezettségének” – mondta. Utalt arra, hogy az illegális migráció miatt évente amerikaiak ezrei vesztik életüket.

Miller azonban Chris Wallace műsorvezető nógatására nem tudott példát mondani arra, hogy amerikai elnök azért hirdetett volna rendkívüli állapotot, hogy így jusson pénzhez, amelyet a kongresszus nem szavazott meg.

Védelmébe vette az elnöki döntést Lindsay Graham dél-karolinai republikánus szenátor is. Graham a CBS televíziónak adott interjújában leszögezte: “amerikaiakat életét követelő kábítószerek, emberkereskedők özönlenek be, veszélyes a helyzet a határok mentén”.

Alan Dershowitz neves ügyvéd ugyanakkor, akit jó ideje Donald Trump informális tanácsadójaként is számon tartanak, vasárnap egy rádiós műsorban téves döntésnek minősítette a rendkívüli állapot kihirdetését. Mint fogalmazott: rendkívüli állapotot hirtelen bekövetkező, rendkívüli helyzetekben szoktak kihirdetni. Álláspontja szerint döntésével Donald Trump megkerülte az alkotmányt, hiszen az alkotmány értelmében minden kiadást a képviselőháznak kell megszavaznia. Dershowitz szerint a Fehér Háznak hosszadalmas bírósági perekkel kell majd szembenéznie, de a végén az alkotmánybíróság szerepét ellátó szövetségi legfelsőbb bíróság hozza meg a döntést.

Az első perkeresetet pénteken este a Közpolgár nevű liberális szervezet be is nyújtotta három dél-texasi birtokos és a Határmenti Audubon Társaság nevű civilszervezet nevében. Mindannyian azért perelnek, mert a tervezett határfal az ő birtokukon haladna keresztül, de ők nem járulnának hozzá ehhez.

Gavin Newsom, Kalifornia demokrata párti kormányzója szintén pénteken jelezte, hogy a déli állam pert indít a rendkívüli állapot miatt. Xavier Becerra, Kalifornia igazságügyi minisztere vasárnap az ABC televíziónak adott interjújában közölte: nagyon rövid időn belül benyújtják a keresetüket egy szövetségi bíróságnál. “Felkészültünk erre, tudtuk, hogy valami ilyesmi fog történni, és a velünk egyetértő más tagállamokkal együtt készen állunk a perre” – fogalmazott Becerra, aki korábban demokrata párti képviselő volt a washingtoni képviselőházban. Hozzátette: más tagállamokkal együtt arra várnak, hogy megtudják, mely szövetségi programokat nyirbálnak meg annak érdekében, hogy a pénzt átcsoportosítsák a falépítésre és ezzel milyen károk érhetik az adott államokat.

Patrick Shanahan, a Pentagon (védelmi minisztérium) ügyvezető minisztere azt mondta újságíróknak, hogy egyelőre nem döntött arról, vajon az amerikai-mexikói határon építendő fal katonailag szükséges-e, és erre a Pentagon mennyi pénzt költene. Egy neve elhallgatását kérő minisztériumi tisztségviselő azonban azt mondta: Shanahan valószínűleg megadja a tárcától elvonni tervezett 3,6 milliárd dollárt.

Forrás: MTI

http://kitekinto.hu/2019/02/18/europan-kivul/bonyolodik-a-mexikoi-hatarfal-miatti-vita/168891/
 

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 743
4 487
113
Amerika elvesztette történelme leghosszabb háborúját
Így foglalta össze egyszer egy afganisztáni tálib parancsnok a nemzetközi haderő helyi kilátásait. A megállapítás azután átkerült a lifestyle coach-ok és sales-es workshopok bölcsességei közé, de végül 2019-re politikai valósággá vált:

AMERIKÁNAK UGYANIS ÚGY, AHOGY VAN, ELEGE LETT AZ AFGANISZTÁNBA BELEÖLT 17 ÉVBŐL,

az állandó majdnem-győzelmekből, az alig vállalható szövetségesekből, a stabilizációt gáncsoló pakisztáni, orosz és iráni cselszövésekből, a civil áldozatok miatti magyarázkodásból. Az afganisztáni intervenció hosszát tekintve már megelőzte a vietnami háborúban való amerikai részvételt (amit hagyományosan az első katonai tanácsadók 1955 novemberi kiküldetésétől a katonai akciók 1973 januári felfüggesztéséig számítanak), eddig 900 milliárd dollárt emésztett fel és Vietnamhoz képest kevés, de terméketlenségéhez képest sok, 2300 amerikai katona életébe került.

A cikk folytatása itt:

https://index.hu/kulfold/2019/02/18/afganisztan_talibok_usa_beketargyalas/
 
  • Tetszik
Reactions: Karak95

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 425
44 139
113
Most olvasom hogy Trump Abevel jeloltette magat Nobel bekedijra Eszak Korea ugyeben. Csak azt nemertem hogy miert nem inkabb Kimet jelolik, o legalabb mashol nem bombazott le senkit sem.
Én csak azt nem értem, hogy engem támadott a sok Japán meg Távol-Kelet szakértő összefogva, mikor leírtam hogy Japán a legjobb szolga a föld nevű bolygón, és a régi büszke szamuráj kultúrától oda jutottak mára hogy saját magát megalázva akár Elvis imitátorként is omegáskodik az elnökük ha kell, hogy ez nem így van, meg marha fasza büszke nép, rosszul látom.

Gondoltam ha ennyire egybehangzó véleménye van Muldernek, meg a Japán expert Angelsoulnak, meghajlok és elengedem ezt a japó dolgot, csak igazuk lehet.
Erre itt ez a hír megint...
 
T

Törölt tag 008

Guest
Most olvasom hogy Trump Abevel jeloltette magat Nobel bekedijra Eszak Korea ugyeben. Csak azt nemertem hogy miert nem inkabb Kimet jelolik, o legalabb mashol nem bombazott le senkit sem.
Mert Trump összetartó, Kim meg kirekesztő. :D

Amúgy Mundzsein érdemelné meg, mert ő tolja még Trump ellenére is a békülést és igazán csak ő ért el eredményeket. Persze vicces lett volna, ha Abe Mundzse-t jelöli. :D

@zsolti : Japán meg van szállva. Kb annyira önnálló mint mi leszünk, ha lesz itt állandó amcsi támaszpont. Bár nemzeti szuverenitásról és magyar érdekképviseletről most is nehéz beszélni, amikor igazságtalanul szankciózunk olyanokat akikkel amúgy jóban vagyunk olyanok miatt és érdekében akik rühellenek minket, ezzel irgalmatlan pénzkiesést okozva a magyar gazdaságnak.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 425
44 139
113
Mert Trump összetartó, Kim meg kirekesztő. :D

Amúgy Mundzsein érdemelné meg, mert ő tolja még Trump ellenére is a békülést és igazán csak ő ért el eredményeket. Persze vicces lett volna, ha Abe Mundzse-t jelöli. :D

@zsolti : Japán meg van szállva. Kb annyira önnálló mint mi leszünk, ha lesz itt állandó amcsi támaszpont. Bár nemzeti szuverenitásról és magyar érdekképviseletről most is nehéz beszélni, amikor igazságtalanul szankciózunk olyanokat akikkel amúgy jóban vagyunk olyanok miatt és érdekében akik rühellenek minket, ezzel irgalmatlan pénzkiesést okozva a magyar gazdaságnak.
Én ezt úgy látom hogy:
1. Mundzsein megérdemelné, igen.
2. Japán a világ egyik vezető gazdasági hatalma, mi meg nem. Több gerincet várnék tőlük. Legalább annyit mint a németektől, akik amúgy szintén fejlődhetnének még.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 976
113
Mert Trump összetartó, Kim meg kirekesztő. :D

Amúgy Mundzsein érdemelné meg, mert ő tolja még Trump ellenére is a békülést és igazán csak ő ért el eredményeket. Persze vicces lett volna, ha Abe Mundzse-t jelöli. :D

@zsolti : Japán meg van szállva. Kb annyira önnálló mint mi leszünk, ha lesz itt állandó amcsi támaszpont. Bár nemzeti szuverenitásról és magyar érdekképviseletről most is nehéz beszélni, amikor igazságtalanul szankciózunk olyanokat akikkel amúgy jóban vagyunk olyanok miatt és érdekében akik rühellenek minket, ezzel irgalmatlan pénzkiesést okozva a magyar gazdaságnak.
Igen, csak telefonon nem akartam belemerülni a dolgokba. Vajon Kimmel együtt kapják majd? Vagy Asszad is jelölteti magát , netán Putyin? Végülis ha Trump lehet akkor ők legalább annyira nem?