A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Szatmár72

Well-Known Member
2019. január 16.
638
714
93
sziastok..ujra itt! a románokkal szemben mindent élesíteni..Bennük sohe nem meg bízni. Ami van vas megóvni..Ők támadni fognak ...ez tény.A ruszkik oda fognak nekik porkolni...
 
K

kamm

Guest
engedjétek már el ezt a CV90-et ( ha erre írtad a kommentet) , régi vas már , nagyon szimpatikus nekem is de el kell engedni mint a BTR felújítás ....

Igen, annak semmi ertelme. Viszont a peldak kozul az ujabb finn Patrianak, ahogy korabban irtam valahol, lehet ertelme:
- tutira sokkal olcsobb, mint a GTK Boxer, ami miatt ertelmes mennyisegben lehetne rendelni
- a Boxertol elteroen mar bizonyitott (afganok tobbet televagtak RPGvel es siman labon hazament, serules nelkul), 1300+ felett jar a legyartott peldanyok szama
- a finneken, svedeken stb kivul korulottunk is sokan hasznaljak mar (lengyelek, szlovakok, szlovenok, horvatok - talan a bulgarok is?)
- a lengyelek nemcsak gyartjak a korabbi verziot sajat maguknak (Rosomak), de az allami hadikonszern meg akarja venni az egesz Patria Land Divisiont szorostul-borostul - ha valakikre mernek szamitani mint orokos beszallitokra, akkor azok a lengyelek...:)
- az uj verzio mar STANAG L4+ (igaz, cserebe ez is mar 30 tonna fole csuszott), elmegy 1000 km egy tankkal
- uszokepes (persze konfigtol fuggoen)
- folyamatosan megy a fejlesztes, mindent, amit csak el tudsz kepzelni, azt mar ratettek a tetejere, mindenfele toronykomboban (mondjuk az az olasz 120mm 'agyu' mar eleg rohejesen nez ki rajta...); sot, mar unmanned/onjaro rendszert is tesztelnek vele, amit senki mas gyartotol nem hallottam meg

Ha igaz, hogy 3M euro korul jar (fegyverzettol fugg, ugye), akkor 350-400 ilyennel gyakorlatilag levalthatnak a BTR allomanyt (mondjuk 250-300 combat konfig: MCT-30 torony w/ 30mm Bushmaster, M153 Protector RWS with M2 es Javelin; a tobbi mindenfele mas recon, engineering/support, medevac etc konfigban.)
Ez kb ugyanannyi lenne, mint amennyibe majd a legvedelmi rendszer faj majd. Raadasul egy ekkora rendelesnel mar el tudom kepzelni, hogy a lengyelekkel osszeallva a sajatjainkat Magyarorszagon szereljek ossze.
Ha a rebesgetett (es valoszinuleg korrekt) 200 Puma melle tesszuk oket, akkor egeszen szinvonalas erot kepviselnenek egy ekkora orszagban...
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 376
7 859
113
Én annak örülnék, ha mindenki a környéken maximum f-16-okkal tárazna be, és miután megtennék, azután váltanánk mi f-35-re a gripeneket, csak hogy had visítsanak egy kicsit a drága szomszédok.
F-35 el a balkánon nem fogsz tudni érdeket érvényesíteni ha arra kerülne sor. Oda olyan gép kellesz majd ami 1-2 tonna MK 82-84 es bombát elbír ha a szükség úgy kívánja.
 
  • Tetszik
Reactions: rappali_ and blogen

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 923
73 355
113
A Magyar Honvédség hadihajós kiképzésén jártunk

AM31-Hadihajos-Kikepzes-Budapest-Duna-2019Tavasz-HAJOZASHU-dronfoto18.jpg
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 139
113
F-35 el a balkánon nem fogsz tudni érdeket érvényesíteni ha arra kerülne sor. Oda olyan gép kellesz majd ami 1-2 tonna MK 82-84 es bombát elbír ha a szükség úgy kívánja.

Hát, az F-35 5.5 tonna (6 darab) Mk 84-est, vagy minimum 1.8 tonna (8 darab) Mk 82-est tud hordozni...
 
  • Tetszik
Reactions: tindalos

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 848
12 348
113
Kivancsi vagyok hogy milyen APC:IFV arany mellett dontenek. Tegnapelott itt le lett irva hogy kell nagyjabol 400 Iancos, tegnap meg hogy 400 kerekes. Godfolom valami a ketto kozott lesz majd.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 020
26 550
113
Kivancsi vagyok hogy milyen APC:IFV arany mellett dontenek. Tegnapelott itt le lett irva hogy kell nagyjabol 400 Iancos, tegnap meg hogy 400 kerekes. Godfolom valami a ketto kozott lesz majd.
200 láncos, ha három lövészzászlóalj lesz tatán, vagy ha kettő, de az önjáró aknavetőik és csapatlégvédelmük is ugyanazt a bázisjárművet kapja, ami szakmailag szükségszerű lenne.

Ez itt egy teljesen feltöltött német struktúra, amit feltehetően másolunk:
pzgren951.jpg

pzgren952.jpg

pzgren953.jpg

pzgren954.jpg

pzgren955.jpg

pzgren956.jpg

pzgren957.jpg
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
F-35 el a balkánon nem fogsz tudni érdeket érvényesíteni ha arra kerülne sor. Oda olyan gép kellesz majd ami 1-2 tonna MK 82-84 es bombát elbír ha a szükség úgy kívánja.

Elrettentésnek tökéletes ám, vagy ha elég hülye a rivális, csődig adósodik el a fegyverkezési versenyben. Amúgy meg egy F-35 sok mindenre alkalmas.
Arról nem beszélve, hogy ha lesz egy jó tüzérségünk, a gép legfőbb feladata az ellenséges gépek földre kényszerítése lesz, a bombázás másodlagos.
 

Sivatagiróka

Well-Known Member
2017. február 7.
276
603
93
De jogos, ha jó szövik vagyunk
mielőtt kifejteném a dolgot azért megkérdezem. Miért gondolod hogy az F35 ennyire elképzelhetetlen itthonra :? :D
Véleményem szerint a hinta politika amit csinálunk Amerika számára elfogadthatlan.
legújabb hír "
A közeljövőben tovább bővülhet az F-35-öst rendelő országok listája. A Reuters hírügynökség forrásai szerint a Pentagon ezzel foglalkozó részlegének igazgatója, Mathias Winter a Képviselők Házának írt levelében említi, hogy jövőbeli potenciális FMS (Foreign Miliatary Sales) vásárló lehet Szingapúr, Görögország, Spanyolország, Románia és Lengyelország, továbbá érdeklődést mutat az alacsony észlelhetőségű típus iránt Finnország, Svájc és az Egyesült Arab Emirátusok. Az F-35-ös vásárlására a benne lévő technológiák miatt korábban szigorú feltételek vonatkoztak, azonban Donald Trump elnöksége alatt egyre inkább előtérbe kerül az exporteladások növelése."

Én nem látom itt Magyarországot.