A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Erre nincs valami szindróma? Az eddigi kommentjeidből azt olvasom ki, hogy ha meghallod a sorkatona vagy bármilyen vele egyező szót, egyből a komcsi éra ~'75-től '90-ig terjedő időszakára gondolsz, hahó lassan 30 éve vége, akkor kellett volna átszervezni a kiképzést, 2004 is már 15 éve (akkor nem felfüggeszteni kellett volna hanem megreformálni). Komcsi érában is is voltak kimagaslóan jó soros helyek, pl fater soha nem panaszkodott szolnokra, na ott miért nem volt rossz?
Én pont a rablóváltás után vonultam,RT zászlóaljhoz.És bár a seregbe már nincs betekintésem,ahogy itt a mostanában aktivak,közelmultban leszereltek irják,éppen olyan idióta a rendszer,mint volt.Akárcsak az államaparátus,aminek a része.Fölfele nyalni,lefele taposni-magyar módi
 

Laci1970

Well-Known Member
2016. július 23.
1 781
3 235
113
Stokizás,fókázás,csellózás,gályázás.Ezek voltak a sorkatonák legfontosabb elfoglaltságai.Semmi értelme a régi sorkatonaságot visszahozni.IDF szintjén lenne értelme,de arra nincs se pénz,se semmi.Svájci miliciarendszert másoló Nemzetörségnek lenne értelme,egy racianizált,valóban profi hivatásos MH mellet-mert ennek a pizsamásmelegedő operett seregnek is meg kéne újhodnia,nem csak technikailag
És mik voltak ezek a legfontosabb elfoglaltságok?
Megnézném a sok fiatal arcát, amikor kötelességszerűen be kell vonulniuk akár 2-3 hónapra és majd 2-3 hónapig megmondják, hogy mit kell csinálni (ha tetszik, ha nem). A mai fiatalok jelentős többségének már ez is sok lenne, másrészről meg 2-3 hónap szinte semmire sem elég. Felejtsd el a kötelező sorkatonaság bármi formáját.
Azért az alapokat csak sikerülne a fejekbe verni. Megtanulnák mi az az elől járó, fognának a kezükben fegyvert, esetleg még lőnének is párat. Kiszakadnának abból a kis világból ahol a testre simuló, bokáig érő, itt-ott szakadt farmer, a 40 kg-s testsúly, a trágár beszéd, mások iránti tiszteletlenség a divat.
 
  • Tetszik
Reactions: krisss

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 167
7 992
113
Nem találok sehol, csak a lemil blogon van fent egy 2010-es adat (becslés?). Ott szerepel a 88.
Nem is fogunk találni, mert:
2011. évi CXIII. törvény

a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről *
VI. Fejezet

A HONVÉDSÉG SZEMÉLYI ÁLLOMÁNYA ÉS SZERVEZETEINEK ELHELYEZÉSE

25. A Honvédség személyi állománya
40. § (8) * A Honvédség személyi állományára vonatkozó - a Honvédség védelmi képességének, hadrafoghatóságának biztosításával összefüggő - adatok a keletkezésüktől számított 30 évig honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nem nyilvánosak. Ezen adatok megismerését a honvédelmi és a nemzetbiztonsági érdek mérlegelésével a Magyar Honvédség parancsnoka engedélyezheti.
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
egyetértek de attól még hülyeségekkel nem kell dobálózni.
TVben jelent meg,a pontos számokra nem emlékszem,de nyolcvan valamennyi volt.De a 900akárhányas parkettás állomány is borzalom.Nem csoda,hogy titkositják-persze csak az adófizető elöl.Na ez a hülyeség.A külföldi gaz kémszolgálatok alighanem pontosan tudják,mekkora is a szarrakat.És ez nem a kiskatona hibája,hanem a rendszeré
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 895
4 405
113
Elméletileg igen, a jogos a kérdés. Viszont nem 240 darabokról van szó a jelenlegi méret szerint mint egy pl Néphadsereg idején. Ilyen kis darabszám meg alakulat mennyiség esetén inkább vásárolnék még újabb 24 PZH-2000-et. Mi az akadálya? Hogy láncos? Na és? Ugyanaz a lőszer, alkatrész,kiképzett személyzet kell hozzá. Hülyeség szerintem ilyen pár darabos mennyiségekre egy újabb kiképző és ellátó apparátot felhúzni.

Nem kell külön kiképző állomány. Egy löveg kezelése nem nagy ügy. Mi 4 tábori és 4 pct eszköz kezelését tanultuk. A bemérés, célfelderítés és lőelemképzés a bonyolult művelet. A tüzelőállásokban való ténykedések is majdnem egyformák.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 376
7 860
113
Erre nincs valami szindróma? Az eddigi kommentjeidből azt olvasom ki, hogy ha meghallod a sorkatona vagy bármilyen vele egyező szót, egyből a komcsi éra ~'75-től '90-ig terjedő időszakára gondolsz, hahó lassan 30 éve vége, akkor kellett volna átszervezni a kiképzést, 2004 is már 15 éve (akkor nem felfüggeszteni kellett volna hanem megreformálni). Komcsi érában is is voltak kimagaslóan jó soros helyek, pl fater soha nem panaszkodott szolnokra, na ott miért nem volt rossz?
Celebranak az lehet a haderő ami csak harcolna, a végletekig ki lenne képezve és über felszerelése lenne. Minden más egyébb csak rizsa. A másodvonalas egységeknek jó lesz az alap kala semmi támogatással. Meg minnek is, hisz úgy is harmatgyenge harcértékű millicia egységek. Csak tudnám ha a magasabb egység elkezdene fogyni ember és felszereléseileg akkor honnét akasztanának le embert és eszközt? Ja pár hónapos sorosság. Hogy honnét miképpen lehet háttér hozzá az már elfelejtik kifejtenni.
Továbbá vannak olyan feladatok is pl árvíz vagy egyébb polgárvédelemi feladatok ahová bőven kellene tartalékos is vagy polgárvédelmi önkéntes. Nem milliciák meg mi tudom én mik kellenének hanem olyan rendszerek amik ezeket a feladatokat képpesek lennének ellátni. Kezdve lentről a civil társadalom felé a polgárvédelemen keresztül a műveleti képpeségeken át az aktív állományig. Off vége.

Na mégegyszer a múltkori link. Mert ahogy elnézzem sokkan elsiklottak felette.
https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-honvedseg-hazatert-nyiregyhazara-3173030/
Remélhetőeg máshol is lesz ehhez hasonló kezdeményezés.
 
  • Tetszik
Reactions: zeal

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 000
113
Biztos vagyok benne, hogy a te gyerekkorod sokkal szabadabb volt, mint a mostaniaké.
Ne legyél abba te olyan biztos.
Ha lenne, akkor nem mondanál ilyen marhaságokat.
Megint nagyon belemész a személyeskedésbe, de ezt sem tudod.
A mai gyerekeknek idegen a regula, meg a szabály?
Akkor most én mondom azt hogy te beszélsz hülyeségeket. Kvázi katonai fegyelem volt nálunk az iskolában. (amit szombaton is jártunk még)
Ma egy gyerekhez egy ujjal sem nyúlhatsz hozzá. És abba bele sem kezdek részletezve hogy nálunk mi volt egy tornaórán stb. (aki esetleg beteget jelentett, de a tanár gyors "felülvizsgálata" alapján ez nem fedte a valóságot, az utcai ruhában futott - és ehhez hasonló nyalánkságok)
6.45-kor nulladik óra, fél kettőig, utána tanulás, edzés majd ismét tanulás. Úgy este 8kor kezdődött a szabad "program".
Javasolnám, hogy vegyél a kezedbe egy alsó tagozatos nyelvtan, vagy környezetismeret tankönyvet, és csudát fogsz látni. Mérhetetlen felesleges marhaságokkal tömik a kölykök fejét.
Ez még mindig egy ajándék a "nemzetközi internacionalizmus" jegyében fogant tankönyvekhez viszonyítva, szlovák kommunista poéták 16 strófás "költeményeinek" szó szerinti magoltatása.
Miért, TE nem dönthetted/-heted el, hogy mit vagy hajlandó megtanulni? Ha nem tanultad meg, akkor max. egyest kaptál rá, nem?
Nem figyeled a híreket rendesen. Sztrájkkal fenyegetőznek, ha nem szólhatnak bele a tantervbe, már középiskolások is. Próbáltam meg volna én, akkor pofont adtak bárminemű tiltakozásért, hogy Föld körüli pályára állok rövid repülés után.
Csak így utólag: elváltként láttam pár dolgot, az ex-nőim gyerekeinek hozzáállását megtapasztalva.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
Azért az alapokat csak sikerülne a fejekbe verni. Megtanulnák mi az az elől járó, fognának a kezükben fegyvert, esetleg még lőnének is párat. Kiszakadnának abból a kis világból ahol a testre simuló, bokáig érő, itt-ott szakadt farmer, a 40 kg-s testsúly, a trágár beszéd, mások iránti tiszteletlenség a divat.
Tisztelet a kivételnek, akiket becsülök is, hogy ma gyerekként emberek tudnak maradni -és ezért is támogatom inkább az önkéntességet, mint a sorozást. A sorköteles fiatalok nagy részével semmire sem mennél, így teljesen felesleges idő és pénzpocséklás. Ha olyan alap dolgokat, mint a minimális tisztelet, elfogadás, tűrés, normális beszéd nem sikerül megszerezniük sem a szüleiktől, sem az iskolai keretek között, és már sokszor 4.-től kezelhetetlenek, akkor mit akarsz kezdeni velük 2-3 hónap alatt egy hierarchikus rendszerben, élet kioltására alkalmas és talán néminemű felelősséget csak igénylő eszközökkel? Mind külön-külön is teljesen idegen dolog, még régebben talán sok mindenben közelebb állt a civil élethez a katonai. Na meg kell ez a katonáknak? Nincs elég bajuk azon kívül is, hogy olyanokkal kínlódjanak, akik önkéntelenül bele vannak kényszerítve egy helyzetbe? Ugyan az lenne a kiképzőkkel is, mint a tanárokkal, hogy ott kaphat idegbajt, de nem tud mit kezdeni a helyzettel, hisz, ahogy a tanárnak nincs eszköz a kezében, ugyan úgy bármely kiképzőnek se lenne. Inkább örüljünk, hogy vannak olyanok, akik nem feltétlen pénzért, nem kényszerből; önként részt szeretnének venni a haza védelmében, és inkább azt becsüljük meg, abba fektessünk pénzt és energiát (a hivatásosok normális körülményeinek megteremtését követően).
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Celebranak az lehet a haderő ami csak harcolna, a végletekig ki lenne képezve és über felszerelése lenne. Minden más egyébb csak rizsa. A másodvonalas egységeknek jó lesz az alap kala semmi támogatással. Meg minnek is, hisz úgy is harmatgyenge harcértékű millicia egységek. Csak tudnám ha a magasabb egység elkezdene fogyni ember és felszereléseileg akkor honnét akasztanának le embert és eszközt? Ja pár hónapos sorosság. Hogy honnét miképpen lehet háttér hozzá az már elfelejtik kifejtenni.
Továbbá vannak olyan feladatok is pl árvíz vagy egyébb polgárvédelemi feladatok ahová bőven kellene tartalékos is vagy polgárvédelmi önkéntes. Nem milliciák meg mi tudom én mik kellenének hanem olyan rendszerek amik ezeket a feladatokat képpesek lennének ellátni. Kezdve lentről a civil társadalom felé a polgárvédelemen keresztül a műveleti képpeségeken át az aktív állományig. Off vége.

Na mégegyszer a múltkori link. Mert ahogy elnézzem sokkan elsiklottak felette.
https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-honvedseg-hazatert-nyiregyhazara-3173030/
Remélhetőeg máshol is lesz ehhez hasonló kezdeményezés.
Messze nem ezt irtam,de ugylátszik néked ez jött le
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 778
65 125
113
Fele annyiba kerül ha ugyan azt a lőszert tüzeli és rába alvázon van elég egyszerű a logisztikája.
Meg meg egyszer annyiba a "vizfej" hozza. Ha mar csutkara le kell cserelni igyis ugyis az egeszet, mert nem arrol van szo hogy orokoltunk barmi hasznosat korabbrol,( 2020 van) akkor mar olyant vehetunk a penzunkert amit akarunk. Nem tudom minek a kozepes dd azon kivul hogy olcsobb allitolag. Viszont itt sokan abba is harckocsikat vizionalnak, de csokolom a T 72 mar csak 10 evig lesz velunk, utana oda is akkor uj hk kell nem? Most ha hk mar allitolag lesz ott, akkor mi az akadalya hogy Pzh 2000 legyen mellette ami nagyon faxa egy joszag amugy. Most akkor veszunk valami kokany szlovak izet olcsobban oda megint ket tucatot az miert jobb? Nehogy mar belehaljon az orszag abba az arkulonbozetbe ami ilyen jelkepes mennyisegnel kiutkozik. Ha mar akozepesnek is venni kell mindent mert ugye T72, btr, d 20 kiesik, akkor miert nem szerelik fel azt is rendes nehez dandarnak? Pont ezert a kis par darabos tetelekert vagyunk leszunk operett hadsereg. A Voros teren majus 9-en komolyabb mennyisegek vonulnak fel! 50 pzh 2000 mar jobban hangzik, az mar valami, vagy 120 Leo 2 a7, de ez meg mindig nem tetel egy ekkora orszagnak. Ausztria 15 eve rendszeresitett ilyen mennyisegben, igaz azota ott is liberalizalodtak. Nem haborognek a zuzanna es tarsai ellen ha mindenhova azt vettunk volna a V 4 jegyeben akar T 72 vagy A4 alvazon.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 167
7 992
113
A sorköteles fiatalok nagy részével semmire sem mennél, így teljesen felesleges idő és pénzpocséklás. Ha olyan alap dolgokat, mint a minimális tisztelet, elfogadás, tűrés, normális beszéd nem sikerül megszerezniük sem a szüleiktől, sem az iskolai keretek között, és már sokszor 4.-től kezelhetetlenek, akkor mit akarsz kezdeni velük 2-3 hónap alatt egy hierarchikus rendszerben, élet kioltására alkalmas és talán néminemű felelősséget csak igénylő eszközökkel?.
Full metal jacket
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 778
65 125
113
Szerintem ha a könnyű és közepes dd kap ilyen kerekes önjárókat és ha a jövőben pozicionálódik normálisan az önkéntes haderő akkor egy ~100db esetén lenne értelme, főleg úgy, hogy hazai összeszerelés és hordozó platform lenne alatta.
Aknavetobol abbol a kemeny 60 mm-esbol nem vettek talan 100 darabot. Rababol se vesznek evente annyit, ugyhogy en ezt kizarnam hogy itt 100 darabokat rendszeresitenek barmibol is.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 148
119 583
113
Meg meg egyszer annyiba a "vizfej" hozza. Ha mar csutkara le kell cserelni igyis ugyis az egeszet, mert nem arrol van szo hogy orokoltunk barmi hasznosat korabbrol,( 2020 van) akkor mar olyant vehetunk a penzunkert amit akarunk. Nem tudom minek a kozepes dd azon kivul hogy olcsobb allitolag. Viszont itt sokan abba is harckocsikat vizionalnak, de csokolom a T 72 mar csak 10 evig lesz velunk, utana oda is akkor uj hk kell nem? Most ha hk mar allitolag lesz ott, akkor mi az akadalya hogy Pzh 2000 legyen mellette ami nagyon faxa egy joszag amugy. Most akkor veszunk valami kokany szlovak izet olcsobban oda megint ket tucatot az miert jobb? Nehogy mar belehaljon az orszag abba az arkulonbozetbe ami ilyen jelkepes mennyisegnel kiutkozik. Ha mar akozepesnek is venni kell mindent mert ugye T72, btr, d 20 kiesik, akkor miert nem szerelik fel azt is rendes nehez dandarnak? Pont ezert a kis par darabos tetelekert vagyunk leszunk operett hadsereg. A Voros teren majus 9-en komolyabb mennyisegek vonulnak fel! 50 pzh 2000 mar jobban hangzik, az mar valami, vagy 120 Leo 2 a7, de ez meg mindig nem tetel egy ekkora orszagnak. Ausztria 15 eve rendszeresitett ilyen mennyisegben, igaz azota ott is liberalizalodtak. Nem haborognek a zuzanna es tarsai ellen ha mindenhova azt vettunk volna a V 4 jegyeben akar T 72 vagy A4 alvazon.
A T72-t a közepes dandárba jól mondod, hogy vizionálják egyesek :) Mert egy tüzér üteghez baromi sok vízfej tartozik ám, ne röhögtesd már ki magad könyörgöm. 1 EVA fenntartása mindennel együtt is töredéke az PZH 2000-nek.
 
  • Tetszik
Reactions: krokomach

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 092
33 370
113
A Zrinyi az alapozas. Most legyen meg az alap. Nehez kozepes konmyu dd legyen mindennel felszerelve ami kell. Majd ha elerkeztunk 2026 ba amikor uj program indul. Mar el lehet donteni milyen iranyba tovabb. Alapitsanak egy uj konmyu dd t vagy egy kozepest vagy egy nehezet... De en mar most meg tudom momdani hogy kozepest kellene... Elorre gondolkozva akkor nem 24 evat kellene beszerezni /aminel amugy is tobb jon szerintem./ hanem legalabb 90-100at. /de ha nem gondolkoznak elorre akkor is minimum 60 db kell... Ha a konnyu dd 120 as aknavetot akkor a jelenlegi allas szerint 36 db minimum akkor is kell...

Szamoljunk kozepes dd 24 cso + kell a harckikepzo kp nak minimum 6 db es kell a tisztek altisztek kikepzesere minimum 6 db... Ez eddig 36 db... Ha a konnyu dd is ezt kapja vagy kap ezt is ami teljesen elkepzelheto akkor akkor ez 60 db /pzh 2000 bol mar huzosabb osszeg lenne az tuti.../ ha gondolnak a jovore akkor kotnek egy 30 db os opciot. Ami eleg lenne egy jovobeni dd nek plusz maradna tartalekba kikepzesere...

De szerintem ez melle meg mindig elferne 50-60 db 120 as onjaro aknaveto... Plusz egy osztaly raketas tuzerseg a nagyobb hatotavolsagu fajtabol... /de ez utobbi mar igen csak elorre rohanas mert uj alakulatot igenyelne a raketa sorozatveto amihez egy lovz se artana ami egy ezredet jelentene kapasbol+ba.../