[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
994
1 529
93
Gyors keresésgéléssel csak 2016-os adatott leltem. AZ alapján majd 9 milliárd m³ volt az éves fogyasztás.
A Magyar Földgáztároló Zrt. négy földalatti gáztároló létesítménnyel rendelkezik Magyarországon, melyek teljes üzemi állapotú gáz tárolókapacitása 4,43 milliárd köbméter.
Elméletben más irányokból is jöhet gáz szóval "Én aki nem ért annyira a témához,, hogy konkrét számokat mondjon" úgy sacolom, hogy 1 évet kibír Magyarország. De szerintem 9-10 hónap a reális és akkor a tél közeleg és game over. Plusz elméletben segíteni kellene a Szerbeknek is és sok más adat. Kérdés meddig bírná Ukrajna a dolgot. Mert egy giganagy gázrendszert, aminek a működése az importól függ, nem fognak hónapokig állni hagyni szerintem.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Ez van. Szükségünk van az ukrajnai vezetékre és ez középtávon így is marad. Majd ha kész lesz a török áramlat + a horvát LNG + egy új német vezeték, ezek együtt képesek lehetnek kiváltani, de ez nem mostanában lesz.

Most a megoldás az, ha lesz tranzitszerződés. Nem lehet hagyni, hogy az oroszok és ukránok ezt egymással beszéljék meg, mert annak nem lesz eredménye. Ezért tárgyal az EU együtt velük hármas formátumban. Lesz megállapodás és 2020-ban is jönni fog a gáz.

Ez csak Putyin tárgyalási módszere, fenyegetés és zsarolás, de tudni kell, hogy nekik is ugyanolyan szükségük van a pénzünkre mint nekünk a gázukra.
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Gyors keresésgéléssel csak 2016-os adatott leltem. AZ alapján majd 9 milliárd m³ volt az éves fogyasztás.
A Magyar Földgáztároló Zrt. négy földalatti gáztároló létesítménnyel rendelkezik Magyarországon, melyek teljes üzemi állapotú gáz tárolókapacitása 4,43 milliárd köbméter.
Elméletben más irányokból is jöhet gáz szóval "Én aki nem ért annyira a témához,, hogy konkrét számokat mondjon" úgy sacolom, hogy 1 évet kibír Magyarország. De szerintem 9-10 hónap a reális és akkor a tél közeleg és game over. Plusz elméletben segíteni kellene a Szerbeknek is és sok más adat. Kérdés meddig bírná Ukrajna a dolgot. Mert egy giganagy gázrendszert, aminek a működése az importól függ, nem fognak hónapokig állni hagyni szerintem.

Zsana 2,2milliárd m3, Hajduszoboszló 1,64 milliárd m3, Pusztaderics 340 millió m3, Kardoskút 280 millió
És stratégiai tározó a Szőreg 1-es 1,9 milliárd m3-el!!!
Csak ez a nagy 5 db 6,36 milliárd m3 és van még pár kisebb is.

Alap esetben 8,9 milliárd környékén fogyaszt az ország. 2,6 milliárd környékén kell szerezni, hogy ne legyen korlátozás, amit a osztrák vezetéken simán leszállítathatunk.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
Csak ez a nagy 5 db 6,36 milliárd m3 és van még pár kisebb is.
Par eve nyilatkozta az egyik fejes szakember, hogy nem lehet a teljes tartalekot igeny szerint felhasznalni, mert a gazkiveteli kepesseg ugy csokken, ahogy fogy a tarozokban a foldgaz. Par hetig semmi gond nincs, de azutan...

Peldaul az olasz lng terminallal valo osszekottetes ezen a probleman sokat segithetne.
 
  • Tetszik
Reactions: 12delta

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
994
1 529
93
Jövő évre is biztosított Magyarország gázellátása

Magyarország jövő évi gázellátása akkor is biztosított, ha Moszkva és Kijev között nem születik az év végéig új, gáztranzitról szóló megállapodás – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek, miután csütörtökön Moszkvában megbeszélést folytatott Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával.
„Az energiaellátás kérdése geopolitikai színezetet is kapott azáltal, hogy Oroszország és Ukrajna közötti tranzit-megállapodás az idei esztendő végével lejár és egyelőre nem köttetett új szerződés. Vagyis könnyen előállhat az a helyzet, hogy Oroszország a továbbiakban Ukrajnán keresztül nem szállít gázt az európai kontinensre. Nekünk erre a forgatókönyvre kell készülnünk, hiszen mindig a legrosszabb forgatókönyvet kell figyelembe venni akkor, amikor az ország energiaellátásának biztonságát kell megterveznünk” – mondta a tárcavezető.
„A mai napon megállapodást kötöttünk a Gazprom vezérigazgatójával arról, hogy ha van, ha nincs tranzitmegállapodás Oroszország és Ukrajna között a jövő évet illetően, a Gazprom akkor is biztosítja Magyarország gázellátását” – tette hozzá.
Magyarországon 6,3 milliárd köbméternyi gáztározó-kapacitás áll rendelkezésre
Elmondta, hogy Magyarország a lakossági és az ipari fogyasztás egy részét ugyanúgy, mint idén, Ausztrián keresztül tudja majd megvásárolni, másrészt pedig ki kell használnia az egész közép-európai térségben egyedülálló tározókapacitását. Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon 6,3 milliárd köbméternyi gáztározó-kapacitás áll rendelkezésre.
Most látszik csak igazán mennyire jó döntés volt ennek a kiépítése, hiszen ezen tározókban be tudunk tárolni annyi gázt az idén, hogy az elégséges lesz a jövő évben Magyarország gázellátásához – hangsúlyozta.
Elmondta: megállapodtak a Gazprommal arról is, hogy a jövő évi gázellátáshoz szükséges, betározandó gázt Magyarország még az idén megvásárolja, és azt a cég le is szállítja. „Így tehát az idei esztendő zárásakor biztosak lehetünk a jövő esztendő magyarországi gázellátásának biztonsága és biztosítottsága szempontjából is” – fogalmazott Szijjártó Péter.
Újabb déli irányú szállítási útvonal
Szólt arról is, hogy a magyar kormány a hosszú távú ellátás biztonság vonatkozásában egy újabb déli irányú szállítási útvonallal számol. Rámutatott, hogy a Gazprom együttműködik Bulgáriával és Szerbiával annak érdekében, hogy a Török Áramlaton keresztül érkező gáz egészen Magyarországig és Ausztriáig el tudjon jutni. Az ehhez szükséges minimális infrastrukturális beruházásokat Magyarország úgy el fogja végezni, hogy a jövő év elejétől már meglegyen a fizikai lehetősége az új útvonal használatának – mondta.
Szijjártó Pétert a Gazprom vezérigazgatója arról tájékoztatta, hogy az Északi Áramlat 2 építésénél az orosz állami gázipari vállalat nem számol csúszással, a gázvezeték egyharmadát máris fizikailag megépítették. A projektben a biztosítékot szerinte a nagy nyugat-európai, elsősorban a német vállalatok részvétele jelenti arra, hogy a vezeték megépüljön és teljes kapacitással működjön.
Miller elmondta, hogy a Gazprom a Török Áramlat ügyében a bolgárokkal, a görögökkel és a szerbekkel is előrehaladott tárgyalásokat folytat, így a déli szállítási útvonal megvalósítása is teljesen reális.
A magyar külgazdasági és külügyminiszter az orosz fővárosban a nap folyamán megbeszélést folytatott még Nyikolaj Fjodorovval az orosz parlament felsőháza elnökének első helyettesével, Vlagyimir Tyitov első külügyminiszter-helyettessel, Gyenyisz Manturov ipari és kereskedelmi, valamint Alekszandr Novak energetikai miniszterrel.




https://www.hirado.hu/belfold/belpo...-evre-is-biztositott-magyarorszag-gazellatasa
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Par eve nyilatkozta az egyik fejes szakember, hogy nem lehet a teljes tartalekot igeny szerint felhasznalni, mert a gazkiveteli kepesseg ugy csokken, ahogy fogy a tarozokban a foldgaz. Par hetig semmi gond nincs, de azutan...

Peldaul az olasz lng terminallal valo osszekottetes ezen a probleman sokat segithetne.

Valóban nem, de ez a kinyerhető mennyiség.
még vagy 1,5x ennyi van un. "párnagáz"-ként a tározókban, ami a tározó fenntartásához és maradéktalan működéséhez szükséges.
http://www.magyarfoldgaztarolo.hu/hu-HU/Tevekenysegunk/Gaztarolok
http://mmbf.hu/cegismerteto/tarolo_leirasa
http://mmbf.hu/ugyfeleknek/aktualis/a_taroloi_kapacitasok_meghatarozasanak_modszertana
 
  • Tetszik
Reactions: zeal

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 245
24 250
113
"A CNN is elismeri, hogy a lépés erős üzenet Oroszország számára, ahol most ünneplik a Krím félsziget annektálásának ötödik évfordulóját.

Azt viszont már az orosz védelmi minisztérium közölte – amit a TASSZ ismertet –, hogy az egyik bombázó megközelítette a partokat a Balti-tenger felett, semleges légtérben, ezért két Szu–27-es vadászgépet indítottak, hogy "azonosítsa, majd kikísérje" a B–52-est. Az amerikai bombázó erre irányt változtatott, az orosz vadászok pedig visszafordultak.

Az incidensről az orosz védelmi minisztérium videót is közzétett:

https://hvg.hu/vilag/20190321_B52_A...zorszag_partjainal_Szuhojok_kergettek_el?s=hk
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 156
7 938
113
"A CNN is elismeri, hogy a lépés erős üzenet Oroszország számára, ahol most ünneplik a Krím félsziget annektálásának ötödik évfordulóját.

Azt viszont már az orosz védelmi minisztérium közölte – amit a TASSZ ismertet –, hogy az egyik bombázó megközelítette a partokat a Balti-tenger felett, semleges légtérben, ezért két Szu–27-es vadászgépet indítottak, hogy "azonosítsa, majd kikísérje" a B–52-est. Az amerikai bombázó erre irányt változtatott, az orosz vadászok pedig visszafordultak.

Az incidensről az orosz védelmi minisztérium videót is közzétett:

https://hvg.hu/vilag/20190321_B52_A...zorszag_partjainal_Szuhojok_kergettek_el?s=hk
Ugyanez történt a múltkor, csak fordított felállásban. Játszadoznak egymással.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 976
113
Ha 2020-tól nem kapunk gázt Ukrajna felől, akkor kénytelenek leszünk hamarabb befejezni a Horvátországból jövő LNG vezetéket. Drágább lesz mint a mostani, de ezt Putyin elzárja. Kösz Vlagyi!
Meg iden megvesszuk a jovo evi gazt. Betankolunk. 2021-ben pedig mar elvileg jon a deli ujjonnan kiepitett vezeteken. Figyelj Szijjarto nyilatkozataira.
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 245
24 250
113
Ez van. Szükségünk van az ukrajnai vezetékre és ez középtávon így is marad. Majd ha kész lesz a török áramlat + a horvát LNG + egy új német vezeték, ezek együtt képesek lehetnek kiváltani, de ez nem mostanában lesz.

Most a megoldás az, ha lesz tranzitszerződés. Nem lehet hagyni, hogy az oroszok és ukránok ezt egymással beszéljék meg, mert annak nem lesz eredménye. Ezért tárgyal az EU együtt velük hármas formátumban. Lesz megállapodás és 2020-ban is jönni fog a gáz.

Ez csak Putyin tárgyalási módszere, fenyegetés és zsarolás, de tudni kell, hogy nekik is ugyanolyan szükségük van a pénzünkre mint nekünk a gázukra.
Kérlek, hogy tisztázzuk már, hogy most te troll vagy, vagy csak a putnoki halottlátó asszony?

Írod a dolgokat, csak az a helyzet, hogy az USA belevaú, hogy szétcsessze a magyar érdekeket is, meg úgy mindent, mert neki ez a kedvező, még ha megdöglünk akkor is, mert messze van innen, te meg a ...


Valami királyi többest látok nálad. Néha írsz jókat, kb 10% nálam.

Lehet, hogy ezt is kár volt leírnom. :(
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 875
11 153
113
Nagyot mindott Vlagyimir Putyin a hiperszonikus rakétájukról, amely nukleáris meghajtású, és állítólag korlátlan a hatótávolsága. Amerikai lapok hírszerzési forrásokra hivatkozva azt írják, hogy Oroszországnak túl drága a fegyver kifejlesztése, és most még csak két rövidebb teszten vannak túl, amelyek mindegyike meghibásodással ért véget.

https://index.hu/kulfold/2019/03/22/tul_draga_az_oroszoknak_a_beigert_hiperszonikus_raketa/
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Nagyot mindott Vlagyimir Putyin a hiperszonikus rakétájukról, amely nukleáris meghajtású, és állítólag korlátlan a hatótávolsága. Amerikai lapok hírszerzési forrásokra hivatkozva azt írják, hogy Oroszországnak túl drága a fegyver kifejlesztése, és most még csak két rövidebb teszten vannak túl, amelyek mindegyike meghibásodással ért véget.

https://index.hu/kulfold/2019/03/22/tul_draga_az_oroszoknak_a_beigert_hiperszonikus_raketa/

De ha már tesztelnek akkor mégiscsak van valamilyük, ami hamarosan félelmetes fegyverré válhat. Lehet Putyin a nyilatkozattal előre szaladt, de láttunk már USA viszonylatban is ilyet. A lényeg, hogy hiába drága valószínű megépítik, ha már ilyen előrehaladott állapotban vannak. A teszt azt jelenti, már van prototípus amit lehet tesztelgetni.
 

Pocok75

Well-Known Member
2010. április 19.
2 816
2 512
113
Nem azt mondta, hogy ott sem voltak, hanem azt, hogy a feladatot végrahajtották és nem volt semmi féle Szuhojok általi elkergetés. Bekapcsolt transzponderrel, nemzetközi légtérben végrehajtott rutin repülés volt. Ezeket a repüléseket álltaláben 1 gép hajtja végre, gondolom mennyire vannak berezelve tőle az oroszok. Felküldik a készültségi gépeket, gondolom azok jól körbe fotózzák egymást, mindenki mosolyog és haza repül. Szenzáció hajhász sajtó meg belelát egy újabb világháborús eszkalálódást. Értem én, hogy sokak nem szimpatizálnak itt a Zusával meg a romlott nyugattal, de ahogy mindig is a múltban, az erősebb eb üzekedhet! :D Szerintem a NORADnál sem kezdenek el pánikolni amikor egy-egy Bear feltűnik a radaron. Indul a rutin! Raptor kireppen, kattognak a fényképezők, irány haza. Bocs az offért.
 
Status
Not open for further replies.