[BIZTPOL] Irán

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dragonette

Well-Known Member
2016. június 14.
673
2 018
93
Lattad az Uz volgyi temetonel a gyulolettol futott roman szelsosegeseket akik a magyarok halalat kivantak? No gondold el hogy azok nukihoz jutnak meg ballisztikus raketahoz.

Mennyire lenne az fenyegeto magyarorszagra nezve es mennyire kene komolyan enni ha tavol lako emberek akik sosem jartak magyarorszagon vagy romaniaban es nulla tenyleges ismeretuk van a helyi viszonyokrol szoval ok azt mondanak hogy ez az egesz "semmi" a magyaroknak nem kell tulreagalni a dolgokat a romanoknak meg joga van a nukihoz.

???
Nagyon jó példa. Pont ráillik még jópár másik csapatra, pl Izrael, USA.... De maradjunk a témánál inkább.
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Mert erről aláírt egy egyezményt!
De írtam már. Megpróbálhatja, csak ezt Izrael nem fogja hagyni.
Van bennük egy amolyan pavlovi reflex. ;)
De ha összehozzák, akkor az egyezmény miatt az egész világ sem fogja őket nagyon szeretni...
És még egy dolgot szeretnék tisztába tenni.
Egy nemzetközi szerződést felmondani lehet, de megszegni nem!
Mindkét dolog következményekkel jár, csak az egyik súlyosabbal, mint a másik.
Az az egyezmény jelenleg már nincs érvényben, és minden aláíró tiltakozása ellenére nem Irán hanem az USA mondta fel, szóval ne tessék se felháborodni, se siránkozni. Ezt a helyzetet sajnálatosan újra Sam bácsi hozta össze ...
 
W

Wilson

Guest
Szerintem azt minden további nélkül ki lehet jelenteni, hogy az erős mondja meg, mi a jog és mi az igazság, másra sem látunk példát a világtörténelemben, így van ez most is, így lesz a jövőben is.
1. Ha Irán a bögyében van Izraelnek, vagy az USA-nak, akkor nagyjából következmény nélkül hajthattak / hajthatnak végre akár katonai támadásokat is a világ bármely pontján iráni célpontok ellen olyan ürüggyel, amelyre bizonyítékot senki nem látott, csak mondták, hogy ők voltak.
2. Ezzel szemben, ha az iráni tv bemutat egy ballisztikus rakétát az esti híradóban, az már a súlyos agressziónak lesz minősítve, és ürügyet szolgáltathat az 1. pontra.
Objektíven tekintve ez a helyzet, attól függetlenül, hogy most ki "jó", ki "rossz", főleg mert ezt is az dönti el, aki nyeregben van.

És ez egészen addig így is marad, amíg a geopolitikában és a globális erőviszonyokban drasztikus változások nem állnak be, és nem kerül Irán a nyerő oldalra.
Az egyezmények és szerződések csak némi jogi hátteret biztosítanak arra, hogy legitimizálja az érdekérvényesítését a domináns félnek, amelyeket egészen addig fog érvényesnek tekinteni, amíg úgy érzi, érdekében áll. Felesleges azon vitázni, hogy ki mit sértett meg és mikor, teljesen mindegy, mert ezek a dolgok nem okai semminek, maximum ürügyet szolgáltatnak (pláne, hogy az esetek jelentős részében senki nem bizonyít semmit se pro, se kontra).

Én is így látom,mostani iráni balhénál is egyértelműen látszik,hogy megint Amerika keveri a sz.....,kicsit fura,hogy az USA egyoldalúan felmondta az Iránnnal kötött atomalkut miközben az Usa szövetségesei kijelentették,hogy nem értenek az egyezmény felmondásával,érdekes módon a Franciák a Németek nem akarták felmondani az egyezményt.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 380
23 091
113
Egyébként tudja valaki, hogy Iránban milyen a belső helyzet?
Csak mert az iráni légierő nem volt hajlandó lelőni a drónt, de a forradalmi gárda simán megtette és a tankeres videón is a forradalmi gárda motorcsónakját és katonáit sejteti az USA és nem az iráni haditengerészetet!
Mintha a forradalmi gárda külön utakon járna mint a hadsereg.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 355
46 163
113
Az az egyezmény jelenleg már nincs érvényben, és minden aláíró tiltakozása ellenére nem Irán hanem az USA mondta fel, szóval ne tessék se felháborodni, se siránkozni. Ezt a helyzetet sajnálatosan újra Sam bácsi hozta össze ...
Hogyne lenne érvényben! Egy többoldalú nemzetközi szerződésből bármelyik fél bármikor kiléphet. Trump kilépett a párizsi klímaegyezményből is, és mégis érvényben van. De hozhatnám még a Varsói Szerződést felbomlását is.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 355
46 163
113
Én is így látom,mostani iráni balhénál is egyértelműen látszik,hogy megint Amerika keveri a sz.....,kicsit fura,hogy az USA egyoldalúan felmondta az Iránnnal kötött atomalkut miközben az Usa szövetségesei kijelentették,hogy nem értenek az egyezmény felmondásával,érdekes módon a Franciák a Németek nem akarták felmondani az egyezményt.
Nem is mondták fel. Iránnak sem kötelező emberkedni! A ballisztikus rakéta fejlesztésekről is lemondhatott volna a jó kapcsolatok fenntartása érdekében. Mi értelme volt az új rakétákkal parádézni?
Amíg a szerződésből nem lép ki, addig kötelező érvényű Iránra is.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 811
35 292
113
Majd hüjék lesznek lemondani a ballisztikus rakéták fejesztéséről.
Irán 60 napos határidőt nem hosszabbítják meg: Nukleáris tisztviselő
https://www.presstv.com/Detail/2019/06/19/598884/Iran-Behrouz-Kamalvandi-ultimatum-JCPOA

Irán elkezdte felhalmozni a dúsított uránt
Irán korszerűsíti az Arak nehézvíz nukleáris reaktort a JCPOA-n kívül - FM helyettes
https://sputniknews.com/middleeast/201905291075440617-iran-arak-jcpoa/
A nehézvízből plutoniumot lehet kinyerni

Egyre nagyobb az esélye hogy Irán elunja a banánt és összedob egypár atombombát. Észak Korea majd megsúgja hogy csinálják.


 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Trump környezetének legilletékesebb tagjai, például John Bolton nemzetbiztonsági főtanácsadó, Mike Pompeo külügyminiszter vagy Gina Haspel CIA-igazgató azonban mind amellett voltak, hogy mérjenek csapást három célpontra, radarállomásokra és rakétaütegekre. Trump twitteres magyarázata szerint ez azért nem következett be, mert sokallta a várható áldozatok számát.
Szokatlan módon Trump - saját kormánya ellenében hozott - döntését üdvözölték magas rangú demokraták is. Az ENSZ szintén a helyzet tárgyalásos megoldását sürgeti, és várhatóan Washington kérésének megfelelően hétfőn zárt ülést tart a Biztonsági Tanács. Közben a Yahoo News értesülései szerint a Pentagon kibertámadást hajtott végre a Forradalmi Gárda hackerei ellen, akik meg amerikai hajókat támadtak.
Mindazonáltal Trump mintha most sem mondana igazat. A Reuters iráni forrásai szerint az elnök Ománon keresztül előre figyelmeztette Iránt a válaszcsapásra, és felajánlotta, hogy fel lehetne oldani ezt a feszültséget tárgyalásos úton is. Az iráni tisztviselők szerint ők erre azt válaszolták, hogy Hámenei ajatollah elé viszik a kérdést, de az ország valódi vezetőjének álláspontja változatlan: amíg élnek a szankciók, addig nem tárgyal Amerikával.
Trump azt állítja, hogy csak a kilövés előtt 10 perccel tudta meg, milyen sokan halnának meg a légicsapásokban
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 530
44 938
113
Egyébként tudja valaki, hogy Iránban milyen a belső helyzet?
Csak mert az iráni légierő nem volt hajlandó lelőni a drónt, de a forradalmi gárda simán megtette és a tankeres videón is a forradalmi gárda motorcsónakját és katonáit sejteti az USA és nem az iráni haditengerészetet!
Mintha a forradalmi gárda külön utakon járna mint a hadsereg.
Igen, HA ez igaz, azért jó pár kérdést felvet bennem is. Viszont pontatlanul fogalmazol, mert HA ez igaz, akkor a hadsereg jár külön utakon, és nem a forradalmi gárda.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Nem akarok háborút Iránnal - mondta Donald Trump amerikai elnök az NBC televíziónak péntek este adott interjújában. Az elnök ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy amennyiben mégis háború robbanna ki, akkor az mindent megsemmisítene. "Nem keresem a háborút, de ha kitörne, olyan lenne, amilyet még sosem láttunk, minden megsemmisülne" - fogalmazott a milliárdos politikus.
Váratlan kijelentést tett az amerikai elnök
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Nem akarok háborút Iránnal - mondta Donald Trump amerikai elnök az NBC televíziónak péntek este adott interjújában. Az elnök ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy amennyiben mégis háború robbanna ki, akkor az mindent megsemmisítene. "Nem keresem a háborút, de ha kitörne, olyan lenne, amilyet még sosem láttunk, minden megsemmisülne" - fogalmazott a milliárdos politikus.
Váratlan kijelentést tett az amerikai elnök
Jimmy Carter is miliárdos volt, mégse emlegette senki. Alighanem Kennedy is.
 
W

Wilson

Guest
Nem is mondták fel. Iránnak sem kötelező emberkedni! A ballisztikus rakéta fejlesztésekről is lemondhatott volna a jó kapcsolatok fenntartása érdekében. Mi értelme volt az új rakétákkal parádézni?
Amíg a szerződésből nem lép ki, addig kötelező érvényű Iránra is.

Igazad van nem mondták fel.De akkor mit csináljon Irán?Világosan látszik,hogy Sam bácsinak akkor is baja van Iránnal ha van sapka a fején és akkor is ha nincs sapka a fején.Tök mindegy mit csinál, Amerika akkor is keresztbe tesz neki,így aztán ő az egyetlen megoldást választotta amit megtehet megpróbál atomhatalommá válni,ha ez sikerül mindjárt más lesz a leányzó fekvése lásd a "rakétás ember".Amerika azzal,hogy kilépett az egyezményből és ez a legfontosabb az újjabb súlyos Iránt sújtó szankciókkal belehajszolja Iránt ,hogy megpróbáljon atomfegyvert kifejleszteni.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 967
32 258
113
Igen, HA ez igaz, azért jó pár kérdést felvet bennem is. Viszont pontatlanul fogalmazol, mert HA ez igaz, akkor a hadsereg jár külön utakon, és nem a forradalmi gárda.

A hadsereg és a forradalmi gárda között sosem volt túl jó viszony, az Irak elleni háborúban is külön utakon jártak, nem voltak hajlandók koordinálni a hadműveleteiket stb.
A hadseregben ott volt a forradalom előtti tisztikar nem elmenekült és nem kitisztogatott része, köztük az olyan nélkülözhetetlen személyek, mint a légierő pilótái (őket a börtönből engedték vissza harcolni sokszor, mert nem volt más). A vezetés csak a forradalmi gárdát tekintette teljesen megbízhatónak, és valószínűleg így van ez ma is, a gárda erősen összefonódott a rezsimmel.
 

dragonette

Well-Known Member
2016. június 14.
673
2 018
93
És ki ellen fejlesztik? A békés szándék kifejezésére határozottan kontraproduktív. :oops:

Tényleg? :p:D
Ne szajkózd már ezt a "békés szándék" populista maszlagot. Irán nem támadott meg senkit jópár évtizede, míg az USA csak az utóbbi évtizedben hány országot gázolt le/fenyegetett/rakétázott egyedül vagy a Natoval karöltve? Sam bácsinak kéne bizonygatni a "békés szándékot" mégis Iránt erőlteted...elég feltűnő hogy ugyanezt az agitpropot nyomod....
S hogy ki ellen fejlesztik a ballisztikus rakétákat? Hát Észak Korea ki ellen fejlesztette vajon? Meg lett e támadva az az ország egy másik hatalom által?
 

vendeg2

Well-Known Member
2015. február 6.
513
471
63
És ki ellen fejlesztik? A békés szándék kifejezésére határozottan kontraproduktív. :oops:

ki ellen,hát izrael ellen. Önvédelem, tudod... Aki Izrael közelében van annak izrael ellen kell fegyverkezni mert izrael olyan mint egy őrült Finkelstein szerin állandóan arról írnak az újságok, hogy melyik szomszédjukat kellene megtámadni.
 

dragonette

Well-Known Member
2016. június 14.
673
2 018
93
Nem is mondták fel. Iránnak sem kötelező emberkedni! A ballisztikus rakéta fejlesztésekről is lemondhatott volna a jó kapcsolatok fenntartása érdekében. Mi értelme volt az új rakétákkal parádézni?
Amíg a szerződésből nem lép ki, addig kötelező érvényű Iránra is.
A szerződés értelmét vesztette miután az USA kivonult, és Európát is erre kényszeríti. Irán nem szegte meg: bejelentette előre hogy fel fogja újítani a dúsítást - mivel a szankciók (amik az atomalku után megszűntek-ez volt az egyezmény lényege)ismét életbe lettek léptetve ellene!
Csak ezt elfelejtetted megemlíteni...
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 355
46 163
113
ki ellen,hát izrael ellen. Önvédelem, tudod... Aki Izrael közelében van annak izrael ellen kell fegyverkezni mert izrael olyan mint egy őrült Finkelstein szerin állandóan arról írnak az újságok, hogy melyik szomszédjukat kellene megtámadni.
Érdeklődve kérdezem: Iránnak hány kilóméter közös határa van Izraellel? :rolleyes:
Hallottál már olyat, hogy izraeli miliciák fegyvereket halmoztak fel Irán határain. A határai alatt és azokon keresztül alagutakat építenek, hogy fegyvereket juttassanak be Iránba? Természetesen szigorúan védelmi célból!:D