A II. világháború magyar vonatkozású katonai eseményei

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 165
60 913
113
Nem, nem vagyunk vállalható szövetség tagjai, egy percre sem. A NATO egy anachronizmus.
Az ominózus cikkből tényleg nem azt kéne leszürni, hogy mi mekkora szegény áldozatok voltunk, pont, ahogy molnibalage összeszedte.
Egyetlen dolog a lényeg, hogy a Magyar Honvédségnek semmi keresnivalója külföldön, külföldi érdekektől vezérelve, de talán mégfontosabb, hogy nem támadjuk meg a mindenkori orosz területeket, vagy érdekszférát.
(És nem üzenünk hadat az USA-nak se)
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 897
21 406
113
Ezért ez a komment nem picit álszent. Valahol egészen elképedek, hogy mégis mi a frászkarikát képzelnek egyesek...
  1. Magyarország Kormánya üzent hadat az USA-nak. Senki nem kért rá. Mondhatni házhoz mentünk a pofonért. Nagyon. Azt is mondhatnám, hogy talpnyalásban feketeöves volt a kormány. Realitás érzék meg semmi. Még vicc is van erről. Úgy látszik, még ha volt térképünk is, a mi vezetőink sem néztek rá se semmi másra.

  2. A cikk szerint a hadüzenet után már fél évvel úgy a kiutat kerestük , hogy még Don kanyar nem is volt. Ezt aztán kurva jól átgondolták vezetőink...

  3. Egy adott ország politikai és katonai vezetésének a célja az, hogy a saját érdekeit tartsa szem előtt. Na szerintetek az USA vezetésének az a fontos, hogy kevesebb amerikai haljon meg, vagy az, hogy kevesebb magyar? Linkeltem Borhi László videót a témában. Nem emlékszem hanyadik részében van, de a lényeg az, hogy akkorra már "könyékig jártak a vérben". Ez már csak kerekítési hiba volt. A fontos a háború mielőbbi lezárása volt, mert ebben látták azt, hogy így halnak meg talán a legkevesebben.
  4. Ti komolyan azt hiszitek, hogy a Magyar Kormány bármelyik döntésénél mondjuk azt vették figyelembe, hogy mondjuk kevesebb román, szerb vagy orosz haljon meg? Jó reggelt, még háborús bűnök is voltak, amit a dicső magyar honvédek követtek el megszállóként.
Ezek után ki lepődik meg azon, amit történt?
A fentiek után egyeseknek még van pofája minket, mint valami áldozatot feltüntetni úgy, hogy 1941-ben is átengedtük a német csapatokat?

Lol, lol, lol.

Okkal voltunk megbízhatatlanok a németek szemében és onnantól fogva, hogy kiment a hadüzenet kb. ez volt szinte az egyetlen lehetséges kimenetel azt nézve, ha a szovjetek nem vesztik el a háborút.
  • Ha simán aláírjuk stikában a kiugrást és fegyverszünetet kérünk, akkor is lazán megszállak.
  • Ha közeleg a szovjet front és már itt harcolnak és a harcok miatt kérünk fegyverszünetet, akkor is megszállnak, ahogy Olaszországot.
  • A földrajzi elhelyezkedés miatt a német megszállás ellen csakis a magyar fegyveres erő szállhatott volna szembe, a szovjetek pont úgy lábhoz tett fegyverrel vártak volna, ahogy Varsónál és aztán jöttek volna "felszabadítani", pont úgy, ahogy történt. A német megszállással nem szálltak szembe a magyar csapatok.
Innentől fogva mi a frászról álmodoznak egyesek?
Az külön megalol, hogy "jelenlegi szövetségeseink" terminológiát használod. Az odáig ok, hogy jogfolytonos USA van, de nincs világháború, nem ugyanazok az emberek a vezérek. Ez kb. olyan szintű balfék komment, mintha mai politikai vezetés és Rákosi kormány közé tennél egyenlőségjelet hiszen magyar, magyar...
(Bár amilyen belpol mocsár és események vannak, egyesek már lassan erre is rábólintanánk, hogy simán... De ez OFF.)

A Magyar Kormány teljesen ostoba, rövidlátó döntéseket hozott. Aztán egyesek pislognak, hogy "jaaaaaaaj, hát hogyan kezeltek minket".

Komolyan mondom, mintha egyesek álomvilágban élnének, hogy mi a nagypolitika és, minta a Magyarország vagy a nemzet mintha valami különlegese valami lenne, ami vagy akik más és különleges bánásmódot igényelne. Mert csak. Talán nem kéne ostoba politikai vezetésünknek folyamatosan fejjel rohanni a falnak meg játszani a kétkulacsos politikát. De ez is már félig belpol.

Röviden. Lemegyek hídba.

Roviden. Vigyazz nehogy valaki felavasson! :D:D:D
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 218
4 571
113
Az ominózus cikkből tényleg nem azt kéne leszürni, hogy mi mekkora szegény áldozatok voltunk, pont, ahogy molnibalage összeszedte.
... de talán mégfontosabb, hogy nem támadjuk meg a mindenkori orosz területeket, vagy érdekszférát.
(És nem üzenünk hadat az USA-nak se)
Ezekkel teljesen egyetértek.
 
M

molnibalage

Guest
Nem, nem vagyunk vállalható szövetség tagjai, egy percre sem. A NATO egy anachronizmus.
Az ominózus cikkből tényleg nem azt kéne leszürni, hogy mi mekkora szegény áldozatok voltunk, pont, ahogy molnibalage összeszedte.
Egyetlen dolog a lényeg, hogy a Magyar Honvédségnek semmi keresnivalója külföldön, külföldi érdekektől vezérelve, de talán mégfontosabb, hogy nem támadjuk meg a mindenkori orosz területeket, vagy érdekszférát.
(És nem üzenünk hadat az USA-nak se)
Nehezen tudom megítélni, hogy mennyire anachronizmus, mert Krímet megszállták és kvázi Oo-hoz csatolták. A következő lépés mi lesz? Hogy akkor a kefejbajszos húzásához hasonlóan "már csak egy utolsó kérés" alapján ezt teszik az oroszlakta területekkel a balti államoknál? Aztán csak úgy megszállja őket ÚJRA, mint 1940-ben és mint hitler a cseheket 1939-ben?

Szóval csak óvatosan szerintem ezzel az anachronizmus kijelentéssel. Egy észt, lett vagy litván lehet, hogy nagyon csúnyán nézne rád egy ilyen kijelentés kapcsán.

A második mondatodnak örülök, ezt a gondolatot szerettem volna átadni.

Az MH-nak adott estben van keresnivalója külföldön, ha az a magyar érdekeket (is) szolgálja. De ez messzire vezet és nagyon tág jogi értelmezést is. BIZTPOL mocsár, nem megyek bele. Egy bizonyos pontig igazolható magyar katonai jelenlét külföldön, de nálam ez minimum ENSZ misszót* takar. Na, akkor most hányan tartanak majd naív idealistának...

*Ennek a végén (10 perc tájától) van egy érdekes korreláció. Persze ennél több kéne, de első körben azért mégiscsak hümmögésre késztetett, hogy "lehet, hogy mégis van értelme"?


Hát, ez esetben már 1941-ben megszállnak a németek.
Az lehet, hogy nem volt mozgásterünk és a végén ugyanúgy megszállnak, csak nagyon más az olvasta annak, hogy ha 1941-ben sem engedjük át őket, nem megy az ország a szovjetek ellen, sem az USA ellen és fegyveres ellenállás közben elfoglalják az országot. Akkor senki nem kezelt volna minket úgy, hogy "a nácik utolsó szövetségese".

A lengyelek is szovjet befolyás alá kerültek 1945 után, de senki nem vesztes és náci csatlós államként kezelte a békekötéseknél tudtommal. Ez orbitális difi.

Ezzel szemben, mint toltuk a kétkulacsos seggnyalós politikát és ellen se állt az ország a német megszállásnak 1944-ben fegyveresen.

Ezek után kérdem én ki és mire számított...? Különleges bánásmódra? Arra, hogy megbízhatóan kezelnek? Arra hogy bármilyen tekintetben is figyelembe veszi az USA azt, hogy az önös érdekei mellett mi lesz az itteni emberekkel...?

A dzsinnekben is tetszik hinni?

Roviden. Vigyazz nehogy valaki felavasson! :D:D:D
Ez bevallom nem értem.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 897
21 406
113
Vagy lehetett volna gerincet növeszteni és nemet mondani a német átvonulásra 1941-ben és tudomására hozni a jugóknak, hogy ezt kérték. Eggyüttes erővel is ellen lehetett vonla állni. De nem, a magyar vezetés mindig a könnyebb utat kereste, arra ment, amerre a szél fújt és amikor sorozatos saját hülyeségekből nem volt kiút, akkor nagy hirtelen áldozati szerep lett a menő és mai napig ez a trend tart mindez úgy, hogy egészségtelenül sok olyan kommentbe futok bele, akik szerint meg a németek seggéből süt a Nap, stb.

Nagy gáz van sokak fejében.

Egyesek mégis úgy tesznek, mintha mi nem azok lennék és mi lennénk az áldozatok...


Azert itt ez az eggyuttes erovel ellenallas... Mit csinaltunk volna? Azt mondjuk egy fa mogul, hogy BUUUUUHH vagy mi?! o_O
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 271
76 840
113
Nehezen tudom megítélni, hogy mennyire anachronizmus, mert Krímet megszállták és kvázi Oo-hoz csatolták. A következő lépés mi lesz? Hogy akkor a kefejbajszos húzásához hasonlóan "már csak egy utolsó kérés" alapján ezt teszik az oroszlakta területekkel a balti államoknál? Aztán csak úgy megszállja őket ÚJRA, mint 1940-ben és mint hitler a cseheket 1939-ben?

Szóval csak óvatosan szerintem ezzel az anachronizmus kijelentéssel. Egy észt, lett vagy litván lehet, hogy nagyon csúnyán nézne rád egy ilyen kijelentés kapcsán.

A második mondatodnak örülök, ezt a gondolatot szerettem volna átadni.

Az MH-nak adott estben van keresnivalója külföldön, ha az a magyar érdekeket (is) szolgálja. De ez messzire vezet és nagyon tág jogi értelmezést is. BIZTPOL mocsár, nem megyek bele. Egy bizonyos pontig igazolható magyar katonai jelenlét külföldön, de nálam ez minimum ENSZ misszót* takar. Na, akkor most hányan tartanak majd naív idealistának...

*Ennek a végén (10 perc tájától) van egy érdekes korreláció. Persze ennél több kéne, de első körben azért mégiscsak hümmögésre késztetett, hogy "lehet, hogy mégis van értelme"?



Az lehet, hogy nem volt mozgásterünk és a végén ugyanúgy megszállnak, csak nagyon más az olvasta annak, hogy ha 1941-ben sem engedjük át őket, nem megy az ország a szovjetek ellen, sem az USA ellen és fegyveres ellenállás közben elfoglalják az országot. Akkor senki nem kezelt volna minket úgy, hogy "a nácik utolsó szövetségese".

A lengyelek is szovjet befolyás alá kerültek 1945 után, de senki nem vesztes és náci csatlós államként kezelte a békekötéseknél tudtommal. Ez orbitális difi.

Ezzel szemben, mint toltuk a kétkulacsos seggnyalós politikát és ellen se állt az ország a német megszállásnak 1944-ben fegyveresen.

Ezek után kérdem én ki és mire számított...? Különleges bánásmódra? Arra, hogy megbízhatóan kezelnek? Arra hogy bármilyen tekintetben is figyelembe veszi az USA azt, hogy az önös érdekei mellett mi lesz az itteni emberekkel...?

A dzsinnekben is tetszik hinni?


Ez bevallom nem értem.

A Krímet ne hasonlítsd a baltikumhoz mert a Krím lakosságának több mint 90%-a orosz a baltikumban meg max 30%.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 927
18 398
113
Nehezen tudom megítélni, hogy mennyire anachronizmus, mert Krímet megszállták és kvázi Oo-hoz csatolták. A következő lépés mi lesz? Hogy akkor a kefejbajszos húzásához hasonlóan "már csak egy utolsó kérés" alapján ezt teszik az oroszlakta területekkel a balti államoknál? Aztán csak úgy megszállja őket ÚJRA, mint 1940-ben és mint hitler a cseheket 1939-ben?

Szóval csak óvatosan szerintem ezzel az anachronizmus kijelentéssel. Egy észt, lett vagy litván lehet, hogy nagyon csúnyán nézne rád egy ilyen kijelentés kapcsán.

A második mondatodnak örülök, ezt a gondolatot szerettem volna átadni.

Az MH-nak adott estben van keresnivalója külföldön, ha az a magyar érdekeket (is) szolgálja. De ez messzire vezet és nagyon tág jogi értelmezést is. BIZTPOL mocsár, nem megyek bele. Egy bizonyos pontig igazolható magyar katonai jelenlét külföldön, de nálam ez minimum ENSZ misszót* takar. Na, akkor most hányan tartanak majd naív idealistának...

*Ennek a végén (10 perc tájától) van egy érdekes korreláció. Persze ennél több kéne, de első körben azért mégiscsak hümmögésre késztetett, hogy "lehet, hogy mégis van értelme"?



Az lehet, hogy nem volt mozgásterünk és a végén ugyanúgy megszállnak, csak nagyon más az olvasta annak, hogy ha 1941-ben sem engedjük át őket, nem megy az ország a szovjetek ellen, sem az USA ellen és fegyveres ellenállás közben elfoglalják az országot. Akkor senki nem kezelt volna minket úgy, hogy "a nácik utolsó szövetségese".

A lengyelek is szovjet befolyás alá kerültek 1945 után, de senki nem vesztes és náci csatlós államként kezelte a békekötéseknél tudtommal. Ez orbitális difi.

Ezzel szemben, mint toltuk a kétkulacsos seggnyalós politikát és ellen se állt az ország a német megszállásnak 1944-ben fegyveresen.

Ezek után kérdem én ki és mire számított...? Különleges bánásmódra? Arra, hogy megbízhatóan kezelnek? Arra hogy bármilyen tekintetben is figyelembe veszi az USA azt, hogy az önös érdekei mellett mi lesz az itteni emberekkel...?

A dzsinnekben is tetszik hinni?


Ez bevallom nem értem.

1941-ben Európában, az addigi háborús események tudatában, mindenki biztos volt a németek győzelmében. Mi az elveszített területek visszaszerzésének reményében mentünk velük tovább. Szinte versenyt futva a románokkal. Amikor rájöttünk, hogy a németek feltehetően elveszítik a háborút, akkor már nem sok választás volt. Így is, úgy is megszálltak minket. A háború folytatásával, az ország vezetése, politikájával, 44 márciuságig megkímélte az országot a német megszállástól és annak minden hozadékától. Ráadásul a németek 44 októberében a kormányzó helyett, egy idiótát állítottak az ország élére. Aki ment tovább fejjel a falnak. Nincsen, mi lett volna ha. Így jártunk, próbáljunk meg tanulni belőle. Bár, a történelemből, általában nem tanul soha senki. Nem csak mi.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 927
18 398
113
Van passzív ellenállás is, mint pl. Dániában volt...

A lakosság jelentős része nem ellenségesen fogadta a bevonuló német csapatokat. Ellenállás sem volt később sem, ami érdemben bármit befolyásolt volna. Szovjetek dobtak le néhány patizánt, de ez volt minden. Az ország a szövetségeseket hiába várta, nem jöttek a Balkánon át. Akkor meg inkább a németek, mint az oroszok, így volt a többség akkoriban.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 218
4 571
113
Esély sem volt a balkánról érkező angolszászoknak. Az oroszoktól sem volt alaptalan a félelem, ez utólag ki is derült. De az államgépezet szervilitása a németek felé akkor sem volt szükségszerű.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 797
80 999
113
A lakosság jelentős része nem ellenségesen fogadta a bevonuló német csapatokat. Ellenállás sem volt később sem, ami érdemben bármit befolyásolt volna.

Épp ez volt a hiba. Ha csináltak volna pl. olyat mint a szlovákok-egy felkelést -SZNF(1944. aug.29),- akik ezáltal a győztes oldalra kerültek- sok dolog másképp alakulhatott volna.
 
M

molnibalage

Guest
1941-ben Európában, az addigi háborús események tudatában, mindenki biztos volt a németek győzelmében. Mi az elveszített területek visszaszerzésének reményében mentünk velük tovább. Szinte versenyt futva a románokkal. Amikor rájöttünk, hogy a németek feltehetően elveszítik a háborút, akkor már nem sok választás volt. Így is, úgy is megszálltak minket. A háború folytatásával, az ország vezetése, politikájával, 44 márciuságig megkímélte az országot a német megszállástól és annak minden hozadékától. Ráadásul a németek 44 októberében a kormányzó helyett, egy idiótát állítottak az ország élére. Aki ment tovább fejjel a falnak. Nincsen, mi lett volna ha. Így jártunk, próbáljunk meg tanulni belőle. Bár, a történelemből, általában nem tanul soha senki. Nem csak mi.
Kérem szépen a felelős gondolkodás nem ott kezdődik, hogy akkor nekiállunk megvizsgálni azt, hogy mi lesz, ha mégsem a németek győznek? Ja ,de...
Na ez maradt ki, aztán jött az "amerről szél fúj" politika.
Na, ezek után ki vesz komolyan egy államot, ami aztán még magát sem védi meg megszállás ellen?

Valahol egészen elképedek, hogy egyesek mennyire nem látnak tisztán és púderozzák a púderozhatatlant.

Lehet, hogy bennem van a hiba, de ha Romániával szemben van területi követelés akkor talán nem a Románokkal szembeni fegyveres megoldás az, ami végső elkeseredésben szóba jöhet és azt elfogadtatni?
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁá, nem. Mi rohantunk a tanító nénihez rendcsinálásrét, aki cserébe kvázi a szopórollerrel való felszállást kérte.

Francoban megvolt a realitás érzék, hogy Gibraltárért ne bocsátkozzon agyatlan kalandokba. Persze ettől még ő is egy diktátort volt, csak legalább nem rohant fejjel a falnak. Oltári nagy különbség kéremszépen.
 
M

molnibalage

Guest

Magyarország nem lelkesen lépett be a háborúba, nem akart Németország oldalán háborúzni. Horthy maga sokkal inkább az angolszászokkal szimpatizált, mint a németekkel. Ezt, amikor baloldalon Horthy-rezsimeznek, el szokták felejteni.
Csudaszép.

Akkor talán nem az lett volna a helyes lépés, hogy 1939-ben a lengyel agressziónál kiállni és felszólalni, hogy kedves UK és Fr, akkor tetszik valamit tenni, mert akkor mi is gátat szabunk az agressziónak és különben is a cseheket cserben tetszett már hagyni?

Szóval az ilyen beszúrásokkal nem tudok mit kezdeni. Ez kb. olyan, mint amikor a luxusprosti sír, hogy dugják, miközben a sugar daddy tolja a segge alá a kocsit és a lakást. (Bécsi döntések.)

Bocs, de ezt nem tudom komolyan venni.
 
  • Tetszik
Reactions: ozymandias

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 165
60 913
113
Nehezen tudom megítélni, hogy mennyire anachronizmus, mert Krímet megszállták és kvázi Oo-hoz csatolták. A következő lépés mi lesz? Hogy akkor a kefejbajszos húzásához hasonlóan "már csak egy utolsó kérés" alapján ezt teszik az oroszlakta területekkel a balti államoknál? Aztán csak úgy megszállja őket ÚJRA, mint 1940-ben és mint hitler a cseheket 1939-ben?

Szóval csak óvatosan szerintem ezzel az anachronizmus kijelentéssel. Egy észt, lett vagy litván lehet, hogy nagyon csúnyán nézne rád egy ilyen kijelentés kapcsán.
Szerintem Belorusszia.


Az oroszok nem akarnak megszállni senkit. Nem is nagyon tudnak.
Az oroszok nem a probléma, hanem az űrügy. Ezért tartják folyamatosan terítéken az orosz egresszió rémképét.
Az orosz védelmi költségvetés csökkenő tendenciát mutat, ezzel szemben az idei rekord magas 700 milliárdos USA védemi büdzsé jövő évre 750 milliárdra növekszik, a környezetvédelmi és egészségügyi kiadások megnyirbálásával, tehát csak maga a növekmény akkora, mint az orosz védelmi költségvetés együttesen.

Az USA terjeszkedése és fegyverkezése, továbbá az ukrán válság kirobbantása és tüzelése, azorosz agresszió rémképének szítása egyértelműen az EU-Oroszország viszony széjjelverése és az oroszok fékentartása miatt van.
Az USA célja, hogy a feltörekvő Kínával szemben ne legyen más zavarótényezők.
(Biztpol mocsár - offtopic)

Hogy a topic témájára is reflektáljak, napjainkban, az USA visszautasíthatatlan igénye a hazánk területén végrehajtható szabad csapatmozgásokat illetően emlékeztet a náci német haderő "mozgásigényére" (és a szovjetek hasonló, 40 évig tartó ittlétére is).
Nagyon nem tetszik...
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 886
22 287
113
Bocs, de ezt nem tudom komolyan venni.
Az a baj, hogy szeretjük leegyszerűsiteni a történelmet: ez jó volt, ez rossz, NO ezt akart, MO meg azt, SzU azt akarta tenni, USA ezt nem tette meg. Holott ugyanolyan bonyolult volt minden mint manapság...
A német katonapolitikai kötődések megkérdőjelezhetetlenek, ugyanakkor újra és újra bebizonyosodnak a kikacsintások az angolszászok felé. Egy vesztes világháború, majd maga Trianon után a három hatalom közti ingázást utólag qrva egyszerű magyarázni...,meg félremagyarázni,... Lehet okoskodni mi lett volna a jó vagy jobb döntés menet közben, de ezt akkor és ott qrva nehéz volt meghozni szerintem...
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 046
2 738
113

A jugszláv bevonulásunk alatt, a diplomáciai kapcsolatok megszakításakor, Anthony Eden angol külûgyér jelezte a magyar nagykövetnek: "ha Magyarország a háborút, anglia ellenségeinek az oldalán fejezi be, részünkről semmiféle jóindulatra nem számíthatnak!" Nehéz lenne azt állítani, hogy nem tartották a szavukat!
Rossz lóra tettünk és meg is fizettûk az árát!