A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 137
119 515
113
Ugyan dehogy, konkretan Magyarorszag szinte minden uj gazelosztasi rendszerben jol jar, nem veletlenul akarjak Orbanek komplett megvenni a Krk-on epulo LNG terminalt a horvatoktol. A kerdes inkabb az, sikerul-e pofan csapni a senkihazi, gatlastalan osztrakokat (OMV) vagy kepesek lesznek kikonyokolni maguknak a tranzitprofit nagyobb reszet (ha Baumgartennel oszjak szet) - temaban igen jo cikk, jelenleg alapmu a nagyon zavaros, keplekeny gazhelyzet megertesehez: https://tldr.444.hu/2019/04/28/gazvezetekekert-vivott-kuzdelem-kozepen-all-magyarorszag
Annyira akarják megvenni, hogy nagyjából 5 éve ajánlgatják nekünk, de miután Pompás papa erre járt utána egyből elkezdtünk érdeklődni....
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 850
91 314
113
Józanul gondolkodva, persze.

Az egy dolog, de aztán üzemeltetni is kell, még egy húsz évig. És mi lesz később ? Erre is gondolni kell.

Mit nevezünk annak ? Van aki szemében igen van akiében nem. Most teljes gazdasági-katonai alávetést várnának el, akkor esetleg ? Ezt senki nem fogja bevállalni.
Mert Mo-nak soha nem lehet ennyire közös pontja főleg bármelyik nagyhataloméval.

Nyögve-nyelve lehet, DE az embereket itthon AZ nem érdekli.
Már most ment a pampa a szektatévében valamelyik este, hogy egészségügy - ugye - DE új tankokat, helikoptereket berendelünk. Szóval lehet hogy jó, de ez kormányellenesfegyver - minden értelemben a belpolitikában. És valljuk be, szerte az országban igen leromlott az infrastruktúra, iszonyat xar utak, de még Bp-n is, rozsdás szerkezetű felüljáróktól kezdve a vasúti várókig - ez utóbbi esetben nem értettem hogy mitől haladja meg az uniós fejlesztési határt, na mindegy.

Azért a román politika se hülye, 4,5-5 millió emberük van kint, tehát a magyarországinak a tízszerese és jórészt a fiatalok. A XX. századi konfliktusokból mindig a jó oldalon keveredtek ki még akkor is ha volt ellenszelük. Az amerikai "politika" tulajdonképpen az üzlet - ha fizetsz, teljesen mindegy hogy demokrata vagy republikánus az elnöki irány.
Abból kell kiindulni hogy évi 500 mrd dollárral költ többet az amerikai költségvetés mint amennyit önmaga megtermel. Ezért létfontosságú a gazdasági expanzió, nyersanyag, fegyverek, iparcikk, hogy azt a világ többi országával finanszíroztassák, már akinek nincs egyéb lehetősége.
A külpolitikájuk is ebben leledzik, ezt ágyazza meg - lásd pl. oroszok elleni szankciók.

Ukrajna a sajnos tényleg csak egy bábállam mostanra, kérdés, merre indul, illetve merre taszigálják. Az amerikaiak beleöltek egy vagon pénzt, és ezt nem fogják hagyni. Az orosz pedig azért nem szeretné ha így folytatódna, mert előszoba nekik is kell, ráadásul a sajátjaik élnek ott. A patthelyzet pedig egyedül maguknak az ukrán állampolgároknak nem kedvez.
A román szerintem nem fog belemenni. Azt tudni kell, hogy az egyik szemük mindig rajtunk van.

Mik a jelentősebb különbségek az üzemeltetés során az F35 és a Gripenek között? Mekkora kiszolgáltatottságot jelent ehy ilyen vétel az USA felé?

Sztem az emberek torkán inkább le lehet nyomni a haderőfejlesztést mint a stadionépítést. Ha marad az életszínvonalnövekedés, stabil marad a kormány támogatottsága. Ezt a rizikót tudják kezelni.

A román politika jelenleg a totális szétesés felé tart. A korrupcióellenes legfőbb ügyész egy USA-Soros báb. Most lehet felbuktatják EU ügyésznek. Mindenkit levadász, aki nem a Soros-USA irányvonalat képviseli. Az német-román államelnök Merkel embere. A kormányzó szocik nemcsak korruptak, de alkalmatlanok is. Hazaáruló és alkalmatlan politikusok közül lehet választani. Plusz Moldova projektbe könnyen beletörhet a foguk, ha rálépnek USA biztatására Putyin tyúkszemére. Ez egy határozottab optimista forgatókönyv számunkra.

A románok pont azért fognak belemenni eszetlenül a fegyverkezésbe, mert az egyik szemük rajtunk a másik Moldován van. Szerencsére mohók.
 
  • Tetszik
Reactions: tindalos
K

kamm

Guest
F-35 combat readiness

https://www.armadninoviny.cz/pouze-27-bojovych-letounu-f-35-je-plne-bojeschopnych-1.html

Meg egy darabig biztos ami biztos alapon meg kene hagyni a Gripent is,csak erre a tipusra epiteni a legierot meg elegge felelotlen lenne.

Szerintem ez egyertelmu. Meg hosszabb tavon is leginkabb penzkidobas az F-35-os Kozep-Europaba:
1. mindenki egymas valagaba lat mar egy kozepes radarral is
2. sokkal-sokkal drgabban repul ill uzemeltetheto, mint a jelenlegi Gripenek
3. az uj E/F Gripenek is joval dragabban repulnek majd a mostaniaknal, de szinte biztosan joval olcsobban, mint az F-35
4. a Gripenek joval szerenyebb korulmenyek kozott elelnek (azaz nem csak az uzemeltetesuk marad olcsobb, de a szukseges infra capex is joval alacsonyabb)
5. gyakorlatilag minden az amerikaiak kezeben maradna, nulla technologiai transzfer tortenne, nulla kontroll a sw stb felett (vs a svedek meg kozos fejlesztesbe is kezdtek peldaul a brazilokkal)

Az egyetlen ertelmes indok az F-35 mellett ha nemcsak rendszeres resztvevoi akarunk lenni kulfoldi NATO misszioknak, de lead akarunk lenni tamadasoknal. Ez politikai dontes, nem katonai, all bets are off... en nem latom ertelmet, de persze nincs eleg informaciom.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 850
91 314
113
Ugyan dehogy, konkretan Magyarorszag szinte minden uj gazelosztasi rendszerben jol jar, nem veletlenul akarjak Orbanek reszben megvenni a Krk-on epulo LNG terminalt a horvatoktol. A kerdes inkabb az, sikerul-e pofan csapni a senkihazi, gatlastalan osztrakokat (OMV) vagy kepesek lesznek kikonyokolni maguknak a tranzitprofit nagyobb reszet (ha Baumgartennel oszjak szet) - temaban igen jo cikk, jelenleg alapmu a nagyon zavaros, keplekeny gazhelyzet megertesehez: https://tldr.444.hu/2019/04/28/gazvezetekekert-vivott-kuzdelem-kozepen-all-magyarorszag
Ezért iS kellene kint jó üzletet kötni, hogy az osztrák gáztárgyalási pozíciókat gyengítsük.
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 848
12 347
113
Szlovákok kapnak 14 F16-ot 1.8 milliárdért, dánok 27 F-35-öt 3.1 milliárdért. Pofára megy.

Kipengetni mondjuk 1.5 milliárdot egy század gépért nulla ellentételezéssel nyilván hülyeség. De ha azt mondjuk hogy oké veszünk tőletek szállítógépeket, légvédelmet, vadászgépet de cserébe masszív befektetéseket várunk termelésben(rebesgettek valami repügép(alkatrész?) gyárat), kutatásban(Corvinus - BlackRock) akkor azért már árnyaltabb a kép.
 
K

kamm

Guest
Szlovákok kapnak 14 F16-ot 1.8 milliárdért, dánok 27 F-35-öt 3.1 milliárdért. Pofára megy.

Nem, hanem a danok L3 partnerek a JSF programban (FYI ez ugyanaz a szint, mint a torokoke), no meg minden kulfoldi misszioban reszt vesznek hosszu evek ota.

Kipengetni mondjuk 1.5 milliárdot egy század gépért nulla ellentételezéssel nyilván hülyeség. De ha azt mondjuk hogy oké veszünk tőletek szállítógépeket, légvédelmet, vadászgépet de cserébe masszív befektetéseket várunk termelésben(rebesgettek valami repügép(alkatrész?) gyárat),

Err, igen, az Airbus mar hoz alkatreszgyarat a helikopterekhez, a NASAMS pedig norveg (Konsberg, az automotive divizionak meg gyara is van Magyarorszagon, ha jol remlik), mindossze a raketai amerikaiak...

kutatásban(Corvinus - BlackRock) akkor azért már árnyaltabb a kép.

Blackrocknak semmi koze az amerikai hadiszallitokhoz, ez az orszag, de legalabbis a penzugyi szektor ill a ROI nem ugy mukodik, mint Magyarorszag.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 456
23 921
113
https://index.hu/belfold/2019/05/02/szijjarto_trump_orban/

"A találkozó szűk körben zajlik majd."
"A napirenden az energiabiztonság," - palagáz, orosz-török vezeték álljon le. (a szerbek nem hiszem hogy megteszik ezt a szívességet, ui nekik létfontosságú, a bolgárok kérdésesek)
"a védelmi együttműködés," - valószínűleg NASAMS, bázis és lehet 35 - a török kiesés elég nagy érvágás a LM-nak.
"a kétoldalú kapcsolatok és a regionális biztonsági kérdések szerepelnek." - Ukrajna, ez egy sarokpont.
Illetve kapcsolódik még Kína.

És augusztus-szeptember körül jön Putyin is.
Majd figyeljük a képeket, ha Orbán kap széket és nem csak áll az asztal mellett (mint az a bizonyos szerszám a lakodalomba) akkor tényleg elértünk valamit és komolyabb félnek tartanak minket mint a többi majmot, ami lehet szép eredménye lesz a Magyar külpolitikának.
 
  • Tetszik
Reactions: borisz

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 848
12 347
113
sebesültszállító, műszaki, parancsnoki, légvédelmi, vonatató-műszaki mentő.

Még erre visszatérve ez nem egy hatalmas hátránya a Pumának hogy ezek a verziók lehet még csak papíron(vagy még ott se) léteznek? Le kell még a prototípust gyártani, tesztelni stb. - ez mind éveket vehet igénybe.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 137
119 515
113
Még erre visszatérve ez nem egy hatalmas hátránya a Pumának hogy ezek a verziók lehet még csak papíron(vagy még ott se) léteznek? Le kell még a prototípust gyártani, tesztelni stb. - ez mind éveket vehet igénybe.
De bizony.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 348
46 150
113
Elnézést, hogy egy picit ez most rá lesz fókuszálva az F-35-re, de az imént találtam egy érdekes cikket ezzel kapcsolatban, és mostanában elő lett itt szedve az F-35.
Ha az adminok akarják áttehetik a specifikus topicba.
Röviden:
- Kimazsolázták a Pentagon beszerzési jelentéseiből, hogy a 2020-as F-35 specifikus beszerzési igény elég keményen meg lett vágva.

- Úgy néz ki, hogy a fejlesztési amortizáció elég komolyan megemelkedett, ami valószinűleg a kimaradó szállítások (pl a török) miatt is bujtatott dotáció lehet.

- A furcsa az, hogy az eredetileg tervezett darabszámok meg lettek vágva, egyes esetekben elég komolyan F-35B 22->10. A C verzióból ugyan 5-tel több lett berendelve (összesen 20), azonban beszédes, hogy emellett leadtak 24db F18E-re is új megrendelést, holott ennek a leváltására tervezték. És ami még meglepő, hogy 8-cal kevesebb F-35A-t rendeltek. Pontosan ennyi F15EX-et rendelt párhuzamosan a Légierő. :eek:

- Nagyon fontos még, hogy az előre vetített darabár sem tartja a tervezett csökkenést (80M körüli összegekről volt szó). Sőt növekszik: F-35A esetében 94M->107,4M.
Fontos: Ezek flyaway darab árak, erre még rájön a fejlesztési költség, amit normálisan évekre egyenlően lebontva kellene amortizálni.Ebben volt most nagy ugrás. Ha külsős ország (mint mi) rendelne, akkor persze bőven nem a flyaway árat kellene fizetnie, és a komplett rendszer bevezetés költségei még erre rájönnek...

- És a végére a horror: A post-delivery repairs, modification and upgrades sorban a költségvetési igény igen durvát ugrott:
2018-ban 89,9M, 2019-ben 295,1M, 2020-ra pedig 424,5M

Ha ehhez hozzávesszük a beszállítói problémákat....Hát nem tudom. Van még idő ezen a lehetőségen lamentálni...;)
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 848
12 347
113
Tegye fel a kezét, akit ha holnap bejelentenék, hogy veszünk 200db Pumát, zavarna, hogy nem lenne hozzájuk azonos családból való sebesültszállító! ;)

200 az összes lenne, ennek a része lenne az alap - ami már létezik. 200 Puma nem 200 darab "harcoló" gépet jelent.
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Mik a jelentősebb különbségek az üzemeltetés során az F35 és a Gripenek között? Mekkora kiszolgáltatottságot jelent ehy ilyen vétel az USA felé?

Sztem az emberek torkán inkább le lehet nyomni a haderőfejlesztést mint a stadionépítést. Ha marad az életszínvonalnövekedés, stabil marad a kormány támogatottsága. Ezt a rizikót tudják kezelni.

A román politika jelenleg a totális szétesés felé tart. A korrupcióellenes legfőbb ügyész egy USA-Soros báb. Most lehet felbuktatják EU ügyésznek. Mindenkit levadász, aki nem a Soros-USA irányvonalat képviseli. Az német-román államelnök Merkel embere. A kormányzó szocik nemcsak korruptak, de alkalmatlanok is. Hazaáruló és alkalmatlan politikusok közül lehet választani. Plusz Moldova projektbe könnyen beletörhet a foguk, ha rálépnek USA biztatására Putyin tyúkszemére. Ez egy határozottab optimista forgatókönyv számunkra.

A románok pont azért fognak belemenni eszetlenül a fegyverkezésbe, mert az egyik szemük rajtunk a másik Moldován van. Szerencsére mohók.

Ha át is állunk f35-re egy darabig mindenképp lesz gripen-f35 párhuzamos üzemeltetés. Na meg ugyan eddig főleg negyobb országoknál van statisztika, de az f35 sok feladatra drága lenne amire már igazából kicsit a gripen is az, de mégse annyira húzós. Pl. nem bejelentkező civil repülőre a románok által használt mig-21 is bőven elég, (és sokkal olcsóbb) mi gripen-t küldünk fel jelenleg, de erre egy f35 felküldése abszolút felesleges. Inkább azon gondolkodnék, hogy 14 gripen+ 12 f35, vagy 14+6 gripen + 6-8 f35 éri meg jobban ár, üzemeltetés. politikai haszon/függetlenség alapon. Elég nehéz és összetett kérdés ez, nem véletlenül nem 5perc alatt döntik el.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 922
73 344
113
Tegye fel a kezét, akit ha holnap bejelentenék, hogy veszünk 200db Pumát, zavarna, hogy nem lenne hozzájuk azonos családból való sebesültszállító! ;)

Nem jövő héten jelentik be? :rolleyes: Akkor épp "európa barátok" lesznek megint. Az azt követő héten "amerika legjobb szövetségesei és éljen soká a NATO". Utána "mocskos EU" hét lesz a választások miatt. Az azt követő héten megint "a kelet jelenti a jövőt". És ez így ismétlődik hónapok óta hétről hétre...

El lett döntve hogy német mintára, német láncos technikával kell a nehézdandárt felszerelni. A bejelentésekkel mindig csak a megfelelő pillanatot várják.
 
  • Tetszik
Reactions: arcas and Anti

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 137
119 515
113
Nem jövő héten jelentik be? :rolleyes: Akkor épp "európa barátok" lesznek megint. Az azt követő héten "amerika legjobb szövetségesei és éljen soká a NATO". Utána "mocskos EU" hét lesz a választások miatt. Az azt követő héten megint "a kelet jelenti a jövőt". És ez így ismétlődik hónapok óta hétről hétre...
Rugalmas reálpolizitálás :D:hadonaszos:
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 848
12 347
113
Elnézést, hogy egy picit ez most rá lesz fókuszálva az F-35-re, de az imént találtam egy érdekes cikket ezzel kapcsolatban, és mostanában elő lett itt szedve az F-35.
Ha az adminok akarják áttehetik a specifikus topicba.
Röviden:
- Kimazsolázták a Pentagon beszerzési jelentéseiből, hogy a 2020-as F-35 specifikus beszerzési igény elég keményen meg lett vágva.

- Úgy néz ki, hogy a fejlesztési amortizáció elég komolyan megemelkedett, ami valószinűleg a kimaradó szállítások (pl a török) miatt is bujtatott dotáció lehet.

- A furcsa az, hogy az eredetileg tervezett darabszámok meg lettek vágva, egyes esetekben elég komolyan F-35B 22->10. A C verzióból ugyan 5-tel több lett berendelve (összesen 20), azonban beszédes, hogy emellett leadtak 24db F18E-re is új megrendelést, holott ennek a leváltására tervezték. És ami még meglepő, hogy 8-cal kevesebb F-35A-t rendeltek. Pontosan ennyi F15EX-et rendelt párhuzamosan a Légierő. :eek:

- Nagyon fontos még, hogy az előre vetített darabár sem tartja a tervezett csökkenést (80M körüli összegekről volt szó). Sőt növekszik: F-35A esetében 94M->107,4M.
Fontos: Ezek flyaway darab árak, erre még rájön a fejlesztési költség, amit normálisan évekre egyenlően lebontva kellene amortizálni.Ebben volt most nagy ugrás. Ha külsős ország (mint mi) rendelne, akkor persze bőven nem a flyaway árat kellene fizetnie, és a komplett rendszer bevezetés költségei még erre rájönnek...

- És a végére a horror: A post-delivery repairs, modification and upgrades sorban a költségvetési igény igen durvát ugrott:
2018-ban 89,9M, 2019-ben 295,1M, 2020-ra pedig 424,5M

Ha ehhez hozzávesszük a beszállítói problémákat....Hát nem tudom. Van még idő ezen a lehetőségen lamentálni...;)

https://www.defensenews.com/air/2017/11/13/danish-audit-agency-questions-data-for-f-35-purchase/

A dánok szerint a 27 gépük a 30 év alatt el fog vinni 10 milliárd USD-t. Ha ezek a számok(nagyságrendek) igazak akkor azt a magyar gazdaság egész egyszerűen nem tudja kigazdálkodni főleg úgy hogy 2030-ra cél Ausztriához közeledni nem pedig görög szintre visszaadósodni. Marad a Gripen.
 
K

kamm

Guest
Elnézést, hogy egy picit ez most rá lesz fókuszálva az F-35-re, de az imént találtam egy érdekes cikket ezzel kapcsolatban, és mostanában elő lett itt szedve az F-35.
Ha az adminok akarják áttehetik a specifikus topicba.
Röviden:
- Kimazsolázták a Pentagon beszerzési jelentéseiből, hogy a 2020-as F-35 specifikus beszerzési igény elég keményen meg lett vágva.

- Úgy néz ki, hogy a fejlesztési amortizáció elég komolyan megemelkedett, ami valószinűleg a kimaradó szállítások (pl a török) miatt is bujtatott dotáció lehet.

- A furcsa az, hogy az eredetileg tervezett darabszámok meg lettek vágva, egyes esetekben elég komolyan F-35B 22->10. A C verzióból ugyan 5-tel több lett berendelve (összesen 20), azonban beszédes, hogy emellett leadtak 24db F18E-re is új megrendelést, holott ennek a leváltására tervezték. És ami még meglepő, hogy 8-cal kevesebb F-35A-t rendeltek. Pontosan ennyi F15EX-et rendelt párhuzamosan a Légierő. :eek:

- Nagyon fontos még, hogy az előre vetített darabár sem tartja a tervezett csökkenést (80M körüli összegekről volt szó). Sőt növekszik: F-35A esetében 94M->107,4M.
Fontos: Ezek flyaway darab árak, erre még rájön a fejlesztési költség, amit normálisan évekre egyenlően lebontva kellene amortizálni.Ebben volt most nagy ugrás. Ha külsős ország (mint mi) rendelne, akkor persze bőven nem a flyaway árat kellene fizetnie, és a komplett rendszer bevezetés költségei még erre rájönnek...

- És a végére a horror: A post-delivery repairs, modification and upgrades sorban a költségvetési igény igen durvát ugrott:
2018-ban 89,9M, 2019-ben 295,1M, 2020-ra pedig 424,5M

Ha ehhez hozzávesszük a beszállítói problémákat....Hát nem tudom. Van még idő ezen a lehetőségen lamentálni...;)

Errol szerintem mar volt szo, de az biztos, hogy a tobbseghez nem jutott el... ha jol remlik a Bloomberg irta egy hettel ezelott, hogy felrobbantak a szamok egyreszt az F-35-os fejlesztesi program jovoje korul, masreszt joval dragabbra jon ki az uzemeltetese is a kovetkezo 20-25 evre vetitve...