[BIZTPOL] Irán

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 080
11 761
113
http://iranpress.com/iran-i135883

4bsi3e8d6439e51fyyb_800C450.jpg
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 080
11 761
113
Commander of Aerospace Force of the Islamic Revolutionary Guard Corps said that Iran warned 4 times before downing US drone.
Iran Press/ Iran news: General Amie Ali Hajizadeh said that before downing the US spy drone, Iran had sent warning to it.

According to Iran Press, speaking in a ceremony to showcase the wreckage of the US drone, Hajizadeh said: "another US P-8 spy plane with 35 personnel on board was flying nearby, but we refrained from shooting it.

4bsi84df18171b1fyz5_800C450.jpg

Islamic Revolutionary Guard Corps showcaseی the wreckage of the downed US drone
Stressing that even pilotless drones had systems to relay warnings and other communications to their operators thousands of kilometers away in the United States, Hajizadeh said: "the People who were directing the drone kept on getting nearer and the aircraft made no change to its path, so we were obliged to shoot it down."

Hajizadeh continued: "The US RQ-4A spy drone flew from the UAE's 'Zafreh' Base near Abu Dhabi, and continued to move, switching off the active systems and equipment which represent the plane."


"The incident is indicative of American disregard for international regulations," Iranian commander said.
The Islamic Revolutionary Guard Corps shot down a US spy drone, identified as RQ-4 Global Hawk on Thursday morning.

While Washington claims that its aircraft was shot down above international waters, but Hajizadeh stressed that the order was given only after the aircraft had entered Iranian airspace.
 
  • Tetszik
Reactions: gacsat

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 080
11 761
113
most ez lehet hülyeség lesz , amiket az iráni sajtó is kihoz , azon is mintha nemzetközi vizek felett lenne az a drón nem?


http://iranpress.com/iran-i135902

4bsia8b750bc571fzwp_800C450.jpg

az itt látható képen van az a bizonyos vörös vonal,
az én olvasatomban több oldalt végig olvasva több USA gép volt a légtérben (u2, RQ-4, P8,MQ-9(kikapcsolt tarnszponderrel ezekre rászóltak angolul a rádió csatornákon hogy ódéb kellene menni p8 nem válaszolt és nagyon necces helyzetben volt ( lelövés közele helyzetben) a drónt választották p8 utána távozott..
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 453
113
most ez lehet hülyeség lesz , amiket az iráni sajtó is kihoz , azon is mintha nemzetközi vizek felett lenne az a drón nem?
A lehozott animációk (amik persze nem mérvadóak) simán a szoros közepére jelölik a lelövést.
Nem vagyok a téma szakértője, de talán a nyilvánosságra hozott kilövési videóból az időtényezőkkel is lehetne számításokat végezni, amennyiben ismerjük a kilövés helyét, illetve az UAV magasságát, valamint a rakéta sebességét.
De továbbra sem életszerű, hogy miért egy rohadt drága fegyvertelen kísérleti felderítő drónt kockáztatnának az iráni légtérbe való berepüléssel, amikor különben is pattanásig feszült a helyzet, és nincs azonnali válaszcsapás a tarsolyban....
Arról ne is beszéljünk, hogy szerintük egy P8-as is berepült a légterükbe, de azt "nagylelkűen" megkímélték.
Nekem sokkal valószínűbb az a forgatókönyv, hogy a Forradalmi Gárda egyik begőzölt muftija meg akarta mutatni a patás ördögnek, hogy hol lakik az irániak Istene: "....meg különben is az egész szoros a MIÉNK!!!". Oszt megnyomta a piros gombot.
Én azt is el tudom képzelni, hogy jelenleg azért hivatkoznak a légtérsértésre, merthogy ők korábban deklarálták az igényüket az egész hormuzi szorosra.
Tényleg nem értem.... :confused:o_O
 
  • Tetszik
Reactions: fedett_mókus

sandman

Active Member
2018. június 7.
41
106
33
https://www.reuters.com/article/us-...monday-dials-back-rhetoric-idUSKCN1TN054?il=0

DUBAI/WASHINGTON (Reuters) - U.S. President Donald Trump said on Saturday he would impose fresh sanctions on Iran but that he wanted to make a deal to bolster its flagging economy, an apparent move to defuse tensions following the shooting down of an unmanned U.S. drone this week by the Islamic Republic.

Speaking in Washington on Saturday before heading to the U.S. presidential retreat at Camp David, Trump indicated the government was taking a diplomatic path to put pressure on Tehran by moving to impose new sanctions.

Military action was “always on the table,” the president said, but he added that he was open to quickly reaching a deal with Iran that he said would bolster the country’s flagging economy.

“We will call it ‘Let’s make Iran great again,’” Trump said.

He later wrote on Twitter from Camp David: “We are putting major additional Sanctions on Iran on Monday. I look forward to the day that Sanctions come off Iran, and they become a productive and prosperous nation again.”

Ez kész... Let's make Iran great again. Egyelőre hátrébb vették az agarakat. Amúgy Trumpot egy probléma csak kis ideig tudja lekötni. Lásd. Venezuela. Hirtelen lekerült a hírekből. Irán is csak pár napig érdekli, aztán jöhet valami más. Az érdekli, hogy újraválasszák, hogy szerepeljen a tévében, semmi kedve belebonyolódni egy ilyen napi szintű, valóban komoly következményekkel járó döntésekkel járó szituációba. Valahol olvastam, de nagyon tetszett: az amerikaiak pókereznek, az oroszok sakkoznak, a kínaiak go-t játszanak.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

miértnemjó

Well-Known Member
2018. október 23.
674
1 199
93
Tenyleg olyan erzese van az embernek latva az iraniak lepeseit hogy vagy tudatosan akarnak valami okbol haborut vagy pedig ostobak. A perzsak nem ostobak egyaltalan de a vallas az korlatozotta tesz nem is kicsit.
Csak nem az ortodox anglikán neokonokra gondolsz, akik meg vannak gyözödve az ószövetségre hivatkozva, hogy kell egy Armageddon.
 

miértnemjó

Well-Known Member
2018. október 23.
674
1 199
93
Tenyleg olyan erzese van az embernek latva az iraniak lepeseit hogy vagy tudatosan akarnak valami okbol haborut vagy pedig ostobak. A perzsak nem ostobak egyaltalan de a vallas az korlatozotta tesz nem is kicsit.
Ne kívánom ismételgetni magam, mert a múltkori után rappali magánlevelekkel bombázott és nem túl kulturáltan, de te sem tusz semmit az iszlám vallásjogi irányzatainak különbözóségeiről.
Csak a neokon mantra megy. :)
 

miértnemjó

Well-Known Member
2018. október 23.
674
1 199
93
Eddigi kommentjeid alapján te ismered szelektíven a történelmet. Kollektív katonai tudat? Ez milyen történelmi definíció? Irán nem a "lezáratlan" ügy miatt az USA ellensége, hanem más fontos tényezôk miatt, ne feledd hogy a 79es hatalomváltással az egész ország kicsúszott az USA kezébôl. No, leginkább ezt nem tudta Sam papa megemészteni.. Továbbá Irán elég nagy ahhoz hogy egy Siíta tömböt összekovácsoljon és vezessen-sok energiahordozója van, és Kína fontos partnere. És akkor még jön Izrael...
Azt se felejtsük el, hogy Iránnak az atomot Nixon adta, ő kezdte építeni az erőművet. Akkor az jó atom volt. :)
 
W

Wilson

Guest
A lehozott animációk (amik persze nem mérvadóak) simán a szoros közepére jelölik a lelövést.
Nem vagyok a téma szakértője, de talán a nyilvánosságra hozott kilövési videóból az időtényezőkkel is lehetne számításokat végezni, amennyiben ismerjük a kilövés helyét, illetve az UAV magasságát, valamint a rakéta sebességét.
De továbbra sem életszerű, hogy miért egy rohadt drága fegyvertelen kísérleti felderítő drónt kockáztatnának az iráni légtérbe való berepüléssel, amikor különben is pattanásig feszült a helyzet, és nincs azonnali válaszcsapás a tarsolyban....
Arról ne is beszéljünk, hogy szerintük egy P8-as is berepült a légterükbe, de azt "nagylelkűen" megkímélték.
Nekem sokkal valószínűbb az a forgatókönyv, hogy a Forradalmi Gárda egyik begőzölt muftija meg akarta mutatni a patás ördögnek, hogy hol lakik az irániak Istene: "....meg különben is az egész szoros a MIÉNK!!!". Oszt megnyomta a piros gombot.
Én azt is el tudom képzelni, hogy jelenleg azért hivatkoznak a légtérsértésre, merthogy ők korábban deklarálták az igényüket az egész hormuzi szorosra.
Tényleg nem értem.... :confused:o_O

A hírek alapján az is lehet,hogy az amerikai drónnak nem is volt arra szüksége,hogy berepüljön az iráni légtérbe,hogy adatokat gyűjtsön könnyen lehet,hogy elég volt neki a nemzetközi légtérben repülnie, így is tudott adatokat gyűjteni az iráni fegyveres erőkröl.Tehát ha az irániakat ez az adatgyűjtés érzékenyen érintette és eldöntötték ilyen vagy olyan okból a drón lelövését kénytelek voltak a nemzetközi légtérben leszedni a drónt.
http://www.aerotech.hu/newsdetail.p...n_drón_pilóta_nélküli_repülőgép_Irán_Raad_SAM
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 453
113
A hírek alapján az is lehet,hogy az amerikai drónnak nem is volt arra szüksége,hogy berepüljön az iráni légtérbe,hogy adatokat gyűjtsön könnyen lehet,hogy elég volt neki a nemzetközi légtérben repülnie, így is tudott adatokat gyűjteni az iráni fegyveres erőkröl.
Persze hogy nem! Annak pedig végképp semmi értelme nem lenne, ha egy P8-ast is beengednének iráni légtérbe...
 
  • Tetszik
Reactions: fedett_mókus

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Azt se felejtsük el, hogy Iránnak az atomot Nixon adta, ő kezdte építeni az erőművet. Akkor az jó atom volt. :)


Nos, ha ismereteim nem csalnak, akkor pont emiatt lett aztán a szankciók egy jó része. Mertmivelhogy, amikor nuki techet kapott Irán az USA-tól akkor ezzel együtt, vagyis ezért cserébe vállalt bizonyos kötelezettségeket is. Amiket szépen elkezdett megszegni az iráni forradalom után, amikor elkezdett urándúsítási kapacitást kiépíteni és dúsítgatni kezdte az uránt, hogy fegyvert gyártson, miközben elkezdte fenyegetni többek között Izraelt is, hogy majd jól elpusztítja...
 

vendeg2

Well-Known Member
2015. február 6.
513
471
63
Megkérdezhetem, hogy én téged mikor hülyéztelek le?
Önvédelemből fejleszt atomfegyvert Izrael ellen? Milyen önvédelemből? 2 országgal arrébb lévő ország ellen? :D:D:D Édes jó istenem!
A távcsöves puska mióta önvédelmi fegyver?
Te saját magadat hülyézed le kb minden hozzászólásoddal. Az atomfegyver a legkomolyabb önvédelmi fegyver, ha egy kicsit képeznéd magadat és ki akarnál törni a fake news papagályként való ismétléséből akkor tudnád, hogy amikor kifejlesztették az első atombombát akkor az volt az első kérdés: elég nagy lett? És ez azért volt fontos mert akinek van atombombája és annak elég nagy a pusztítóereje, azt nem támadják meg! Izraelnek is önvédelemből van atomfegyvere, azóta nem is támadták meg. Észak kóreának is van, őket sem támadták meg. Most nem sorolom fel, hogy kinek nincs, kb. mindnek van saját topikja itt a HTKA-n...
Megint hülyét csinálsz magadból amikor idehozod a távcsöves puskát, tipikus árnyékbox trükk, nem dőlök be neki.
 

vendeg2

Well-Known Member
2015. február 6.
513
471
63
Mert a legtöbben szelektíven ismerik a történelmet.
Az USA a végletekig vegzálni fogja Iránt - és főleg Izrael vagy SA miatt, hanem amiért bármely más hatalom megtenné - mert annó túszulj ejtették az állampolgárait. A nagyhatalmak pedig nem felejtenek - a Pentagon számára pedig a két legnagyobb régi seb Irán túszdrámája és a kínai támadás Koreában. A kollektív katonai tudatban azok nagyon mély sebet ejtettek.
Amíg ez az iráni rezsim van, az ellenségük lesz, mert ez egy lezáratlan ügy közöttük. Obama dealjét ezért tartották rengetegen árulásnak.

Mellesleg aki tapsikol ahhoz, hogy az iszlám bandának atomfegyvere legyen, az kezdjen el gondolkozni, milyen lesz Európa szempontjából mondjuk 2050 környéke, mikor a muszlimok már eléggé bajosak lesznek (túlszaporodás, összeférhetetlenség, környezeti bajok, jönnének erre) - és lesz mögöttük akkorra több atomhatalom (Irán és emiatt reakcióban SA), akik majd "megvédik a helyi muszlim lakosságot"...
Nagyon nem kéne hagyni, hogy ott elterjedjen az atom, mikor hamarosan ezek a népek az éghajlatváltozás miatt megindulnak északnak...
Pakisztánnak már van és kb. 1000szer veszélyesebb ország mint Irán, én Izrael atomfegyvereitől is jobban félek mint az Iránétól.
 
  • Tetszik
Reactions: b4l4g3

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 425
44 138
113
Pakisztánnak már van és kb. 1000szer veszélyesebb ország mint Irán, én Izrael atomfegyvereitől is jobban félek mint az Iránétól.
Az biztos hogy van nekik, hogy 1000 x veszélyesebb lenne mint Irán azt nem tudom. Sokáig nagyon lesújtó véleményem volt róluk nekem is, a legutolsó India-Pakisztán adok kapok hírei szerint viszont inkább nekik volt több eszük, ami amúgy nagyon meglepett. Semmivel sem rosszabbak ők sem mint India, az nekem most eléggé úgy tűnik. India meg nem muszlim ország.

Jelenleg akiknek van atomarzenáljuk, és eléggé problémás országok lehetnek a szememben, azok Izrael, India, Pakisztán, É-Korea. Azt kell mondjam hogy véleményem szerint bárki bármit állít ebben az összeállításban az hogy Iránnak lesz(van??!)-e az már majdnem teljesen mindegy véleményem szerint, mivel ezzel a proliferáció gyakorlatilag már megtörtént, ezt a szart az idők végezetéig nem lehet már benntartani a lóban. Ha nekik nem lesz, SzA-nak akkor is lesz egy olyan vezetővel mint MBSZ, mert megveszik majd bárhonnan kilóra, ha már meg nem vette mondjuk pont Pakisztántól.

Nekem teljesen egyértelmű hogy nincs már távol az az időszak, amikor pl. Törökország szintű játékosok is bejelentkeznek majd, persze nem világgá kürtölve a fejlesztési folyamatot feltétlenül, de tarthatatlannak tűnik az a helyzet, hogy egy ilyen általános bizalmatlanság fémjelezte nemzetközi hangulatban a középhatalmak önként lemondjanak autoriter vezetéssel erről a zsarolási/tárgyalási potenciálról, mivel az azért egyre tisztábban látszik hogy akinek van, az számít, akinek nincs az ha nem úgy ugrál ahogy a nagy atomhatalom szeretné, azt lerohanják, felforgatják.

Ocsmány dolog a reálpolitika, de én pl. ha beleképzelem magam mondjuk egy Erdogan helyébe, konkrétan gőz erővel tolnám a projectet, mivel így is - úgy is kint tartanak az EU-ból, az USA már amúgy is megpróbált megöletni, mit veszíthetek?