[BIZTPOL] Közép- és Dél-Amerika

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 303
113
Ugyan-ugyan. Tudjuk, a megélhetési menekültek fő gazdasági ereje az egymást túllicitálás. Egy jó hír senkit nem érdekel, így kénytelenek egymásra ígérve rosszat mondani. Egyszerűen nem tudok hinni azoknak, akiknek nincs más megélhetésük, mint arról beszélni, milyen rossz volt eddig.
Persze, nyilván azért hagyták el a hazájukat, hogy Magyarországon meséket terjesszenek.
 
  • Tetszik
Reactions: wolfram and Fade

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 303
113
Maduro nem komcsi. Van egyéni vállalkozás, van egyéni gazdaság Venezuelában. Ja, hogy államosították az amerikai vízszolgáltatót, aki még az eső után is adót szedetett és az amerikai olajbányászatot, aki fillérekért használta az ország területét. Tényleg, az már kommunizmus, ha egy ország nem hagyja kirabolni magát?
Az államosítást az úgy hívják jobb helyeken, hogy lopás. Annyira van egyéni vállalkozás, hogy megmondja mit mennyiért lehet értékesíteni. Meg úgy random lenyúlja más vállalkozását, ha olyanja van. Ja, meg a bolivarizmus tényleg nem komcsi ideológia, á dehogy. Kimondottan piac párti.
 
  • Tetszik
Reactions: ladagrant

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 412
4 447
113
Ugyan-ugyan. Tudjuk, a megélhetési menekültek fő gazdasági ereje az egymást túllicitálás. Egy jó hír senkit nem érdekel, így kénytelenek egymásra ígérve rosszat mondani. Egyszerűen nem tudok hinni azoknak, akiknek nincs más megélhetésük, mint arról beszélni, milyen rossz volt eddig.
Azt ne mondd hogy $oro$ küldte őket, mert megveszek.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 091
113
A lényege ennek az egésznek, hogy jelentős számban úgy látjuk itt a helyzetet, hogy az USA a tipikus amerikai kisvárosi gyerekfilmekből a tömzsi, felzselézett tüsihajú szőke hülyegyerek, aki torz vigyorral szétrúgja a homokvárát a többieknek a homokozóban, meg összetöri a játékait és ha valaki tesz ellene valamit, akkor megöli a kedvenc kiskutyáját ennek a valakinek. És éppen megint készül, hogy szétrúgjon egyet. Mindenki látja, csak már eljött a pillanat, rohadt hosszú idő után, hogy sokunknak sajnos nem ereszkedik a demokrácia szent köde a szemünk elé, hanem látjuk a folyamatokat. Itt van a demokrácia hordozója, aki felsírt, hogy beleavatkoznak a választásába azok a gonosz oroszok, meg néha az irániak is persze. Szóval vélt, valós és fabrikált fészbúk posztok miatt a kis tüsihajú faszparaszt felzokogott a sötétben amikor ápolgatta a megbántott kis demokrata lelkét, aztán kinevezte egy másik állam elnökét! Annyira demokratikus, hogy megelőzte az ország népének a döntését, hogy kitartanak-e éhezve akár a saját országukban levő, akárhogy is, de sajátjuknak tekinthető vezetőjük mellett, avagy elég éhesek lesznek-e ahhoz, hogy megrohanják, megöljék és kitalálják saját maguknak, otthon, maguknál, hogy mit is tegyenek. Természetesen ebben a megelőző demokráciában, a nép akaratának teljes megnyilvánulásában a venezuelai nép jóléte iránti szeretete vezérli, hogy kiszabadítsa őket a gonosz, mindenüket elrabló komcsik karjaiból. Ahogyan természetesen eszébe sem jut, hogy bosszút álljon, mert ellenálltak neki és elvették az olajat. Legfőképpen az nem jut az eszébe, hogy visszavegye és ő rabolja le Venezuelát, mert ő szeretetteljes, ha nem buzerálják a többi gyerek megalázásban a homokozóban. Minden megy egy már klisé szerinti forgatókönyv szerint. És természetesen egy országnak, ha épp szarban van, a legjobb, ha szankciókat vezetnek be vele szemben és felrúgják az egyezményeket, lásd arany. Akkor jó, ha mégjobban éheznek, akkor majd aztán látják a népek, hogy Amerika csak a javukat akarja. Mind tudjuk a következő felvonás kezdetét. Kódszavakban, Lusitania, Pearl Harbor, Tonkin-öböl, iraki tömegpusztító fegyverek. Nem ruszki, komcsi, szoci fanok vagyunk, csak épp neokohn rablókapitalista dögkeselyűk sem.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 516
113
Szerintem meg pontosan tudom hogyan értette, nem kell megmagyarázni.
Ezek a légből kapott adatok honnan vannak?Guaidótól?
Nem látom a 30 milliós országban a milliókat akik változást akarnak.Ha valakinek 10-15% körül van a támogatottsága, akkor az nincs hatalmon.Lehet itt jönni a kamuadatokkal, de ha 90% Maduro ellen lenne, akkor Maduro még régen a kárpátok géniuszával beszélgetne odafent/lent....
Nagyon nem értitek, hogy mi a probléma.Tegyük fel, hogy Maduro alkalmatlan vezetőnek és a nép nem kedveli.Hol a f@szomba van a nép?
Nem azt mondom, hogy Maduro a legf@szább ember (sőt), de nehogy már elfogadjuk, hogy kívülről választanak egy országnak elnököt és az rendben van.Főleg úgy, hogy nem látszik az éppen aktuális elnök ellen lázadozók tömege és a kívülről megválasztott kamuelnök mögött sem látni senkit.

Hamár Kárpátok géniusza, mekkora is volt mondjuk 1980as évek elejéna támogatottsága? Még is hatalmon volt és maradt még ~10évig? Miközben pl Sepsin napi pár órát volt áram, meg melegvíz, hús meg leginkább ünnepnapokon.
És felteszem a kérdést? Hol a f@mba volt a nép?
btw mi is vadul mindig elmentünk szavazni és lettek szép 90-100%os támogatottsága a kommunista pártnak, Kádárnak.
 
  • Tetszik
Reactions: tomcat1 and wolfram

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 516
113
Nem tudom, szerinted mit csináltak. Én csak annyit tudok saját tapasztalatomból, hogy a nyugati sajtó egy nagy szennycsatorna. A decemberi tüntetésekhez a márciusi kormánypárti felvonulás képét tették be Budapestről, hogy elhitessék a nyugatiakkal, itt tömegek tüntetnek az önkény és az éhezés ellen. Ezek után te hihetőnek tartod, amit írnak. Én úgy látom, sokak elfelejtenek kétkedni. Pedig Descartes is megmondta; "Kételkedem, tehát vagyok." :)

Ez már a 21.sz. rengeteg infó elérhető nagyon nem nyugati, profi médiából. Persze nem árt tudni hozzá spanyolul.
 
  • Tetszik
Reactions: ladagrant

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 516
113
Maduro nem komcsi. Van egyéni vállalkozás, van egyéni gazdaság Venezuelában. Ja, hogy államosították az amerikai vízszolgáltatót, aki még az eső után is adót szedetett és az amerikai olajbányászatot, aki fillérekért használta az ország területét. Tényleg, az már kommunizmus, ha egy ország nem hagyja kirabolni magát?

Tömeges államosítások. Nagy baloldali programok, lozungok. Hiánygazdaság. Nem kell sztem csodálkozni ha ezekről valakinek a kommunizmus jut eszébe és nem a kapitalizmus, piacgazdaság.

Chavez és Maduro nem csak az "US olajbányászatot" hanem szinte mindent államosított. Sok ok mellett ezért csödölt be teljesen Venezuela. Nem Toyota nem fog motort szállítani a Venezuelai összeszerelő üzemébe miután az államosították.

pldanal maradva a magántulajdon, jogállam semmibe vételével sikerült elérni, hogy míg 20éve Dél Amerikában a legtöbba autó/főt Venezuelában gyártották, addigra mára megszünt a Venezuelai autó gyártás.
És ez lényegében az egész Venezuelai iparral megtörtént.

Hát sok ok miatt most ezért van romokban Venezuela. Pedig tényleg nagyon tuti ország volt. De 2014ben már olyan volt a biztonsági helyzet, hogy tilos volt menni. Pedig mentem volna. 2013as video.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 008
53 988
113
Szedjétek már össze magatokat,mit kommunistáztok,meg piacgazdaságoztok,meg ki,honnan,hová menekült?
úgy csináltok pont,mi akinek nincs guglija!
Ilyen f sságokon összeveszni,vitatkozni állandóan,ne üljetek már fel a jó öreg "oszd meg,és uralkodj" eljárásnak.
Qrva egyszerű,a kedves nyugat pár száz évvel a kommunizmus előtt kezdte a kolonizációt,tömeg gyilkosságokat,kultúrák,civilizációk felszámolását,és nagyságrend(ekkel) több embert ölt meg,mint a kelet.
De ez ma már nem ok arra,hogy utájuk őket.
Hol jobb élni,b sszátok meg,álltalános iskola 5. osztály,törióra,hogy lett a szovjetúnió?
Na,hogyan?
A jó iljics egy vonatnyi NÉMET pénzzel útrakelt,kiírtotta/kiírtatta cári családot,és hurrá,szovjetúnió!
Hová soroljuk az évszázad eleji Németországot,na,hová,na hová?
Csak nem a nyugathoz?
Bingó!
Akkor honnan volt irányítva a szu először 45-ig,majd 45 májusától honnan van irányítva Németország-azon keresztül a szu-na honnan,na honnan?
B+,minden 3 éves gyerek tudja,hogy 2 nagy zsöllyéből irányítják a sártekénket/annak pénzügyeit,de a 2 nagy zsöllye is egy kézben van,ergó ugyanaz a csipet csapat döntötte/dönti el,hogy melyik ország mennyi zsét bocsájthat ki,ergó mennyire lehet gazdag/szegény,ugyanazok találták ki a piacgazdaságot,kapitaliznust,mint a kommunizmust,szocializmust.
Egy mondatot-szerintem-mindenképpen megér az orosz nép ebben ,nem önként meghozott áldozata,mert abban azért sehol sincs vita,hogy messze ők szívtak a legnagyobbat ebben a iljicstől,jelcinig tartó szopatásban,ami nyomor,meg gulág,meg kínzások,meg bebörtönzések ott voltak,azt mi elképzelni sem tudjuk innen.
Minden országban a világon,ahol jegybank van,ott ua a pénzügyi rendszer van,mint pl az usában,vagy Németországban,vagy kambodzsában,Kínában,laoszban akárhol.
Bemegy a kedves politikus a fed ottani kirendeltségébe,ami nálunk a Magyar Nemzeti Bnak(ami ugye se nem Magyar,se nem Nemzeti,se nem Bank),hogy szeretne egy nagyívű nemzeti fejlesztési tervet pl. mint a new deal,erre a kedves bankár ad neki pénzt,ha azt jóváhagyják a központból,ha nem,akkor jön az el venezuelálódás,vagy el szovjetúniózódás,stb,ha meg igen akkor jön a new deal,mag a marshall segély,akármi.
Nem ismerős a mondás,hogy "tök mindegy ki hozza a törvényeket(vagyis milyen rendszer van),ha én irányítom az ország pénzügyeit(pénz kibocsájtását)" ?
Milyen érdekes,hogy most éppen kapunk pénznyomtatási engedélyt Brüsszeltől,és elindult minden,Moszkvától lófüttyöt kaptunk,lófütty is lett a vége.
Azt akarom kihozni belőle,hogy az ég világon semmi jelentősége sincs,hogy hol,milyen rendszer van,mert nem az emberek,vagy a politikusok döntötték el,hogy hol,mekkora lehet a gazda(g)ság,hanem pár lépcsővel feljebb.
Amikor a kedves angolszász királyfijenő úgy döntött(nyilván nem volt döntési helyzetben),hogy (pl)irány india,akkor elment a kedves bankárhoz,hogy kell sok pénz,és láss csodát,volt sok pénz.
Honnan volt,hát sehonnan,a nyomdagépből,utána jött x y következő gyarmat,egészen az észak amerikai kontinensig,az is meglett,majd ott is a bank finanszírozott mindent,minden giga projektet,infrastruktúrát az államnak,meg a magán szektornak is,és volt pénz.:D
Honnan volt a banknak pénze,na honnan?:D
Ne ragadjatok le annál,hogy bezzeg honnan,hová emigrálnak a népek,mert ugyanott dőlt el,hogy ki lesz csóró,s ki nem.
Milyen érdekes,hogy nekünk pl a rendszerváltás előtt "nem volt pénzünk",de a nyugati bankoknak meg igen?:rolleyes::D
Most éppen venezuelának nincs pénze,de az usának éppen meg van...:rolleyes::D
Minden ország,minden vezetője tudja ezt,és benne is vannak a játékban,csak a népet hülyítik ezzel az eladósodással,meg inflációval,felejtsétek már el,show az egész,ne veszekedjetek már ezen,meg Orosz ügynöközzetek,meg atlantistázzatok már.
Amíg a víz nem veszi vissza a kormánykereket,addig nem lesz ő az úr.
Na,jóccakát.
 

KoviUbi

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 834
6 693
113
Hamár Kárpátok géniusza, mekkora is volt mondjuk 1980as évek elejéna támogatottsága? Még is hatalmon volt és maradt még ~10évig? Miközben pl Sepsin napi pár órát volt áram, meg melegvíz, hús meg leginkább ünnepnapokon.
És felteszem a kérdést? Hol a f@mba volt a nép?
btw mi is vadul mindig elmentünk szavazni és lettek szép 90-100%os támogatottsága a kommunista pártnak, Kádárnak.

A venezuelaiak elvileg már évek óta rosszabb körülmények között élnek, mint a románok valaha is éltek.Kaptak egy óriási lökést amikor a külföld elnököt választott nekik és elkezdték támogatni a "nyugati fejlett demokráciák" szépen sorban az új elnököt.
Mégis a nép mit tesz?Kimegy tüntetni Maduróért és azért, mert nem kell nekik Guaido meg az, hogy külföldről ugassanak bele a saját dolgukba.
 
R

rejsz felügyelő

Guest
Arra azért kíváncsi vagyok hogy akik most itt krokodilkönnyeket hullajtanak Venezueláért, tudták-e egyáltalán 2-3 éve hogy hol van ez az ország és mi történik ott.:D Akkor is fos volt a helyzet ott, vízhiány meg egyebek. Viszont most a medve próbál bemerészkedni arra a vidékre akkor egyből fontos lett szerencsétlenek sorsa. :)
 

gioo

Well-Known Member
2015. december 25.
13 788
17 336
113
Pazar... :) Vajon a venezuelai White Helmetsek mikor jelentkeznek be?

D0UZewLWoAAYSAI.jpg