A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 185
33 568
113
A hk egy irto nehez irto eros irtogepezet. Ami karbantartast igenyel.,, elmegy anelkul is jo sokaig de beke van ha elmegy egy cso miert ne legyen cserelve. Attol meg uzemkepes a hk csak tobb olaj fog fogyni... Keves az olaj a felfuggesztessben...enged a szimering elmegy a vas de bekebe miert ne legyen megjavitva... Elszall a ventilator lapat a hk vigan elmegy q.va sokat anelkul is... De miert ne legyen megjavitva es igy tovabb... Hajtas szokott lenni de nem tori ossze magat senki ha nem szikseges hogy minden hak bevetheto legyen hisz nincs is annyi kezszem... Kertek 14 hk t +4 hkszt kotelezo adni plusz maradjon mashol 4-5 db hogyha lefut a sztori legyen mit hajtani es legyen ketto demozni mert egyet el kell vinni 2 x is civilt csalogatni. Kiadtak van ra egy honap. Honap vegere meglett. /jo el lett kuldve szereles kozbe mindenki mindenhova.../ de meglett.., de nem lehet mindig igy mert akkor mindenki lelepne... Altalaba mindig tobb hk uzemkepes mind amenmyire kezszem jut... Van olyan uzemkepes ami fel evig sincs hasznalva mert a hatso sorba lett leparkirozva...
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 048
26 594
113
Első az új, modern technika ebben egyetértünk! De én legalább üzemképessé tenném az összeset, aztán, vagy lekonzerválnám(ebben az állapotukban totál elavultak, tehát értelme nem sok lenne), vagy eladnám(többet adnak érte, ha működik) és az értük befolyt összeget is az új technikára költeném(ami még 4-5 év mire teljes megrendelt mennyiség itt lesz).
Ha olyan állapotban vannak, akkor inkább költenék spanyol A4-es vásárlásra és rendbetételre tartalékosoknak, mint a hetvenkettesekre!
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 690
6 460
113
Ha olyan állapotban vannak, akkor inkább költenék spanyol A4-es vásárlásra és rendbetételre tartalékosoknak, mint a hetvenkettesekre!
tartalékosoknak? nehéztechnika? minek????? fogcsikorgatva adnék nekik pár vontatottat de mást tökre felesleges , a spanyol A4-eket meg inkább hagyjuk , max még 12 kiképzésre , de inkább jöjjenek csak még A7+-ok és neee mondjátok hogy nem lenne rá pénz mert arra van amire akarnak hogy legyen...
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 376
7 860
113
tartalékosoknak? nehéztechnika? minek????? fogcsikorgatva adnék nekik pár vontatottat de mást tökre felesleges , a spanyol A4-eket meg inkább hagyjuk , max még 12 kiképzésre , de inkább jöjjenek csak még A7+-ok és neee mondjátok hogy nem lenne rá pénz mert arra van amire akarnak hogy legyen...
Miért ne :D Jöhet bármi :hadonaszos:
Egyébként ha jól megnézed legalább "3" féle tarcsis szolgálat van. Műveleti,védelmi,területi. Egy felkészített fiatal állományú műveleteseknek miért ne :hadonaszos:
 
  • Tetszik
Reactions: marton

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 907
4 744
113
Miért ne :D Jöhet bármi :hadonaszos:
Egyébként ha jól megnézed legalább "3" féle tarcsis szolgálat van. Műveleti,védelmi,területi. Egy felkészített fiatal állományú műveleteseknek miért ne :hadonaszos:
A műveleti legnagyobbrészt szolgálati járandóságos katona, rendőr, büntetés végrehajtási, és tűzoltó. A védelmit a HM EI Zrt által foglalkoztatott biztonsági őrök adják. A területvédelmi éppen csak alakulóban van.
 
  • Tetszik
Reactions: dudi

exi

Well-Known Member
2018. augusztus 28.
224
469
63

A HM nem spilázta túl a fotózást, pedig van mire büszkének lenni. Hála az égnek, nem csak ők tudósítottak:) Néhány extra kép:

5ca3b6d4eae55.JPG


5ca3b6872f77b.JPG


5ca3b6e7d4321.JPG


5ca3b6f2342f6.JPG


http://www.infopapa.hu/hirek/olvas/...epuloter-uj-utasterminaljat-2019-04-02-211018
 

Telak2

Well-Known Member
2016. október 28.
1 101
1 221
113
A pénz megvan rá, csak a munkaerőhiány miatt nem tudják legyártani, ahogy semmit se. Biztos, hogy a fegyverprogram is csúszni fog és imádkozzatok a Magyarok Istenéhez, hogy a páncélozott járművek gyártásához ne legyen semmi közünk, mert akkor abból is csak annyi fog megvalósulni, mint a személyi felszerelésprogramból! Amit nem készen importálunk, abból vagy nem lesz semmi, vagy borzalmas minőség és elmaradások sora lesz!

A létező magyar hadiipar a fegyverkezésünk legnagyobb gátja! Hatalmas szerencsénk van, hogy ennyire leépítettük a hadiipart, de még így is tragédia, hogy túl sokminden megmaradt belőle! Az lenne az ideális, ha hímzőgépen előállítható termékeken kívül mást nem gyártanánk.

Kicsit gondolkodtam, mielőtt elküldtem ezt, de sajnos racionálisan nem tudok mást írni, a valóság alapján ez a hazafias álláspont ebben a témában, mert a hazafi inkább a katonája javát választja, mint a gazdasági lehetőségeket. Magyarán a jó minőségű import jobb a magyar katonának, mint a hazai ipar kevésbé jó terméke és ha a határidőket se tudják tartani, akkor meg gondolkodni sincs min.
Majd ukrán bérmunkások legyártják a magyar üzemekben.
 

Telak2

Well-Known Member
2016. október 28.
1 101
1 221
113
Sziasztok! Nem megbántva senkit, de azért az az igazság hogy akinek van rendes egyenruhája azok közül is sokan nem tudják azt rendesen hordani. pl: elitalakulat elitkatonája:
16.jpg

Hogy lehet így egy barettet viselni? :confused: Persze lehet csak véletlen (ez esetben elnézést az érintettől) . - Mondjuk akkor a fotós ostoba hogy felrak ilyen képet. -
Így kéne ahogy a tábornok úron van:
08.jpg

Szóval csak azt akarom mondani, hogy amíg nincs kőkeményen betertatva valamilyen értelmes öltözködési, megjelenési szabályzat tábornoktól ött-s honvédig, akkor felesleges is új egyenruha után áhítozni, mert ha a jót szarul hordja valaki az ugyanolyan röhejes, mint ha egy hadsereg rongyokba acélbilivel a fején megy az amerikai hasereggel gyakorlatozni.
A MH jól szimulálja egy demooratizálás alatt álló országocska baráti milíciáját. Ezek után nem röhögik ki az afgán, iraki szövetségeseiket, mert megszokják.
 
T

Törölt tag 467

Guest
Idézet a cikkből: "Még egy tényező akadályozhatja a térség meghatározó haderejévé válást. A Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co. KG főmérnöke forgat valami kis alkatrészt a kezében, és azon meditál, ha ezt beépítjük a magyaroknak szánt Leopárd harckocsiba, az mennyi idő múlva jelenik meg Putyin Armata tankjaiban? Nem kockáztatunk, nem építjük be!"
Ez mindennek az alja...

"Amit eddig leírtam, arra lehet mondani, hogy ez nem lehet igaz, a szerző elfogult."
Kicsit. :-D

Köszi a linket, érdekes reggeli olvasmány volt.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 334
76 978
113
Idézet a cikkből: "Még egy tényező akadályozhatja a térség meghatározó haderejévé válást. A Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co. KG főmérnöke forgat valami kis alkatrészt a kezében, és azon meditál, ha ezt beépítjük a magyaroknak szánt Leopárd harckocsiba, az mennyi idő múlva jelenik meg Putyin Armata tankjaiban? Nem kockáztatunk, nem építjük be!"
Ez mindennek az alja...

"Amit eddig leírtam, arra lehet mondani, hogy ez nem lehet igaz, a szerző elfogult."
Kicsit. :-D

Köszi a linket, érdekes reggeli olvasmány volt.

Azt megszoktuk,hogy elfogult.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 894
22 338
113
Idézet a cikkből: "Még egy tényező akadályozhatja a térség meghatározó haderejévé válást. A Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co. KG főmérnöke forgat valami kis alkatrészt a kezében, és azon meditál, ha ezt beépítjük a magyaroknak szánt Leopárd harckocsiba, az mennyi idő múlva jelenik meg Putyin Armata tankjaiban? Nem kockáztatunk, nem építjük be!"
Ez mindennek az alja...

"Amit eddig leírtam, arra lehet mondani, hogy ez nem lehet igaz, a szerző elfogult."
Kicsit. :-D

Köszi a linket, érdekes reggeli olvasmány volt.

Kell az éleslátás, de bevallom a végén mosoly volt az arcomon, mikor ezt olvastam, és néha körül néztem, más nem-e néz hülyének, hogy magamban kuncogok...
Köszönjük Gyula.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 937
18 424
113

Gyula bácsi jól összefoglalta amit mi már évek óta megbeszéltünk itt, többször is. Bár kihagyta a katonák személyes felszereléseinek hiányosságait, valamint a MIG-29-es üzemeltetéséről sem ejtett szót. Egyébként, ő maga is többször elmondta, megírta, az egész történetet, ahogy talán más újságíró is megtette már, más szavakkal, más szövegkörnyezetben. Újra le lett írva minden, amit eddig is tudtunk, az adatokat, valamint azt, hogy mindegyik kormányzatot terheli felelősség azért hogy itt tartunk. Ennyi. Nem tudom eldönteni hogy politikai megrendelésre írt egy ellendrukker cikket, vagy nyugdíjasként ráért és saját felbuzdulásból hozta össze, amikor nagyon rossz hanguélatban volt.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 937
18 424
113
Meg ne varjon senki olyat hogy szomodon tobb ttucat hk dagonyazik.., minek??? Szakasz szintu osszecsapast imitalnak mar boven eleg

Mire elég ? Az hogy egy lőtérnek a mérete véges, ez ok. Értem hogy Szomódon egy szakasznyi harckocsi tud esetleg szétbontakozni és éleslövészetet végrehajtani. Ez rendben. Viszont bakonyi harcászati gyakorlatokon sem látok több tankot, sajnos. Miként gyakorolnak a század parnacsnokok és a zászlóalj parancsnok harcvezetést ? Valamelyik Warrior gyakorlaton volt 8db T-72 kint. Az volt a maximum, szerintem az elmúlt 20 évben. Vagyis a harckocsi zlj parancsnoka, még nem vezette a teljes zászlóaljat egyben, egy időben, egy gyakorlaton. Így soha nem fog szembesülni olyan dolgokkal, ami élesben előjöhet, ha egy tényleges zálj lesz a parancsnoksága alatt és egyben kell menni a harcba. Egy rakás dolgot nem lehet leszimulálni, amit előre nem lehet tudni, hogy megtörténik.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 185
33 568
113
Mire elég ? Az hogy egy lőtérnek a mérete véges, ez ok. Értem hogy Szomódon egy szakasznyi harckocsi tud esetleg szétbontakozni és éleslövészetet végrehajtani. Ez rendben. Viszont bakonyi harcászati gyakorlatokon sem látok több tankot, sajnos. Miként gyakorolnak a század parnacsnokok és a zászlóalj parancsnok harcvezetést ? Valamelyik Warrior gyakorlaton volt 8db T-72 kint. Az volt a maximum, szerintem az elmúlt 20 évben. Vagyis a harckocsi zlj parancsnoka, még nem vezette a teljes zászlóaljat egyben, egy időben, egy gyakorlaton. Így soha nem fog szembesülni olyan dolgokkal, ami élesben előjöhet, ha egy tényleges zálj lesz a parancsnoksága alatt és egyben kell menni a harcba. Egy rakás dolgot nem lehet leszimulálni, amit előre nem lehet tudni, hogy megtörténik.
Pedig bakonyba szazadero szokott menni /bre warior/ 16 /+2/ hk volt lent lentvoltam a hk nal fent maradt a 4 hksz es 2 demos plussz 4 -5 db ami a bakony utanni feladatvegrehajtasra lett fenthagyva ... Ezek az uzemelok
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 185
33 568
113
A bator harcos elott egy honappal lett kiadva az ukasz hogy hany hk kell majd lentre... A fentmaradok meg szuksegesek voltak... Meg lett oldva nem volt egyszeru de nem kellett tulorazni vagy hasonlo... De abba az egy honapba benne volt a mi felkeszitesunk ami par embert elvont ugye mi az ujjak akik csak segiteni tudtak akkor meg onallo munkavegzes kilove beszabalyzo loveszetek felkeszules a bakonyra voltak epp szakalapot vegzok... Akik tantermi oktatasa folyt emellett sok egyeb feladat is volt a hkz nel.../igazabol mindenki tatotta a szajat hogy mire ennyi akkor meg azzhittuk tok folosleges nem lehetett meg tudni hogy a hkz sorsa mullott a dolgon../ ja es demozas is volt a bakony elott rendszeresen ami bonyolit nem keveset...
 
  • Tetszik
Reactions: Karak95

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 185
33 568
113
Meg van hogy memmyi technika kell az epp aktualis feladat ellatasahoz annyi van vive. + tartalek jarmuvek amiket termeszetesen nem fogsz egy kepen latni a tobbi vassal ha csak nem a telephelyen keszitenek fotot...tobbet nincs ertelme vinni csak azert hogy lentlegyen ezzel is terhelve az allomanyt./szerencsere a hkz nel nem elvetemultek a pk k hogy jo komcsi modjara tobszoroswn tulteljesitsenek./
 
  • Tetszik
Reactions: Karak95

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 161
10 900
113
Már hogy érted, hogy a sorsa múlt rajta?

A bator harcos elott egy honappal lett kiadva az ukasz hogy hany hk kell majd lentre... A fentmaradok meg szuksegesek voltak... Meg lett oldva nem volt egyszeru de nem kellett tulorazni vagy hasonlo... De abba az egy honapba benne volt a mi felkeszitesunk ami par embert elvont ugye mi az ujjak akik csak segiteni tudtak akkor meg onallo munkavegzes kilove beszabalyzo loveszetek felkeszules a bakonyra voltak epp szakalapot vegzok... Akik tantermi oktatasa folyt emellett sok egyeb feladat is volt a hkz nel.../igazabol mindenki tatotta a szajat hogy mire ennyi akkor meg azzhittuk tok folosleges nem lehetett meg tudni hogy a hkz sorsa mullott a dolgon../ ja es demozas is volt a bakony elott rendszeresen ami bonyolit nem keveset...