A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 960
113
16- 17 éves lehettem középiskolás, amikor kispuskával lőttem. A Néphadseregben, AMD-65, PKM, RPG-7, SZVD, BMP-1 ágyú amikkel lőttem.
En lottem 0.22 TOZ kispuskaval Szombathelyen. De szerintem mar hatarorkent valami furcsa okbol. D 20 esetleg valami tansegedletnek alap oktatas kereteben ha nem veszunk mas vontatottat el lehet a tiszti-tiszthelyettesi iskolan. Hogy lassak ilyen is volt, meg az a logarleces loelemkepzes ami mar nincs ha netan belefutnanak valami harmadik vilagban egy hasonlo avitt eszkozbe mint pl az a 2.vh-s nemet haubitz szirben. Eles loszer hasznalata nelkul. 1-2 db, ugysincs sokkal tobb.
 
  • Tetszik
Reactions: ravenlord

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Azthottem meg a vegen el lessz jutva a polikarbonatba agyazott aramidig... De tevedtem.


Aramid+polikarbonát? Ez nekem új. Mivel ugye az aramid nem átlátszó, ezért a polikarbonát fő előnyét ütné agyon. De ha jól rémlik, nektek volt anno egy projektetek, ahol terepjárókat akartatok felpáncélozni. Szóval jöhet a fejtágítás. :)
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Mert te minden harci eszközt kiprobáltál mi? Jah bocs 1 haverodtól flaskázás közepette megkérdezted még a "frankót", és amit Pista mondott az szent és természetesen az egész honvédséget is képviseli.


A "Vitéz Zenty" nicknév véletlenül nem ismerős neked? Csak úgy kérdezem. :)
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 420
44 082
113
Feladom. Elképzelni nem tudom a Honvédség melyik alakulatánál lehettél, ahol alapkiképzésen kispuskával lőttek ? Ember, az nem rendszeresített fegyver. Egyedül azt a célt szolgálta a kispuska, középiskolás honvédelmi oktatáson, hogy a célzott lövésre megtanítson bennünket. Ennyi. Nem is volt más célja. Nem is kellett. A Néphadseregben, a gépkarabély volt az alap fegyver, amivel alapkiképzésen megismerkedett a katona. Mindenki. Mégegyszer leírom, elképzelni nem tudom, te hol lehettél katona. :)
Románoknál ;)!
 
  • Tetszik
Reactions: honved

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 420
44 082
113
Becsülöm a türelmedet.
Sajnos az utóbbi időben ismét "szintet lépett az internet" ☹ eszméletlen mértékben megszaporodott a "mindenhez is értek,ha nem az a szakteruletem akkor is jobbantudom" mukik száma! Ráadásul mostmár nem csak gyerekek hanem felnőtt emberek is! :(

Mint anno egy sorkatona aki erősködött hogy márpedig van hangsebesség feletti helikopter! Mondom nyugi heliszerelo vagyok,nincs olyan. Erre ő "De van mert látta a tvben..."

Vagy ami mostanában divat hogy "a zorban esztelenül fegyverkezik, biztos meg akar támadni valakit!" És ha rávilágítasz ez egykori és mostani darabszámokra,lehetőségekre akkor még te vagy a köcsög!

Fuuuu de kiborítottak! Óriásit csalódtam az emberekben!

Ja és bocs a sírásért...
Nem szabad csalódni az emberekben, nekem meggyőződésem még mindig hogy sokkal több értelmes ember van a környezetemben mint hülye, és látatlanban mondom hogy valószínű neked is. Velük kell foglalkozni, ennyi a trükk!
 

ambasa

Active Member
2010. április 18.
661
77
28
Két megjegyzés: a fahrschulpanzer mint a neve is mutatja kiképzési segédeszköz. Ennek meg volt A magfeloje pl az NDK-ban is. De az egy sorozatot tomeghadseregben használták, erre nekünk ott lesz a A4. A második, 1991-ben Szentkirályszabadja az első loveszetemet a veszprémi városi lőtéren én is kispuskaval hajtottam végre. Úgy látszik a magyar légierőnél ez rendszeresített fegyver volt és a lövészet vele a kikipzoesi program része volt. De autós vegyük figyelembe hogy azóta eltelt majd 30 év, akkor a danfarnak még csak egy, mechanikus AMD loszimulatora volt (egy mai szemmel rendkívül primitív eszkoz, amely az élesztő billentyű meghuzasakor rögzítette az eszközt, úgy hogy a kiképző azt ellenőrizhetetlen, hogy hova hová is ment volna a lövedék). De erre is igaz,hogy ezek a kor színvonalának álló tomeghadseregben kikipzoesi eszközei és metodika volt. Azóta kicsit változott a világ, nem gondolom hogy mindent ki kell dobni, de az sem jó ha mindenképpen valami feladatot próbálunk keríteni a régi eszközöknek, amelyeknek amúgy az elhasznált Ságújfalu okán egyáltalán nem biztos, hogy olcsóbb az üzemben tartása.
TG
 
  • Tetszik
Reactions: vilmoci

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 789
75 836
113
Mi nem világos abbol,hogy ez csak vonóhorog kérdése?Különben Uralt vezettem,benzinest és dizelt is,és tökugyanolyan vonóhorog van rajta,mint bármelyik másik teherautón.Mostani Rábát nem láttam közelröl,de MAN az is.És a MAN polgári teherautó is ugyanolyan rendszerű vonóhoroggal van ellátva,mint az Ural.Mint bármelyik nagyteherautó,ugyanis nemzetközi szabvány.Tehát amit az Ural el tud vontatni,azt bármi más is el tud vontatni.

De nincs! Ha csak egy alátéten múlna akkor se lenne!
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 789
75 836
113
Tüzér alapkikézésre gondoltam persze.Pont jó arra,hogy megismerkedjen az alapokkal atüzérszakmában,és elváljon,alkalmas e rá a delikvens.Én legalábbis erre használnám.Ha már elválott a D20on,hogy jó tüzér lesz belőle,akkor engedném a PzHhoz a manust.

Elárulok egy titkot:a tüzér a legisebb tudású katona.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 789
75 836
113
Benkő azért vitte valamire :D

Az tüzér tiszt!Ne keverjük a dolgokat.Egy D-20 kiszolgálásához 9 ember kell abból 1 altiszt a többi legénység akiknek kb a kiképzése legrosszabb esetben is 2 hét.
2 hét alatt te semelyik más fegyvernem katonáját nem képzed ki combat readyre.
 

öreg járőr

Well-Known Member
2017. január 28.
260
290
63
Elég szomorú,ha még mindig igy gondolkodnak...
Leforditom lövész alapképzésre.Mivel löttél elösszőr a seregben?Mert erős a gyanum,hogy egy 22 LongRifle TOZ kispuskával.Hogy megtanuld,mi az a lófegyverrel lőni.Amig van hozzá lőszer,ugyanilyen "olcsó" kiképző eszköz lehet a D20.Megtanulhatja rajta a tüzérjelölt,mi az,hogy ágyúval lőni.
Az első fegyver fatusás AK volt nemvolt kispuska nálunk.Elméleti képzés volt és gyakorlás fúrt lőszerrel.3.héten lövészet 3db 1es lövés és lövésenként állítottak a fegyveren ha kellet.4.héten 2 tár sorozat lövés utána az eskü.
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Ugy látszik én vagyok itt a legkonzervativabb.Én bizony a jol bevált régi módon.fokozatosan,a legegyszerűbb eszköztöl a legbonyorultabb felé haladva,jó sok gyakorlattal oktatnám a manusokat.És bár jónak tartom a szimulátorokat,és üdvösnek a használatukat,kitartok a gyakorlatot igazán csak valódi eszközzel lehet jol megszerezni,gyakorolva elv mellet.8évig voltam lövészklubi lőkiképző.
Ugyanilyen konzervatizmusban képezném a tüzéreket.És megtanittatnám velük az alapoktol,a modern számitógépes technika nélkül.Mert a logarléc soha nem fog lefagyni.És a gyakorlatban,hogy izzadjanak vele,szagolják,és lássák a hatását.Különben a PzHban is megvan még a hagyományos tüzér célzóműszer,és lehet kézzel is tölteni.Ahogy az M1 Abramson is ott van még mindig a sima monokuláris célzótávcső.Mert ami elromolhat,az el is romlik.
Azoinkivűl állitólag lesz másfajta löveg is a PzHn kivűl.Remélem nem vontatott,inkább valamelyik jobb platós.
D20at arra használnám,hogy a tüzéraspiránsok megtanulják rajta,mi az,ágyúval lőni.Nem szinulálva, élesben.Had tegyenek szert némi rutinra.Amig van hozzá lőszer.Azt a lőszert úgyis el kell liminálni valahogy.Maga a löveg másra ugysem nagyon jó.Nem kerül plusz pénzbe.Hát akkor mi a fenéért ne használhatnánk el oktatás-gyakorlás céljára?
 

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 670
113
Ugy látszik én vagyok itt a legkonzervativabb.Én bizony a jol bevált régi módon.fokozatosan,a legegyszerűbb eszköztöl a legbonyorultabb felé haladva,jó sok gyakorlattal oktatnám a manusokat.És bár jónak tartom a szimulátorokat,és üdvösnek a használatukat,kitartok a gyakorlatot igazán csak valódi eszközzel lehet jol megszerezni,gyakorolva elv mellet.8évig voltam lövészklubi lőkiképző.
Ugyanilyen konzervatizmusban képezném a tüzéreket.És megtanittatnám velük az alapoktol,a modern számitógépes technika nélkül.Mert a logarléc soha nem fog lefagyni.És a gyakorlatban,hogy izzadjanak vele,szagolják,és lássák a hatását.Különben a PzHban is megvan még a hagyományos tüzér célzóműszer,és lehet kézzel is tölteni.Ahogy az M1 Abramson is ott van még mindig a sima monokuláris célzótávcső.Mert ami elromolhat,az el is romlik.
Azoinkivűl állitólag lesz másfajta löveg is a PzHn kivűl.Remélem nem vontatott,inkább valamelyik jobb platós.
D20at arra használnám,hogy a tüzéraspiránsok megtanulják rajta,mi az,ágyúval lőni.Nem szinulálva, élesben.Had tegyenek szert némi rutinra.Amig van hozzá lőszer.Azt a lőszert úgyis el kell liminálni valahogy.Maga a löveg másra ugysem nagyon jó.Nem kerül plusz pénzbe.Hát akkor mi a fenéért ne használhatnánk el oktatás-gyakorlás céljára?


Inkább vegyünk 2 darabbal több azonos eszközt, amin lehet képezni.
Nem véletlen szoktam mondani, hogy az eszközöket ki kell osztani, használni, gyakorolni vele. Ha tönkremegy meg kell javítani, ha elhasználódik ki kell cserélni. A katona szokja, tanulja, ismerje, szeresse meg. Igaz ez a mellénytől a karabélyon át a harckocsiig. Az nem megoldás, hogy valamit megveszünk, aztán eldugjuk egy raktárban, hogy ne menjen tönkre. Ahogy az sem megoldás, hogy a régi szarokat használjuk gyakorlatozásra, hogy ne az új kopjon. Egy normális MOLLE mellény beállítása, összerakása, kitapasztalása annak, hogy neked milyen zseb hol a legkényelmesebb, praktikusabb az is egy hosszabb folyamat. Jobb az ilyeneket nem élesben, hanem gyakorlaton megtenni. Szóval felejtsük el ezt az Ak-val meg műbőr tártáskával gyakorlást, hogy a Bren meg a mellény ne kopjon.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Taszáron volt a kiképzésünk.És nem tudom Te hova jártál középiskolába,de a surranótársaim többsége az alapkikézésen fogott életében elösször lőfegyvert a kezébe.Én hivatásos vadásznak tanultam,mire bevonultam minden válfegyverre megvolt a vizsgám.AMM/AMD/SVDre az oktatói oklevelem.És bizony én sokkal több kispuska lövészetet tartottam volna az állománynak,hogy megtanuljanak célozni,és biztonsággal fegyverrel bánni.És ha a TOZzal már jol megy,mégtöbbet az AMDvel.Nekünk az volt

Körmenden jártam középiskolába és itt a határőrség minden honvédelmi oktatást vitt. Elméletben a suliban, gyakorlatban a gyak terükön és a városi MHSZ lőtéren. Na ott volt kispuska lövészet nekem, mint iskolásnak. Ott tanultam meg a célzott lövés leadását, egyes lövésekkel. Katonaként Szombathely volt a helyszín az életemben. Ott még alapkiképzésen sem volt kispuska, szerintem, ha jól emlékezem. AMD-65 volt a fegyver.
 
  • Tetszik
Reactions: fedett_mókus