A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

mészi

Well-Known Member
2018. október 11.
257
315
63
Már bocsánat de a 2005-ös Schröder féle győzelem óta a néppárti CDU/CSU vezeti Németországot. Ha náluk jobboldalibb pártot keresel, akkor már csak az AfD marad, amelyiknek szerintem sosem lesz annyi ereje, hogy kormányozzon. Tehát nem politikai hovatartozással van probléma, hanem inkább az egész ország felfogásával.
Ekkor pedig nekünk kívülről nem nagyon lehet bírálni valónk.
De hogy pontosabb rálátás is legyen itt vannak a számszerű adatok is:
https://tradingeconomics.com/germany/military-expenditure
Ebből jól látható, hogy '89 után meredeken zuhant a hadi költségvetés. Azóta pedig a 40milliárd dollár körül mozog +- 3-4Mrd dolláros sávon belül. 2014-ben történt egy trend változás azóta folyamatosan 1-1,5Mrd dollárral több jut a haderőre, de azt gondolom, hogy jelen állapotban 50Mrd dollár körül kellene költeniük, és még mindig csak arra lenne elég, hogy utolérjék magukat. Egy ekkora ugrást (arányaiban) talán Putyin meg Erdogan megengedhet magának, de normális demokráciában - különösen egy - annyira liberális nézetűben, mint amilyen a német egyetlen vezető sem. Sokkal könnyebb dolguk lenne, ha dinamikusan fejlődne a gazdaságuk, de az utóbbi idők 2% alatti GDP növekedése lehetetlenné teszi hogy egyik pillanatról a másikra 20-25%-ot emeljenek egy költségvetési ágazaton. Az biztos, hogy szerintem tovább kell emelniük a tempón, ha nem csak visszanyerni akarják a képességeiket, de fejlődni is, mert 1-1,5% csak ennyire lesz elég.
Azt hiszem Németország az a béka, aki a fal lebontása után szépen belemerült a jó langyos fürdőbe. Csakhogy közben a világpolitika elkezdte fűteni a vizet. Most meg komótosan baktat felfelé a lépcsőn.
Már elnézést, de nem a magyar haderő lehetséges fejlesztési irányaival foglalkozunk?
 
R

rejsz felügyelő

Guest
a Sherman Firefly szintén
Tévedés, a Firefly közepes harckocsi, úgy is alkalmazták őket.
Nem iszonyodok az ATGM-től.
Rendben de akkor is, hogy nevezed az általam felsorolt eszközöket? Szerintem páncélvadásznak, ugyan az a feladatuk mint mondjuk a Marder szériának anno, hátulról lesállásból lőni az ellenséges harckocsikat. Abban egyet értek veled hogy harckocsi ellen legmegfelelőbb a harckocsiágyú de ilyen nem nagyon van a páncélvadászoknál, csak most kezdik felfejleszteni a meglévőket 120-as löveggel.
UAV beszállítónk ki legyen? :)
Európa nem nagyon játszik
Európában is gyártanak mindenféle drónt, az olasz vagy francia cégek nagyobb méretűeket is, meg közös fejlesztés is van.
Amúgy elvileg vettünk Raveneket a különlegeseknek.
Adásvételi szerződés „Aimpoint CompM3 vöröspontos irányzék+3X MAG nagyító toldat beszerzése” tárgyban
Ehhez lehet csatlakoztatni éjjellátót vagy már alapból éjjel is lát? Sorry, totál hülye vagyok a témában. :)
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Persze-persze, de azt hiszem az eddigi fejlesztések mutatják, hogy mennyire függünk a németektől, valamint az ő gazdasági helyzetétől...
Különben elnézést az offtopicért.

Gazdaságilag teljesen, katonailag meg inkább 2-3 nagy részesedésben magáncégtől. A bajor CSU vélemény a fontosabb számunkra, hiszen náluk van a gyár.
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 647
6 359
113
Az amerikai pácélvadászok nem voltak épp Jagdpanther/tiger kategóriában páncélzattal, a Sherman Firefly szintén, mégis páncélvadászok voltak. Ugyanazt tették ágyúval, amit ez rakétával tud. Követi a páncéloselőrenyomulást és lehetőleg fedezi azt.
a Firefly az a Sherman közepes harckocsi csak nagyobb löveggel , ennyi erővel a Tigris is páncélvadász volt mert a 88-as ahova becsapott ott kő kövön nem maradt
Nagyon jó cikk, de velünk kegyesek voltak :) 45 ezer tartalékos, majd ezer páncélozott jármű...
amin én nagyot néztem az a németek 900 (!) harkocsija ( tudtommal 328 csak az aktív , ha a tartalékot is nézzük akkor nem szóltam) illetve nekünk a 45.000 tartalékos meg a 25.000 aktív katona
https://nepszava.hu/3030016_225-mil...alos-pontossaggal-lohessenek-a-magyar-katonak

Nem a forrás számít, és nem is a stílus.
Úgy néz ki szakmai döntés született.
végre valami kerül is arra az új szép fegyverre, nem akarok telhetetlen lenni de azért a mennyiséget és a ráfordítást kicsit keveslem, de ha minden évben vesznek legalább ennyit akkor nem szóltam! :D
Ehhez lehet csatlakoztatni éjjellátót vagy már alapból éjjel is lát? Sorry, totál hülye vagyok a témában. :)
bizony ez már NVD kompakt :)
 
  • Tetszik
Reactions: borisz
T

Törölt tag 1586

Guest
https://nepszava.hu/3030016_225-mil...alos-pontossaggal-lohessenek-a-magyar-katonak

Nem a forrás számít, és nem is a stílus.
Úgy néz ki szakmai döntés született.
Aki már lőtt ilyen red dot Aimpoint M3-mal mondja már el pls. hogy lehet egy red dot irányzékkal nagyobb távolságra pontosan célozni.
Arra gondolok hogy a red dot irányzék - mint ahogy a neve is mutatja - egy vörös pont.
ld.lent
Aimpoint%204MOA%20-acc.jpg

A pontos célzáshoz a lövedék esését valahogy kompenzálni kell - magasabbra kell célozni.
A Trijicon ACOG-nál pl. így nézhetnek ki fonálkeresztek:

TA110-C-100497.jpg
TA110-D-100499.jpg

Red Dot irányzéknál honnan tudja a lövész hogy milyen magasra kell céloznia?
 
  • Tetszik
Reactions: borisz

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 789
75 839
113
Aki már lőtt ilyen red dot Aimpoint M3-mal mondja már el pls. hogy lehet egy red dot irányzékkal nagyobb távolságra pontosan célozni.
Arra gondolok hogy a red dot irányzék - mint ahogy a neve is mutatja - egy vörös pont.
ld.lent
Aimpoint%204MOA%20-acc.jpg

A pontos célzáshoz a lövedék esését valahogy kompenzálni kell - magasabbra kell célozni.
A Trijicon ACOG-nál pl. így nézhetnek ki fonálkeresztek:

TA110-C-100497.jpg
TA110-D-100499.jpg

Red Dot irányzéknál honnan tudja a lövész hogy milyen magasra kell céloznia?


Pásztázó lövéssel lősz ugyan úgy ahogy a holosightokkal is.Két távolságon lesz pontlövő a fegyver és aközött a két távolság közt(AK-nál pl 50 és 300 méter)a találatok a pont fölött lesznek.Nem céloz magasabbra,meg van adva,hogy az adott fegyvernél pástázó távolságon belül hová kell célozni a mellalaknak,hogy eltláld.AK-nál a mellalak alsó széle közepe az M4 és változatanál pedig a mellalak közepe.Ha így csinálod valahol el fogod találni a mellalakot(ez csak magasság összetevő,oldalban más)a pásztázó távolságon belül.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Pásztázó lövéssel lősz ugyan úgy ahogy a holosightokkal is.Két távolságon lesz pontlövő a fegyver és aközött a két távolság közt(AK-nál pl 50 és 300 méter)a találatok a pont fölött lesznek.Nem céloz magasabbra,meg van adva,hogy az adott fegyvernél pástázó távolságon belül hová kell célozni a mellalaknak,hogy eltláld.AK-nál a mellalak alsó széle közepe az M4 és változatanál pedig a mellalak közepe.Ha így csinálod valahol el fogod találni a mellalakot(ez csak magasság összetevő,oldalban más)a pásztázó távolságon belül.
És mit csinálsz 300 és 800 m között?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 789
75 839
113
És mit csinálsz 300 és 800 m között?

Ez az AK-szórásakülönböző távolságon(ezzel nem tudsz mit tenni ez ennyi)

800px-Spread.png

Jól látszik,hogy 300 méter felett akkora szórás,hogy lőszerpocséklás a pontcélokra való lövöldözés.Ugyan ez M4 és társainál 460 méter de általában 500nak írják.
És még nem fújt a szél!Pont ezért van az,hogy bár 500 méter van megadv az M4-nél annak a távolságnak amin pont célt le tudsz küzdeni(pontcél az az álló alak) de csak 300 méter a pásztázott lőtáv szóval azon belül használják.
 

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 743
4 487
113
Szóval visszatérve a topic alapötletére:
Az a baj, hogy amikor 2013 januárjában desertfox (bárhol legyél is, puszi!) létrehozta a topicot, még nem tudtunk róla, de a magyar haderő fejlesztése már okos kis kobakokban alaposan át volt gondolva. Hogy miből gondolom?
Valamikor már 2010-ben történt egy olyan beszerzés, ami gyakorlatilag az egész most folyó military shoppingot predesztinálta.
Akkor létrejött egy együttműködés a Rheinmetall és Magyarország között hogy Magyarország megveszi a Rheinmetall TMS rendszerét.
Ez akkor még gyakorlatilag az emberek 99.9%-ának nagyjából lehetett volna valami új HiFi hangrendszer is, de ez az együttműködés vezetett a Leo 2-esekhez, meg minden máshoz, amit 2026-ig (minimum) be fogunk még szerezni.
Ezen a rendszeren a Rheinmetall még faragott, bővített, fejlesztett. Lett is egy szimpi kis neve: TacNet, ami egy átfogó modern harctéri irányítás, ellenőrzési, stb (családnevén C4I) rendszert takar. https://www.rheinmetall-defence.com...s/command_and_control_system_tacnet/index.php
Ez persze nem egy olyan dolog amit a magunkfajta militarybuzi egykönnyen feldolgoz, megért. Mert ez nem egy olyan megfogható dolog, mint egy KPV "malac", vagy egy leszállás közben hasra szálló JAS-39.
És hogy miket okozott mindez nekünk? OK, a 2015M gyakorlóhoz, és a CZ parittyákhoz még nem volt köze, de:
  1. Volt nékünk tavalyról egy H145M beszerzésünk/szerződés aláírásunk, amit megelőzött egy H-Force fejlesztési teszt. Ami több dologra is jó volt. Egyrészt egy jó kis vállveregetés, utolsó lökés a hazai döntéshozóknak, hogy nem felesleges hülyeségbe nyomtok bele dollármilliókat. Másrészt akár arra is, hogy a TacNet-et leteszteljék a H-Force-szal. És lőn ebből egy pressrelease: https://www.pressebox.com/pressrele...-of-ground-and-air-mobile-forces/boxid/915756
  2. Aztán becsapott a ménkű mivel a közepes H225-ök is H-Force rendszer kompatibilisek, és persze Mi ezeket is azzal rendeltük.
  3. Aztán borult a cukorka a fejünkre sorban: Jöttek a Leo 2 A7V+-ok, meg a PZ 2000-ek.
    De nini ugyan a tankot alapvetően a KMW gyártotta de a lényeget, a fő fegyverzet mellett, az tűzvezető rendszert és a Consolokat a Rheinmetall szállítja az A7-ekbe:https://www.armyrecognition.com/sep...d_2_mbt_to_standard_2a7v_for_german_army.html
    El ne felejtkezzünk a PZ-2000-ről sem! Az alap ötlet a KMW-é, de fogadni mernék, hogy ehhez is van némi köze a Rheinmetallnak (bocs, de mostanra elegem van a kiírásából, így rövidítem ;)). És tényleg! A löveget biztosan, és ezzel együtt, szerintem az elektronika egy részébe is belepiszkáltak. Bár a lőelemképző rendszer nem az övék, de: https://www.army-technology.com/projects/pzh2000/

    Fire control and observation

    The PzH 2000 can use an automatic mode of operation including the data radio link with an external command and control system. The autonomous fire control functions are controlled by an on-board MICMOS computer supplied by EADS (formerly DaimlerChrysler Aerospace). Using the automatic mode, target engagements can be carried out by a crew of two. Using the fire control data provided by the ballistics computer, the gun is automatically laid and relayed during the mission.


    És még nincs vége!
  4. Az év elején felmerült egy olyan pletyka, hogy biztosan veszünk Puma IFV-ket. Ami magunk közt legyen mondva eléggé gyanúsan bejövősnek tűnik. De ha nem is ez, de szinte biztos vagyok benne, hogy LANCE torony lesz benne, ami szintén az RM hozta össze. Ez önmagában is moduláris, és modulként is szerelhető. És ez tette lehetővé az elképesztő eredményeket a cseh IFV próbán. Ha lesz is szerintem Puma beszerzés akkor is szinte biztos, hogy nem minden BTR lesz darab-darabra cserélve, de abban szinte biztos vagyok, hogy legyen az akár kerekes, akár láncos IFV, a RM tornya és C4I rendszere rajta/benne lesz.
  5. És ahogy korábban már írtam abban is biztos vagyok, hogy a TacNet talán legfontosabb része a felderítő járművek és a bejövő információk. Erre viszont van egy biztos tippem. Egy pár órával korábban már az egekig magasztaltam a Fennek platformot. Van is rá ok! Eddig is meg tudta oldani gyakorlatilag az összes harctéri támogató feladatot. Van belőle:
    • felderítő változat, rece( ez is alapvetően KMW termék de kezdetektől RM BAA felderítő periszkópot építik bele, ami TacNet kompatibilis.)
    • mélységi felderítő, pioneer vehicle
    • parancsnoki, AD
    • tüzérségi megfigyelő, FAO
    • joint fire support team, JFST, ez a legújabb Fennek JFST 1A3+ hivatalos néven fut. 2 korszerűsített jármű alkotja a csapatot és ketten együtt biztosítanak az egységeknek tüzérségi és légvédelmi koordinációt. Újabb kapcsolódási pont. Ez JFST történetesen használni tudja az idehaza frissen beszerzett SAMOC adatait is, ezáltal előretolt légicsapás koordinátorként is működik. (ezen feladatokat külön-külön is el tudja látni, ha éppen nincsen mindkét funkcióra szükség.
    • csapat légvédelem, SWP - azaz Stinger Weapon Plattform. Itt a légvédelmi rakétákra gondolt a Költő!

      Gondolná valaki, hogy eddig összesen 600 db különféle Fennek lett leszállítva a Hollandoknak és a Német hadseregnek? A német hadsereg szinte minden szintjén előfordulnak a sokoldalúságuk miatt, akár konkrét alegységet építve rá. 12 tonnájával 4x4-es mivoltával eltörpül aegy Pánzélos Hadosztály mamutjai között, de pont ez az a méret, amivel igazán hatékony tud lenni! És hogy mennyire tud felderítő céljármű lenni? Elég sok olyan darab van rendszerben ahol egy saját minidrónt tud indítani, ami természetesen a rendszerbe integrált, és + információkat gyűjthet.

    Lesznek még további pontok is, ha nem is közvetlenül TacNet-tel szoros összefüggésben, de ennyi egybeesés nem véletlen. És mutatja, hogy mennyire támaszkodik a Z2026 program a Bundeswher már jól bevállt rendszereiben....
Ez a videó a Bundeswehr által alkalmazott járműveket mutatja be röviden.
Az általad leírtak alapján mi jöhet még szóba mint beszerzés?
Ha már ilyen jó, javuló kapcsolatunk van a németekkel. Eddig a Leopard A7+, a Leopardal kompatibilis műszaki járművek( 3 vontató, 3 hídvető), PzH 2000 eszközök kerültek beszerzésre.
Mire van még szükségünk?
 

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 743
4 487
113
Ez a videó a Bundeswehr által alkalmazott járműveket mutatja be röviden.
Az általad leírtak alapján mi jöhet még szóba mint beszerzés?
Ha már ilyen jó, javuló kapcsolatunk van a németekkel. Eddig a Leopard A7+, a Leopardal kompatibilis műszaki járművek( 3 vontató, 3 hídvető), PzH 2000 eszközök kerültek beszerzésre.
Mire van még szükségünk?
 

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 743
4 487
113
Amphibiente 3, Fennek, Wiesel...

Ez a vágy-vezérelt igénylistám volt! :rolleyes:
Sajnos a Wiesel 120 milliméteres aknavetője nem volt a filmen.
Folyami átkeléseknél ez az Amphibiente nagyon hasznos és újszerű, praktikus megoldásnak tűnt.
A Leok, PzH-k - leendő Pumák ??? - beszerzéséhez elkelne egy ilyen gyors folyami átkelés képesség. Vagy ezt tudják jelenleg a szentesiek? Kinek van erről infója?
 
  • Tetszik
Reactions: borisz