Űrkutatás

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 244
24 249
113
Igen, a holdlemente az tényleg nagyon ritka dolog ám! o_O
A naplemente viszonylag gyakori a Föld adott pontjáról, mint megfigyelő/ észlelő, ha nem borús az égbolt, akkor gyakoribb.

De amit linkeltem, az a "földön kívüli" ISS nemzetközi űrállomásról van fényképezgetve messze a Föld felszínétől, amikor teszi a dolgát a Hold.

Van Föld lemente a Hold körüli pályáról ( Apollo 8)

output_oquv8j.gif


Ezek, az észlelő számára fontos pillanatok, bárhol van a viszonyítási pont nagy örömöt is jelenthet!

Csak 1 példát még, és remélem még tudunk beszélgetni, mert az indulás részedről nem volt olyan nagyon jó, de nyitott vagyok.

Addig is keress a Földön. ...
naplemente_szerelem_20110707120133.jpg
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 083
60 162
113
  • Tetszik
Reactions: fishbed and jani22

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 244
24 249
113
A magasabb oxigén részarány miatt nőhettek nagyobbra az ősrovarok is. De a tűzesetek is komolyabbak lehettek.
:)

A magas oxigén koncentráció miatt nagyon nőttek a gyomok[ :D ] is, Ezután lecsökkent az oxigénszint, e miatt tudunk ma tankolni.
Pl. :
https://www.met.hu/eghajlat/fold_eghajlata/foldtorteneti_korok_eghajlata/

ez fontos!

https://pangea.blog.hu/2018/06/03/athabasca_olajhomok


Régen nagyon tudtam ezeket, vissza kellene olvasnom/nunk, nehogy elvesszen az infó. :).
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
https://index.hu/techtud/2019/03/25...ragon/?token=febee7bcc714df69e2afd51ec443afc9

Dmitrij Rogozin, az orosz űrkutatási állami vállalat, a Roszkoszmoz vezérigazgatója szerint a Szojuz MSZ-szel való űrutazás sokkal olcsóbb, nagyjából feleannyiba kerül, mint Elon Musk Crew Dragon űrhajóival, árulta el hétfőn újságíróknak.

Rogozin becslése szerint a Crew Dragonban egy ülés ára legkevesebb 110-120 millió dollárba kerülhet, náluk ez minimum a felével olcsóbb lesz, tehát meg tudják őrizni a versenyképességüket, ami az árakat illeti, ezért a NASA továbbra is érdekelt abban, hogy Szojuzzal – is – repüljenek a Crew Dragon berepülésének időszakában. Sőt, Rogozin szerint a NASA már azt is felvetette, hogy egy barter keretében mind a Szojuzon, mind a Crew Dragonon vegyes legénység repüljön, függetlenül az ülés árától.
A rettentő magas ülésár hátterében az áll, hogy a Space-X nem tudja ugyanazokat az érdekeket érvényesíteni a polgári piacon, mint a teherfellövéseknél – a polgári oldalon nem tudja lenyomni a piaci árait a Pentagonnal szemben felszámolt magas tarifák kontójára. Rogozin kiemelte, hogy amíg a Pentagonnak 150-200 millió dollárt számláz a Space-X egy Falcon 9 fellövéséért, addig a piacon 55-60 millió dollárt kér ugyanezért, a polgári reptetésnél viszont nem lesz honnan pótolni az árcsökkentést.

Ezzel szemben az oroszok azt tervezik, hogy a Proton-M nehéz hordozórakéta fellövésének költségét nagyjából a Falcon 9 piaci ár szintjére tudják csökkenteni. A Protonok gyártása 2020 végén érhet véget, de még 2025-ig használják majd azokat, ekkor az Angara hordozórakéta váltja majd le azokat.

Rogozin a Roszkoszmosz távolabbi terveiről is beszélt, elárulva, hogy a szupernehéz kategóriájú, egyebek között a tervezett Hold-misszióhoz használandó Jenyiszej hordozórakéta kifejlesztésének költségeit minimum 740 milliárd rubelre (mintegy 10 milliárd dollárra) becsülik, ennek kísérleti fellövését 2028-ig kell teljesíteni a Vosztocsnij űrrepülőtéren kiépítendő új indítóállásból.

A Jenyiszej első fokozatát viszont már jóval korábban, akár 2022-ben is kipróbálhatják, mert ez azonos lesz az akkor tesztelendő Szojuz-5 – Irtis néven is emlegetett – középnehéz űrhajó első fokozatával, amelynek RD-171MV típusú hajtóműve már készül az Energomas vállalatnál. A második fokozatot az Egyesült Államokba 1994 óta exportált, az Atlas rakétáknál használt RD-180-as hajtómű alapján tervezik kifejleszteni. A harmadik fokozat alapja Angara-5V típusú, hidrogén-meghajtású hajtómű lesz, amely bruttó 37 tonna terhet lesz képes felemelni, írja az MTI.

A Szojuz-5 2022 és 2025 között tervezett repüléstesztjeit a Fegyeracija típusú, többször felhasználható, négy ember szállítására és Hold-repülésre is alkalmasra tervezett űrhajóval végzik majd. A megerősített hő- és sugárvédelemmel ellátott, Hold-missziókra is felhasználható Szojuz MSZ űrhajó létrehozásának költségeit 400 millió dollárra becsülte.

A Roszkoszmosz Hold-programját az év közepén védik majd meg az orosz kormány előtt. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ha a NASA a Hold körüli Deep Space Gateaway űrállomás létrehozásában érdekelt az EU, Kanada és Japán oldalán, akkor a Roszkoszmosz az orosz tudományos akadémiával együtt elsősorban a Hold felszínére irányuló missziókra összpontosít majd. A Roszkoszmosz ugyanakkor azt szeretné, hogy az űrállomás orosz űrhajók fogadására is alkalmas legyen, amiről tárgyalások folynak az Energiia orosz űripari vállalat és a NASA között.

Emellett azt is közölte, hogy a Roszkoszmosz akkor is pályán kívánja tartani a a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomást (ISS), ha az amerikaiak a projekt feladása mellett döntenek. Sőt, az állomás orosz részéhez a jövőben újabb modulok csatlakozhatnak majd a 2022-ben felbocsátandó tudományos és energiamodul (NEM) alapján.
 
  • Tetszik
Reactions: Loken

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 244
24 249
113
"A Messier 87 (M87, Virgo A, NGC 4486) egy óriási elliptikus galaxis. A Virgo-halmaz legnagyobb és legfényesebb tagja, mely közel esik a halmaz dinamikai középpontjához.[3] A galaxisban található egy figyelemre méltó aktív galaxismag, ami erősen sugároz a spektrum valamennyi tartományában, különösen erősen a rádióhullámok tartományában"
https://hu.wikipedia.org/wiki/Messier_87

A kép, a cikkben jelzett kilövellésről, a tejszerű környezet nem köd, hanem sok millió csillag. :)

250px-M87_jet.jpg


A jól kivehető csillagok a Tejútrendszerünk tagjai, amelyek abba az irányba esnek.
 
M

molnibalage

Guest
"A Messier 87 (M87, Virgo A, NGC 4486) egy óriási elliptikus galaxis. A Virgo-halmaz legnagyobb és legfényesebb tagja, mely közel esik a halmaz dinamikai középpontjához.[3] A galaxisban található egy figyelemre méltó aktív galaxismag, ami erősen sugároz a spektrum valamennyi tartományában, különösen erősen a rádióhullámok tartományában"
https://hu.wikipedia.org/wiki/Messier_87

A kép, a cikkben jelzett kilövellésről, a tejszerű környezet nem köd, hanem sok millió csillag. :)

250px-M87_jet.jpg


A jól kivehető csillagok a Tejútrendszerünk tagjai, amelyek abba az irányba esnek.
A léptékek.