[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 341
24 612
113
Lövöldözés ...

"Oroszország vitatta, hogy egyik katonai repülőgépe megsértette Dél-Korea nemzeti légtérét a Japán-tenger kis szigetcsoportja fölött, és azt is jelentette, hogy a dél-koreai vadászgépek körülbelül 360 20 mm-es ágyúkagylót lőttek el egy sor figyelmeztető felvételben a váltás során . Az incidens egy közös orosz-kínai légi járőr során zajlott le, amely két Tu-95MS Bear bombázót és egy A-50 Mainstay légi korai figyelmeztető és irányító repülőgépet tartalmazott az orosz katonai repülésből egy pár kínai H-6K bombázóval ."

https%3A%2F%2Fapi.thedrive.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F07%2Fa-50-top.jpg%3Fquality%3D85


https://www.thedrive.com/the-war-zo...cedented-aerial-altercation-over-sea-of-japan
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 123
11 955
113
Nem tévedtek el egy kicsit Koreában? Nem aprózzák el az biztos. Vitatott hovatartozású szigetnél. Ok értem én. Az az enyém. Gyengébbek nem jártak arra?
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://www.karpatinfo.net/cikk/kul...sz-tartalyhajot-az-ukran-biztonsagi-szolgalat
"Feltartóztatta és átkutatta a Neyma orosz tartályhajót az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a katonai ügyészség, arra hivatkozva, hogy a novemberi tengeri incidens idején akadályozta az ukrán hadihajók áthaladását a Kercsi-szoroson - közölte az SZBU sajtószolgálata.
Az SZBU bírósági felhatalmazást kért a hajó tárgyi bizonyítékként való lefoglalására. A szolgálat és a katonai ügyészség nyomozói bírósági engedéllyel dokumentumokat, az incidens alatt készült rádiókommunikációs felvételeket és hajónaplókat foglaltak le, és a legénységet is kihallgatták.
A kommüniké szerint Izmail ukrán kikötőbe szerdán érkezett a Nika Spirit nevű, orosz zászló alatt haladó hajó, amelyet az EQUASIS nemzetközi informatikai rendszerben az IMO-8895528 szám alapján a Neymaként azonosítottak, s amelyet az orosz hatóságok a Kercsi-szoros elzárására használtak."
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
A teljesség igénye nélkül.

1.) Az, amire hivatkozva "letartóztatták " az Ukránok az orosz tartályhajót, egy casus belli akart lenni Porosenko számára, amire hivatkozva nem megtámadni akarta ugyan Oroszországot, hanem hadiállapotot akart kihirdetni, amire hivatkozva aztáán elhalasztotta volna a választásokat.
A hatalmas nemzetközi, és még inkább a belföldi felzúdulás hatására, csak az ország egy részére vezetett be hadiállaapotot, és erre hivatkozva nem merte elrendelni a választás elhalasztását.
2.) Jelenleg egy hatalmas választási vereség után van a Rada jelenleg még hivatalban álló kormánytöbbsége és kormánya. Tehát ezt a jelenlegi akciót Porosnnkoék kellett hogy elrendeljék, jóváhagyják.
3.) Ha az oroszok nyomatékos kérésére az Ukránok nem engedik el a tankert, a teljes legénységgel együtt, az oroszok esélyesen azt esetet túszejtésnek, kalózkodásnak minősíthetik, és visszafoglalhatják a hajót. Vagy nem tesznek semmit, és akkor hatalmas nemzetközi biztonsági presztizsveszteséget szenvednek.
4.) Ha az oroszok nyomatékos kérésének engedelmeskedve az Ukránok nem adják vissza a tankert a legénységgel együtt, és ezért az oroszok azt visszafoglalják, új helyzet áll elő. Nyilvánvalóan az Ukránoknak (és akik e mögött még rajtuk kívül állhatnak...) mindkét esetre van forgatókönyvük.
Az elvesztett választás után még mindig Porosenkoék vannak hatalmon, megkockáztathatnak egy újabb hadiállapot kihírdetési kísérletet? Lehet. Zelenszkij ugyan a főparancsnok, de a kormány és a valódi hatalom még az övék.

Kérdés: Ha Poroseenkoék kihirdetnének egy hadiállapotot, az új Rada és az új kormány kinevezési folyamataa leállna-e?
Konkrétan mit remélnek Porosenkoék ettől most? Hogy a helyi CIA és az USA dipllomáciai szolgálata nem tudott volna erről az akció tervről (akár van benne valamyelyik USA csoport, akár nincs) az egy nagyon fontos kérdés.
Érdekes lenne az USA/NATO hadihajók jelenlegi Fekete tengeri helyzete, és az Ukrajnai USA katonai kirendeltségek (kvázi katonai parancsnokságok) készültségi foka. Minimum.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://karpathir.com/2019/07/25/el...altal-feltartoztatott-orosz-hajo-legenyseget/
"Elengedték az ukrán hatóságok az Izmail kikötőjében feltartóztatott orosz tartályhajó legénységét – közölte orosz hírügynökségekkel csütörtökön a kijevi orosz nagykövetség.
“Sikerült megerősítést kapni arra az információra, miszerint a legénység a hajó tulajdonosának döntése alapján hazautazik, maga a hajó azonban Izmailban marad” – jelentette ki Gyenyisz Golenko kijevi orosz sajtóattasé a TASZSZ-nak.
Korábban a Strana.ua hírporták az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál (SZBU) nyilatkozó forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az orosz tankeren őrizetbe vett matrózokat szabadon engedték, miután előzetesen arra kötelezték őket, hogy ha beidézik őket, jelenjenek meg a nyomozással kapcsolatos kihallgatásokon."


A hajót nem engedték el.
Az oroszokat elengedzték ugyan, de az hogy "előzetesen arra kötelezték őket, hogy ha beidézik őket, jelenjenek meg a nyomozással kapcsolatos kihallgatásokon", azt jelentheti, hogy az útlevelüket elvehették, és legalábbis hivatalosan nem hagyhatják el az országot.
Tehát a mozgásukat korlátozták, ez lényegesen lakhelyelhagyási tilalmat jelenthet. Orosz állampolgároknak.

Elég nagy pánik lehetett hogy az oroszok ne indítsanak túszszabadítási akciót, de a tankert lefoglalva tartsák, amivel győzelmet sugallhatnak az oroszok fölött, egyúttal kisebbíitik egy Ukrajnára nézve megalázó és ezért horderejében hosszú távú vereséget- még mindig mehetnek az orosz különlegesek a hajóért.
Ezért lényegében a Nord halászhajó forgatókönyvévé próbálhatják lefokozni a "konfliktust" Ukrán részről, azzal a csavarral, hogy lényeglében hadicselekményben részt vevő ellenséges lényegében kvázi hadihajónak nyilvánították a tankert (a novemberi "incidensben betöltött szerepe miatt) -így, ha ez lenne a pánik cselekvés oka, ez nem teszi lehetővé a párhuzamba vonást.

Viszont a Nord halászhajó lefoglalása után anno az oroszok korlátozták az Ukrán hajók mozgását az Azovi tengeren, a egész kis tengert telerakták kisebb hadihajókkal, a partokat erődítették, a Kercsi híd teljes gyakorlatilag összfegyvernemi védelmet kapott.
Nem utolsó sorban pedig ezután ők is lefoglaltak feltartóztattak Ukrán hajókat

Így ezután , még ha az Oroszok fogukat szívva, katinaiolag lenyelik is a tanker lefoglalását/letartóztatását/ellopását, (értsd, magáért a hajóért nem indítanak akciót) biztosan lesznekpolitikai, és vélhetően gazdasági következmények, melyek vélhetően sokkal súlyosabbak lesznek Ukrajnára nézve mind a Nord halászhajó incidense, de még a novemberi "incidens utáni orosz válaszintézkedések.
Elsőre azt mondanám, Ukrajna ezzel a lépéssel hatalmasat lépett vissza az egyáltalán nem sok előrelépési lehetőségeket keltő Ukrán-Orosz kapcsolatokban.
Lehet, - bárki is volt ennek az akciónak az értelmi szerője, a célja legkevesebb ez is lehetett.