Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 020
26 550
113
Elmondták százszor hogy a lehető legpontosabban akarják helyreállítani. Tehát fa szerkezet lesz.
Ő bajuk. A gótika szellemisége e téren a tűzvédelmi szempontokról is szólt. Ezért cserélték a fa mennyezeteket kő boltozatokra, csak a tetőszerkezettel nem tudtak mit csinálni, mert csak fájuk volt hozzá. Az eredeti gótikus mesterek örömtől repesve szabadulnának a fától a mai technológiákat látva!
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 850
15 186
113
Elnézést kérek a zavarásért, de úgy emlékszem vannak itt hozzáértő emberek:

Panellakásban közös fal hangszigetelésére mit érdemes beszerezni? ~18nm-ről lenne szó (valami idióta okból nem egyenes a fal hanem mindkét írányba betüremkedik)?

Lehetőleg egyedül felrakható cucc kellene (isotex-et néztem, mivel vékony és nem kellene újrafesteni se).

A vékonyat felejtsd el, tömeg kell. Therwoolin v hasonló üveggyapot gipszkarton borítással segíthet. Réseket kitölteni.
 

csibeszke

Well-Known Member
2015. február 12.
1 725
3 824
113
Elnézést kérek a zavarásért, de úgy emlékszem vannak itt hozzáértő emberek:

Panellakásban közös fal hangszigetelésére mit érdemes beszerezni? ~18nm-ről lenne szó (valami idióta okból nem egyenes a fal hanem mindkét írányba betüremkedik)?

Lehetőleg egyedül felrakható cucc kellene (isotex-et néztem, mivel vékony és nem kellene újrafesteni se).
Hangelnyelő profilozott akusztikai szivacsra van szükséged! Egyik oldalról olyan mint a tojástartó, a másik oldala sima. 140x200-cm-es méretben, 2,3,4,5,6,7cm vastagságban beszerezhető. PU. festékkel festhető. Ha nagyon zavar a fal egyenetlensége, akkor melósabb, mert párnafa kiriktolva, gipszkartonnal lefedve, glettelve, festve. Természetesen a gipszkarton alatt a tojástartó minta a szomszéd felé legyen!
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 850
15 186
113
Aki a köbmétereket számolja meg a lejtést az nem közlekedés hanem építőmérnök. De nem baj, jó hogy képben vagy. Remélem a balneológus képzést is utálod mert nincsen tengerünk cetekkel..

Köszönöm a pontosítást, így akkor világos, ehhez nem értesz, a szövegértés sem erős oldalad, ha a mondanivaló ennyire nem jött át.

Annak örülök hogy szerinted az építőmérnökök faszok, remélem tervezel magadnak te tartószerkezetet.[/QOUTE]

Semmi bajom az építőmérnökökkel, más haszontalanabb mérnökökkel ők legalább értenek is valami kézzelfoghatóhoz.

És ja vannak akik modellezik a hálózatok működését, időmegtakarításokat, ők jellemzően közlekedésmérnökök és kis részben matematikusok.[/QOUTE]

Ühüm, ezek az oszlopos zsenik azok akik kitalálnak a valósággal köszönőviszonyban sem lévő elméleti modelleket, és utána megy a gyerekhiszti, ha nem úgy történik. Körúti lámpaprogram klasszikus példa, elméleti matematikus barátunk papíron kiszámolja, hogy mi a kedvező hányados a forgalmi lámpák terén. Növedszik a szálltási kapacitás, rövidül az útvonal, legalábbis elméletben. A gyakorlatban viszont olyan szűk ablak van a ki és beszállásra, amit a hülye utasok képtelenek teljesíteni, pláne ha tele kapacitással számolunk,de ez nem érdekes, mert az egyenlet kiadja. Szóval elméletben csodálatos, a gyakorlatban áll a villamos mert lekési a szabad jelzést, ha anyuka babakocsival próbál leszállni és a hülye pestiek meg az ajtó elé állnak, majd legfeljebb kiadjuk a vezetőknek, hogy idegbeteg módjára basszák rá az ajtót, mert az egyenlet azt adja ki, hogy így lesz jó a közlekedés.

[QOUTE]És az hogy egy bizonyos forgalomnagysághoz milyen út kell bizony számolható, nagyobbat építeni pénzkidobás.[/QOUTE]

A te dolgod ha jól értem az, hogy a döntéshez műszaki szempontokat, becsléseket szolgáltass a döntéshozóknak, nem az hogy döntsél. Majd más valaki, aki ért is hozzá megépíti, ha az a döntés, hogy összességében ez hasznos.

A pénzkidobásról majd döntenek a közgazdászok és a döntéshozók, akik szélesebb látókörrel rendelkeznek mint a műszaki szempontokon kívül semmi mást figyelembe venni nem képes mérnök, aki kizárólag a kockás papírt látja, minden máshoz meg síkhülye. Olyan hülyeségek meg pláne nem érdeklik, hogy az emberek pl. szeretnek gyorsan és biztonságosan közlekedni, és ez jótékonyan hat az elvándorlás megakadályozására, a település általámos élhetőségére és fejlődésére. Nem, ő kiszámolta hogy kétszer kétsávos út tök fölösleges, mert a mostani girbe gurba kátyús szaron sem mennek sokan.

Amúgy kíváncsi vagyok, egyátalán voltál már-e Eger közelében életedben.
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 850
15 186
113
Mármint hol?
https://www.bme.hu/felveteli-ponthatarok

480 pontos rendszerben 423 pont az 88%.
480 pontos rendszerben 389pont az 81%.

Engem 2001-ben 96 (80%) ponttal vettek fel a 120 pontos rendszerben és 91 (75%) volt asszem a bejutás.

Máshol nem néztem meg, de te generálisan fogalmaztál. Ha ez neked a "legalja"...

Én gépészmérnökre a legutóbbi évben 365, közlekedésmérnökre meg 330 pontszámot látok a múlt évben... és kb 80%-ot aki első helyen jelentkezik fel is vesznek. A többi szakhoz képest - értsd mecha mérnök, infós mérnök vagy vegyészmérnök - erre a felvételi követlményre én azért nem verném annyira magam.

Szóval amikor a nagy tiszteleű 330 ponthatár mellett a jelentkezés beadásával 80%-ban felvételt nyerő mérnök urak legközelebb elkezdik kasserolni magukat, és elküldeni mindenkit az anyjába azzal, hogy hüüüüüüülye vagy meg EPICLOL, akkor nekem esetleg az fog eszembe fog jutni, hogy hja, nem volt túl magas a követelmény, és mielőtt az Excelmajmokat meg a hülye pénzügyeseket, meg az idióta döntéshozókat szídjuk, bizony nem árt fetenni magunknak azt a kérdést, hogy vajon mivel is tudunk mi nálunk többet, ami ilyen magabiztosságot adhat.

P.S. Ha jól emlékszem a felvételi ponthatárom a régi rendszerben olyan 112 pont körül lehetett, 15-20 jelentkezőből vettek fel egyet, szóval olyan 5-7% a felvettek aránya. Minden relatív.
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 850
15 186
113
Hangelnyelő profilozott akusztikai szivacsra van szükséged! Egyik oldalról olyan mint a tojástartó, a másik oldala sima. 140x200-cm-es méretben, 2,3,4,5,6,7cm vastagságban beszerezhető. PU. festékkel festhető. Ha nagyon zavar a fal egyenetlensége, akkor melósabb, mert párnafa kiriktolva, gipszkartonnal lefedve, glettelve, festve. Természetesen a gipszkarton alatt a tojástartó minta a szomszéd felé legyen!

Azért erről nézegessünk előtte - ha van - egy gyártói freki görbét, nehogy az jöjjön ki, hogy ezek 1000 Hz alatt lófaszt se csillapítanak, még laboratórium körülmények között sem.. mert úgy az olasz áriákat jól kiszűri de az izaura csenel bömbölését meg nem.. ezek szerintem inkább diffúzoroknak alkalmasok stúdióba, süketszobába, esetleg igényesebb diszkóba, tehát inkább forrásoldali csillapításra - ráadásul nem is olcsók.

Kíváncsi vagyok-e, hogy voltál te már mérnök közelében. Asszem jogász vagy.

Többször is, sőt megengedte, hogy meg is érintsem.
 
  • Tetszik
Reactions: Törölt tag 1711
T

Törölt tag 1711

Guest
Én gépészmérnökre a legutóbbi évben 365, közlekedésmérnökre meg 330 pontszámot látok a múlt évben... és kb 80%-ot aki első helyen jelentkezik fel is vesznek.

Anno 27-en kezdtük el a közlekedésmérnökit levelezőn, ha jól tudom minimum pont kellett, nekem lényegesen több volt (régi rendszerben szerzett 4.8-as érettségi + szaknyelvvizsga).
4-en fejeztük be időben (másik 3 GySEV-es).

De legalább most fizikai munkát végezhetek ugyanott ahol előtte, mivel kezdő diplomás fizetéssel majdnem 100k-val lenne kevesebb a bruttóm, mint most műszakozva és bent kéne rohadnom minden nap 8 órában.

A hatalmat meg lesz*rom, a 90% azért szed össze egy kegyelem kettes diplomát, hogy utána szivathassa a dolgozókat, mert ő mekkora főnök lett ezzel...
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 850
15 186
113
Mondjuk ezt a diploma fétist Magyarországon nem értem.

Nem az 50-es, 60-as, vagy pláne monarchiabeli, években vagyunk, ahol a felsőoktatásban szerzett tudás tényleg nagyon masszívan a 6 elemis átlagember felett volt, akik ott végeztek valóban jó és elhivatott szakemberekként működtek, nem csak ilyen himi humi levizsgáztam-elvégeztem jelleggel.

Mostanra szabályszerű diplomagyárakká lettek az egyetemek, ahova boldog boldogtalant felvesznek, kis túlzással az oktatógárda pályázati pénzt lehúzni meg konferenciát elcsípni, a hallgató meg kb. bulizni jár be, motiváció alig, rosszabb esetben alkalmatlan is rá, mi a túró értelme van ennek? Többszázfős évfolyamok mindenhol, a színvonal meg ezzel együtt megy a béka segge alá, ahogy egyre több embert kell átrugdalni. Az ilyen “3 diplomát adó” titkárnőképzőkről nem is beszélve..

Én ott tartok, hogy a sima szakmunkást többre tartom, mert ő legalább (többnyire) tényleg ért ahhoz, amit csinál, nem ez az értelmiségi bullshitolás megy..
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 085
33 340
113
Elnézést kérek a zavarásért, de úgy emlékszem vannak itt hozzáértő emberek:

Panellakásban közös fal hangszigetelésére mit érdemes beszerezni? ~18nm-ről lenne szó (valami idióta okból nem egyenes a fal hanem mindkét írányba betüremkedik)?

Lehetőleg egyedül felrakható cucc kellene (isotex-et néztem, mivel vékony és nem kellene újrafesteni se).
Hello.
Szerintem ne halgass a parnafasokra /gyapotosok./ a te problemad hazilag ezzel a modszerrel nem orvosolhato. Ahogy irtad panel lakas. /lehet parnafazni panelt gond nelkul de akkor az egesz szobat le kell prnafazni ontarto kivitelbe.... Egy fal nem eleg... Ugyanis panelhaz falat nem furhatod csak ugy megha van is mivel akkor se a parnafazashoz meg elengedhetetlen a furas maskulnoben bajok lehetnek belolle /az hogy szorul az nem dol ki hasonlok inkabb hanyagold../ isotex bol ugy veszem ki a szavaidbol hogy a ho hangszigetelo dekorelemet valasztanad. Jo valasztas szerintem /bar codakat nem kell varni tolle de erezheto lessz a hatasa./ a beton fal hibajit sajnos csak radolgozassal tudod orvosolni... En a csemperagasztot javaslom. Glettvassal behuzod majd szaradas utan de teljes kikemenyedes elott spalival vizmertek mellett megdolgozod./a szeleket vizes ecsettel akar elmoshatod de nem szukseges./.. A vegen kicsit megcsiszolod amikor a kotes olyan 90% os.../ de mimden fele kepp alapozzal al /es karcolj de legalabbis probald meg./. Gyari melyalapozoval./ ha mindennel megvagy a csemperagasztot is erdemes lemelyalapozni. /a panelek altalaba szarazok ha nem fursdo vagy konyha es a tuloldalt se furdo konyha van /kis vizuvegt is keverhetsz az alapozohoz /sziklaszilarda teszi a felso reteget./ de elotte minden fele kepp kicsibe probald ki hogy a melyalapozo birja e./ igazabol a te esetedben sajnos vsak a ragasztott tablas hangszigeteles jatszik... A ragasztas miatt konnyu a suly es ez miatt a szigetelo hatasa is gyengebb. Tehat csakis minosegi termeket javaslok megvetelre.../ha lenne tomeg aztmondanam olcsobb is bevalhat .../ de ha a szivacsos gyapotos strukturalt elemes hangszigetelest valasztod azt csak is allfal alkalmazasaval tedd fa vagy fem keretest... De az allfal normal magassag eseten minimum 35-40 cm es lessz + a boritas nem polgari lakas /jellegu/igy gondolom ez neked nem lenne megfelelo es hat ahhoz szakember kell szigoruan mert ha valami miatt kidolne /ami fizikailag lehetetlen de volt ra pelda a hibas kivitelezesbol fakadoan./ az bizony eletveszelyes...

Ugyhogy szerintem maradj az elkepzelesednel es ne sporolj a ragasztoval... /ja es nem art ha a felulet melyalapozas elott fel van karcolva a betonba nem tudsz belekaparni ugyse de afestekreteget a minimum spaklival told at /es bar nem latom par x et azert rakj bele legalbb spakilval.../meg ha csak belevag es nem perget semmit is erdemes./
 
  • Tetszik
Reactions: Törölt tag 1711

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 085
33 340
113
Esetleg a felso melyalapozos reteg lehet erdesitett /ha valami jo draga cuccot akarnak radsozni hogy ez valo a ragaszto es szigetelo anyaghoz azert kerdetz ra a kulteri putz/pucc ala valonak /nem karosabb jobban zar de panel az szaraz../ biztos hogy olcsobb es valoszimuleg jobn is.../a csemperagasztoval javitott resz ala is azt javaslom. /tudod mit mehet telibe mind 2 x :D nem fog artani jobbam ragad legfeljebb. /ha kisdobozos 2-3 dl es kis erdesitot akarnak radsozni mond meg nyugodtan hogy az mazolas lapozas ala valo... Neked nem rugalmas kell /jo draga lehet beprobalkoznak vele../
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 085
33 340
113
Polisztirol es egyeb dekortablak alkalmazasa is egy opcio /azokat erdenes azert atfesteni tehat nem jatazik../ de azert megemlitem olcso konnyu veluk dolgozni de inkabb hoszigetel mind hang. A nem dekor szigetelo elemek felragasztasa kememy gyapot tablak herakloi polisztirol ezek tobb cm esek ezek mar ernek valamit de ezt nem is uszod meg teljes szoba festese nelkul... Es sokkal de sokkal melosabb halozni kell sok csemperagasztot eldolgozol csak a feluletkepzesre a ragasztasra szint ugy.. Parafa szinten dubeles /egyebkent jo./ faboritas szinten../