[BIZTPOL] Románia

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 546
4 690
113
https://www.maszol.ro/index.php/gaz...rni-iden-a-3-szazalekos-koltsegvetesi-hianyba

Költségvetési Tanács: nem fogunk beleférni idén a 3 százalékos költségvetési hiányba (Románia)

Az idei költségvetés jelenlegi, még ki nem hirdetett változata nem fér bele a vállalt 3 százalékos költségvetési hiányba - figyelmeztet a Költségvetési Tanács. A független állami testület hétfői jelentésében jelezte, hogy a kormány nem adott lehetőséget számukra arra, hogy a parlamentnek elküldött, majd megszavazott büdzsétervet véleményezzék. A testületnek a kabinet január 31-én küldte el a költségvetés tervezetét, ám a parlamentnek már egy másik változatot küldött meg. A Költségvetési Tanács a módosított büdzsétervről adott ki hétfőn egy véleményezést. Eszerint nem megalapozott a pénzügyminisztérium tájékoztatása, hogy az idei deficit 2,76 százalékos lesz még úgy is, hogy a gyermekpénz növelése 2,56 milliárd lejjel dobja meg a költségvetést.
A testület már korábban figyelmeztetett, hogy nem tartható az 5,5 százalékos gazdasági növekedés olyan körülmények között, hogy az euróövezetben és a világgazdaságban lassulás figyelhető meg. A független közgazdászokat tömörítő tanács szerint túlságosan optimista és ellentmond a számoknak a költségvetés tervezetében az is, hogy a versenyszférában idén nő a foglalkoztatottság (3,7 százalékkal), akárcsak a bruttó bérek 13,8 százalékkal. A testület rámutatott, az Országos Statisztikai Hivatal szerint a versenyszférában az alkalmazottak száma 2016-ban 4 százalékkal, 2017-ben 3,2 százalékkal, 2018-ban január-november periódusában pedig csak 1,7 százalékkal emelkedett. Azt sem tartják reálisnak, hogy idén az áfából (TVA) 17 százalékkal többet sikerül begyűjteni, hiszen a tavalyi költségvetésbe betervezett számokat sem sikerült teljesíteni. 2018-ban 1,7 milliárd lejjel kevesebb volt az ebből származó bevétel a betervezettnél. A tanács emlékeztet, hogy bár a 2018-as költségvetés jelentős összegeket írt elő befektetésekre, a költségvetés-kiigazításokkor ezekből az összegekből folyamatosan elvettek. Nagy a valószínűsége annak, hogy ez az idei évben is így fog történni, ugyanis a tervezetbe foglalt uniós pénzek nagysága túldimenzionált. - a Maszol.ro portálról

Alakul ez...:oops:
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 546
4 690
113
https://www.maszol.ro/index.php/gaz...jelent-sen-noveli-a-kormany-az-allamadossagot

Hivatalos: jelentősen növeli a kormány az államadósságot

Az idei és a következő évekre betervezett hatalmas kiadások miatt a kormány jelentősen fogja növelni az államadósságot - közölte a pénzügyminisztérium. Az államadósság jelenleg a GDP 34,5 százalákát teszi ki, a kormány ennek nagyságát 2019 és 2021 között 40 százalékosra tervezi. - a Maszol.ro portálról
Az Economica.net tájékoztatása szerint a gazdasági válság után egyetlen évben, 2014-ben volt a legnagyobb az államadosság, akkor a GDP 39,1 százalékát tette ki. Az uniós küszöb a GDP 60 százaléka. Rácz Béla Gergely, a kolozsvári BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának (FSEGA) adjunktusa korábban a Maszolnak elmondta, a 60 százalék alatti államadósság nagyon komoly terhet nem ró az országra. "Viszont ha a romániai államadósság trendjét nézzük, van okunk aggodalomra. Mert ezt a 35-40 százalékos GDP-arányos államadósságot az elmúlt 30 évben halmoztuk fel. A rendszerváltáskor Románia azon kevés országok közé tartozott, amelynek nem volt tartozása. Nem így például Magyarországnak, ott jelentős adóssággal történt a rendszerváltás. Viszont Romániában ez azzal járt, hogy például nem épültek autópályák, ellentétben Magyarországgal. Ha tehát azt nézzük, hogy 30 év alatt halmoztuk fel a 35 százalékos államadósságot, nem annyira megnyugtató a helyzet. És ha arra gondolunk, hogy ebből nem is épültek értékelhető autópályák ..." - magyarázta. A teljes interjút itt olvashatja. - a Maszol.ro portálról

A 2021-es időszakra vetítve az adósságaink összege lassan azonos lesz, viszont Románia nagyon elmaradott infrastruktúrában, rossz a külkereskedelmi mérlege és a költségvetése egyértelműen magas hiánnyal számol. Drága "Bezzeg Romániások" kérlek reagáljatok már valamit ezekre a hírekre!
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 359
22 890
113
Klaus Iohannis üzenete a magyaroknak március 15-én:

https://foter.ro/cikk/20190315_ezt_uzente_klaus_iohannis_a_magyaroknak_marcius_15_en

Amúgy meg az EU soros elnök 100 éve alatt mekkora fejlődés ment végbe Erdélyben:

e23ba9a8a01c3c4c51173d03e8706963.jpg
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Úgy tűnik a románok mennek előre saját F-16 programjukkal.
A hírek szerint elindították az újabb 36 F-16 beszerzését célzó programot
51872916_1266996950116355_5803821107022659584_o-min.jpg


Továbbá...
Márc. 14-től a meglévő F-16-ok átvették készültségi szolgálatot a Mig-21-ektől.
A meglévő 9A és 3B Block15 MLU gépükön:
- végrehajtották a vízszintes vezérsík cserét (a gépek megkapták a nagyobb vezérsíkokat)
- felszerélték a két felfüggesztési pontot a levegő beömlő alá (kell a Sniper konténereknek)
- megkapták a továbbfejlesztett AN/APG-66(V)2 radarokat
- megerősítették a szárny alatti tartókat
- lecserélték a rádiókat Have Quick II-es titkosított rádiókra
 

marton

Well-Known Member
2013. április 16.
1 039
715
113
Úgy tűnik a románok mennek előre saját F-16 programjukkal.
A hírek szerint elindították az újabb 36 F-16 beszerzését célzó programot
51872916_1266996950116355_5803821107022659584_o-min.jpg


Továbbá...
Márc. 14-től a meglévő F-16-ok átvették készültségi szolgálatot a Mig-21-ektől.
A meglévő 9A és 3B Block15 MLU gépükön:
- végrehajtották a vízszintes vezérsík cserét (a gépek megkapták a nagyobb vezérsíkokat)
- felszerélték a két felfüggesztési pontot a levegő beömlő alá (kell a Sniper konténereknek)
- megkapták a továbbfejlesztett AN/APG-66(V)2 radarokat
- megerősítették a szárny alatti tartókat
- lecserélték a rádiókat Have Quick II-es titkosított rádiókra

Hát,, ennek nem örülök, még akkor sem, ha mondjuk a roncstelepről veszik majad a ezer éves Falconokat.. Lehet emiatt is kedtünk el F35-özni?
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Hát én a Leo2 A7-est se hittem volna!

mondjuk abban igaza van, hogy az f-35 overkill lenne még a leo-k után is. Szerintem ha lesz is ilyen irányú beszerzés, az már a Zrínyi 2026-után mondjuk a Hunyady2034 keretén belül valószínű, annak az elején valamikor 2027-2029 táján. Addig Gripen-ezünk, nem is baj ha kihasználjuk őket rendesen.
 
  • Tetszik
Reactions: tindalos

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 546
4 690
113
48 F-16 ellen kicsit kevés 14 Gripen mégha 100%-ban használod ki a képességeit akkor is...
Hány év alatt szereztek be 12-őt?

Tudjuk már, hogy honnan lesz a 36 gép? Azért gép is kell, modernizáció is, pilóta képzés is. Szerintem a II. Gripen századot nem véletlenül lengették be.
De tartós megoldást akkor is jelenleg az F-35 jelenthetne, szerintem.
 
  • Tetszik
Reactions: igaziigaz
T

Törölt tag 1586

Guest
Hány év alatt szereztek be 12-őt?
Tudjuk már, hogy honnan lesz a 36 gép?
Sok év alatt (bár ebből kicsit bátor dolog arra következtetni hogy a következő beszerzés is elhúzódik
Nem tudjuk (éppúgy lehet a mostaniakhoz hasonló Block15 mint F-21)

DE!

Egyre valószínűbb hogy lesz nekik és fegyverkezési verseny logikája szerint (gondolom feltűnt hogy az van...) valamivel ellensúlyozni kell.

De tartós megoldást akkor is jelenleg az F-35 jelenthetne, szerintem.
Lehet de u.akkor mérhetetlen függőséget is jelent. Komoly dilemma.
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 546
4 690
113
Sok év alatt (bár ebből kicsit bátor dolog arra következtetni hogy a következő beszerzés is elhúzódik
Nem tudjuk (éppúgy lehet a mostaniakhoz hasonló Block15 mint F-21)

DE!

Egyre valószínűbb hogy lesz nekik és fegyverkezési verseny logikája szerint (gondolom feltűnt hogy az van...) valamivel ellensúlyozni kell.


Lehet de u.akkor mérhetetlen függőséget is jelent. Komoly dilemma.
Az a gond, hogy félő, hogy a CD Gripenekkel egyedül maradunk Európában, ha a csehek dobbantanak. Egy cseh-szlovák-magyar-horvát-bolgár üzemeltetésben lett volna értelmes tartalék, de ez nem jött létre.
Egy Viper mennyivel kisebb függőség? (Ezt most komolyan kérdezem)
Egyszerűen jelenleg zsákutcának érzem a CD-ket. Lehet bennük még vagy 2 évtized, de hát a lengyel F-35-öt is 2035 utánra írták a cikkek.

Visszatérő gondolatom, hogy talán addig zsákutcának bizonyul az alacsony észlelhetőség, mint megoldás és értelmetlenné teszi. Ugyanakkor jelenleg az egyetlen olyan minőségi ugrás, amiben a magyar légierő pozíciója a régióban fenntartható.
 
  • Tetszik
Reactions: dragonette
T

Törölt tag 1586

Guest
Egy Viper mennyivel kisebb függőség? (Ezt most komolyan kérdezem)
Talán annyiban hogy nem kell minden felszállás előtt kapcsolatba lépnie egy USA szerverrel...hosszabb távon (amikor már pótalkatrész ellátás kerül szóba) persze semmi.
Egyszerűen jelenleg zsákutcának érzem a CD-ket. Lehet bennük még vagy 2 évtized, de hát a lengyel F-35-öt is 2035 utánra írták a cikkek.
A Lengyel Harpia program a Mig29-ket meg a Szu-22-et hivatott leváltani. Szerintem egyik tipus se húzza 2035-ig. (különösen a Mig29-ek "kopnak" feltünően gyorsan.
Ha F35 lesz nekik akkor Ők lesznek K.Eu.ban az elsők az tuti.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
Azért 10 év múlva mire eljutnánk az F-35 ig még sok víz lefolyik a dunán. Addigra lesz minimum 2 elnökváltás az usában. Egy gazdasági visszaesés stb. Bármi lehetséges majd.
 
  • Tetszik
Reactions: dragonette

Sivatagiróka

Well-Known Member
2017. február 7.
276
603
93
Egy baj van , ami nekem személy szerint elkerülte a figyelmem , a Románoknak 35% bruttó államháztartási adósságuk, amire kényelmesen még 30% felránthatnak és abból meg is van a hadsereg reform.
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Egy baj van , ami nekem személy szerint elkerülte a figyelmem , a Románoknak 35% bruttó államháztartási adósságuk, amire kényelmesen még 30% felránthatnak és abból meg is van a hadsereg reform.

Most terveznek 5%-ot rárántani pár éven belül, hogy az ország jelenlegi gazdasági és életszínvonalát fenntartsák. A haderőreformnál vannak égetőbb problémáik is jelenleg. ha lejjebb csúsznak és mégtöbb ember megy ki tőlük hiába lesz 3 század f-16 ha összesen marad 5 pilóta.
 

kiskrumpli

Well-Known Member
2017. szeptember 29.
628
2 644
93
Most terveznek 5%-ot rárántani pár éven belül, hogy az ország jelenlegi gazdasági és életszínvonalát fenntartsák. A haderőreformnál vannak égetőbb problémáik is jelenleg. ha lejjebb csúsznak és mégtöbb ember megy ki tőlük hiába lesz 3 század f-16 ha összesen marad 5 pilóta.
Még a végén a Zrínyi 2026 lesz a mi csilllagháborús tervünk, amibe belerokkan az ellenfél - most a Szovjetunió helyett Románia :hadonaszos: :D
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Még a végén a Zrínyi 2026 lesz a mi csilllagháborús tervünk, amibe belerokkan az ellenfél - most a Szovjetunió helyett Románia :hadonaszos: :D

Attól azért messze állnak, meg miattunk nem mennek bele felesleges őrültségekbe. Most moldaviát akarják, csak ott az orosz-transznyisztria ami kemény dió.