[BIZTPOL] Irán

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tomippo

Well-Known Member
2016. május 16.
3 299
10 193
113
Egyetértek, Szaúd - Arábiára is ráférne egy társadalmi átalakulás, de ők legalább nem lövik a hajóinkat nem úgy mint Irán.

Ja a Szaudiak csak disszidenseket darabolnak fel csontfűrésszel, egy egész országot éheztetnek és gyilkolnak(Jemen), az egész világon támogatják a vahhábizmust, al qaedával szövetséges dzsihadistákat pénzelnek, az IS-ről nem is beszélve.
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 245
24 250
113

dragonette

Well-Known Member
2016. június 14.
673
2 018
93
No nem arról van szó, hogy Izrael beleavatkozzon. Arról van szó, hogy ha Irán eléri a megegyezésben aláírt "kritikus" tömeget az urán dúsításában, vagy túlhaladja ezt, akkor a többi aláíró (GB, D, stb) is kihátrálhat a szerzödésböl. Csak nem lesznek olyan hülyék, hogy ezt megkockáztassák...

Nem csak az Izraelre mért esetleges válaszcsapás. Az szép gesztus, hogy Trump nem akarja 150 katonája halálát, de biztosan másodlagos szempontok is szerepet játszanak. Lehet, hogy Trump fejében (?) is ez fordulhatott meg? Jobban mondva a mérsékeltebb tanácsadói fejében. Első hullámban támadhatja a légvédelmi rendszereket, a repülőtereket. A második hullámban viszont az eredeti cél, vagyis Irán nukleáris kapacitásának a gyengítése is biztosan ott van a pakliban Ez Izraellel közös cél, de nem mindegy milyen módszereket alkalmaznak. Nukleáris létesítmények szétbombázása egy piszkos nukleáris támadással érhet fel a kiszabaduló sugárzó anyag miatt. Ez pedig az emberiség ellen elkövetett bűncselekmény és jóval több áldozatot szedhet még évek múltán is. Persze a másik az, hogy ha Irán tényleg folytatja az urán dúsítását és eléri a szerződésben foglalt kritikus mennyiséget, akkor viszont a többi aláíró ország is kihátrálhat Irán mögül. Csak nem olyan hülyék, hogy ezt is kockára tegyék...!
Miért is ne tennék kockára? Atomarzenál birtokában már nem lesz olyan nagy legény sem Izrael sem az USA ellenük. Nem vagyok Iránpárti, de frankón évtizedek óta megy ellenük az uszítás és szivatás.A helyükben Kim bácsi nyomdokaiba lépnék, hátha kicsit hátrébb vesznek a nyugatiak az agarakkal...
 

dragonette

Well-Known Member
2016. június 14.
673
2 018
93
Ez elég egyszerű találós kérdés. Lehetni lehetne, de nem lesz! Mert Izrael nem engedi meg neki. És ez gyanítom akkor is így lesz, ha te ezt esetleg rosszallod. :rolleyes:
/Nem idegesíteni akarlak, szimplán csak vedd ezt axiomának. Mintha benne lenne az Izraeli alkotmányban./
Rajtam kívül még sokan rosszalnák hogyha Izrael mondaná meg kinek mi lehet..és természetesen ők mindent megtehetnek, bombázgathatnak szomszédos államokban (mert hát mindenki őket akarja bántani), annektálhatnak területeket-semmi gond, no szankciók vagy ejnye-bejnye,- és egyéb nyalánkságok amiket inkább ide sem írok.
Iránról van szó ebben a topikban. Ha Irán atomfegyvert akar, akkor lesz neki-hacsaknem már most is van pár kóbor nuki töltete fű alatt. Most már azt is tudják, hogy nem érdemes semmilyen nemzetközi egyezménynek megfelelniük (szerettek volna), mert úgyis kirúgják a széket alóluk, akkor is ők a rossz fiúk ha betartják a korlátozásokat atom ügyben.
Az meg hogy ők bombázgatnak hajókat a Hormuzi szorosban, egy komolytalan állítás főleg ezen a fórumon. Tessék már felébredni: Évek óta megy az agitáció eme ország ellen, idén már két provokáció is történt tankerekkel-azonnal ment vokálban az "Irán volt" propaganda (bizonyíték nélkül természetesen). Fővonalas médiában ezt el lehet adni a tömegeknek, mert nincsenek tájékozódva, de ne jöjjön itt nekem senki evvel a kulimásszal, mert teljesen leírja magát (illetve nálam már leírta).
Én is gratulálok a névválasztásodhoz amúgy. Hogy is mondják, nomen est omen: a név kötelez:D
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 452
113
Jó meglátás! Amúgy elárulom, pont ezt próbálták ám végrehajtani addig amíg fel nem mondta Trump az összes többi szereplő kérése ellenére az egyezményt. Majd mikor a többiek mondták hogy ők azért még maradnának, mindenkit megfenyegetett, és kihátrálásra kényszerített. No nem Irán, az Usa.
Egyéb jó meglátás, hogy mit kéne csinálni Iránnak ahhoz hogy ne haljjanak éhen?
Miközben ballisztikus rakétákat mutattak be, és folyamatosan jelen voltak a miliciáik Szíriában. Gondolom, szigorúan csak a béke és a megbékélés nevében!
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 818
117 990
113
Miközben ballisztikus rakétákat mutattak be, és folyamatosan jelen voltak a miliciáik Szíriában. Gondolom, szigorúan csak a béke és a megbékélés nevében!
Mondjuk a regnáló kormány hívta őket mint szövetségest. És a rakéták amiket mutogattak nem ütköztek nemzetközi szerződésbe. Meg mondjuk ha nem fegyverzik szarrá a szaudi zsoldosokat páran akkor jópár száz ezerrel kevesebb áldozat lenne és nem lenne faszig menekültekkel európa.
 

dragonette

Well-Known Member
2016. június 14.
673
2 018
93
Miközben ballisztikus rakétákat mutattak be, és folyamatosan jelen voltak a miliciáik Szíriában. Gondolom, szigorúan csak a béke és a megbékélés nevében!
Ez mi? A ballisztikus -rakétabemutatás már agresszió? Miliciáik és tanácsadóik a szír kormány jóváhagyásával voltak/vannak/harcoltak az iszlám állam és a nyugat(plusz Izrael) által felfegyverzett/pénzelt jórészt KÜLFÖLDI terroristák ellen. Itt jegyezzük meg , hogy az USA által vezetett híres koalíció mely elvileg az iszlám állam ellen bombázgatott (mikor épp nem a kormányerőket támadták véletlen), semmilyen felhatalmazással nem rendelkezett, ami a Szír területen való BÁRMILYEN tevékenységet legitimizálta volna.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 452
113
Rajtam kívül még sokan rosszalnák hogyha Izrael mondaná meg kinek mi lehet..és természetesen ők mindent megtehetnek, bombázgathatnak szomszédos államokban (mert hát mindenki őket akarja bántani), annektálhatnak területeket-semmi gond, no szankciók vagy ejnye-bejnye,- és egyéb nyalánkságok amiket inkább ide sem írok.
Az a baj, hogy tökéletesen lényegtelen, hogy te mit rosszalsz, vagy mit nem.
Nem nekem! Dehogy! :rolleyes:
Hidd el Izrael-t, tökéletesen hidegen hagyja az ilyen rosszallás!
Te például aggódnál azért, mert egy izlandi vagy zairei pacáknak nem tetszene, hogy a magyarok beszereztek egy nehéz-dandárra való német technikát? Letojnád! Na pont így van a saját biztonságáért hozott katonai lépéseit bíráló emberekkel, országokkal Izrael is.
Izrael úgy is azt csinál, amit akar! (félre ne értsd! nem szurkolok nekik!)
Iránról van szó ebben a topikban. Ha Irán atomfegyvert akar, akkor lesz neki-hacsaknem már most is van pár kóbor nuki töltete fű alatt. Most már azt is tudják, hogy nem érdemes semmilyen nemzetközi egyezménynek megfelelniük (szerettek volna), mert úgyis kirúgják a széket alóluk, akkor is ők a rossz fiúk ha betartják a korlátozásokat atom ügyben.
Most akkor van "nuki"-ja, vagy betartja a nemzetközi szerződéseket? :D:D:D Kettő együtt nem megy!
Az meg hogy ők bombázgatnak hajókat a Hormuzi szorosban, egy komolytalan állítás főleg ezen a fórumon.
Bombázgat? :p:D
mert nincsenek tájékozódva, de ne jöjjön itt nekem senki evvel a kulimásszal, mert teljesen leírja magát (illetve nálam már leírta).
Figyu! Van olyan, hogy Ignore!
 

dragonette

Well-Known Member
2016. június 14.
673
2 018
93
Fontosabb technikai kérdés, hogy Iránnak lett -e volna képessége/akarata megtorolni a Trump által utolsó pillanatban visszarendelt bombázgatást, mondjuk egy-két USA hadihajó meglékelésével? Elindult-e volna egy kisebb adok-kapok?
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 452
113
Mondjuk a regnáló kormány hívta őket mint szövetségest. És a rakéták amiket mutogattak nem ütköztek nemzetközi szerződésbe. Meg mondjuk ha nem fegyverzik szarrá a szaudi zsoldosokat páran akkor jópár száz ezerrel kevesebb áldozat lenne és nem lenne faszig menekültekkel európa.
Tőlem azt kérdezték, hogy mit kellett volna Iránnak tennie! Ha a megbékélés lenne a céljuk, akkor erről mind le kellett volna tenniük. Nincs ebben akkora nagy megfejtés azért.
 

miértnemjó

Well-Known Member
2018. október 23.
674
1 199
93
Gondold végig?
Melyik a kisebb blama, ha (azt hiszik) hogy titokban leszerelik (miközben tudják, hogy be van fulladva!), vagy ha továbbmegy a hajó, majd a kikötőben észreveszik, és beazonosítják:
HOPPPÁCSKA! Mif@szt keres egy iráni akna a hajó oldalán?
Miért? Akna volt? Vagy csak találgatunk?
 

miértnemjó

Well-Known Member
2018. október 23.
674
1 199
93
én még annyit tennék hozzá az ügyhöz, hogy teljességgel felesleges bármiféle casus belli.
Irán, ha tovább ül a dilivonaton (urándúsítás), azt fogja elérni, hogy Izrael szó nélkül lebombázza a nyilvános és rejtett nukleáris létesítményeit is. És meg fogják vonni a vállukat, hogy "Mi megmondtuk!"
És mit fognak/tudnak vele kezdeni?
Az majd kiderül. Szerintem nálad okosabbak tanácstalanok a témában. Csak a tudatlanok biztosak a hitükben.
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti

miértnemjó

Well-Known Member
2018. október 23.
674
1 199
93
Irannal kapcsolatban pedig mar hogy mennyire konszolidaltabb ma mint volt 30 eve , erdemes eszben tartani hogy mindent megtesz azert hogy a vele nem is hataros izraelt elpusztitsa. Vallasi kuldetese ez amit istentol kapott es ha torik ha szakad teljesiteni kell. Ha meg az megvan akkor johet a kovetkezo celpont.

Semmit nemvaltoztak csak finomodtak a modszereike es fejlodott a technika.

Ugyanez vonatkozik a Szirekre. Reklamalnak a Golanert de meg arra sem hajlandoak hogy elismerjek Izraelt annak a letezeshez valo jogat. Pedig sokat nem kockaztatnanak mert volt elottuk par arab / muszlim orszag es mind joljart az elismeressel bekekotessel. Volt aki ketszer akkora teruletet kapott vissza a bekeszerzodesert cserebe mint izrael maga. Nincs csesztetes nincs haboru beke van es folyamatosan konszolidalodo kapcsolatok. No ez az az ut amit Aszad nem akar. Neki mint irani baratainak csak izrael elpusztitasa az egyetlen ut. Lehet az ilyenekkel targyalni ?
Tényleg? Nem ismerte el. Nem mondod. Tudtommal elismerte az ENSZ BT 484-es határozatát, ami Izrael eredetileg elismert határait ismeri el. Ja, hogy az Izraelnek kevés? Igen, A zászlóban a két kék csík. :)
 
  • Tetszik
Reactions: dragonette

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 359
22 890
113
Fontosabb technikai kérdés, hogy Iránnak lett -e volna képessége/akarata megtorolni a Trump által utolsó pillanatban visszarendelt bombázgatást, mondjuk egy-két USA hadihajó meglékelésével? Elindult-e volna egy kisebb adok-kapok?

Elvileg ezzel sok mindent el lehet találni, főleg ha nagy számban indítják őket, de szerintem azért nem merné Irán ezt bevállalni!

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Qader_(missile)
 
  • Tetszik
Reactions: dragonette

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 452
113