A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 351
46 156
113
De mi lehetett az eredeti terve a Magyar Kormánynak?

A.): Nem akart az amerikaiaktól légvédelmi rakétarendszert és repülőgépeket venni, csak radarokat , egyéb rakétákat stb.? És csak Pompeo dobta be a NASAMS-t?

B.): Eredetileg is Patriot-ot akartak venni, de Pompeo bedobta a NASAMS-t? A Kormány pedig azt gondolta, ezzel majd "lefizetheti" a norvégokat is így ez is jó lesz? (Amerikai oldalról nem tűnik logikusnak a drágább amerikai Patriot helyett NASAMS-t ajánlani.)

C.): Amerika ide is Patriot-ot akart eladni, de a Magyar Kormány NASAMS-t akart, hogy ezzel egyszerre "lefizesse" a norvégokat és Amerikát is?

D.) Mi a NASAMS-t akartuk megvenni, mert ezzel több legyet üthetünk 1 csapással.
- Szerzünk jó pontokat az amerikaiaknál, hogy a szükséges beszerzéseinket náluk intézzük (AMRAAM rakéták).
- Boritékolható volt a norvégok problémázása (bár én korábban úgy tudtam, hogy már kompromisszumot kötöttünk a vétójoggal.). bíztunk az USA érdekérvényesítő képességében, és ezáltal az amerikai ráhatás miatt rendeződhetne a kormány norvég alapos problémája is.
- Mellesleg maga a rendszer kurva jó, és talán olcsóbbra jönne ki mint más megoldások.
- És még az oroszok sem pampoghatnak a Patriot, vagy más rakétevédelmi rendszer miatt
- Akkor sincs tragikum, ha nem jön össze, mert egyrészt van másik alternatíva, másrészt politikailag mi tisztábban jövünk ki, mivel mi "próbáltunk megegyezni" a norvégokkal, csakhát azok "mocskok"... :rolleyes:
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 351
46 156
113
azért erős szavak pont egy norvégokkal szemben, kő gazdagok , nekik aztán rohadtul nem fontos nekünk eladni semmit az ég világon , rohadtul jó helyzetben vannak , ez nem zsarolás csak kihasználják hogy nyert helyzetben vannak
A Kongsbergről meg csak annyit hogy tudtommal 51%-ban a norvég állam birtokolja + ha ez nem lenne elég a norvég állam fegyver export engedélye nélkül kb semmit sem érnek
Szóval ne nézzük le a norvégokat , rohadtul nincs ránk szükségük , viszont a technikájukra normálisabb áron nekünk meg rohadtul

100 millió USD nekik elég apró pénz , nem vagyunk ilyen jó helyzetben velük szemben.

ilyen téren nekem édes mindegy mik kerülnek a gépre (legyen az Grif , F35 vagy a jó Isten) csak jó sok legyen belőle :D
A rakéta békeidőben az egyik leghaszontalanabb dolog a világon (különösne, ha amerikai).
Ha raktáron vannak, őrizni kell őket, ráadásul szavatossági idejük van. Ha lejárnak, akkor a nagy semmibe pukkantgatod el őket max., ahhoz mg drágák.
Jelenleg tudtommal 40db AMRAAM áll rendelkezésre a 14 Gripenre. Ezen szám bővítése max. akkor lenne indokolt, ha több gépre kellene. Pláne úgy nem indokolt, hogy az európai versenytársak jelenleg fejlettebbek, és elvileg a gépeink már azoknak a fogadására is képesek lennének...
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 886
22 293
113
Ezt nem annyira értem, hogy ezzel mire akartál célozni.
Milyen olyan fegyverrendszerre lehet szükségünk jelenleg az amerikaiaktól a Gripenre, amivel jelenleg nem rendelkezünk. Ami előrelépés lenne, az az IRIS-T és a Meteor, de mindkettő európai. Bombákra meg a jelen felhasználásra pedig elégnek kellene lennie annak a párnak, ami a rendelkezésünkre áll.
Itt a válasz:
ilyen téren nekem édes mindegy mik kerülnek a gépre (legyen az Grif , F35 vagy a jó Isten) csak jó sok legyen belőle :D
Az egy javadalmazás rakétakészlet -de lehet még túlzok is- engem nem nyugtat meg.
SDB II-vel kezdődne minden, fejlettebb és nagyobb hatótávú Amraam és ott van az Aim-9X. Privát véleményem, hogy ha igazán "elrettentő" erőt akarnánk akkor kellene nagy hatótávolságú légi inditású robotrepülőgép / cirkáló rakéta, vagy nevezzük aminek akarjuk, amit a Gripen után is használni tudnánk.
Ha tényleg szóbakerülhet 26 után pl. az F-35, akkor az ilyen fegyverbeszerzések ezt figyelembe fogják venni.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 377
8 564
113
A rakéta békeidőben az egyik leghaszontalanabb dolog a világon (különösne, ha amerikai).
Ha raktáron vannak, őrizni kell őket, ráadásul szavatossági idejük van. Ha lejárnak, akkor a nagy semmibe pukkantgatod el őket max., ahhoz mg drágák.
Jelenleg tudtommal 40db AMRAAM áll rendelkezésre a 14 Gripenre. Ezen szám bővítése max. akkor lenne indokolt, ha több gépre kellene. Pláne úgy nem indokolt, hogy az európai versenytársak jelenleg fejlettebbek, és elvileg a gépeink már azoknak a fogadására is képesek lennének...

Ha van rakéta, van béke is :) Azért 40 rakéta nem egy nagy szám. Még 14 gép esetén sem. Ha anno nem lett volna elkúrva és F-16-okat vettünk volna, akkor lehetett volna akár bővíteni is a gépparkot még 12-14-gyel. Még több rakétával egyetemben.

Inkább az a zavaró, ha valóban csak USA engedéllyel lehet lődözni vele.
 

vata

Well-Known Member
2015. december 5.
597
2 558
93
"
A helyzetet az is bonyolítja, hogy a tervek szerint az üzletben részt venne a norvég Kongsberg is, amellyel már alaposan pórul járt egyszer a Magyar Honvédség egy félresikerült rádióbeszerzés kapcsán.

Ezért merülhetett fel, hogy a közepes hatótávolságú rakétákat végül nem is az Egyesült Államoktól szereznénk be, de helyettesítenénk az üzletet egy, az országot hosszú távon elkötelező, nagyobb volumenű fegyverbeszerzéssel. A beszerzésről szóló megállapodást a szintén amerikai Lockheed Martin nevű céggel kötné meg Magyarország."

https://magyarnemzet.hu/kulfold/fegyveruzletre-keszul-washington-es-budapest-6924767/
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 905
4 743
113
Ez teljesen félrement. Nem az USA-tól, hanem az USA-tól vennénk rakétarendszert, hiszen a Lockheed Martin amerikai cég. A hivatkozás is amatőr, mert az F-22-est az usákok senkinek nem kínálták eladásra, még a legközelebbi szövetségeseiknek sem. Olyan, hogy túl fejlett repülőgép, nem létezik, legfeljebb nem tudnánk minden képességét kihasználni. Szerintem nem kellene minden újságíró véleményét készpénznek venni, hiszen igen kevés katonai szakértő található közöttük.
 
  • Tetszik
Reactions: rappali_
M

molnibalage

Guest
Semmilyen zsarolásnak nem szabad engedni, máshonnan is lehet venni légvédelmi rendszereket.
Kérlek sorold fel a NASAMS2 kompaktságú, mobil és n+1 féle platformra telepíthető légvédelmi rendszert, ami a nyugati világ főbb rakétáival (AIM-120, ESSM, és jövőben AMRAAM ER) is működik.

Nincs itt semmiféle zsarolás. Csak vannak országok, ahol van gerinc és demokrácia felfogásuk picit más, mint a hazai posványnak. Ennyi. Tudom, hogy hazai szemmel ezt szokatlan, de ez van.

Vagy így lesz belőle Patriot, ami sokkal drágább és csak amerikai...
A NASAMS rakéta-fegyverzete is amerikai, nem norvég...
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 905
4 743
113
"
A helyzetet az is bonyolítja, hogy a tervek szerint az üzletben részt venne a norvég Kongsberg is, amellyel már alaposan pórul járt egyszer a Magyar Honvédség egy félresikerült rádióbeszerzés kapcsán.

Ezért merülhetett fel, hogy a közepes hatótávolságú rakétákat végül nem is az Egyesült Államoktól szereznénk be, de helyettesítenénk az üzletet egy, az országot hosszú távon elkötelező, nagyobb volumenű fegyverbeszerzéssel. A beszerzésről szóló megállapodást a szintén amerikai Lockheed Martin nevű céggel kötné meg Magyarország."

https://magyarnemzet.hu/kulfold/fegyveruzletre-keszul-washington-es-budapest-6924767/
Ez teljesen félrement. Nem az USA-tól, hanem az USA-tól vennénk rakétarendszert, hiszen a Lockheed Martin amerikai cég. A hivatkozás is amatőr, mert az F-22-est az usákok senkinek nem kínálták eladásra, még a legközelebbi szövetségeseiknek sem. Olyan, hogy túl fejlett repülőgép, nem létezik, legfeljebb nem tudnánk minden képességét kihasználni. Szerintem nem kellene minden újságíró véleményét készpénznek venni, hiszen igen kevés katonai szakértő található közöttük.
 
  • Tetszik
Reactions: Ocses

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 779
65 114
113
Ez igaz csak nem ők akarjál eladni nekünk hanem mi akarjuk megvenni tőlük.
Szerintem Viktor emiatt a légvédelmi rendszer miatt nem fog hátraarcot csinálni a norvég alap ügyében ha már korábban annyi konfrontációt bevállalt és végigcsinált miatta. Egyszerűen se neki se nekünk nem ér meg ennyit az a rendszer. Bár az alap ügyében ha jól emlékszem bőven lett volna választása a norvégoknak csak nem akartak átláthatók lenni, vagy nyilvánosak már pontosan nem emlékszem.
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Szerintem Viktor emiatt a légvédelmi rendszer miatt nem fog hátraarcot csinálni a norvég alap ügyében ha már korábban annyi konfrontációt bevállalt és végigcsinált miatta. Egyszerűen se neki se nekünk nem ér meg ennyit az a rendszer. Bár az alap ügyében ha jól emlékszem bőven lett volna választása a norvégoknak csak nem akartak átláthatók lenni, vagy nyilvánosak már pontosan nem emlékszem.

Egyetértek, plusz a norvégok saját felfogásukat akarják másokra erőltetni, lényegében ennek a propagandája a norvég alap. Szóval nem épp gerincesek, mint ahogy valaki írta az elébb.
 
  • Tetszik
Reactions: kaktusz and zeal

vata

Well-Known Member
2015. december 5.
597
2 558
93
Szerintem érthető a cikk, az újságíró szerint rakétarendszert nem az USA-tól vennénk ,de helyette vennénk valami mást egy milliárd dollárért
a Lockheed Martin-tól.
 
  • Tetszik
Reactions: tindalos

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 905
4 743
113
Szerintem érthető a cikk, az újságíró szerint rakétarendszert nem az USA-tól vennénk ,de helyette vennénk valami mást egy milliárd dollárért
a Lockheed Martin-tól.
Fegyvert úgy vehetsz, ha az USA kongresszus jóváhagyja, függetlenül attól, hogy mi a gyártó cég neve (mely, mint tudjuk a Lockheed USA cég). "A beszerzésről szóló megállapodást a szintén amerikai Lockheed Martin nevű céggel kötné meg Magyarország."
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 218
4 571
113
Azért megnézném a norvégok arcát, ha közölnénk, hogy létrehozunk egy 100 millio USDs alapot amiből a következő norvég szélsőjobboldali szervezeteket támogatjuk:....
Na most ők ugyanezt csinálják csak a magyar belügybe beavatkozó szélsőballibbant szervezetekel.

Dugják föl a nasamsukat. Simán elhalaszthatjuk a beszerzést pár évvel vagy veszünk mást.
Nem tudom. Színházi előadást finanszíroztak a Pesti Magyar színházban, ami kifejezetten nem "liberális" színház. Mivel civil szervezettel közösen került bemutatásra a darab, adtak rá pénzt, nem is keveset. Szóval ott a civil nem egyenlő a librrálissal, csak nálunk van ez a fura tévképzet...
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 020
26 550
113
Úgy nézem, hogy lopakodó vadászgépekkel fogjuk kompenzálni a MEADS fogyatékosságait a NASAMS-hoz képest. :D
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 218
4 571
113
Egyetértek, plusz a norvégok saját felfogásukat akarják másokra erőltetni, lényegében ennek a propagandája a norvég alap. Szóval nem épp gerincesek, mint ahogy valaki írta az elébb.
Nem erőltetik. Aki hasonlóan gondolkozik, annak adnak támogatást olyan célokra, amikkel egyetértenek. Aki nem ért egyet, az nem pályázhat. Ez nem erőltetés.