[BIZTPOL] Afrika

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 1711

Guest
Én úgy gondolom, hogy még mindig a petevezeték elkötés a leghatékonyabb fogamzás gátlás. 2-3-4 gyerek után föl lehetne ajánlani ezt a nőknek , persze nem ingyen, adna mellé az állam egy csomó pénzt is. Ezzel hosszú távon is le lenne a gond (szerintem)


Meg kell szüntetni az álszent élelmiszer/gyógyszerszállítmányokat, egyből elkezdene zuhanni a népesség, majd néhány évtized után beállna egy fenntarthatóra.

Pl.: magyar gazda a kivénhedt tojóstyúkot maximum kutyatápnak adhatja el, a franciáét elszállítják Afrikába, ezzel tönkretéve azokat akik vágóállat tenyésztésből próbálnának ott megélni, így ők is csak az ócska európai szemetet tudják megvenni létrehozva egy gyorsuló spirált...
 

hunter85

Well-Known Member
2015. május 10.
1 841
5 037
113
Meg kell szüntetni az álszent élelmiszer/gyógyszerszállítmányokat, egyből elkezdene zuhanni a népesség, majd néhány évtized után beállna egy fenntarthatóra.

Pl.: magyar gazda a kivénhedt tojóstyúkot maximum kutyatápnak adhatja el, a franciáét elszállítják Afrikába, ezzel tönkretéve azokat akik vágóállat tenyésztésből próbálnának ott megélni, így ők is csak az ócska európai szemetet tudják megvenni létrehozva egy gyorsuló spirált...

De Europaban sem adni nekik!
 
  • Tetszik
Reactions: borisz

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 425
44 144
113
Kozben osszejott egy cigany beteggel (,pedig nem beszel magyarul). Igy hamar meglesz az allampolgarsag is... o_O

Gondoltam megosztom veletek, hogy ne csak nekem kelljen ezzel a fejemben elnem. :D
Szép dolog a szerelem, átível holmi határokon! Remélem happy end lesz a történet vége, és miután hazavitte, szép nagy családot alapítanak. Afganisztánban!
 

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 743
4 487
113
Vasmarokkal vezeti országát a tanzániai elnök

Mióta a helyiek által csak “Buldózer” becenéven emlegetett John Magufuli három évvel ezelőtt hatalomra került, kormánya hírhedt az általa hozott intézkedésekről. Alább öt példán keresztül mutatjuk be, milyen is most az élet Tanzániában.


Csak néhány nappal azután, hogy 2015 végén hivatalba lépett, Magufuli eltörölte a szimbolikus függetlenség napját, és az eseményre szánt összes pénzt átcsoportosította, hogy az ország legnépesebb városában és gazdasági központjában, Dar es-Salaamban kiszélesítsenek egy olyan utat, amelyen mindaddig gyakoriak voltak a közlekedési dugók. Emellett számos magas beosztású kormányzati vezetőt elbocsátottak az ugyanekkor indított korrupcióellenes hadjárat során.

Az afrikaiak az elején imádták Magufulit és keménykezű intézkedéseit. A #WhatWouldMagufuliDo? hashtag igen népszerű volt akkortájt, amellyel más afrikai országok vezetőit gúnyolták ki, illetve szólították fel cselekvésre.

Ma, 2019-ben még mindig számos támogatója van, azonban az emberek jobban megosztottak.

Íme öt kulcsfontosságú tilalom, amelyek mind helyi, mind nemzetközi szinten a mai napig formálják az elnökről és kormányzatáról alkotott képet:

Külföldi utazás
Magufuli 2015 novemberében, első hivatalban töltött hetében megtiltotta a köztisztviselőknek, hogy külföldre utazzanak. Vészhelyzet esetén az elnök vagy a közszolgálat vezetőjének jóváhagyása volt szükséges ahhoz, hogy valaki elhagyhassa az országot.

A nyilvánosság örömmel üdvözölte a lépést, mivel sokan úgy gondolták, hogy a köztisztviselők csak az adófizetők pénzét költik gyakori külföldi útjaik során, amelyek közül néhány ráadásul nem is volt előnyös az ország számára. Az elégedetlenséget csak tetézte, hogy az illetékesek legtöbbször első osztályon utaztak.

Bár manapság már nem szükséges az elnök jóváhagyása, az állami tisztviselők tengerentúli kiruccanásait mind a mai korlátozzák – csak a hivataluk által kiadott engedéllyel utazhatnak, és csakis indokolt esetben.

Maga az elnök beiktatása óta nem is utazott Kelet-Afrikán kívülre, csak a szomszédos Ugandába, Kenyába és Ruandába. Eddigi leghosszabb útja Etiópiába vezetett 2017 januárjában, amikor is részt vett egy Afrikai Uniós találkozón.

A központi bank 2017 elején nyilvánosságra hozott jelentéséből kiderült, hogy a kormány 430 millió dollárt takarított meg a külföldi utazások 2015 novembere és 2016 novembere közötti korlátozásával.
Élő parlamenti közvetítések
A Magufuli hivatalba lépését megelőző tíz évben az akkori vezetés (Jakaya Kikwete elnök) alatti korrupciós ügyeket élőben közvetítette a televízió.

A “Richmond-botrányról” szóló parlamenti vitákat – amikor egy szerződést jogtalanul ítéltek oda egy amerikai székhelyű villamosenergia-szolgáltatónak, és amely 2008-ban végül az akkori miniszterelnök, Edward Lowassa lemondásához vezetett – élőben közvetítették.

Ugyanez történt a Tegeta fizetési számla botrány (Escrow-botrány) esetében, amely 2014-ben került napvilágra és amelyben állítólag minimum 183 millió amerikai dollárnak megfelelő összeget utaltak át a Tanzániai Központi Bankból az állami energiacégen keresztül kormánytisztviselők, üzletemberek és egyéb személyek számláira, így súlyosan megkárosítva az ország népét és költségvetését.

Mindezek miatt a parlamenti műsorok voltak a legnépszerűbb adások a tanzániai tévében.

2016 elején azonban Magufuli kormánya korlátozta az állami tulajdonban lévő Tanzánia Broadcasting Corporation (TBC) lefedettségét, majd ezt később a magánkézben lévő műsorszolgáltatókra is kiterjesztette, így a parlamenti vitákat ma már senki sem közvetíti élőben.

Az ellenzék és a civil társadalmi szervezetek ellenezték a lépést, mivel azt hitték, hogy a parlamentet szándékosan “takarják el” a nyilvánosság elől. Nape Nnauye akkori információs miniszter megvédte a határozatot, mondván, hogy a 4,4 milliárd tanzániai shilling (1,8 millió dollárnyi) költség havonta túl drága volt a TBC-nek azért, hogy egész álló nap a parlamenti üléseket közvetítse. Hozzátette, hogy néhány Nemzetközösségi ország hasonlóan cselekedett, hogy pénzt takarítson meg.

Várandós iskoláslányok
Az igazat megvallva, ezt a tilalmat nem Magufuli kezdeményezte – bár megpróbálta megfúrni az arra irányuló kísérletet, hogy ne rúgják ki az iskolából azokat a lányokat, akik teherbe esnek.

Körülbelül 40 éve az a bevált gyakorlat Tanzániában, hogy ha egy fiatal lány teherbe esik, elbocsájtják az iskolából. Emberi jogi aktivisták, valamint egyes politikusok mind az uralkodó Chama Cha Mapinduzi (CCM) pártból, mind az ellenzékből évek óta lobbiztak a változásért – azért, hogy a lányok a szülés után folytathassák tanulmányaikat. 2015-ben jött el a várva várt fordulat, amikor is a CCM megígérte, hogy engedélyezik ezt.

Az ügy 2017 májusában került a parlament elé megvitatásra, amikor is többen azt tanácsolták a kormánynak, hogy ez a helyes lépés. Mindez azonban heves vitához vezetett, és a házat két táborra osztotta.

Azok között, akik ellenezték a változást, ott volt a korábbi elnök felesége is, Salma Kikwete. Egy hónappal később, egy új út felavatási eseményén, amelyen Kikwete asszony is részt vett, Magufuli kijelentette álláspontját az ügyben, mondván, hogy kormánya nem engedheti vissza a tizenéves anyákat az oktatásba.

A döntést széles körben kritizálják, sőt mi több, tavaly a Világbank visszatartott egy 300 millió dolláros, Tanzániának szánt oktatási kölcsönt, követelve az ország politikájának megváltoztatását.

Érdekesség, hogy az ország félig-meddig autonómnak számító szigete, Zanzibár lehetővé teszi, hogy a fiatal anyák visszatérjenek az iskolába.
Politikai gyűlések, szólásszabadság
Amint hivatalba lépett, Magufuli világossá tette: nem akarja, hogy a politikai vezetők az országot járva gyűléseket tartsanak, amelyeken magukat népszerűsítik. Állítása szerint ugyanis az embereket nyugton kell hagyni, hogy az „ország építésére” összpontosíthassanak, a politikai vezetőknek pedig várniuk kell a következő választásokig (2020-ig), hogy gyűléseket tartsanak.

A lépés igen rosszul érintette az ellenzéki pártokat, amelyek az ilyen típusú összejöveteleket mindaddig a helyi támogatottság növelésére igyekeztek felhasználni. A Chadema nevű legfőbb ellenzéki erő ezért 2016-ban országos tüntetésekre szólított fel, nem sokkal később azonban meghátrált.

A rendőrség azóta számos ellenzéki politikusra lecsapott, akiket a rendzavarással vádolnak – és akiknek többsége jelenleg perben áll az állammal.

Magufuli kritikusai továbbá azzal is vádolják az elnököt, hogy a véleménynyilvánítás szabadságának egyéb formáit is kontroll alatt tartja. Ezzel arra utalnak, hogy a vezetés megköveteli, hogy minden blogger regisztrálja magát egy állami rendszerben, valamint magas díjat fizessen azért, hogy tartalmat tehessen közzé az interneten.

Emellett a médiát felügyelő törvényeket is szigorították, és számos újság és rádióállomás működését felfüggesztették “felbujtás” vádjával.

Az elnök gyakran figyelmeztetett az álhírek terjedésére a kormányt kritizáló cikkek nyomán, mondván, hogy a sajtószabadságnak vannak bizonyos korlátai. “Szeretném figyelmeztetni a médiatulajdonosokat, hogy vigyázzanak, legyenek óvatosak. Ha úgy gondolják, hogy teljes szabadságot élveznek, akkor rosszul gondolják” – fogalmazott Magufuli 2017-ben, emlékeztetve az újságírókat az új törvényekre, illetve az információs minisztérium által felügyelt magatartási kódexre.
Arany- és rézérc export
2016 augusztusában Magufuli bejelentette, hogy betiltja a feldolgozatlan arany és réz kivitelét az országból.

Tanzániában ezt megelőzőleg a bányászok fémérceket tartalmazó földhalmokat küldtek Ázsiába és Európába olvasztás céljából, de ezek tartalma és minősége mindig vitatott kérdés volt. A bányászok azt állították, hogy a kupacoknak (és így a bennük található fémérceknek) alacsony kereskedelmi értéke van.

2017 márciusában az ország legnagyobb aranybányász vállalatát, az Acacia-t azzal vádolták meg, hogy megsérti a tilalmat. Magufuli ezért több mint 250 konténer lefoglalását rendelte el Dar es-Salaam kikötőjében. Ezután két csapatot állított rá az ügy kivizsgálására: az első átnézte a konténerek tartalmát, a második pedig az értéküket mérte fel.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a vállalat hatalmas, be nem vallott exportbevételre tett szert 17 éves tanzániai működése alatt. A kormány így – az adók és a kapcsolódó büntetések jogcíme alatt – horribilis összeget, 190 milliárd dollárt követel a cégtől.

Bár az Acacia tagadta a vádakat, anyavállalata, a kanadai székhellyel rendelkező Barrick Gold inkább a tárgyalásokat választotta. 2017 októberében a Barrick felajánlotta, hogy 300 millió dollárt fizet a tanzániai kormánynak a fennmaradó adókövetelések elszámolására, valamint kijelentette, hogy az Acadia a jövőben is egyenlő mértékben osztozna mindenféle, a vállalatnak köszönhető “gazdasági előnyön” az afrikai országgal.

Megállapodás azóta sem született, jelenleg is folynak a tárgyalások.

Forrás: BBC
https://kitekinto.hu/2019/03/05/europan-kivul/vasmarokkal-vezeti-orszagat-a-tanzaniai-elnok/169384/
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 934
53 520
113
Vasmarokkal vezeti országát a tanzániai elnök

Mióta a helyiek által csak “Buldózer” becenéven emlegetett John Magufuli három évvel ezelőtt hatalomra került, kormánya hírhedt az általa hozott intézkedésekről. Alább öt példán keresztül mutatjuk be, milyen is most az élet Tanzániában.


Csak néhány nappal azután, hogy 2015 végén hivatalba lépett, Magufuli eltörölte a szimbolikus függetlenség napját, és az eseményre szánt összes pénzt átcsoportosította, hogy az ország legnépesebb városában és gazdasági központjában, Dar es-Salaamban kiszélesítsenek egy olyan utat, amelyen mindaddig gyakoriak voltak a közlekedési dugók. Emellett számos magas beosztású kormányzati vezetőt elbocsátottak az ugyanekkor indított korrupcióellenes hadjárat során.

Az afrikaiak az elején imádták Magufulit és keménykezű intézkedéseit. A #WhatWouldMagufuliDo? hashtag igen népszerű volt akkortájt, amellyel más afrikai országok vezetőit gúnyolták ki, illetve szólították fel cselekvésre.

Ma, 2019-ben még mindig számos támogatója van, azonban az emberek jobban megosztottak.

Íme öt kulcsfontosságú tilalom, amelyek mind helyi, mind nemzetközi szinten a mai napig formálják az elnökről és kormányzatáról alkotott képet:

Külföldi utazás
Magufuli 2015 novemberében, első hivatalban töltött hetében megtiltotta a köztisztviselőknek, hogy külföldre utazzanak. Vészhelyzet esetén az elnök vagy a közszolgálat vezetőjének jóváhagyása volt szükséges ahhoz, hogy valaki elhagyhassa az országot.

A nyilvánosság örömmel üdvözölte a lépést, mivel sokan úgy gondolták, hogy a köztisztviselők csak az adófizetők pénzét költik gyakori külföldi útjaik során, amelyek közül néhány ráadásul nem is volt előnyös az ország számára. Az elégedetlenséget csak tetézte, hogy az illetékesek legtöbbször első osztályon utaztak.

Bár manapság már nem szükséges az elnök jóváhagyása, az állami tisztviselők tengerentúli kiruccanásait mind a mai korlátozzák – csak a hivataluk által kiadott engedéllyel utazhatnak, és csakis indokolt esetben.

Maga az elnök beiktatása óta nem is utazott Kelet-Afrikán kívülre, csak a szomszédos Ugandába, Kenyába és Ruandába. Eddigi leghosszabb útja Etiópiába vezetett 2017 januárjában, amikor is részt vett egy Afrikai Uniós találkozón.

A központi bank 2017 elején nyilvánosságra hozott jelentéséből kiderült, hogy a kormány 430 millió dollárt takarított meg a külföldi utazások 2015 novembere és 2016 novembere közötti korlátozásával.
Élő parlamenti közvetítések
A Magufuli hivatalba lépését megelőző tíz évben az akkori vezetés (Jakaya Kikwete elnök) alatti korrupciós ügyeket élőben közvetítette a televízió.

A “Richmond-botrányról” szóló parlamenti vitákat – amikor egy szerződést jogtalanul ítéltek oda egy amerikai székhelyű villamosenergia-szolgáltatónak, és amely 2008-ban végül az akkori miniszterelnök, Edward Lowassa lemondásához vezetett – élőben közvetítették.

Ugyanez történt a Tegeta fizetési számla botrány (Escrow-botrány) esetében, amely 2014-ben került napvilágra és amelyben állítólag minimum 183 millió amerikai dollárnak megfelelő összeget utaltak át a Tanzániai Központi Bankból az állami energiacégen keresztül kormánytisztviselők, üzletemberek és egyéb személyek számláira, így súlyosan megkárosítva az ország népét és költségvetését.

Mindezek miatt a parlamenti műsorok voltak a legnépszerűbb adások a tanzániai tévében.

2016 elején azonban Magufuli kormánya korlátozta az állami tulajdonban lévő Tanzánia Broadcasting Corporation (TBC) lefedettségét, majd ezt később a magánkézben lévő műsorszolgáltatókra is kiterjesztette, így a parlamenti vitákat ma már senki sem közvetíti élőben.

Az ellenzék és a civil társadalmi szervezetek ellenezték a lépést, mivel azt hitték, hogy a parlamentet szándékosan “takarják el” a nyilvánosság elől. Nape Nnauye akkori információs miniszter megvédte a határozatot, mondván, hogy a 4,4 milliárd tanzániai shilling (1,8 millió dollárnyi) költség havonta túl drága volt a TBC-nek azért, hogy egész álló nap a parlamenti üléseket közvetítse. Hozzátette, hogy néhány Nemzetközösségi ország hasonlóan cselekedett, hogy pénzt takarítson meg.

Várandós iskoláslányok
Az igazat megvallva, ezt a tilalmat nem Magufuli kezdeményezte – bár megpróbálta megfúrni az arra irányuló kísérletet, hogy ne rúgják ki az iskolából azokat a lányokat, akik teherbe esnek.

Körülbelül 40 éve az a bevált gyakorlat Tanzániában, hogy ha egy fiatal lány teherbe esik, elbocsájtják az iskolából. Emberi jogi aktivisták, valamint egyes politikusok mind az uralkodó Chama Cha Mapinduzi (CCM) pártból, mind az ellenzékből évek óta lobbiztak a változásért – azért, hogy a lányok a szülés után folytathassák tanulmányaikat. 2015-ben jött el a várva várt fordulat, amikor is a CCM megígérte, hogy engedélyezik ezt.

Az ügy 2017 májusában került a parlament elé megvitatásra, amikor is többen azt tanácsolták a kormánynak, hogy ez a helyes lépés. Mindez azonban heves vitához vezetett, és a házat két táborra osztotta.

Azok között, akik ellenezték a változást, ott volt a korábbi elnök felesége is, Salma Kikwete. Egy hónappal később, egy új út felavatási eseményén, amelyen Kikwete asszony is részt vett, Magufuli kijelentette álláspontját az ügyben, mondván, hogy kormánya nem engedheti vissza a tizenéves anyákat az oktatásba.

A döntést széles körben kritizálják, sőt mi több, tavaly a Világbank visszatartott egy 300 millió dolláros, Tanzániának szánt oktatási kölcsönt, követelve az ország politikájának megváltoztatását.

Érdekesség, hogy az ország félig-meddig autonómnak számító szigete, Zanzibár lehetővé teszi, hogy a fiatal anyák visszatérjenek az iskolába.
Politikai gyűlések, szólásszabadság
Amint hivatalba lépett, Magufuli világossá tette: nem akarja, hogy a politikai vezetők az országot járva gyűléseket tartsanak, amelyeken magukat népszerűsítik. Állítása szerint ugyanis az embereket nyugton kell hagyni, hogy az „ország építésére” összpontosíthassanak, a politikai vezetőknek pedig várniuk kell a következő választásokig (2020-ig), hogy gyűléseket tartsanak.

A lépés igen rosszul érintette az ellenzéki pártokat, amelyek az ilyen típusú összejöveteleket mindaddig a helyi támogatottság növelésére igyekeztek felhasználni. A Chadema nevű legfőbb ellenzéki erő ezért 2016-ban országos tüntetésekre szólított fel, nem sokkal később azonban meghátrált.

A rendőrség azóta számos ellenzéki politikusra lecsapott, akiket a rendzavarással vádolnak – és akiknek többsége jelenleg perben áll az állammal.

Magufuli kritikusai továbbá azzal is vádolják az elnököt, hogy a véleménynyilvánítás szabadságának egyéb formáit is kontroll alatt tartja. Ezzel arra utalnak, hogy a vezetés megköveteli, hogy minden blogger regisztrálja magát egy állami rendszerben, valamint magas díjat fizessen azért, hogy tartalmat tehessen közzé az interneten.

Emellett a médiát felügyelő törvényeket is szigorították, és számos újság és rádióállomás működését felfüggesztették “felbujtás” vádjával.

Az elnök gyakran figyelmeztetett az álhírek terjedésére a kormányt kritizáló cikkek nyomán, mondván, hogy a sajtószabadságnak vannak bizonyos korlátai. “Szeretném figyelmeztetni a médiatulajdonosokat, hogy vigyázzanak, legyenek óvatosak. Ha úgy gondolják, hogy teljes szabadságot élveznek, akkor rosszul gondolják” – fogalmazott Magufuli 2017-ben, emlékeztetve az újságírókat az új törvényekre, illetve az információs minisztérium által felügyelt magatartási kódexre.
Arany- és rézérc export
2016 augusztusában Magufuli bejelentette, hogy betiltja a feldolgozatlan arany és réz kivitelét az országból.

Tanzániában ezt megelőzőleg a bányászok fémérceket tartalmazó földhalmokat küldtek Ázsiába és Európába olvasztás céljából, de ezek tartalma és minősége mindig vitatott kérdés volt. A bányászok azt állították, hogy a kupacoknak (és így a bennük található fémérceknek) alacsony kereskedelmi értéke van.

2017 márciusában az ország legnagyobb aranybányász vállalatát, az Acacia-t azzal vádolták meg, hogy megsérti a tilalmat. Magufuli ezért több mint 250 konténer lefoglalását rendelte el Dar es-Salaam kikötőjében. Ezután két csapatot állított rá az ügy kivizsgálására: az első átnézte a konténerek tartalmát, a második pedig az értéküket mérte fel.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a vállalat hatalmas, be nem vallott exportbevételre tett szert 17 éves tanzániai működése alatt. A kormány így – az adók és a kapcsolódó büntetések jogcíme alatt – horribilis összeget, 190 milliárd dollárt követel a cégtől.

Bár az Acacia tagadta a vádakat, anyavállalata, a kanadai székhellyel rendelkező Barrick Gold inkább a tárgyalásokat választotta. 2017 októberében a Barrick felajánlotta, hogy 300 millió dollárt fizet a tanzániai kormánynak a fennmaradó adókövetelések elszámolására, valamint kijelentette, hogy az Acadia a jövőben is egyenlő mértékben osztozna mindenféle, a vállalatnak köszönhető “gazdasági előnyön” az afrikai országgal.

Megállapodás azóta sem született, jelenleg is folynak a tárgyalások.

Forrás: BBC
https://kitekinto.hu/2019/03/05/europan-kivul/vasmarokkal-vezeti-orszagat-a-tanzaniai-elnok/169384/



Az afrikai Orbán Viktor! :D
 

miértnemjó

Well-Known Member
2018. október 23.
674
1 199
93
Vasmarokkal vezeti országát a tanzániai elnök

Mióta a helyiek által csak “Buldózer” becenéven emlegetett John Magufuli három évvel ezelőtt hatalomra került, kormánya hírhedt az általa hozott intézkedésekről. Alább öt példán keresztül mutatjuk be, milyen is most az élet Tanzániában.


Csak néhány nappal azután, hogy 2015 végén hivatalba lépett, Magufuli eltörölte a szimbolikus függetlenség napját, és az eseményre szánt összes pénzt átcsoportosította, hogy az ország legnépesebb városában és gazdasági központjában, Dar es-Salaamban kiszélesítsenek egy olyan utat, amelyen mindaddig gyakoriak voltak a közlekedési dugók. Emellett számos magas beosztású kormányzati vezetőt elbocsátottak az ugyanekkor indított korrupcióellenes hadjárat során.

Az afrikaiak az elején imádták Magufulit és keménykezű intézkedéseit. A #WhatWouldMagufuliDo? hashtag igen népszerű volt akkortájt, amellyel más afrikai országok vezetőit gúnyolták ki, illetve szólították fel cselekvésre.

Ma, 2019-ben még mindig számos támogatója van, azonban az emberek jobban megosztottak.

Íme öt kulcsfontosságú tilalom, amelyek mind helyi, mind nemzetközi szinten a mai napig formálják az elnökről és kormányzatáról alkotott képet:

Külföldi utazás
Magufuli 2015 novemberében, első hivatalban töltött hetében megtiltotta a köztisztviselőknek, hogy külföldre utazzanak. Vészhelyzet esetén az elnök vagy a közszolgálat vezetőjének jóváhagyása volt szükséges ahhoz, hogy valaki elhagyhassa az országot.

A nyilvánosság örömmel üdvözölte a lépést, mivel sokan úgy gondolták, hogy a köztisztviselők csak az adófizetők pénzét költik gyakori külföldi útjaik során, amelyek közül néhány ráadásul nem is volt előnyös az ország számára. Az elégedetlenséget csak tetézte, hogy az illetékesek legtöbbször első osztályon utaztak.

Bár manapság már nem szükséges az elnök jóváhagyása, az állami tisztviselők tengerentúli kiruccanásait mind a mai korlátozzák – csak a hivataluk által kiadott engedéllyel utazhatnak, és csakis indokolt esetben.

Maga az elnök beiktatása óta nem is utazott Kelet-Afrikán kívülre, csak a szomszédos Ugandába, Kenyába és Ruandába. Eddigi leghosszabb útja Etiópiába vezetett 2017 januárjában, amikor is részt vett egy Afrikai Uniós találkozón.

A központi bank 2017 elején nyilvánosságra hozott jelentéséből kiderült, hogy a kormány 430 millió dollárt takarított meg a külföldi utazások 2015 novembere és 2016 novembere közötti korlátozásával.
Élő parlamenti közvetítések
A Magufuli hivatalba lépését megelőző tíz évben az akkori vezetés (Jakaya Kikwete elnök) alatti korrupciós ügyeket élőben közvetítette a televízió.

A “Richmond-botrányról” szóló parlamenti vitákat – amikor egy szerződést jogtalanul ítéltek oda egy amerikai székhelyű villamosenergia-szolgáltatónak, és amely 2008-ban végül az akkori miniszterelnök, Edward Lowassa lemondásához vezetett – élőben közvetítették.

Ugyanez történt a Tegeta fizetési számla botrány (Escrow-botrány) esetében, amely 2014-ben került napvilágra és amelyben állítólag minimum 183 millió amerikai dollárnak megfelelő összeget utaltak át a Tanzániai Központi Bankból az állami energiacégen keresztül kormánytisztviselők, üzletemberek és egyéb személyek számláira, így súlyosan megkárosítva az ország népét és költségvetését.

Mindezek miatt a parlamenti műsorok voltak a legnépszerűbb adások a tanzániai tévében.

2016 elején azonban Magufuli kormánya korlátozta az állami tulajdonban lévő Tanzánia Broadcasting Corporation (TBC) lefedettségét, majd ezt később a magánkézben lévő műsorszolgáltatókra is kiterjesztette, így a parlamenti vitákat ma már senki sem közvetíti élőben.

Az ellenzék és a civil társadalmi szervezetek ellenezték a lépést, mivel azt hitték, hogy a parlamentet szándékosan “takarják el” a nyilvánosság elől. Nape Nnauye akkori információs miniszter megvédte a határozatot, mondván, hogy a 4,4 milliárd tanzániai shilling (1,8 millió dollárnyi) költség havonta túl drága volt a TBC-nek azért, hogy egész álló nap a parlamenti üléseket közvetítse. Hozzátette, hogy néhány Nemzetközösségi ország hasonlóan cselekedett, hogy pénzt takarítson meg.

Várandós iskoláslányok
Az igazat megvallva, ezt a tilalmat nem Magufuli kezdeményezte – bár megpróbálta megfúrni az arra irányuló kísérletet, hogy ne rúgják ki az iskolából azokat a lányokat, akik teherbe esnek.

Körülbelül 40 éve az a bevált gyakorlat Tanzániában, hogy ha egy fiatal lány teherbe esik, elbocsájtják az iskolából. Emberi jogi aktivisták, valamint egyes politikusok mind az uralkodó Chama Cha Mapinduzi (CCM) pártból, mind az ellenzékből évek óta lobbiztak a változásért – azért, hogy a lányok a szülés után folytathassák tanulmányaikat. 2015-ben jött el a várva várt fordulat, amikor is a CCM megígérte, hogy engedélyezik ezt.

Az ügy 2017 májusában került a parlament elé megvitatásra, amikor is többen azt tanácsolták a kormánynak, hogy ez a helyes lépés. Mindez azonban heves vitához vezetett, és a házat két táborra osztotta.

Azok között, akik ellenezték a változást, ott volt a korábbi elnök felesége is, Salma Kikwete. Egy hónappal később, egy új út felavatási eseményén, amelyen Kikwete asszony is részt vett, Magufuli kijelentette álláspontját az ügyben, mondván, hogy kormánya nem engedheti vissza a tizenéves anyákat az oktatásba.

A döntést széles körben kritizálják, sőt mi több, tavaly a Világbank visszatartott egy 300 millió dolláros, Tanzániának szánt oktatási kölcsönt, követelve az ország politikájának megváltoztatását.

Érdekesség, hogy az ország félig-meddig autonómnak számító szigete, Zanzibár lehetővé teszi, hogy a fiatal anyák visszatérjenek az iskolába.
Politikai gyűlések, szólásszabadság
Amint hivatalba lépett, Magufuli világossá tette: nem akarja, hogy a politikai vezetők az országot járva gyűléseket tartsanak, amelyeken magukat népszerűsítik. Állítása szerint ugyanis az embereket nyugton kell hagyni, hogy az „ország építésére” összpontosíthassanak, a politikai vezetőknek pedig várniuk kell a következő választásokig (2020-ig), hogy gyűléseket tartsanak.

A lépés igen rosszul érintette az ellenzéki pártokat, amelyek az ilyen típusú összejöveteleket mindaddig a helyi támogatottság növelésére igyekeztek felhasználni. A Chadema nevű legfőbb ellenzéki erő ezért 2016-ban országos tüntetésekre szólított fel, nem sokkal később azonban meghátrált.

A rendőrség azóta számos ellenzéki politikusra lecsapott, akiket a rendzavarással vádolnak – és akiknek többsége jelenleg perben áll az állammal.

Magufuli kritikusai továbbá azzal is vádolják az elnököt, hogy a véleménynyilvánítás szabadságának egyéb formáit is kontroll alatt tartja. Ezzel arra utalnak, hogy a vezetés megköveteli, hogy minden blogger regisztrálja magát egy állami rendszerben, valamint magas díjat fizessen azért, hogy tartalmat tehessen közzé az interneten.

Emellett a médiát felügyelő törvényeket is szigorították, és számos újság és rádióállomás működését felfüggesztették “felbujtás” vádjával.

Az elnök gyakran figyelmeztetett az álhírek terjedésére a kormányt kritizáló cikkek nyomán, mondván, hogy a sajtószabadságnak vannak bizonyos korlátai. “Szeretném figyelmeztetni a médiatulajdonosokat, hogy vigyázzanak, legyenek óvatosak. Ha úgy gondolják, hogy teljes szabadságot élveznek, akkor rosszul gondolják” – fogalmazott Magufuli 2017-ben, emlékeztetve az újságírókat az új törvényekre, illetve az információs minisztérium által felügyelt magatartási kódexre.
Arany- és rézérc export
2016 augusztusában Magufuli bejelentette, hogy betiltja a feldolgozatlan arany és réz kivitelét az országból.

Tanzániában ezt megelőzőleg a bányászok fémérceket tartalmazó földhalmokat küldtek Ázsiába és Európába olvasztás céljából, de ezek tartalma és minősége mindig vitatott kérdés volt. A bányászok azt állították, hogy a kupacoknak (és így a bennük található fémérceknek) alacsony kereskedelmi értéke van.

2017 márciusában az ország legnagyobb aranybányász vállalatát, az Acacia-t azzal vádolták meg, hogy megsérti a tilalmat. Magufuli ezért több mint 250 konténer lefoglalását rendelte el Dar es-Salaam kikötőjében. Ezután két csapatot állított rá az ügy kivizsgálására: az első átnézte a konténerek tartalmát, a második pedig az értéküket mérte fel.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a vállalat hatalmas, be nem vallott exportbevételre tett szert 17 éves tanzániai működése alatt. A kormány így – az adók és a kapcsolódó büntetések jogcíme alatt – horribilis összeget, 190 milliárd dollárt követel a cégtől.

Bár az Acacia tagadta a vádakat, anyavállalata, a kanadai székhellyel rendelkező Barrick Gold inkább a tárgyalásokat választotta. 2017 októberében a Barrick felajánlotta, hogy 300 millió dollárt fizet a tanzániai kormánynak a fennmaradó adókövetelések elszámolására, valamint kijelentette, hogy az Acadia a jövőben is egyenlő mértékben osztozna mindenféle, a vállalatnak köszönhető “gazdasági előnyön” az afrikai országgal.

Megállapodás azóta sem született, jelenleg is folynak a tárgyalások.

Forrás: BBC
https://kitekinto.hu/2019/03/05/europan-kivul/vasmarokkal-vezeti-orszagat-a-tanzaniai-elnok/169384/
Végül is, csak a kizsákmányolás csökkenése miatt sírnak. A kitekintő pedig addig ne is írjon semmit, amíg azt a bizonyos cikket nem rakja vissza, amit törölt a Brazíl nemzetbiztonsági jelentés második részéről. Ez után a cikk után megvásárolták az oldalt, az új vezetés törölte a cikket, ma már csak a címe van meg. Igen, van az a pénz, amiért egy brit politikus, akit néven neveznek a cikkben, mint nagy cégek strómanját, megvesz egy kis lapot. :)
 

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 743
4 487
113
Végül is, csak a kizsákmányolás csökkenése miatt sírnak. A kitekintő pedig addig ne is írjon semmit, amíg azt a bizonyos cikket nem rakja vissza, amit törölt a Brazíl nemzetbiztonsági jelentés második részéről. Ez után a cikk után megvásárolták az oldalt, az új vezetés törölte a cikket, ma már csak a címe van meg. Igen, van az a pénz, amiért egy brit politikus, akit néven neveznek a cikkben, mint nagy cégek strómanját, megvesz egy kis lapot. :)
Ha van még ilyen infód a kitekinto.hu-ról akkor azt szívesen veszem.:)
 
  • Tetszik
Reactions: FilcTroll

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 131
19 922
113
Etiópia, miniszterelnöki kíséret.
D1DYYTiX0AE-KPe.jpg
 

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 757
4 687
113
Végül is, csak a kizsákmányolás csökkenése miatt sírnak. A kitekintő pedig addig ne is írjon semmit, amíg azt a bizonyos cikket nem rakja vissza, amit törölt a Brazíl nemzetbiztonsági jelentés második részéről. Ez után a cikk után megvásárolták az oldalt, az új vezetés törölte a cikket, ma már csak a címe van meg. Igen, van az a pénz, amiért egy brit politikus, akit néven neveznek a cikkben, mint nagy cégek strómanját, megvesz egy kis lapot. :)
Eléggé feltúrtam a kitekintőt, de nem látom, melyik cikkről van szó. Esetleg vmi támpont, ami alapján az archive.orgról ki lehetne szedni a cikket? Előre is köszi.
 

miértnemjó

Well-Known Member
2018. október 23.
674
1 199
93
Eléggé feltúrtam a kitekintőt, de nem látom, melyik cikkről van szó. Esetleg vmi támpont, ami alapján az archive.orgról ki lehetne szedni a cikket? Előre is köszi.
Elnézést, hogy késlekedtem. Brazília keresőszó, sok visszatekerés, vagy 4 évvel. Akkor a nemzetbiztonsági jelentés első cikke megtalálható. Ez az általános bevezető. A 2. cikknek csak a címe van meg a listán, a tartalom elérhetetlen. Ebben írtak Major volt környezetvédelmi miniszteréről, aki Dunántuilnyi területet vett meg egy 6000 fős benszülött törzstől. A szerződés szerint 50 évig A törzs nem vadászhat, termelhet ki fát, művelheti a földet. Egy év alatt hatalmas tarvágást csinált, a területet zsoldosokkal védte még az államtól is. A jogi háttér az ENSZ egyik törvénye az uratlan területekről. Ez nem található meg a magyar jogoktatásban, csak az általános fogalom. A lényege, hogy az ENSZ szerint, ha egy ország nem foglalkozik egy területtel, az visszaszáll az őslakosokra, akik eladhatják. Ez a 60-as években született és a felszabaduló gyarmatok újragyarmatosításának jogi lehetősége.
 

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 757
4 687
113
Elnézést, hogy késlekedtem. Brazília keresőszó, sok visszatekerés, vagy 4 évvel. Akkor a nemzetbiztonsági jelentés első cikke megtalálható. Ez az általános bevezető. A 2. cikknek csak a címe van meg a listán, a tartalom elérhetetlen. Ebben írtak Major volt környezetvédelmi miniszteréről, aki Dunántuilnyi területet vett meg egy 6000 fős benszülött törzstől. A szerződés szerint 50 évig A törzs nem vadászhat, termelhet ki fát, művelheti a földet. Egy év alatt hatalmas tarvágást csinált, a területet zsoldosokkal védte még az államtól is. A jogi háttér az ENSZ egyik törvénye az uratlan területekről. Ez nem található meg a magyar jogoktatásban, csak az általános fogalom. A lényege, hogy az ENSZ szerint, ha egy ország nem foglalkozik egy területtel, az visszaszáll az őslakosokra, akik eladhatják. Ez a 60-as években született és a felszabaduló gyarmatok újragyarmatosításának jogi lehetősége.
47 oldalnyi Brazília témájú cikket ad a kereső a kitekintőn, de már hasonló címet sem találtam köztük. :) De azért köszi, a lényeg az összefoglalódból is átjött.