[HUN] MH 86. Szolnok Helikopter Bázis / MH Kiss József 86. Helikopterdandár

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Denomation

Well-Known Member
2019. január 27.
80
390
53
Nehogymár egy hangárt ne tudjon a Krisztuszive TSz építő melléküzemága felhúzni.

Valahol olvastam, hogy még a kompozit lapátok javításához szükséges hangár is lesz építve. Csak akkora a leterheltsége az építőipari cégeknek, hogy nem találnak rá megfelelő kivitelezőt...
 
  • Tetszik
Reactions: gacsat

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 075
10 697
113
Egyrészt, szerintem csak nyugi! Az Ok, hogy idén kapjuk meg az első H145-öket, de ha jól emlékszem, a szállítások elég szépen el lesznek húzva, egészen vagy 2022-23-ig.
Másrészt szerintem nem biztos, hogy csak Szolnokra kell figyelni. Lehet hogy logisztikai szempontból logikus lenne egy helyre költöztetni az összes helikopterünket, azonban stratégiai szempontból ez egy rémálom.
A logikus talán az lenne, ha minimum a jelenlegi 3 légibázison szét lennének szórva.
Ha a jelenlegi személyi állományt meg szeretnénk tartani, és nem szeretnénk veszélyeztetni a távozásukat, akkor értelem szerűen az új helikoptereket kellene máshova tenni, persze az új belépő állománnyal. Erre talán a H145M-ek a legjobb alternatívák, mivel a H225M-ek lesznek az elsősorban csapatszállítók, és ugyebár azok között lesz kimondottan SOF konfig is, így azok kimondottan kötődnek a különlegesekhez. De azt is el tudom képzelni, hogy esetleg a SAR műveletek miatt 1-2-gép elkerül civil repterekre, esetleg sima laktanyákhoz (Debrecen, Tata, Hódmező, Kaposvár) rendelik őket. Az üzemeltetésük meg hasonló lehet, mint a sima mentőhelikoptereknél.
Az a baj, hogy nem tudom, hogy mennyi lehetőség van még a jelenlegi repterek infrastruktúrájában, de én továbbra is azt gondolom, hogy még egy repteret kellene újranyitni (Taszár?), különösen, ha esetleg a jelenlegi 14 vadászgépe mellé befigyel egy második század.
A jelenlegi állapothoz képest nagyon sok gépünk lesz.

A H-134-ek (a la Index) 21-re itt lesznek. 20-ban 16 db. jön.

Valahol olvastam, hogy még a kompozit lapátok javításához szükséges hangár is lesz építve. Csak akkora a leterheltsége az építőipari cégeknek, hogy nem találnak rá megfelelő kivitelezőt...
A 34-esek nem tudják megcsinálni?
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 952
113
Nem mert nem jó a méret. Meg nem fűtött, Raktárnak van használva.
Nem allando benn nagyjabol a klima? Mert vegul is valamennyire fold alatt van ugye, meg a beton is vastag. Aranylag huvos lehet, egyenletes homerseklettel gondolom. 23-as elfert benn a gripen nem?
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 687
90 781
113

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 975
113

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 587
5 190
113
Ez a mai hsz-kat elnézve szinte off. :)
De Szolnokon lesznek a....
Fűtött hangár tuti!
"A HM EI Zrt. nyerte, összesen 212.129.874 forintos ajánlatával a „Szolnok MH 86. SZHB 2/41 hangár tetőszigetelési és fűtési rendszerének kiépítési munkái” elnevezésű eljárást"
https://jogalappal.hu/szolnok-mh-86...lesi-es-futesi-rendszerenek-kiepitesi-munkai/

Ez csak egy hangár, ez valószínűleg csak a karbantartásokra lesz elég. A 36 gépet még mindig nem tudjuk, hogyan fogják tárolni...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 822
113
Napi használat melletti árolásra(rajta marad a rotorlapát) nem fér bele 4 Minyó egybe.
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 075
13 704
113
Napi használat melletti árolásra(rajta marad a rotorlapát) nem fér bele 4 Minyó egybe.

A felújított gépek csillaghangárban vannak?

Kb hármat tippeltem a videó alapján.

Tudom volt már beszélve de a 145ösök tudható hol lesznek tárolva?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 822
113
A felújított gépek csillaghangárban vannak?

Kb hármat tippeltem a videó alapján.

Tudom volt már beszélve de a 145ösök tudható hol lesznek tárolva?

Ezek javító hangárok nem tároló hangárok.Az pedig,hogy mekkora ott van a videón.Gondolom a reptér területén valahol lesznek tárolva az új helikopterek.:p:p:p
 
  • Tetszik
Reactions: fedett_mókus

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 417
23 609
113
Ha tudnánk szomorúak lennénk?(mert picike)
c15ebecff9eea95b7076384988b5026e.jpg

Szerintem ez a 2db középen az amit fel akarnak újítani.